تاریخ ترکیه
ترکیه کشوری که در جهان با نام رسمی جمهوری ترکیه شناخته می شود و سرزمینی است اوراسیایی که قسمت بزرگی از این کشور یعنی آسیای کوچک یا آناتولی در خاورمیانه و بخش جنوب غربی آسیا قرار دارد و تراکیه یک بخش کوچک در منطقه بالکان است و در جنوب شرق اروپا قرار دارد. کشور ترکیه با اسم امپراتوری بزرگ عثمانی طی قرون گذشته در قسمت های بزرگی از جنوب شرق اروپا و منطقه خاورمیانه قدرت داشتند تا زمان وقوع جنگ جهانی اول و سقوط این امپراتوری که در سال ۱۹۲۳جمهوری ترکیه تشکیل شد و رهبری این اقدام را در تاریخ ترکیه مصطفی کمال پاشا آتا ترک بر عهده داشت که بعدها به پدر ترکیه معروف شد و آتا یعنی پدر که در ترکی آتا ترک یعنی پدر ترک ها و لقب مصطفی کمال پاشا است. در این بخش با تاریخ ترکیه آشنا می شوید.
تاریخ ترکیه از گذشته تا حال
مطالب مرتبط: ۱۴ جاذبه گردشگری معروف بورسا در ترکیه مراکز خرید شهر سامسون در ترکیه
شبه جزیره آناتولی یکی از قسمت های این سرزمین که اکثر بخش های ترکیه امروزی را در بر دارد و در تاریخ ترکیه یکی از کهن ترین نقاط مورد سکونت جهان است که محققان و تارخ دانان دیرینگی و قدمت آن را به اوایل دوره نوسنگی نسبت می دهند. در دوره باستان این سرزمین تحت سلطه و حاکمیت دولت شهرهای گوناگونی مثل ایونیا و لودیه بود و سرانجام در ۵۰۰ سال قبل از میلاد بدست کورش هخامنشی شاهنشاهی بزرگ ایران تمام این دولت شهرها از قدرت ساقط شده و از بین رفتند و ترکیه تحت سلطه و تابع حکومت بزرگ و با عظمت هخامنشیان شد. با حمله اسکندر مقدونی در سال ۳۳۳ قبل از میلاد آسیای کوچک زیر سلطه سلوکیان رفت و بعد از سلوکیان این رومیان بودند که بر این سرزمین حکمرانی کردند و بر آن مسلط شدند.
امپراتوری بیزانس
در تاریخ ترکیه یکی از مسائلی که قابل مطالعه و بررسی دقیق است امپراتوری بیزانس و نقش این امپراتوری در این سرزمین در همه ابعاد و تاریخ ترکیه است. زمانی که امپراتوری رم به خاطر وسعتش که خیلی زیاد بود و اداره آن برای اداره کنندگان آن مشکل بود امپراتور کنستانتین در سال ۳۹۵ میلادی شهر بیزانتیوم یا کنستانتین را به پایتختی خود انتخاب کرد این شهر که اسامی دیگری مثل قسطنطنیه، استانبول، اسلامبول را هم مورخان تاریخ ترکیه به آن نسبت می دهند از اهمیت ویژه ای در تاریخ ترکیه برخوردار است.
همین انتخاب شهر بیزانتیوم به پایتختی مقدمه یک تقسیم بندی شد؛ دو تکه شدن روم به دو قسمت غربی و شرقی. بعد از این اتفاق امپراتوری بیزانس یا روم شرقی قدرت را در ترکیه امروزی بدست گرفت و بر این سرزمین مسلط شد.
اما سلاجقه یا ترکمانان سلجوقی که مسلمان هم بودند در سال ۴۶۳ هجری قمری به قصد سلطه بر بیزانس به این سمت آمدند. در این زمان آلب ارسلان سلجوقی رهبری و هدایت این حرکت را بر عهده داشت وجنگ با امپراتوری بیزانس را فرماندهی می کرد در نتیجه در محلی به نام ملازگرد رومانوس چهارم از سپاه سلجوقی شکست خورد و بخش شرقی ترکیه نصیب سلجوقیان شد که کم کم شرایط مسلمان شدن مردم این منطقه و نفوذ و گسترش زبان ترکی مهیا شد اما بخش غربی سرزمین ترکیه همچنان تحت حاکمیت امپراتوری بیزانس اداره می شد.
پیدایش دولت عثمانی
به تدریج قبایل ترکمن مسلمان از ناحیه شرقی ایران به آسیای کوچک کوچ خود را شروع کردند و آنان با تشکیل دولت های کوچک محلی در این مناطق سعی داشتند قدرتی برای خود فراهم کرده و آن را تثبیت کنند. از معروفترین قبایل قبیله قایی در نزدیکی آنقره یا آنکارای امروزی است. این قبیله که در این نقطه ساکن بودند رهبری آن با شخصی به نام عثمان بود. این شخص در سال ۱۳۰۰میلادی به فکر تاسسیس حکومتی مستقل افتاد بنابراین به نام خودش این حکومت را ایجاد کرد، حکومتی که تا سال ها دوام داشت و اکثر نقاط آناتولی را تحت حاکمیت خود درآورد.
بایزید ایلدرم یا صاعقه یکی از سلاطین عثمانی در آغاز قرن نهم هجری قمری در جنگی مغلوب تیمورشده و از او شکست خورده و اسیر لشگر تیمور شد. تیمور در این جنگ عده ی زیادی از ترکیه اسیر کرده تا به نقاط دیگر انتقال بدهد اما با میانجیگری خواجه علی صفوی از این کار صرف نظر کرده و آنان را به حال خود رها کرد که در نتیجه آنان ناحیه ای را برای سکونت انتخاب کردند که قسمتی شیعه نشین را در سرزمین عثمانی بوجود می آورد که البته قسمت بزرگ و قابل توجهی بود جمع زیادی از آن ها در زمان شاه اسماعیل یکم صفوی به ایران کوچ کردند و در لشکر صفویه جزء قزلباشها بودند.
سلطان محمد فاتح با اقتدار و تلاش زیاد در سال ۱۴۵۳میلادی عمر یکهزار ساله امپراتوری بیزانس یا امپراتوری روم شرقی را پایان داد و یک پیروزی درخشان را در تاریخ ترکیه رقم زد. این پیروزی درخشان او که تصرف پایتخت بیزانس قسطنطنیه یا کنستانتین بود بر اراده و تلاش سلطان عثمانی خیلی تاثیر گذار بود و انگیزه ای برای فتوحات دولت عثمانی شد.
بعد از این واقعه این شهر استانبول یا اسلامبول نام گرفت و این پیروزی مبدا و شروع قرون جدیدی در تاریخ اروپا محسوب می شود.کسی که در قرن نهم هجری قمری به قدرت و پادشاهی رسید حکومت عثمانی را به امپراتوری عثمانی تبدیل کرد و او کسی نبود جز سلطان سلیم یکم معروف به یاووز یعنی مهیب. پادشاهی او ۹ سال طول کشید که طی آن مصر، دیاربکر، شام، غرب کردستان، عراق، غرب عربستان و قسمتی از بالکان جزء تصرفات و قلمرو او شد. سلطان سلیم یکم در نتیجه جنگ چالدران در سال۱۵۱۴میلادی شاه اسماعیل یکم را شکست داد که این جنگ در تاریخ ترکیه و تاریخ ایران معروف است.
جمهوری در تاریخ ترکیه
در جریان جنگ جهانی اول امپراتوری عثمانی سقوط کرده بریتانیا و دیگر متحدان این دولت به این امپراتوری حمله کردند و در نتیجه مصطفی کمال پاشا جمهوری ترکیه را در سال ۱۹۲۳ تاسیس کرد و به آتا ترک معروف شد. دخالت نظامی ترکیه بر ضد کودتای نظامی یونانی ها در قبرس در سال ۱۳۵۳باعث شد قبرس به یونان ملحق نشود. در سال ۱۳۲۵ این کشور یعنی ترکیه نوین عضو سازمان ملل شد و در سال ۱۳۳۱ عضویت در ناتو در تاریخ ترکیه ثبت شد و این کشور از اعضای ناتو شد.