تاریخ اوکراین
در سفر تاریخی امروز به سرزمینی می رویم که از دوران گذشته برای خود خاطراتی دارد، به اروپای شرقی می رویم و با تاریخ کشوری آشنا می شویم که در حال حاضر حکومتی متمرکز و سیستم نیمه ریاستی دارد این کشور بعد از انحلال شوروی سابق، پس از روسیه بزرگترین ارتش در اروپا را دارد. نوع حکومت در اوکراین جمهوری است و البته یک قسمت خودمختار هم دارد پایتخت این کشور کی یف که بزرگترین شهر این کشور نیز هست یکی از شهرهای دیدنی اکراین است. سرود ملی مردم اکراین، شکوه و اراده اوکراین هنوز نمرده یا اوکراین هنوز محو نشده، است. امروز به تاریخ اوکراین سفر می کنیم و از گذشته تا حال این سرزمین می گوییم.
اوکراین در گذشته های دور
مطالب مرتبط: جاذبه های شهر لووف در اکراین، عروس اروپا بهترین دانشگاه های اوکراین برای تحصیل
محققان و تارخ نگاران تاریخ اوکراین بر این باورند که انسان ها سالها پیش از میلاد در اوکراین سکونت داشتند یعنی زمانی که به دوران نوسنگی معروف است در بخش وسیعی فرهنگ کوکوتنی تریپلی رواج داشت و اوکراین کنونی شامل تریپیلیا، دنیپر و دنیستر بود. اما در عصر آهن این سرزمین پذیرای سکاها، سرمتیها و کیمریها بود. و در دوره ای هم که پیش از میلاد بوده قسمتی از قلمرو سرزمین سکاها محسوب می شد.
اما با یورش های توسعه طلبانه یونانی ها و رومی ها شرایط در این منطقه به گونه ی دیگری پیش رفت. این مناطق بخشی از سرزمین های تحت استعمار یونان آن دوران، امپراتوری روم و همچنین روم شرقی بود و در قرن ۶ پیش از میلاد تایراس، اولبیا و هرموناسا تاسیس شدند که این مناطق بعدها رونق و توسعه چشمگیری داشتند.
تاریخ معاصر اوکراین
شکی نیست که جنگ های جهانی اول و دوم بر اوضاع خیلی از کشورهای جهان تاثیراتی گذاشتند و اوضاع این کشورها را به گونه ای دگرگون کردند. اوکراین هم از این حلقه خارج نبود و با آغاز این جنگ های جهانی خانمان برانداز آتش جنگ دامنش را گرفت، و تصرف و اشغال و درگیری از جمله اشغال این کشور توسط آلمان بخشی از تاریخ اوکراین است.
سال های ۱۹۱۷ تا ۱۹۲۱ یک سلسله درگیری های شدید بین نیروهای نظامی و سیاسی در جریان بود که این درگیریها نتیجه اش این بود که این سرزمین وارد مرحله ای جدید از تاریخ خود شود و به جمهوری اوکراین تبدیل شود. اما این جمهوری کمی بعدتر به یکی از بخشی های اتحاد جماهیر شوروی سابق تبدیل شد.
در درگیریهای فرساینده ی این سال ها گروه ها و نیروهای کشورهای مختلفی دیده می شوند نیروهایی که شامل دولتی ها، نظامیان و سیاسی ها بودند و بلشویک، ناسیونالیستهای اوکراین، آنارشیست، نیروهای مستعمرات آلمان، اتریش مجارستان، عثمانی، بلغارستان، نیروهایی از ارتش روسیه سفید و جمهوری لهستان در این نقطه به بهانه کنترل اوکراین حضور داشتند. این درگیری ها که ۴ سال به درازا کشید جدایی اوکراین از رومانی، لهستان و چکسلواکی و همچنین بلشویکها را به دنبال داشت. این جنگ ها تحت عنوان جنگ های داخلی روسیه است.
اوکراین در جنگ جهانی اول
این کشور در جنگ اول جهانی در خط مقدم بود. پس از حمله بروسیلوف ارتش روسیه اقدام به تصرف مناطقی در این بخش کرد و گالیسیای شرقی و ولینیا را دوباره تحت اشغال خود درآورد اما یک انقلاب در روسیه نیاز بود تا بسیاری از مردم این سرزمین علم طغیان و استقلال خواهی را بر دوش بگیرند و ادعای خودمختاری کنند و چنین هم شد. انقلاب ۱۹۱۷ روسیه سبب شد خیلی از مردم تحت حاکمیت روسیه خواهان آزادی بیشتر شوند و تمایل به خود گردانی پیدا کنند.
در جریان این انقلاب اندکی بعد مردم اوکراین هم در این جرگه قرار گرفتند و در کی یف اعلام خودمختاری کردند و در عین حال مدعی بودند با دولت انتقالی روسیه ارتباطات تنگاتنگی دارد. دولت انتقالی روسیه در پتروگراد وفاداری خود را به درگیری های کرسنکی اعلام کرد. این جنگ و درگیری ها فاجعه ای عظیم برای ارتش روسیه محسوب می شد. اما در این زمان آلمانها با یک ضد حمله ضربه ی بزرگی به روسیه زدند و باعث شدند که روسیه همه ی آنچه که سال ۱۹۱۶ به آن رسیده بود را از دست داده و همچنین ارتش روسیه از نظر شرایط نظامی و روحی در وضعیت بسیار وخیمی بود و نیروهای ارتش به شدت در هم شکسته شده بودند. آنچه از این اوضاع حاصل شد ارتشی نابسامان و حاکمیتی متزلزل و از درون فرو ریخته در سرتاسر امپراتوری روسیه بود.
اوکراین پس از انقلاب روسیه
قیام کی یف پایتخت اوکراین در ۱۹۱۷ شکست نیروهای روسیه را به دنبال داشت و شورای خودگردان قدرت را در کی یف تصاحب کرد در همین زمان بلشویک ها یک جمهوری برای رقابت با اوکراین در شهر خارکیف بوجود آوردند. این جمهوری تازه متولد شده در اوکراین در آغاز جمهوری خلق اوکراین نامیده شد اما با فاصله ی کمی در کی یف جنگ ضد شورای مرکزی اوکراین آغاز شد. در چنین شرایطی در ۱۹۱۸ شورای مرکزی اوکراین پس از اعلام استقلال رابطه اش را با روسیه قطع کرد.
اوکراین در سال های اخیر
اقتصاد اوکراین بعد از فروپاشی شوروی به شکل بازار آزاد و مالکیت خصوصی درآمد این روند تغییر سیاست های اقتصادی و شکل جدیدی که در جامعه اوکراین پدید آمد چندان مناسب شرایط اجتماعی اوکراین نبود و با جامعه اوکراین سنخیت نداشت چون مردم و خانواده های اوکراینی بیشترشان با فقر و تهیدستی دست و پنجه نرم می کردند و شرایط سختی را داشتند و حالا این شیوه ی فعالیت های اقتصادی و مالکیت خصوصی هم مزید بر علت شده بود و شرایط و اوضاع را برای آن ها سخت و سخت تر می کرد.
جمعیت کشور رو به رشد و در اوج بود اما اقتصاد اوکراین فلاکت بار بود. پس از فروپاشی اتحاد جماهیر سوسیالیستی شوروی رشد اقتصاد این کشور به مدت یک دهه منفی بود و فقر، تورم و مشکلات اجتماعی همه و همه اوضاع کشور را به شدت تحت تاثیر قرار داده بود.
انقلاب اقتصادی اوکراین
تاریخ اوکراین در سال ۱۹۹۴ یک آغاز دوباره بود. برای اوکراین این سال سال شروع تغییرات بود. مردم خسته و فلاکت زده و فقیر که هیچ امیدی به تحول اقتصادی نداشتند به سوی صندوق های رای روانه شدند و لئونید کوچما را به عنوان دومین رئیس جمهور اوکراین انتخاب کردند. اقدامات موثر او در عرصه اقتصاد و سیاست اوکراین قابل توجه و بررسی است. از جمله این اقدامات، کاهش کسری بودجه، کاهش استقراض از بانک مرکزی، انتشار اوراق قرضه داخلی و وام گرفتن از دولتهای خارجی و حذف ۵ صفر از پول ملی بود. اقدامات او آرام آرام ثمر داد تورم کاهش یافت و رشد اقتصادی در اوکراین آغاز شد.