آنچه باید از تاریخ آندورا بدانید

تاریخ آندورا

تاریخ آندورا

زنگ تاریخ امروز را به کشور کوچکی در دل کوه‌های پیرنه اختصاص می دهیم. شاید کمتر نام این کشور را شنیده باشید یا شاید هم تا حالا اصلا اسم آن به گوشتان نخورده باشد با این حال این کشور با همه ی کوچکی از نظر وسعت و جمعیت کشوری مستقل است که در لیست کشورهای جهان قرار دارد. آندورا سرزمینی است که بین دو کشور فرانسه و اسپانیا واقع شده و حکومت پادشاهی آن چندین قرن قدمت دارد. این کشور با ۴۶۵ کیلومتر مربع مساحت جمعیتی حدود ۸۵۴۷۰ تن را در خود جای داده است و آندورا لاولا پایتخت کشور است و یورو را به عنوان واحد پول خود انتخاب کرده است. شهرهای مهم این کشور شامل کوچک اسکالدز انکمپ و سنت حولیا ده لوریا است که طبیعت خاص خود را دارد. با الی گشت همراه باشید تا با تاریخ آندورا آشنا شوید.

تاریخ آندورا از گذشته تا امروز

مطالب مرتبط:
آندورا، کشوری کوچک در قلب اروپا + ویدیو
اگر به دنبال تاریخ اسپانیا هستید بخوانید!

درباره تاریخ و گذشته آندورا منابع زیادی وجود ندارد و محققان در این زمینه با کمبود منابع روبه رو هستند. بنابر آنچه تاریخ نگاران گفته اند موارد اندکی اسناد و مدارک وجود دارند که برای نگارش تاریخ آندورا قابل استناد است. بر اساس نوشته های مورخان و محققان، دره‌های آندورا از هزاران سال پیش مناطقی مسکونی بوده که مردمانی از دیگر نقاط به این منطقه مهاجرت کرده و در آن جا ساکن شدند. آثار تاریخی که از این منطقه بدست آمده نشان دهنده وجود اقوامی در این سرزمین است. این آثار و وسایل شامل جواهرات و سفالینه‌‌ هایی است که به باور باستان شناسان به دوران سنگی تعلق دارند. بر پایه نظریه ها و فرضیات باستان شناسان و تاریخ نگاران اقوامی که این نقطه را برای سکونت خود انتخاب کردند از مردمان باسک شمال اسپانیا بودند که در حقیقت ساکنان اصلی این منطقه محسوب می شوند. همچنین اقوام ایبری از جنوب دیگر ساکنان آن هستند.

این منطقه کوچک که در جنوب غرب اروپاست کشوری است که در خشکی محصور شده و از هیچ سمتی با دریاها و آب های جهان راه ندارد. حکومت این کشور از نوع پادشاهی است که این پادشاهی چندین قرن قدمت دارد و مشخصه بارز آندورا است. پادشاهی آندورا در سال ۱۲۷۸ میلادی بنا شده است. این منطقه را به این علت به عنوان یک حکومت پادشاهی میشناسند که زیر نظر دو پرنسس اداره می شده  است و دو پرنسس یعنی رئیس جمور فرانسه و اسقف کاتولیک روم منظور است.

به این کشور پادشاهی دره های آندورا هم می گویند. پژوهش هایی که پیرامون تاریخ آندورا انجام شده بیان می کند که پیدایش و شکل گیری سرزمین آندورا به زمان اشغال اسپانیا یعنی دوران حملۀ موروها برمی گردد. در این دوره پادشاه کارل بزرگ با مقاومت سختی که در مقابل مهاجمان کرد و شجاعتی که در این جنگ از خود نشان داد عاقبت بر آن ها پیروز شد و توانست مورها را از مرزهای قلمرو حکومت خودش بیرون کند.

جنگ های بعدی که پس این جنگ بوقوع پیوست و همچنین حوادث پس از آن سبب شد که این ناحیه بکلی از مورها خالی شود و در پی آن منشوری برای پادشاهی آندورا ترتیب داده شد. بطور کلی به مدت دو قرن یعنی از قرن ده تا دوازده میلادی کنت های ارجل وظیفه حکمرانی و اداره این منطقه را بر عهده داشتند ولی رفته رفته بروز اختلافاتی باعث پیدایش مشکلاتی در این منطقه شد. این اختلاف نظرها که بین اعضای کلیسا و حاکمان منطقه بوجود آمده بود بر سر قدرت و اختیارات بود که روحانیون و فئودال ها را با چالش مواجه کرده بود و هر یک از طرفین خواهان سهم بیشتری از آن بودند.

در نتیجه بروز این اختلافات آتش جنگ بر سر قدرت و اختیارات هم شعله ور شد و درگیری بین کنت و اسقف بوجود آمد تا اینکه عاقبت قراردادی بین دو طرف مورد مخاصمه امضا شد. این قرارداد که در سال ۱۲۷۸ تنظیم شد و به قرارداد پریج در تاریخ آندورا معروف است بر اساس مفاد آن حاکمیت پادشاهی آندورا بین این دو قدرت تقسیم شد ولی (چنان که همه می دانیم و استاد سخن، سعدی هم گفته: ده درویش در گلیمی بخسبند و دو پادشاه در اقلیمی نگنجند) پس ماجرا به خیر و خوشی به این تقسیم قدرت ختم نشد و فراز و فرودهای تاریخ آندورا همچنان ادامه داشت.

اما تاریخ آندورا در دوران معاصر همچنان با فراز و نشیب هایی مواجه بوده و درگیری و تنش در این سرزمین ادامه داشت. فرانسه در پی ناآرامی های اجتماعی پیش از انتخابات در این کشور، در سال ۱۹۳۳ آندورا را اشغال کرد. یک سال بعد شخصی به نام  بوریس اسکسییرف ادعای پادشاهی کرده و خود را به عنوان شاهزاده مستقل آندورا معرفی کرده و در همان حال به اسقف آن اعلام جنگ کرد اما خیلی زود توسط مقامات اسپانیا بازداشت شده و از آنجا اخراج شد.

از ۱۹۳۶ تا ۱۹۴۰ یک گروه فرانسوی در آندورا برای جلوگیری از بروز درگیری ها و جنگ مسئولیت ایجاد ثبات و امنیت را در این کشور به عهده گرفت. در جنگ جهانی دوم آندورا کشوری بی طرف بود. آندورا به طور رسمی در سال ۱۹۹۳ پس از تصویب یک قانون اساسی جدید بوسیله یک همه پرسی مردمی به یک سیستم حکومتی دموکراسی پارلمانی تبدیل شد و حاکمیت آندورا به عنوان یک کشور مستقل از نظر بین المللی در این سال به رسمیت شناخته شد. قانون اساسی جدید برای دولت های فرانسه و اسپانیا قدرت محدودی را تعریف می کرد. بعد از این ماجرا حقوق شهروندی در کشور به شدت افزایش و گسترش یافت، که قانونی شدن احزاب سیاسی و اتحادیه های کارگری، و ایجاد یک قوه قضاییه مستقل در کشور آندورا از آن جمله بود.

آندورا در سال ۱۹۹۳ به عضویت سازمان ملل پذیرفته شد. این کشور به دنبال راه هایی برای بهبود و افزایش روابط اقتصادی و تجاری با همسایگان اروپایی تلاش های زیادی کرده است. این کشور از اواخر قرن بیستم به چند دلیل اقتصادی مورد توجه گردشگران بوده وعلاقه مندان به ورزش های زمستانی به این نقطه توجه خاصی داشته اند و همین موضوع این منطقه را به یک مرکز تجاری بین المللی مهم تبدیل کرده است که در اقتصاد این کشور و شرایط داخلی و اجتماعی آن تاثیرگذار بوده است.

مطالب مرتبط

معبد وات پو | خانه بودای خوابیده و میراث طلایی تایلند

روستای سلین | بهشتی گمشده در دل کوه‌های کردستان

چرا باید در هنگام سفر بیمه مسافرتی داشته باشیم؟