آنچه باید از تاریخ آرژانتین بدانید

تاریخ آرژانتین

تاریخ آرژانتین

امروز در ادامه سفرهای تاریخی باز هم می خواهیم به تاریخ یکی دیگر از کشورهای آمریکای جنوبی سفر کنیم و تاریخ آرژانتین را مورد بررسی قرار دهیم اما پیش از آنکه بخواهیم از تاریخ آرژانتین بگوییم بد نیست کمی با آمریکای جنوبی آشنا شوید.

آمریکای جنوبی در نیمکره غربی زمین است و از سمت غرب به اقیانوس آرام، از شمال و شرق به اقیانوس اطلس و از شمال غرب به آمریکای شمالی و دریای کارائیب  محدود شده است. آمریکای جنوبی از شمال کشور کلمبیا تا جنوب کشور شیلی است که گذر خط استوا و وجود رود و جنگل‌های آمازون در این قاره از ویژگی های جغرافیایی آن است.

مساحت آمریکای جنوبی ۱۷۸۴۰۰۰۰ کیلومتر مربع است و ۱۲کشور در آن قرار دارد که در مجموع جمعیتی حدود ۳۷۲ میلیون تن دارد. با بعضی از آنها در سفرهای تاریخی قبلی آشنا شده اید و با برخی دیگر در سفرهای بعدی آشنا خواهید شد. و اما در این بخش از سری سفرهای تاریخی الی گشت، سفرمان به تاریخ آرژانتین است.

وضعیت جغرافیایی و آب و هوای آرژانتین

مطالب مرتبط:
راهنمای سفارت آرژانتین و اخذ ویزای این کشور
طبیعت‌گردی در آرژانتین + ویدیو

گفتیم که آرژانتین کشوری در آمریکای لاتین است، وسعت این کشور ۲۷۹۱۸۱۰ کیلومتر مربع است و بین رشته کوه آند در غرب و اقیانوس اطلس جنوبی در شرق و جنوب قرار دارد. آرژانتین از جنوب و غرب با شیلی، از جانب شمال با پاراگوئه و بولیوی و از سمت شمال شرق با برزیل و اروگوئه همسایه است.

از نظر نواحی آب و هوایی آرژانتین به چهار بخش تقسیم می شود: رشته کوه‌های پرپیچ و خم آند در مرزهای غربی مجاور با شیلی، سرزمین های جلگه ای و نفت خیز پاتاگونیا در نیمه جنوبی، دشت‌های حاصل خیز پامپا در مرکز، زمین های قابل کشت و مناسب کشاورزی در فلات، فلاتهای نیمه گرمسیری گرانچاکو در شمال آرژانتین. پست‌ ترین نقطه آرژانتین در لاگونا دلکاربیون در ایالت سانتاکروز و بلندترین نقطه این سرزمین در ایالت مندوزا است. همچنین آرژانتین ادعای مالکیت جزایر فالکلند و جزایر جورجیای جنوبی و ساندویچ جنوبی را دارد.

زبان، جمعیت، نژاد، دین و حکومت آرژانتین   

زبان رسمی مردم کشور آرژانتین اسپانیایی است و جمعیت ساکن در این کشور ۴۱ میلیون تن است. آرژانتین بعد از برزیل دومین کشور آمریکای جنوبی و هشتمین کشور جهان از نظر وسعت است رتبه سومین اقتصاد بزرگ آمریکای لاتین را به نام کرده و بنابراین سطح زندگی در این کشور بالا است. پزو واحد پول آرژانتین است.۹۷ درصد مردم آرژانتین تبارشان اروپایی‌ است و در حقیقت ساکنان آرژانتین امروزی نوادگان ایتالیایی ها و اسپانیایی های مهاجری هستند که به این کشور آمدند. مسیحیان آرژانتین حدود ۹۲ درصد، مسلمانان ۱٫۹ درصد و مابقی سایر ادیان را در این کشور تشکیل می دهند.

جمهوری آرژانتین نامی است که این کشور با آن در جهان شناخته شده است. بخش فدرال آرژانتین شهر خودگردان بوئنوس آیرس است که این شهر از زمان یکپارچگی کشور آرژانتین پایتخت این کشور است، با این حال اقداماتی برای انتقال پایتخت فدرال به شهری در ایالت پاتوگونیایی ریو نگرو به نام ویدما صورت گرفته که تا کنون بی نتیجه مانده است. اگرچه مشکلات اقتصادی مانع این امر شد اما در تاریخ آرژانتین مساله مهم بود. در آرژانتین ۳۷۶ بخش وجود دارد. بزرگ ‌ترین شهرهای آرژانتین بوئنوس آیرس، رزیستنسیا، سن خوآن، سانتافه، کوردوبا، روزاریو، مندوزا، توکومین، لاپلاتا، ماردل پلاتا، سالتا و نوکوئین هستند.

 تاریخ آرژانتین از گذشته تا امروز

تاریخ دانان و محققان تاریخ آرژانتین اولین آثار پیدایش بشر در این سرزمین در مناطق پاتاگونیا را حدود ۱۱۰۰۰ سال قبل از میلاد می دانند. حدود ۲۰۰۰ سال پیش تمدنهای گوناگون در ناحیه غربی آند رشد کردند. امپراتوری اینکاها به رهبری پاچاکوتک مناطق شمال غربی آرژانتین امروزی را تصرف کرد و همه بخش های این ناحیه را یکپارچه و متحد کرد. تا این زمان از سرخ‌ پوستان بومی جمعیتی پراکنده‌ و اندک در این سرزمین بودند.

در حدود ۴ تا ۲ هزار سال قبل از میلاد سرزمین آرژانتین امروزی دچار خشک سالی های شدید شد که همین مساله سبب کم شدن جمعیت بومی این منطقه شد و خیلی از مناطق کوهپایه ‌ای و مرکزی بی سکنه شد. در قرن شانزدهم میلادی تاریخ آرژانتین به گونه ی دیگری رقم خورد و با کشف این سرزمین از سوی استعمارگران اروپایی تاریخ آرژانتین وارد مرحله دیگری شد. برجسته ترین کاشفان اروپایی که به این سرزمین دست یافتند آمریگو وسپوچی، خواندیاز دوسولی، فردیناند ماژلان بودند.

با ریاست نایب السلطنه اسپانیا در سال ۱۷۷۶ میلادی مناطق ریودولاپلاتا که آرژانتین، بولیوی، پاراگوئه و اروگوئه را در بر می گرفت و مرکزیت آن بوئنوس آیرس بود تشکیل شد. پس از آن در سال ۱۸۱۶ میلادی بوئنوس آیرس و سرزمینهای اطراف آن بعد از حدود ۳۰۰ سال اعلام استقلال کردند در سال ۱۸۵۳ بر اساس قانون اساسی آرژانتین این کشور به جمهوری آرژانتین تبدیل شد که نقطه عطفی در تاریخ آرژانتین بود، اما با توجه به استقلال عمل زیاد از حد هر یک از استانهای آرژانتین تا سال ۱۸۶۰ دولت مرکزی دارای قدرت زیادی نبود. عاقبت در همین سال اختیارات و قدرت استانها محدود شده و تمرکز قوی در کشور ایجاد شد و پس  از آن، این کشور با نام کشور آرژانتین متحد در جهان شناخته شد در سال ۱۸۷۹ سرزمینهای جنوبی به نام پاتاگونیا تصرف شد و آرژانتین فعلی شکل گرفت.

از زمان ورود اروپایی‌ها در سال ۱۵۰۲ به این سرزمین روند تبدیل شدن آرژانتین به یک مستعمره رو به رشد بود، در سال ۱۵۸۰ اسپانیا یک مستعمره دائمی در بوینس آیرس ایجاد کرد. امپراتوری بریتانیا هم حملاتش به ریو دلاپلاتا را در دو مرحله ترتیب داد، اما این حملات بوسیله کریول ها دفع شد. با افزایش تایید شایعات برکناری شاه فردیناند هفتم در اسپانیا در سال ۱۸۱۰ اهالی بوینس آیرس فرصت را مغتنم شمرده و تاریخ آرژانتین را با انقلاب خود تغییر دادند و استقلال آرژانتین از اسپانیا را بطور رسمی اعلام کردند. از سال ۱۸۸۰ تا ۱۹۳۰ اقتصاد آرژانتین رشد خوبی داشت.

بین سال های ۱۹۵۰ تا ۱۹۷۰ دولتهای نظامی و غیرنظامی صاحب قدرت شدند و با اینکه اقتصاد رشد داشت اما آشفتگی سیاسی هم به همان نسبت در کشور رشد کرد. در سال ۱۹۸۳ دموکراسی در آرژانتین شکل گرفت. کارلوس منم رئیس جمهور این کشور در سال ۱۹۹۱ برای بهبود وضعیت اقتصادی اقدامات اصلاحی انجام داد اما این اقدامات تنها به بد نامی او ختم شد و حرکت تدریجی به سوی بحران اقتصادی در آرژانتین شکل گرفت شد. دولتهای منم و دلاروآ ناکام از بهبود وضعیت اقتصادی کشور بودند و این وضعیت در  ۲۰۰۱ به اوج رسید. سرانجام رئیس جمهور دلاروآ مجبور به استعفا شد. در مدت دو هفته، چند رئیس جمهور بر سر کار آمدند و اوضاع سیاسی کشور به شدت آشفته بود.

نستور کیرشنر، نجات دهنده اقتصاد آرژانتین بود که در سال های  ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۷ رئیس جمهور کشور بود، کریستینا فرناندز د کیرشنر، همسر نستور کیرشنر در سال ۲۰۰۷ میلادی به عنوان جانشین همسرش وارد کاخ ریاست جمهوری شد. نستور کیرشنر در سال ۲۰۱۱ با بیشترین رای در مقام خود باقی ماند و در حال حاضر حزب کیرشنر در تلاش است تا او برای سومین بار در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کند که این مساله اعتراضات زیادی را در پی داشته است.

مطالب مرتبط

دریاچه ارواح نوشهر کجاست؟

سفر به ییلاق شکر دشت گیلان

راه آهن شاهرود کجاست؟