اگر تا به حال به تفلیس سفر کرده باشید یا قصد سفر به این شهر زیبای گرجی را داشته باشید حتما در بین جاذبه های شهر، نام تئاتر مشهور روستاولی را شنیده اید. سالن تئاتر ملی اپرا و باله تفلیس که در خیابان روستاولی قرار گرفته یکی از مشهورترین و قدیمی ترین جاذبه های گردشگری این شهر است و میزبان نمایش های باله و تئاتر فراوانی است. این سالن نمایش در سال ۱۸۵۱ افتتاح شده و اصلی ترین سالن تئاتر گرجستان و یکی از قدیمی ترین سالن های تئاتر در اروپای شرقی به حساب می آید. خیابان روستاولی یکی از اصلی ترین خیابان های شهر تفلیس است و بسیاری از جاذبه ها و دیدنی های شهر از جمله تئاتر روستاولی در همین خیابان قرار دارند. تقریبا هر مسافری که چه از طریق تور تفلیس یا به صورت شخصی و با تهیه بلیط هواپیمای تفلیس به این شهر زیبا سفر می کند بخش زیادی از زمانش را در خیابان روستاولی سپری می کند. در ادامه با الی گشت همراه باشید تا با هم سری به تفلیس و تئاتر روستاولی بزنیم و در مورد تاریخچه این سالن قدیمی و باشکوه بیشتر صحبت کنیم. تئاتر روستاولی مهم ترین و مشهورترین سالن تئاتر کشور گرجستان به حساب می آید و تاکنون نمایش های اپر، باله و تئاتر بسیار معتبر و معروفی در این سالن اجرا شده اند.
مطالب مرتبط: چه زمانی برای سفر به تفلیس مناسب تر است؟ ۷ دلیل برای سفر به تفلیس، پایتخت زیبای گرجستان راهنمای سفر به تفلیس
ساخت اولین سالن اپرای تفلیس که اپرا امپریال تفلیس نامیده می شد ارتباط نزدیکی با وضعیت سیاسی گرجستان در پی اشغال تفلیس توسط امپراتوری شوروی در سال ۱۸۰۱ دارد. نیمه اول قرن ۱۹ گرجستان بخشی فعال از امپراتوری محسوب می شود. طبقه اشراف و ثروتمندان گرجی که از سیاست های روسیه ناراضی بودند به دنبال اقداماتی برای مقابله با نفوذ و قدرت روسیه بودند. در پی این اقدامات تعداد زیادی از مردم دستگیر شدند و فضایی پرآشوب و متلاطم در تفلیس و گرجستان به وجود آمد.
حاکم منطقه قفقاز در آن زمان، میخائیل ورونتسف، به دنبال راهکاری برای آرام کردن اوضاع و راضی کردن مردم و ثروتمندان محلی بود. به همین دلیل فعالیت های فرهنگی متعددی در تفلیس شروع شد که یکی از آن ها، ساخت سالن اپرا و تئاتر بود. هدف از ساخت این سالن افزایش رفاه عمومی معرفی شد، اما هدف اصلی سرگرم کردن اجتماع نخبگان و فرهیختگان تفلیس و پرت کردن حواسشان از برنامه و اقدامات سیاسی علیه امپراتوری بود! ورونتسف هرآنچه در توانش بود و سنت پترزبورگ به او اجاز می داد به کار گرفت تا مردم گرجستان را راضی نگه دارد و آن ها را نسبت به امپراتوری مطیع و فرانبردار نگه دارد. او حتی اجراهایی به زبان گرجی برگزار کرد که تا حدی باعث ناخرسندی دولت روسیه شد. او اولین سالن اپرا را در میدان اریوان، میدان آزادی کنونی، قرار دارد که کم کم به بخش مرکزی شهر تفلیس تبدیل می شد. طراحی فرانسوی مسئولین دکوراسیون داخلی این سالن را برعهده گرفت و با استفاده از ابریشم های نفیس، پارچه های مخمل رنگی و طلاکاری ها و نقره کاری های متعدد این سالن را به سالنی درجه یک و باشکوه تبدیل کرد. علاوه براین، چلچراغی بزرگ که بیش از ۱۰۰۰ کیلوگرم وزن داشت نیز در ۱۲ جعبه بزرگ از مارسی وارد تفلیس شد. نقاش گرجی، گریگوری گاگارین وظیفه نقاشی های دیوار اپرای امپریال تفلیس را بر عهده گرفت.
سالن اپرای امپریال تفلیس در مراسم افتتاحیه ای بسیار باشکوه در سال ۱۸۵۱ افتتاح شد. چندین ماه بعد از افتتاحیه، سرانجام این سالن کار خود را با اجرای لوسیا دی لامرمور آغاز کرد که توسط گروهی ایتالیایی برگزار می شد. در طول سه ماه بعد، ۱۲ اجرا و نمایش مختلف در این سالن برگزار شد و مخاطبان زیادی را جلب کرد. اما متاسفانه سالن اپرای امپریال تفلیس سرنوشت شومی داشت و عمر چندانی نداشت! در ۱۱ اکتبر ۱۸۷۴ آتش سوزی مهیبی در این سالن به وجود آمد و کل سالن به طور کامل در آتش سوخت و نابود شد! کلیه تزئینات، دکوراسیون داخلی، تجهیزات موسیقی، لباس ها و ابزارآلات و … در آتش سوختند و نابود شدند.
بعد از این رویداد ناگوار، دولت تصمیم گرفت یک سالن نمایش جدید بسازد که از نظر معماری و تزئینات داخلی با سالن قبلی برابری کند. به همین دلیل یک مسابقه طراحی برگزار شد و در نهایت یک معمار آلمانی الاصل به نام ویکتور شروتر با طرحی که ارائه کرد در این رقابت برنده شد و مسئولیت طراحی و معماری سالن تئاتر روستاولی را بر عهده گرفت.
با این حال، پروژه ساخت تئاتر روستاولی همان موقع شروع نشد و تایید رسمی این کار تا ۱۸۸۰ به تعویق افتاد. نهایتا سالن تئاتر روستاولی بعد از ۱۶ سال در سال ۱۸۹۶ به طور رسمی افتتاح شد. این سالن به سبک معماری نئو موریش (Neo-Moorish) ساخته شد و مولفه های این سبک را می توان در دکوراسیون ها و سبک و استایل ساختمان کاملا مشاهده کرد. با این حال، سرسرای تئاتر، طرح بندی و سالن اصلی به سبک معمول اروپایی ساخته شده اند. سالن تئاتر روستاولی هم از زمان افتتاحش بارها دچار آتش سوزی و آسیب های مختلفی شده و در دوره های شوروی و دولت گرجی بارها مورد بازسازی و نوسازی قرار گرفت. در سال ۱۹۲۱ سالن اپرا و باله به تئاتر روستاولی تغییرنام داد و از آن زمان به این نام شناخته می شود.
سالن تئاتر روستاولی از سه بخش و استیج اصلی تشکیل شده است: استیج اصلی با ظرفیت ۸۰۰ صندلی، استیج کوچک با ظرفیت ۲۸۳ صندلی و تئاتر بلک باکس با ۱۸۲ صندلی برای اجراهای تجربی و نمایش های مختلف. این سالن علاوه بر نمایش های تئاتر، باله و اپرا، میزبان کنفرانس ها و رویدادهای مختلف است و در طول سال برنامه های متعددی در آن برگزار می شود.
سالن تئاتر روستاولی امروزه علاوه بر اجرای نمایش های مختل، یک جاذبه گردشگری، فرهنگی و تاریخی تفلیس هم محسوب می شود. از آن جا که این سالن در خیابان مشهور و مرکزی روستاولی قرار گرفته اکثر مسافرانی که به تفلیس سفر می کنند حتما سری به این سالن هم می زنند. تئاتر روستاوی تورهای مختلف بازدید را به مسافران ارائه می کند که به زبان انگلیسی برگزار می شوند. با شرکت در این تور می توانید اطلاعات بسیار زیاد و جالبی در مورد تاریخچه ساخت تئاتر، اجراها و نمایش های متعددی که در این سالن برگزار شده و … پیدا کنید و در سالن های اصلی قرمز و آبی آن قدم بزنید. تور بازدید از تئاتر روستاولی سه شنبه ها، پنج شنبه ها و شنبه ها از ساعت ۱۱ صبح تا ۵ بعدازظهر برگزار می شود.
همان طور که گفتیم تئاتر روستاولی در خیابان مشهور روستاولی قرار گرفته و این خیابان یکی از اصلی ترین و معروف ترین خیابان های شهر به حساب می آید. خیابان روستاولی که سابقا خیابان گولوین نامیده می شد خیابان اصلی و مرکزی شهر تفلیس است و به خاطر بزرگداشت یاد شاعر گرجی قرون وسطایی، شوتا روستاولی، این اسم نامگذاری شده است. خیابان روستاولی از میدان آزادی شروع می شود و حدود ۱.۵ کیلومتر امتداد دارد و در نهایت به خیابان کوستاوا منتهی می شود.
این خیابان به دلیل وجود ساختمان های متعدد فرهنگی، تجاری، اداری و عمومی و رستوران های مختلف به عنوان خیابان اصلی و مرکزی شهر تلقی می شود و همیشه شلوغ و پرازدحام است. ساختمان سابق مجلس، سالن اپرا و تئاتر روستاولی ، آکادمیک تئاتر دولتی روستاولی، آکادمی علوم گرجستان، کلیسای کاشوتی، موزه سیمون جاناشیا (بخشی از موزه ملی گرجستان) و هتل بالتیمور تفلیس برخی از مکان ها و بناهای مشهور تفلیس است که در این خیابان واقع شده اند. سینما روستاولی که بزرگ ترین سینما در گرجستان است هم در همین خیابان قرار دارد. خیابان روستاولی مملو از کافه، رستوران، فروشگاه، مرکز خرید و مراکز تفریحی و سرگرمی است.
قدم زدن در این خیابان به خودی خود جالب است و می توانید سبک های معماری مختلفی را در این خیابان مشاهده کنید. درست شبیه به خیابان استقلال استانبول، خیابان روستاولی نیز خیابان مرکزی تفلیس است و محل تجمع مردم محلی و همین طور توریست ها به شمار می رود. خیابان روستاولی دسترسی بسیار خوبی دارد و از تمام نقاط شهر به راحتی با مترو اتوبوس می توانید به این خیابان بیایید.
منبع: theculturetrip.com