بهترین حمام های سنتی استانبول ، دیدنیترین جاذبههای تاریخی این شهر و بهترین انتخاب برای آشنایی با فرهنگ کشور ترکیه هستند. هرچند بسیاری از این حمامها در طول تاریخ بازسازی شده و از حال و هوای سنتی خارج شدهاند اما هنوز هم میتوان حمامهایی را در این شهر پیدا کرد که بافت سنتی خود را حفظ کردهاند. هرکدام از این حمامها مربوط به دوره تاریخی خاصی هستند و بازدید از آنها برای آشنایی با تاریخ، معماری، سلیقه و فرهنگ مردم ترکیه قدیم خالی از لطف نیست. در این مطلب از الی گشت به معرفی چند مورد از مهمترین حمامهای سنتی استانبول میپردازیم، با ما همراه باشید.
برای رزرو تور استانبول روی عکس زیر کلیک کنید
فهرست مطالب
ساخت و استفاده از حمام در ترکیه چه تاریخچهای دارد؟
هرچند استانبول اینروزها به یکی از مدرنترین و اروپاییترین شهرهای ترکیه تبدیل شده اما هنوز هم میتوان تاریخ و فرهنگ قدیمی کشور ترکیه را در بخشهای مختلف این شهر، به خصوص آثار تاریخی آن مشاهده کرد. حمامهای سنتی در شهر استانبول یکی از بهترین آثار تاریخی برای مشاهده فرهنگ، آداب و رسوم و تاریخ ترکیه قدیم است. بازدید از این حمامها برای گردشگرانی که به استانبول سفر میکنند هم تجربهای بینظیر است، تا جایی که میتوان گفت سفر به استانبول بدون بازدید از حمامهای سنتی آن تکمیل نمیشود.
حمامهای سنتی استانبول نه تنها یک جاذبه تاریخی فوقالعاده بلکه تفریحی خاص و متفاوت برای گردشگران هستند. بعضی از این حمامها یک موزه تاریخی برای نشان دادن سبک زندگی مردم در ترکیه قدیم هستند و بعضی دیگر با بازسازی و ایجاد برخی تغییرات هنوز هم مورد استفاده قرار میگیرند و حتی گردشگران هم میتوانند ساعتی را در آنها به استحمام و ریلکس کردن، بپردازند.
آشنایی با بهترین مراکز اسپا در استانبول
بهترین حمام های سنتی استانبول
شاید حمام در تمام دنیا به عنوان جایی برای تمیزی و بهداشت شناخته شود اما در ترکیه و کشورهایی مانند آن فراتر از این حرفهاست. در کشور ترکیه حمام جایی برای معاشرت با دوستان و همسایگان و حتی درمانهایی مانند ماساژ و بوده است. در قدیم از حمام در مراسمهای خاص مانند عروسی، ختنه کردن و… برای بخشی از این جشنها استفاده میشد و خانوادهها در محیط آن به شادی و تفریح میپرداختند. بعضی از حمامها علاوهبر این نشاندهنده معماری خاص یک دوره از تاریخ ترکیه بودند، به عنوان مثال بعضی از حمامها در دوره عثمانی به سبک معماری رومی اما با آداب اسلامی ساخته شدند و بعضی حمامها به سونای اسکاندیناوی شباهت دارند. یک حمام ترکی از سه بخش به پیوسته اما با عملکرد مجزا به نامهای اتاق داغ، اتاق گرم و اتاق سرد ساخته شده است.
هر بخش در حمامهای ترکی با هدفی خاص استفاده میشد و در تمامی بخشها رعایت نکات اسلامی مورد توجه قرار میگرفت. به عنوان مثال، در حمامهایی که با معماری سبک رومی ساخته میشوند اتاق سرد از استخرهای آب سردی که به صورت مخزن آب بودند، ساخته میشدند اما در حمامهای ترکی آب سرد برای رعایت توصیههای اسلامی از آب جاری استفاده میشد. در بهترین حمام های سنتی استانبول اتاق داغ به منظور ماساژ مردم و اتاق گرم برای حمام کردن و شستشوی بدن استفاده میشد. همچنین افراد بعد از حمام کردن با مراجعه به اتاق سرد استراحت میکردند. بیشتر حمامهای سنتی استانبول دارای ورودی جدا برای زنان و مردان هستند، همچنین بخشی به عنوان کابین حمام و بخشی برای رختکن در اکثر حمامها وجود دارد. در ادامه به معرفی بعضی از معروفترین حمامهای سنتی ترکیه که هر گردشگری باید از آنها دیدن کند، میپردازیم.
برای خرید در استانبول کجا برویم؟
اگر بخواهیم لیستی از بهترین حمام های سنتی استانبول را معرفی کنیم، قطعا حمام خرم سلطان یکی از اولینها خواهد بود. این حمام قدیمی و سنتی در شهر استانبول، در قرن ۱۶ و توسط معماری به نام سنان که از معماران ارشد و بزرگ دولت عثمانی بود ساخته شد. ایـن حمام برای شخص خرم سلطان ساخته شده بود و تا سال ۱۹۱۰ هم مورد استفاده قرار میگرفت. این حمام امروزه در مرکز مسجد آبی و در محل موزه ایاصوفیه قرار دارد به همین دلیل به حمام ایاصوفیه هم معروف است.
بعد از تعطیل شدن این حمام، سلطان احمد آن را به عنوان زندان استفاده میکرد. در سال ۲۰۰۸ به سفارش دولت ترکیه گروهی از معماران مرمت این حمام را آغاز کردند و سپس به عنوان یکی از آثار تاریخی برای بازدید گردشگران آماده شد. این حمام یکی از زیباترین و مجللترین حمامها در کشور ترکیه و شهر استانبول است که بخشی از آن برای استفاده بازدیدکنندگان آماده شده است. در این بخش که چیزی از حمامهای هتلهای ۵ ستاره کم ندارد پکیجهای ویژهای به گردشگران ارائه میشود که بخشی از آنها شامل ماساژ، حولههای ابریشم، کاسه با روکش طلا، صابونهای از روغن زیتون ۱۰۰%، پذیرایی از مهمانان با نوشیدنی و … هستند. هر یک ساعت استفاده از پکیجهای این حمام حدود ۱۶۰ یورو هزینه دارد.
از دیگر حمامهای تاریخی ترکیه در شهر استانبول میتوان حمام گالاتاسرای را نام برد. این حمام به دلیل قرارگیری در ناحیه بیاوغلو، با نام حمام گالاتاسرای بیاوغلو هم شناخته میشود. دستور ساخت حمام گالاتاسرای در سال ۱۴۸۱ میلادی توسط سلطان بایزید دوم داده شد. برخلاف دیگر حمامهای کشور ترکیه، این حمام به دلیل نظارت مستقیم وزارت گردشگری ترکیه هنوز بافت سنتی خود را به طور کامل حفظ کرده است. بافت این حمام به حدی قدیمی است که با ورود به آن تصور میکنید وارد یکی از ساختمانهای دوره عثمانی شدهاید.
حمام جاگالوگلو یکی دیگر از حمامهای دیدنی و سنتی در شهر استانبول است. این حمام به حدی دیدنی است که نام آن بارها در فهرست مکانهایی که باید در استانبول دیده شوند قرار گرفته که مهمترین آن کتاب ۱۰۰۰ مکان دیدنی قبل از مرگ است. مبالغی که از مشتریان این حمام دریافت میشد صرف تهیه کتاب برای کتابخانه مسجد ایا صوفیه و هزینههای جانبی این مسجد میشد. این مسجد توسط سلیمان آقا یکی از معماران سلطنتی دربار عثمانی طراحی شد اما در نهایت عبدالله آقا دیگر معمار معروف سلطنتی عثمانی این مسجد را بنا کرد.
از دیگر حمامهایی که میتوان به عنوان یکی از بهترین حمام های سنتی استانبول از آن یاد کرد، حمام سنتی آقا است. این حمام به دستور سلطان محمد فاتح ساخته شد و یکی از حمامهای خصوصی او و فرزندانش بود. البته آن زمان حمام آقا در استانبول نبود و در منطقهای به نام بیوگلو که محل شکار سلطان بود بنا شده بود اما امروزه با گسترش شهر استانبول یکی از حمامهای سنتی و تاریخی این شهر محسوب میشود. نکته جالب در مورد حمام سنتی آقا، خریداری آن توسط یک شهروند آمریکایی است. این کار در زمان آغاز جمهوری ترکیه انجام شد و با خرید حمام به عنوان مکانی تاریخی برای بازدید توریستها تغییر کاربری پیدا کرد. این حمام امروزه قابل استفاده توریستهاست و ۴ نوع پکیج در آن ارائه میشود که بین ۱۰۰ تا ۱۸۰ لیر هزینه دارند.
در لیست بهترین حمام های سنتی استانبول، حمام جمبرلیتاش یکی دیگر از حمامهای دیدنی و مهم است که توسط معمار سنان ساخته شده است. این حمام نه فقط یک مکان برای بازدید توریستها بلکه محلی است که محققان، دانشآموزان و پژوهشگران زیادی هم همه ساله از آن دیدن میکنند. این حمام که در نزدیکی مسجد محمد پاشا و مسجد سلطان احمد قرار دارد نسبت به دیگر حمامهای ترکیه هزینه کمتری از بازدیدکنندگان دریافت میکند. اگر تصمیم دارید از این حمام دیدن و استفاده کنید حتما روزی آفتابی را برای این کار انتخاب کنید. در روزهای آفتابی میتوانید علاوه بر استفاده از پکیجهای شستشو داخل حمام از لذت آفتاب گرفتن روی گوبگتاشی هم بهرهمند شوید.
سوفولار یکی دیگر از حمامهای قدیمی استانبول در یکی از محلههای قدیمی این شهر است که برخلاف دیگر محلهها بافتی سنتی دارد و بیشتر مردم محلی از آن استفاده میکنند. اگر قصد آشنایی با فرهنگ ترکیه را دارید این حمام بهترین انتخاب است، چون برای رسیدن به آن باید از میان خانههای قدیمی و بازارهای محلی استانبول عبور کنید. به علاوه هزینه استفاده از این حمام هم بسیار مناسب است، یک پکیج کامل در حمام سوفولار چیزی حدود ۵۰ لیر هزینه دارد.
از دیگر حمامهای سنتی و دیدنی شهر استانبول میتوان به حمام مهرماه سلطان اشاره کرد. این حمام هم توسط معمار سنان، قدیمیترین و معروفترین معمار ترکیه و مخصوص دختر سلطان سلیمان، مهر ماه سلطان ساخته شده است. ایـن حمام دارای دو بخش است که بخشی مخصوص استفاده زنان و بخشی برای استفاده مردان میباشد. این حمام محل برگزاری مراسمهای خاصی مانند حمام عروس و داماد است که در ابتدا گفته شدند.
کادیرگا یکی از بهترین حمام های سنتی استانبول است که در سال ۱۷۳۴، با دستور وزیر یحیی پاشا بنا شده است. این حمام سنتی تا مدتها در اختیار نیروی دریایی عثمانی بود و چون نزدیک به دریا بود، خدمه کشتیها هم از آن استفاده میکردند. این حمام یکی از حمامهایی است که در طول زمان بارها بازسازی شده است و ظاهر آن کاملا متفاوت با ظاهر و طراحی اولیه حمام است.
حمامهای زیادی در شهر استانبول قرار دارند که هم برای بازدید و هم برای استفاده تجربهای خاص هستند، اما در میان آنها حمام چینیلی که به حمام کاشیکاری شده هم معروف است یکی از حمامهایی است که همه گردشگران باید از آن دیدن کنند. این حمام خاص در سال ۱۶۴۰ میلادی و با دستور کوشم سلطان، یکی از تاثیرگذارترین زنان ترکیه ساخته شده است. کل این حمام کاشیکاری شده است و هر چند بخشهای زیادی از آن در گذشت زمان تخریب شده اما قسمتهای سالم هنوز هم زیبا و دیدنی هستند. این حمام همچنین مرتفعترین سقف در میان حمامهای استانبول را دارد که همین موضوع موجب هوای بهتر برای فضای داخلی آن میشود.
نتیجهگیری
بازدید از بهترین حمام های سنتی استانبول تجربهای متفاوت برای لمس فرهنگ ترکیه در همه زمینهها مانند معماری، آداب و رسوم، سنتها و… است. با بازدید از این حمامها حتی این موضوع هم قابل تشخیص است که در کدام دوره ساخت آثار تاریخی اهمیت بیشتری داشته و زیباترین آثار متعلق به کدام دوره است. در این مطلب از مجله گردشگری الی گشت بهترین حمام های سنتی استانبول را معرفی کردیم. برای آشنایی با دیگر جاذبههای دیدنی این شهر و دیگر شهرهای جهان ما را دنبال کنید.
سوالات متداول
۱. بهترین حمام های سنتی استانبول کدامند؟
حمام خرم سلطان، حمام سنتی آقا، حمام مهرماه سلطان، حمام سوفولار و….
۲. کدامیک از حمامهای سنتی استانبول شناختهشدهتر هستند؟
حمام خرم سلطان و حمام جاگالوگلو دو حمام معروف استانبول در کل دنیا هستند.
۳. کدامیک از حمامهای سنتی استانبول در حال حاضر قابل استفاده هستند؟
تقریبا بیشتر حمامهای سنتی ترکیه پکیجهای ویژه برای استفاده بازدیدکنندگان ارائه میکنند.
۴. در حمامهای سنتی استانبول چه بخشهایی وجود دارد؟
سه بخش اصلی اتاق داغ، اتاق گرم و اتاق سرد در تمام حمامهای سنتی شهر استانبول وجود دارند.
منبع: atdaa.com
مطالب مرتبط :
راهنمای سفر به استانبول در سال ۱۴۰۱
۱۰ مرکز خرید ارزان در استانبول که باید به آنجا سر بزنید!
۱۳ تا از بهترین جاذبه های گردشگری استانبول ! | قسمت اول