موزه رختشویخانه در زنجان
شهر زنجان دارای بناهای تاریخی بسیاری است که دو مورد از مهمترین آنها، ۲ موزه ی مهم این شهر هستند. یکی از آنها موزه ای است که در آن مردان نمکی نگهداری می شوند و دیگری موزه رختشویخانه. موزه ی رختشویخانه در زنجان و در بافت قدیمی این شهر قرار گرفته است و داستان جالبی دارد. با الی گشت همراه باشید، در ادامه می خواهیم راجع به این موزه بیشتر صحبت کنیم.
مطالب مرتبط: در این موزه مردان نمکی نگهداری می شوند! موزه هنرهای معاصر، گنجینه ای از آثار هنری
موزه ی رختشویخانه زنجان در قلب بافت تاریخی این شهر و در منطقه ای مسکونی و شلوغ واقع شده است. ساخت این بنا، حدود ۱۵ ماه طول کشید و در سال ۱۳۰۷، شخصی به نام علی اکبر توفیقی که رئیس بلدیه ی شهر در آن دوران بود، آن را خریداری کرد. نکته ی جالبی که درباره ی این موزه وجود دارد و در واقع نام آن از همینجا نشات می گیرد این است که در آن دوران، مردم شهر لباس خود را در آن می شسته اند و به همین دلیل به این نام مشهور شده است.
دلیل ساخت موزه رختشویخانه در زنجان
این بنا در آن دوران توسط دو برادر به نام های مشهدی اکبر معمار و مشهدی اسماعیل بنا ساخته شد. سبک معماری بنا را می توان به سبک دوران قاجار و اوایل دوران پهلوی دانست. دلیل ساخت این بنا این بوده است که در آن زمان، به خاطر هوای سرد زمستان، تصمیم گرفته می شود تا جایی برای خانم ها ساخته شود تا بتوانند راحت تر و با امنیت بیشتر رخت های خود را بشویند.
بنای رختشویخانه، امروزه به عنوان موزه رختشویخانه در زنجان شناخته ی شود و در واقع موزه ی مردم شناسی است. در این موزه، لباس های محلی و زیور آلات آن خانم های آن دوران به نمایش گذاشته شده است.
موزه رختشویخانه دارای مکانی تراس مانند است که به همه ی فضا مشرف است و در واقع در نگاه اول شما را یاد شاه نشین عمارت های قدیمی می اندازد.
همانطور که گفته شد سبک معماری بنا شما را به طور کامل به یاد معماری های دوران قاجار می اندازد، معماری ای با سبک و سیاق سنتی و با رعایت کامل تمام قوس ها و طاق های استفاده شده در بناهای آن دوران. نورگیرهای جالب به کار رفته در بنا باعث دل انگیز شدن هر چه بیشتر این موزه شده است.
آب موزه رختشویخانه در زنجان از قنات قلعچه حاجی میربهاالدین تامین می شده است.
فضاهای داخل موزه به دو بخش مدیریت و فضای اصلی موزه رختشویخانه تقسیم می شوند. در حیاط، محوطه ای درختکاری شده وجود دارد و اعیانی آن شامل ۲ اتاق و یک ورودی است. نمای اصلی این واحد به سبک معماری سنتی زنجان است.