کوه ها، این پدیده های طبیعی شگفت انگیز و برفراشته، میلیون ها سال است که در زمین وجود دارند و همواره برای انسان ها جذابیتی سحرآمیز و فریبنده داشته اند. در سرتاسر دنیا قله ها و کوه های مرتفعی وجود دارد که بخش عمده آن ها در منطقه کوهستانی و مرتفع هیمالیا که به «بام جهان» هم شهرت دارند قرار دارند. در مطلب قبل در مورد باشگاه هشت هزارتایی ها صحبت کردیم و ۷ قله از مجموع ۱۴ کوه بلند دنیا را به شما معرفی کردیم. در این مطلب به ادامه معرفی بلندترین کوه های جهان می پردازیم و بقیه اعضای باشگاه هشت هزارتایی های زمین را به شما معرفی می کنیم. با الی گشت همراه باشید.
مطالب مرتبط: اگر در کوه گم شدیم چه کنیم؟ علامت خطر با سوت آشنایی با انواع گره های کوهنوردی با بهترین کوه های دنیا برای کوهنوردی از نظر نشنال جئوگرافیک آشنا شوید! + تصویر
- ارتفاع: ۸۱۶۳ متر
هشتمین مورد در لیست بلندترین کوه های جهان به کوه ماناسلو تعلق دارد که باز هم در رشته کوه های هیمالیا و در غرب نپال قرار گرفته است. نام این کوه از واژه سانسکریت «ماناسا» به معنای روح گرفته شده است و این کوه نیز در بین محلی ها به کوهستان ارواح شهرت پیدا کرده است. جالب است بدانید که کوه ماناسلو اولین بار توسط یک کوهنورد ژاپنی و در سال ۱۹۵۶ فتح شد و از آن پس به یکی از محبوب ترین کوه ها و قلل برای کوهنوردان ژاپنی تبدیل شده است؛ درست همان طور که کوه اورست قله محبوبی برای کوهنوردان انگلیسی است. کوهنوردانی که به این قله صعود می کنند در مسیر از چشم اندازهای بی نظیر و نفس گیر طبیعت و رشته کوه های و قله ها بلند و ترفع لذت می برند.
- ارتفاع: ۸۱۲۶ متر
نانگا پاربات یکی دیگر از بلندترین کوه های بلند جهان و نهمین عضو باشگاه هشت هزارتایی هاست. این کوه با اسم عجیب و غریبش در کشور پاکستان قرار دارد و معنی لغوی اسمش «کوه عریان» است! نانگا پاربات یکی از بلندترین کوه های جهان است و ۸۱۲۶ متر از سطح دریا ارتفاع دارد. صعود و فتح این قله بسیار سخت و دشوار است و به همین دلیل تا سال ها بعد از نخستین صعود، هیچ کوهنوردی نتوانست به آن صعود کند. به دلیل مشقات زیاد صعود به قله و حوادث متعددی که در این راه پیش آمده، لقب «کوه قاتل» هم به آن داده اند. تا مدت های مدید، به دلیل صعود دشوار و آمار مرگ و میر و تلفات بالایی که داشت به عنوان دشوارترین قله برای صعود شناخته می شد. البته این آمار در حال حاضر کاهش پیدا کرده، اما همچنان به عنوان یکی از دشوارترین قله های جهان شناخته می شود.
- ارتفاع: ۸۰۹۶ متر
قله آناپورنا بخشی از منطقه کوهستانی هیمالیای نپال است و یکی از بلندترین کوه های جهان است. دو قله در کوه آناپورنا وجود دارد که آناپورنا ۱ با ۸۰۹۱ متر ارتفاع بلندترین آن هاست. آناپورنا همچنین یکی از دشوارترین قله ها برای صعود است و ۴۰% از کوهنوردانی که سعی در فتح آن داشته اند دچار حوادث مرگباری مثل سرمازدگی و مشکلات ناشی از کمبود اکسیژن و ارتفاع زدگی شده اند.
دهمین قله در لیست بلندترین کوه های جهان نخستین بار توسط موریس هرزوگ و لویسس لاشنال از کشور فرانسه و در سال ۱۹۵۰ فتح شده است. جالب است بدانید که موریس هرزوگ خاطرات صعودش به این قله را در کتابی به نام آناپورنا متتشر کرد که بیش از ۱۱ میلیون نسخه از آن به فروش رفت و این کتاب را در بین پرفروش ترین کتاب های سال قرار داد.
- ارتفاع: ۸۰۸۰ متر
دهمین قله در لیست بلندترین کوه های جهان کوه گاشربروم ۱ است و اسم «قله پنهان» هم شناخته می شود. گاشربروم با ۸۰۸۰ متر در مرز بین پاکستان و چین و در منطقه بالیتیستان پاکستان و منطقه گینجیانگ چین قرار گرفته است. قله گاشربروم ۱ بخشی از گذرگاه و گردنه گاشربروم است که در بخش قراقروم هیمالیا قرار دارد. این کوه به دلیل ظاهر یخی اش به «دیواره درخشان» هم شهرت پیدا کرده است. واژه گاشربروم در زبان بالتی تبت به معنای کوهستان زیباست؛ گاشر به معنای زیبا و بروم به معنای کوه است.
پیت شونینگ و اندی کوفمن دو عضو از تیمی هشت نفره بودند که در سال ۱۹۵۸ راهی فتح این قله شدند و در نهایت همین دو نفر موفق شدند به گاشربروم صعود کنند.
- ارتفاع: ۸۰۵۱ متر
برود پیک که با نام قله کی ۳ هم شناخته می شود یکی دیگر از بلندترین کوه های جهان است که با ۸۰۵۱ متر ارتفاع از سطح دریا دوازدهمین عضو باشگاه هشت هزارتایی ها محسوب می شود. برود پیک بخشی از گذرگاه قراقروم است و در مرز بین پاکستان و چین قرار گرفته است. این کوه در رشته قراقروم واقع شده و با قله کی ۲، دومین قله مرتفع جهان، حدود ۸ کیلومتر فاصله دارد. کوه برود پروک چندین قله دارد که برود پیک بلندترین آن هاست. سایر قله های این کوه عبارتند از: راکی سامیت (۸۰۲۸ متر)، برود پیک مرکزی (۸۰۱۱ متر)، برود پیک شمالی (۷۴۹۰ متر) و کاروت کانگری (۶۹۴۲ متر).
اولین کوهنوردانی که موفق به فتح این قله شدند فریتز وینترستلر، مارکوس اشموک، کرت دیمبرگر و هرمان بال از کشور استرالیا بودند که در ماه ژوئن ۱۹۵۷ موفق شدند به قله برود پیک صعود کنند.
- ارتفاع: ۸۰۳۵ متر
قله گاشربروم ۱ را در بالا و به عنوان یازدهمین قله مرتفع دنیا معرفی کردیم. قله دیگر این کوهستان به نام قله گاشربروم ۲ که با نام قله کی ۴ هم شناخته می شود در رده سیزدهم بلندترین کوه های جهان قرار می گیرد. این قله با ۸۰۳۵ متر ارتفاع در گذرگاه قراقروم و در منطقه مرزی گیلیت-بالتیستان پاکستان و گینجیانگ چین واقع شده است. نخستین بار در سال ۱۹۵۶ یک گروه کاوشگر اتریشی موفق به فتح این قله رام نشدنی و مرتفع شدند.
- ارتفاع: ۸۰۲۷ متر
خب، به آخرین عضو باشگاه هشت هزارتایی ها می رسیم. کوه شیشاپانگما چهاردهمین مورد از بلندترین کوه های جهان است و با ۸۰۲۷ متر ارتفاع از سطح دریا یک قله های مرتفع و دشوار جهان به شمار می رود. جالب است بدانید که کوه شیشاپانگما آخرین قله در باشگاه هشت هزارتایی ها بوده که فتح شده است! این موضوع تا حد زیادی به خاطر موقعیت قرارگیری و دسترسی دشوار به این مکان در تبت بوده و همین طور محدودیت ورود مسافران و کوهنوردان خارجی به این منطقه بوده است. تا مدت ها اجازه ورود گردشگران خارجی به این منطقه خودمختار تبت داده نمی شد و همین امر باعث شد تا قله شیشاپانگما تا مدت ها از دسترس انسان دور بماند.
منبع: earthnworld.com