آشنایی با بزرگترین بیابان های زمین

بزرگترین بیابان های زمین-الی گشت

همانطور که بسیاری از گردشگران و جهانگردان ترجیح می دهند به مناطق خوش آب و هوا و ساحلی یا جنگلی سفر کنند، بسیاری دیگر در این میان ترجیح می دهند که به دیدن بزرگترین بیابان های زمین بروید. صحرا ها و بیابان ها یکی از مناطق طبیعی و محیط زیستی دنیا برای سفر و طبیعت گردی است. در میان این صحراها و بیابان ها، بر خلاف تصور همگان که فکر می کنند، هیچ چیز پیدا نمی شود، می توانید جاذبه های مهیج بسیاری پیدا کنید. مجله الی گشت با معرفی بزرگترین بیابان های زمین از نظر وسعت شما را با یکی از مهم ترین مناطق زمین شناختی آشنا نموده و در انتها لیستی از بهترین و بزرگترین صحراها را مطرح می کند. در انتهای این مطلب می توانید نام ۲۰ صحرا و بیابان را که هر یک به یکی از قاصد گردشگری پر طرفدار دنیا تبدیل شده اند و یا به دلیل خصوصیاتی که دارند، بسیار مشهور شده اند، ببینید. در ایران نیز می توانید به صحرا و بیابان های کشورمان رفته و تفریحات بسیاری از جمله سافاری بر روی تپه های شنی، پیاده روی از عرض کویر، آموزش بقا در صورت گم شدن در کویر و بسیاری دیگر لذت ببرید. اگر راهنمای طبیعت گردی هستید یا عاشق سفر به مناطق بکر و چالش برانگیز هستید، جدای از نکات سفر به کویر حتما با بزرگترین بیابان های زمین نیز آشنا شوید.

مطالب مرتبط:
اتفاقات شوکه کننده ای که فقط در صحرای ساهارا رخ داده است!
عجایب صحراهای دنیا که هیچ توضیحی برای آنها وجود ندارد
۵ تا از بهترین صحراهای جهان

یکی از اقیلم های طبیعی در دنیا اقلیم گرم و مرطوب است که در آن صحررا ها و بیابان ها به وجود  می آیند. بیابان یک منظره و یک چشم انداز طبیعی در یک منطقه جغرافیایی است که بارش بسیار کمی را دریافت می کند. منظور از بارش بسیار کم، بارشی کمتر از ۲۵۰ میلی متر در سال (حدود ده اینچ)است. بیابان ها و صحرا تقریبا یک سوم از سطح کره زمین را پوشانده اند. و در این میان می توان چهار نوع مختلف از بیابان ها بر اساس موقعیت جغرافیایی آن ها دسته بندی کرد:

۱) بیابان های قطبی

۲) بیابان های نیمه گرمسیری

۳) بیابان های زمستانی سرد

۴) بیابان ساحلی سرد

همانطور که در نقشه زیر نشان داده شده است، بیابان ها در تمام قاره های زمین وجود دارند. این نقشه نشان دهنده موقعیت کلی ۱۰ عدد از بزرگترین بیابان های زمین بر اساس سطح پوشانندگی آن هاست. همچنین جدولی که در پایین این مطلب برایتان گذاشته ایم، نام ها، مکان های عمومی و سطوح بیش از بیست صحرای بزرگ دنیا را به شما معرفی می نماید.

در میان بزرگترین بیابان های زمین می توان به دو صحرا و بیابانی اشاره کرد که نه تنها بزرگ ترین بیابان روی زمین هستند بلکه جالب ترین موضوع آن محل آن هاست. این دو بیابان در قطب های شمال و جنوب و در مناطق قطبی قرار دارند. صحرای قطبی در قطب جنوب بزرگترین بیابان دنیا بوده که مساحتی در حدود ۵.۵ میلیون مایل مربع دارد. پس از صحرای سرد قطب جنوب دومین بیابان بزرگ دنیا در قطب شمال قرار دارد که به صحرای قطب شمال معروف است. این بیابان و صحرا قسمت هایی از کشورهای آلاسکا، کانادا، گرینلند، ایسلند، نروژ، سوئد، فنلاند و روسیه را در بر می گیرد. مساحت صحرای قطب شمال هم حدود ۵.۴ میلیون مایل مربع است.

بقیه بیابان های زمین خارج از مناطق قطبی قرار گرفته اند. پس اگر بخواهیم بزرگترین بیابان دنیا را بر روی زمین به غیر از مناطق قطبی نام ببریم باید به صحرای بزرگ ساحارا اشاره کنیم. ساحارا یک صحرای نیمه گرمسیری در شمال آفریقا است که مساحتی حدود ۳.۵ میلیون مایل مربع را پوشش می دهد. ساحارا یکی از معروف ترین مناطق توریستی و گردشگری دنیاست. می توانید برای تفریحاتی همانند شترسواری در صحرا، زندگی در چادرها و خیمه های عربی و در میان واحه های بیابان، سافاری در صحرا و کمپینگ در این منطقه خشک را تجربه کنید، به این صحرا و بیابان سفر کنید. از جذاب ترین واحه هایی که برای سفر به شما پیشنهاد می دهیم، واحه هواکاچینا در پرو است. این واحه تمام جاذبه های گردشگری در دل صحرا را برایتان به همراه امکانات فوق العاده فراهم می آورد.

هنگامی که اکثر مردم به یک بیابان فکر می کنند، تصور می کنند که یک منظره پوشیده شده با شن و ماسه را تصور می کنند. اگر چه بسیاری از بیابان ها از شن و ماسه پوشیده شده اند اما همه آن ها شن و ماسه ندارند. بسیاری از منظره های بیابانی از سطوح سنگی تشکیل شده اند. بسیاری از بیابان ها و صحراها به این دلیل سنگی هستند که هر ذره شن و یا کوچکتر قرار گرفته بر روی سطح با باد از آن منطقه به نقاط دیگر برده می شوند.
اکثر بیابان ها بارش بسیار اندکی را دریافت می کنند. پس از هر بارش جریان های سطحی و سیلاب ها بر روی زمین ایجاد می شود که یا تبخیر شده یا به گونه از خاک صحرا خارج می شود. برخی از این آب توسط گیاهان صحرا و بیابان جذب می شود و در نهایت از طریق گیاهان وارد جو می شود. مقداری از این آب نیز وارد زمین و جریان های آب زیرزمینی می شود.  مگر اینکه منبع جریان آبی خارج از بیابان وجود داشته باشد. جریان هایی آبی که به بیابان وارد می شوند، معمولا قبل از خروج تلفات بسیاری را در صحرا و بیابان به وجود می آورند.

بسیاری از کسانی که تاکنون به بزرگترین بیابان های دنیا سفر نکرده اند، تصور می کنند با منطقه ای بسیار خشک و بدون هیچ گونه موجود زنده ای روبرو هستند. در صورتی که در بیابان ها و صحرا نه تنها حیوانات بسیاری زندگی می کنند، بلکه پوشش گیاهی بسیار خاصی نیز وجود دارد. گیاهان و حیواناتی که در بیابان زندگی می کنند باید با محیط خاص بیابان و صحرا سازگار شوند. گیاهان باید در مقابل تابش نور شدید خورشید و دوره های طولانی مدت بدون هیچ گونه بارش، بسیار مقاوم باشند و توانایی جذب آب و رطوبت بالا به همراه نگه داشتن این رطوبت را در مقابل دماهای شدید، بادهای خشک و کمی رطوبت داشته باشند. حیوانات هم باید قادر به تحمل شدت بالای دما و توانایی زنده ماندن با آب بسیار کم را داشته باشند. بسیاری از حیوانات در زیر زمین زندگی می کنند و تنها در هنگام شب که هوا خنک تر است برای فعالیت و شکار بیرون می آیند.

پیدا کردن آب در صحرا مهم ترین موضوع حیات است. در نقطه ای که گودالی از آب به وجود می آید یا آب های زیرزمینی به روی زمین می آیند، برکه ای و در نهایت در دل بزرگترین بیابان های دنیا واحه ای تشکیل می شود که می تواند جزو زیباترین و شگفت انگیز ترین جاذبه های دنیا باشد. بهترین واحه ها را در جهان در کشورهایی همانند آرژانتین، شیلی، عربستان سعودی و ساحارا داریم. در ایران نیز در هر نقطه از دل کویر لوت و دشت کویر چاهی زده اند یا قناتی ساخته اند و یا چشمه ای از دل زمین بیرون آمده باشد می توانید واحه ها را ببینید. در کنار بزرگترین بیابان های دنیا می توانید کمپ های بیابانی و چادرهای اقامتی متعددی را پیدا کنید که برای یک شب اقامت در دل کویر تدارک دیده اند.

بیابان های اصلی و بزرگ جهان

نام نوع بیابان مساحت

محل بیابان

قطب جنوب (Antarctic) قطبی ۵.۵  میلیون مایل مربع آنتارکتیاکا (قطب جنوب)
قطب شمال (Arctic) قطبی ۵.۴  میلیون مایل مربع آلاسکا، کانادا، گرینلند، ایسلند، نروژ، سوئد، فنلاند، روسیه
صاحارا (Sahara) سابتروپیکال (نیمه گرمسیری) ۳.۵  میلیون مایل مربع شمال آفریقا
عربی (Arabian) سابتروپیکال (نیمه گرمسیری) ۱  میلیون مایل مربع شبه جزیره عربستان
گوبی (Gobi) سرد زمستانی ۵۰۰,۰۰۰ مایل مربع چین و مغولستان
پاتاگونیا (Patagonian) سرد زمستانی ۲۶۰,۰۰۰ مایل مربع آرژانتین
گریت ویکتوریا (Great Victoria) سابتروپیکال (نیمه گرمسیری) ۲۵۰،۰۰۰ مایل مربع استرالیا
کالاهاری (Kalahari) سابتروپیکال (نیمه گرمسیری) ۲۲۰,۰۰۰ مایل مربع آفریقای جنوبی، بوتسوانا، نامیبیا
گریت باسین (Great Basin) سرد زمستانی ۱۹۰،۰۰۰ مایل مربع ایالات متحده آمریکا
سیریان (Syrian) سابتروپیکال (نیمه گرمسیری) ۱۹۰,۰۰۰ مایل مربع سوریه، عراق، اردن، عربستان سعودی
چیهوآهوان (Chihuahuan) سابتروپیکال (نیمه گرمسیری) ۱۷۵,۰۰۰ مایل مربع مکزیک
گریت سندی (Great Sandy) سابتروپیکال (نیمه گرمسیری) ۱۵۰,۰۰۰ مایل مربع استرالیا
کارا-کوم (Kara-Kum) سرد زمستانی ۱۳۵,۰۰۰ مایل مربع ازبکستان، ترکمنستان
کلرادو پلاتو (Colorado Plateau) سرد زمستانی ۱۳۰,۰۰۰ مایل مربع ایالات متحده
گیبسون (Gibson) سابتروپیکال (نیمه گرمسیری) ۱۲۰,۰۰۰ مایل مربع استرالیا
سونوران (Sonoran) سابتروپیکال (نیمه گرمسیری) ۱۲۰,۰۰۰ مایل مربع ایالات متحده، مکزیک
کیزیل-کوم (Kyzyl-Kum) سرد زمستانی ۱۱۵,۰۰۰ مایل مربع ازبکستان، ترکمنستان، قزاقستان
تکلمکان (Taklamakan) سرد زمستانی ۱۰۵,۰۰۰ مایل مربع چین
ایرانی (Iranian) سرد زمستانی ۱۰۰,۰۰۰ مایل مربع ایران
ثار (Thar) سابتروپیکال (نیمه گرمسیری) ۷۵,۰۰۰ مایل مربع هند، پاکستان
سیمپسون (Simpson) سابتروپیکال (نیمه گرمسیری) ۵۶,۰۰۰ مایل مربع استرالیا
موجاو (Mojave) سابتروپیکال (نیمه گرمسیری) ۵۴,۰۰۰ مایل مربع ایالات متحده
آتاکاما (Atacama) سرد ساحلی ۵۴,۰۰۰ مایل مربع شیلی
نامیب (Namib) سرد ساحلی ۱۳,۰۰۰ مایل مربع آنگولا، نامیبیا، آفریقای جنوبی

منبع: geology.com

مطالب مرتبط

دریاچه ارواح نوشهر کجاست؟

سفر به ییلاق شکر دشت گیلان

راه آهن شاهرود کجاست؟