برج کپیتال گیت ابوظبی، پیزای جدید جهان به همراه ویدئو

اکثر ما برج پیزا را به عنوان خمیده‌ترین برج دنیا می‌شناسیم اما این روزها یک آسمان‌خراش دیگر در ابوظبی به نام آسمان‌خراش شیشه‌ای کپیتال گیت (Capital Gate)، لقب خمیده‌ترین برج دنیا را از آن خودکرده است. سازندگان این آسمان‌خراش ۳۵ طبقه‌ای با به چالش کشیدن قوانین معماری توانسته‌اند سازه‌ای را خلق کنند که ابوظبی را در نقشه‌ی جهانی، صاحب‌نام کند. با الی گشت همراه باشید تا با برج کپیتال گیت ابوظبی بیشتر آشنا شویم.

با وجود گذشت چندین سال از افتتاح خمیده‌ترین برج دنیا در ابوظبی، هنوز هم برج کپیتال گیت، کج‌ترین برج دست‌ساز بشر محسوب می‌شود. این سازه با الهام از محیط‌زیست طبیعی ابوظبی به‌ویژه تپه‌های شن روان و امواج خروشان خلیج‌فارس طراحی شده است.

کپیتال گیت یا برج دروازه‌ی پایتخت با ارتفاع ۱۶۴.۷ متر و ۱۸ درجه انحنا، حدوداً پنج برابر بیشتر از برج پیزا خم شده است. ۱۷ طبقه‌ی بالایی این برج در بیرون از لبه‌ی سازه قرار گرفته‌اند و هزاران تن بر هسته‌ی مرکزی برج فشار وارد می‌کنند.

فشار وارد شده به برج توسط اولین هسته‌ی پیش‌خمیده‌ی جهان(pre-cambered core) که از ۱۵ هزار مترمکعب بتن تقویت شده با ۱۰ هزار تن استیل ساخته شده، خنثی می‌شود. هسته‌ی پیش خمیده‌ی برج با کمی اختلاف از مرکز ساختمان قرار گرفته، اما با اضافه‌شدن طبقات و وزن بیشتر، این هسته راست شده و بتن را فشرده‌تر کرده است. در نهایت این شیوه‌ی ساخت باعث استحکام بیشتر بتن و تغییر جهت برج به حالت عمودی شده است.

برج کپیتال گیت ابوظبی دارای ۴۹۰ ستون در دو بخش است که بخشی از آن‌ها در عمق ۳۰ متری و بخشی دیگر در عمق بیشتر قرار گرفته‌اند. این دو بخش با ایجاد نیروهای متقابل به یکدیگر برج را در جای خود نگه می‌دارند.

یکی از دیدنی‌ترین بخش‌های این برج را می‌توان نمای شیشه‌ای آن دانست. در نمای برج کپیتال گیت از ۱۲۵۰۰ پنل شیشه‌ای مختلف با ۷۲۰ شکل متمایز استفاده شده است. این اشکال دیدنی با الهام از فرم‌های مختلف الماس طراحی شده‌اند.

این آسمان‌خراش خمیده ۱۵ طبقه مختص به اداره‌ها، چهار رستوران و کافه و یک هتل جذاب ۵ ستاره به نام آنداز کپیتال گیت(Andaz Capital Gate) دارد. هتل ۲۰۰ اتاق دارد که هر اتاق با دیگری متفاوت است.  هنر و طراحی هتل آندز فرهنگ اماراتی را به نمایش می‌گذارد. در فضای طبقه‌ی اول این هتل می‌توان آثار مختلفی از هنرمندان محلی را مشاهده کرد. علاوه بر این، مبلمان، پارچه‌های رومبلی و تمامی اثاثیه و لوازم موجود در اتاق‌های هتل به شکل هدفمندانه‌ای منعکس‌کننده‌ی فرهنگ اماراتی هستند.

همچنین هتل آنداز کپیتال گیت یک سوئیت پریزیدنشیال مجلل در طبقه سی و سوم دارد که در بالاترین زاویه‌ی انحنای برج(زاویه‌ی ۱۸۰ درجه) قرار گرفته است. جالب است بدانید رستوران و استخر هتل برج کپیتال گیت ابوظبی روی یک پلتفرم آویزان شده از لبه‌ی ساختمان قرار گرفته‌اند و چشم‌انداز جذابی به نمایشگاه بین‌المللی ابوظبی دارند. این بخش بزرگ‌ترین چالش معماران و مهندسان سازه محسوب می‌شد و حتی یک سال دیگر به ساخت برج افزود. به‌طورکلی قسمت بالایی برج کپیتال گیت ابوظبی سایه‌ای را برای دفاتر طبقات زیرین فراهم می‌کند.

در نمای بالای برج کپیتال گیت ابوظبی می‌توان رستوران  ۱۸ Degrees این هتل را مشاهده کرد که چشم‌انداز زیبایی به نمایشگاه بین‌المللی، جزایر متعدد ابوظبی و خلیج‌فارس دارد. تعدادی از مکان‌هایی که به‌صورت خصوصی بوده و عموم اجازه‌ی ورود به آن را ندارند هم از این رستوران قابل مشاهده هستند.

چالش تمیزکاری نمای برج کپیتال گیت ابوظبی به عهده‌ی یک تیم تخصصی ۱۲ نفره است که به صخره‌نوردان(cliffhanger) معروف هستند. همان‌طور که قبلاً گفته شد این برج دارای ۱۲۵۰۰ پنل شیشه‌ای مختلف با ۷۲۰ شکل متمایز است. این پنل‌ها به طور سفارشی و متناسب با شکل برج طراحی شده‌اند. در زمان نظافت نمای برج، می‌توان افرادی بی‌شماری را مشاهده کرد که به وسیله‌ی تسمه و طناب از پنجره‌ها آویزان شده‌اند و بامهارت بسیار بالایی در حال برق انداختن شیشه‌ها هستند.

مطالب مرتبط

معرفی پارک آبی یاس ابوظبی در همسایگی ایران

۱۰تا از بهترین تفریحات خانوادگی در ابوظبی

طراح برج کپیتال گیت ابوظبی فردی به نام «ماترین دوفرین» است. ماترین دوفرین، عامل شرکت U+A در دبی، تحصیلات عالیه‌ی خود را در کانادا به اتمام رسانده و مدتی در هنگ‌کنگ و چین به عنوان طراح اصلی با شرکت HOK همکاری کرده است. او همچنین از سال ۲۰۰۵ به بعد در خاورمیانه فعالیت خود را آغاز کرده و مقیم دبی شده است.

دوفرین در سال ۲۰۰۵ جلسه‌ای با آقای شیخ زائد(امیر امارات) داشت و قرار بر این شد که طرحی را به عنوان نماد شهر ابوظبی ارائه دهد. در این طرح باید ویژگی‌هایی مانند دارابودن تکنولوژی مدرن، شکوه و زیبایی و سازگاری با اقلیم منطقه رعایت می‌شد. ماترین دوفرین در ابتدا طرح یک برج با بیشترین خمیدگی را ارائه داد و این طرح مورد استقبال قرار گرفت. در نهایت برج خمیده‌ی کپیتال گیت با ۱۸ درجه انحنا به سمت غرب طراحی و در مرکز ملی نمایشگاهی ابوظبی ساخته شد.

در ادامه به نکاتی درباره‌ی برج کپیتال گیت ابوظبی اشاره می‌کنیم که ممکن است برایتان جالب باشد.

  • خمیدگی برج پیزا ۳.۳۷ درجه است اما برج کپیتال گیت ابوظبی ۱۸ درجه خمیدگی دارد.
  • این برج دارای ۱۲۵۰۰ پنل شیشه‌ای با ۷۲۰ شکل متماز است.
  • برج کپیتال گیت قسمتی از پروژه ساخت یک شهرک در مرکز نمایشگاه‌های ملی ابوظبی است.
  • برای تاب‌آوری این برج در مقابل نیروهایی مانند جاذبه، وزش باد و زلزله، ریشه‌ای ۳۰ متری برای آن در نظر گرفته شده است.
  • پیچیدگی جنبه‌های مختلف طراحی، ساخت، نصب و راه‌اندازی این برج باعث شده سازندگان و طراحان آن از مدل‌سازی دیجیتال استفاده کنند.
  • استفاده از نرم‌افزار تکلا برای تهیه‌ی خروجی‌های این سازه، باعث تسهیل و دقت بیشتر در ساخت برج شد.
  • کپیتال گیت یکی از معدود ساختمان‌هایی در جهان است که از سازه‌ی دیاگرید استفاده می‌کند.
  • استفاده از نمای اسپلش در برج کیپتال گیت باعث شده ۳۰ درصد از گرمای خورشید قبل از رسیدن به ساختمان از بین برود و بار تهویه‌ی مطبوع در طبقات کاهش پیدا کند.

 

در این مقاله درباره برج کپیتال گیت ابوظبی صحبت کردیم. همان‌طور که گفته شد با وجود گذشت چندین سال از افتتاح این برج، هنوز هم کپیتال گیت عنوان خمیده‌ترین سازه‌ی جهان را دارد. این برج با نمای بسیار دیدنی و طراحی و ساخت منحصربه‌فرد، هم اکنون یکی از متفاوت‌ترین و چشمگیرترین سازه‌های ابوظبی است.

مطالب مرتبط

جشنواره های کیش در طول سال

آشنایی با انواع سوغات کیش

بهترین شهربازی های ازمیر برای تجربه یک شب شگفت انگیز