کشور ما مملو از بناهای تاریخی، ساختمانها و جاذبههایی است که شما را به ایران قرنها پیش خواهند برد. نهتنها در فضای درون شهرها بلکه در دل طبیعت اطراف شهرها هم میتوانید بناهای تاریخی متعددی را مشاهده کنید. پلها، قلعهها، برجها و باروها که شاید از آنها یک یا دو جدار هم بیشتر باقی نمانده باشد. اما همگی در کنار هم تاریخ گذشته ما را شکل میدهند. تفاوتی هم نمیکند که شما به خطه شمال کشور سفرکرده باشید یا خود را به غرب و شرق و جنوب و مرکز رسانده باشید. درهرحال به شما قول میدهیم که در گوشهگوشه این کشور دیدنیهای زیادی برای غافلگیرشدن وجود دارد.
برای خرید بلیط هواپیما و رزرو تورهای داخلی از الی گشت روی عکس زیر کلیک کنید :
برج پیر شهریار و قلعه کوتول شاه دو بنای تاریخی و باستانی ما در خطه شمال هستند که دقیقاً در قلب جنگل قرار دارند. اگر تصمیم گرفتید خود را به یک پیادهروی جذاب در میان درختان سرسبز و بافت زیبای شمال کشور دعوت کنید، توصیه میکنیم که از این دو بنای تاریخی هم دیدن کنید. البته این بنا دو بنا کم رفت و آمد و تقریباً متروکه هستند. اما به واسطه باستانی بودن و معماری شگفتانگیزی که دارند، نمیتوان از آنها چشمپوشی کرد. مشاهده بناهای تاریخی که قدمت آنها به قرنها پیش باز میگردد میتواند انگیزهای برای سفر به نقاط کمتر دیده شده کشورمان باشد.
مازندران یکی از استانهای محبوب ایران محسوب میشود که طبیعت سبز و بکری دارد و اگر پا به درون جنگلهای آن بگذارید، خارجشدنتان از آن اصلاً ارادی نخواهد بود. چون بههیچعنوان دوست ندارید که این آرامش، سبزی، طراوت و جذابیت طبیعت را با هیاهوی شهرها معاوضه کنید. مازندران در طول عمر خود حاکمان متعددی داشته است. به همین دلیل شما حضور پررنگ تاریخ را در آن مانند سایر نقاط ایران مشاهده خواهید کرد. سفر ما به مازندران اولازهمه به برج پیر شهریار خواهد بود.
برای رفتن به روستای لمرز و بازدید از برج پیر شهریار شما باید به کوهنوردی کردن در دل طبیعت و جنگل علاقه داشته باشید. این روستا دقیقاً در مسیر سوادکوه و همچنین در مسیر پل سفید قرار گرفته است. ضمن اینکه باید از طریق جادههای فرعی خود را به این روستا برسانید. برای رسیدن به این روستا در مازندران اول باید به سمت شمال شرق حرکت کنید. نشانه مسیر درست طی شده این است که در کنار جاده، درهای بزرگ و سرسبز از نخل خودنمایی میکند.
بعد از اینکه تقریباً یک کیلومتر از این مسیر را طی کردید، به یک دشت وسیع میرسید که هیچ پوشش جنگلی در آن وجود ندارد. اما در اطراف آن درختان سرسبز و پوشش جنگلی دیدنی مشاهده خواهید کرد. جالب است بدانید که این دشت دقیقاً قسمتی از دامنه جنوب قله الوات است. در ادامه شما باید مسیر خود را به سمت شرق ادامه دهید. بعد از آن مسیر شما شیبدار شده اما بهمرور از میزان شیب آن کم میشود. در انتها هم مسیر خود را به سمت غرب تغییر خواهید داد و در نهایت بعد از طیکردن یک مسیر کوتاه به این روستا میرسید. البته توصیه میکنیم که حتماً برای طیکردن این مسیر از راهنمایان محلی کمک بگیرید.
برای رفتن به این برج شما باید اول از همه خود را به روستای لمرز مازندران برسانید. یک روستای زیبا و گردشگری که در دل روستای راستوپی قرار گرفته و در امتداد ساری و روستاهای ییلاقی پل سفید میتوانید آن را پیدا کنید. بعد از رسیدن به روستای لمرز باید به راه خود ادامه بدهید. در طول مسیر و در همان ابتدای روستا در سمت چپ، با یک برج سر به فلک ساییده در میان درختان سبز روبرو خواهید شد که همان برج پیر شهریار است.
برج پیر شهریار متعلق به قرن پنجم هجری قمری بوده و ظاهری شبیه به یک استوانه بلند و سقفی شبیه به گیاه نیشکر دارد. این بنا را از گچ و آجر ساختهاند که متأسفانه به واسطه گذر زمان بهشدت تخریب شده است. حالا دیگر خبری از کاشیهای گنبد نیست و بیشتر تزیینات آن از بین رفته است و قطر جداره این برج تقریباً دو متر و نیم بوده و قطر بخش آجری آن هم در قسمت دیواره برج تقریباً ۷۰ سانتیمتر برآورد شده است.
بر اساس نوشتهها و گزارشهایی که از زمان قدیم برجایمانده در برج پیر شهریار یک شیء گرانبها وجود داشته است. یک جعبه چوبی بسیار قدیمی که متأسفانه در حال حاضر خبری از آن نیست. در سال ۱۹۶۰ میلادی کاوشهایی در این برج انجام شد که بعد از آن چندتکه شمشاد پیدا کردند. باستانشناسان بر اساس مطالعاتی که بر روی این قطعات انجام دادند توانستند اطلاعاتی را در مورد جعبهای که درون برج قرار داشته به دست آورند.
جعبه باستانی که در این برج قرار داشته در زمان درویش صالح زاهد عابد و به عبارتی در دوره حکومت محمد شهریار تهیه و ساخته شده بوده است. بر روی این جعبه متونی وجود داشته که آنها را درویش علی زاهد حکاکی کرده بوده است. همچنین این جعبه چوبی را در محرم ۸۸۰ هجری قمری به طور کامل ساخته در سر جای خود قرار داده بودند. حالا بعد از انجام کاوشها و با تلاش ۲ تن از دراویش به همراه آقایان دکتر منوچهر ستوده و دکتر عبدالرحمان عمادی، خطوط حکاکی شده بر روی قطعات باقیمانده جعبه کشف شدهاند و بعد از قرائت هم مورد مرمت قرار گرفتند.
بعد از بازدید از برج پیر شهریار حالا نوبت قلعه کوتول شاه است. برای بازدید از قلعه کوتول شاه باید به گیلان سفر کنید. این شهر هم زیباییها و جاذبههای خود را دارد. طبیعت سرسبز و بکر، درختان سر به آسمان ساییده، گلها، گونههای گیاهی و جانوری در کنار حیوانات، چشمهها، آبشارها، دشتها، درهها، کوهها و تپهها همگی گیلان زیبا و سرسبز را تشکیل میدهند. در کنار تمامی این بناها، آثار تاریخی زیادی هم در این منطقه وجود دارد که یکی از آنها در شهر سیاهکل واقع شده و نام آن قلعه کوتول شاه است.
برای رسیدن به قلعه کوتول شاه و سفر به سیاهکل اول از همه باید خود را به جاده لاهیجان به سمت سیاهکل برسانید. بعد از اینکه به سهره رسیدید، مسیر خود را به سمت راست تغییر دهید. سپس چند کیلومتر را طی کنید تا به یک دوراهی برسید. حالا مجدداً مسیر سمت راست را انتخاب کرده و با چند دقیقه پیادهرویکردن، قلعه کوتول شاه در مقابل شما خواهد بود. یک قلعه باستانی و زیبا که بر روی یک تپه با ارتفاعی برابر با ۳۰ متر قرار گرفته است.
قلعه کوتول شاه هم مانند برج پیر شهریار یک بنای تاریخی و زیبا بوده که متعلق به دوره تیموریان است. این قلعه در نزدیکی روستای مشاء یا میرشاه قرار گرفته و در تاریخ ۵ آگوست ۲۰۰۳ میلادی آن را در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رساندند.
واقعیت این است که ما اطلاعاتی در مورد حاکمان وقت و خاندانی که در این منطقه در آن دوران سکونت میکردند، نداریم و صرفاً میدانیم که این قلعه متعلق به دوره اسماعیلیان و تیموریان است. در آن دوران این دو سلسله بر شهرهای لاهیجان، رودبار و سنگسر حکومت میکردند. جالب است بدانید که کوتول شاه یا کوتل شاه از حاکمان وقت آن دوران فردی بسیار ظالم بوده و با هدف تسلط بیشتر و کاملتر بر حوزه حاکمیت خود، قلعه کوتول شاه یا کوتل شاه را بنا کرده بود.
این قلعه هم مانند برج پیر شهریار یک بنای باستانی و بسیار با قدمت محسوب میشود که ساختاری کاملاً منظم و بیضیشکل دارد. بنای قلعه از ضلع جنوبی کمی گسترش پیدا کرده است. در اطراف این قلعه مانند تمام قلعهها میتوانید چند برج دیدهبانی را مشاهده کنید. این قلعه یک بنای دوطبقه است که به واسطه پلهها ارتباط دوطبقه با یکدیگر برقرار میشود. ورودی و دروازه قلعه کاملاً مشخص هستند. برجوباروهای این قلعه در قسمتهای عظیم و حجیم ۲۶ متر و در قسمتهای کوچکتر تقریباً ۹ متر قطر دارند. البته جدارهها و دیوارهای قلعه هم ضخامتی متغیر داشته و اصلاً یکسان نیستند.
با هم سفری جذاب به خطه شمال ایران داشتیم و از دو بنای باستانی قلعه کوتول شاه و برج پیر شهریار دیدن کردیم. باور کنید وقتی در دل جنگلهای سرسبز گیلان و مازندران در حال قدمزدن هستید و ناگهان با این بناهای تاریخی و باستانی روبرو میشوید، مثل این است در حال تماشای صحنههای فیلمهای قدیمی و هالیوودی هستید.
مطالب مرتبط :
۱ نظرات