برج طغرل
امروزه مشغله های کاری به اندازه ای زیاد شده که هر یک از ما سعی می کنیم تا از کمترین فرصت ها هم استفاده کنیم و به سفر برویم و چند روزی را در آرامش و به دور از دغدغه سپری کنیم. اما همیشه همه ی تعطیلات طولانی مدت نیستند و بیشتر اوقات فقط ممکن است یک روز تعطیل داشته باشیم. این فرصت های یک روزه، بهترین زمان برای کشف دیدنی های ایران عزیزمان است. می توانیم از این فرصت ها استفاده کنیم و به دل طبیعت برویم یا از یکی از هزاران شاهکار تاریخی ایران دیدن کنیم. در ادامه می خواهیم یکی از این شاهکارها یعنی برج طغرل را به شما معرفی کنیم. همراه الی گشت باشید:
مطالب مرتبط: عمارت مستوفی الممالک، معرف تاریخ معاصر ایران ایرانگردی امروز در گنبد سلطانیه، بلندترین گنبد آجری جهان
در جنوب تهران و در شهر ری، برجی بلند و تاریخی با نمایی آجری وجود دارد که به آن برج طغرل می گویند. این برج، یادگاری ارزمشند از دوران سلجوقیان است که با خشت و آجر ساخته شده است و در سال ۱۳۱۰ شمسی به ثبت ملی رسیده است. ارتفاع این برج حدود ۲۰ متر است و ۲ در برای ورود به آنها وجود دارد. یکی از این درها در قسمت شمالی و در دیگر در قسمت جنوبی قرار گرفته است.
در میانه ی ارتفاع این برج، یک در چوبی کوچک خودنمایی می کند که بر آن قفل مشکی رنگی زده شده است. در واقع در پشت این در، راه پله ای وجود دارد که به بالای برج مننتهی می شود.
در این برج چه کسی خفته است؟
بنابر اسمی که این برج دارد، انتظار می رود فردی به نام طغرل سلجوقی در آن آرمیده باشد که البته بعضی از نویسندگان هم بر همین باورند. اما گروه دیگری از نویسندگان باور دارند که برج طغرل در واقع آرامگاه یکی از فرزندان تیمور لنگ است. هنوز هم در این باره ابهاماتی وجود دارد و مشخص نیست که حدسیات کدام گروه درست است.
اگر چه این برج بوسیله ی آجر و نوع بسیار مستحکمی از خشت ساخته شده است اما با گذشت زمان طولانی و دیدن حوادث طبیعی و غیر طبیعی زیاد، مطمئنا نیازمند مرمت بوده است. این کار به دستور ناصرالدین شاه انجام شد و باعث شد تا برج طغرل از خطر نابودی نجات پیدا کند.
کاربری های مختلف برج ساعت
بنابر گفته ی عده ای، این برج فقط با هدف یک آرامگاه ساخته نشده است و در ان دوران، کاربری های مختلفی داشته است. گفته می شود که یکی از کاربری های برج طغرل در آن دوران، استفاده از آن به عنوان ساعت بوده است. این برج دارای کنگره هایی در قسمت بالایی خود است که هر کدام نماد یک ساعت از شبانه روز هستند. با تابش خورشید روی این کنگره ها، یک ساعت نشان داده می شده است.
یکی دیگر از کاربری های برج طغرل استفاده از آن به عنوان محل سخنرانی بوده است. از آنجاییکه صحبت کردن در مرکز داخلی این برج نقش پژواک صدا را دارد، در دوران قدیم از این برج به عنوان محلی برای سخنرانی بزرگان استفاده می شده است.
چطور به برج طغرل برویم؟
برای دسترسی به این برج باید اول به شهر ری در جنوب تهران بروید، این برج در خیابان ابن بابویه قرار گرفته است.