داستان شنیدنی اولین جهانگردان ایرانی، برادران امیدوار

برادران امیدوار-الی گشت

برادران امیدوار به نام عیسی (برادر بزرگتر) و عبدالله اولین جهانگردان ایرانی هستند که توانستند به مدت ۱۰ سال به نقاط مختلف جهان سفر کرده و تحقیقات خود را انجام دهند. برادران امیدوار متولد تهران و بزرگ شده یکی از کوچه های خیابان ری و سپس غرب تهران هستند. اگر چه سفر و موتورسیکلت سواری را از پدر و مادر خود به ارث برده بودند اما با ثبت نام در باشگاه کوهنوردی و شروع اولین صعودهای خود، پایه سفر بزرگ خود را فراهم کردند. مجله الی گشت برای آشنایی بیشتر با این دو برادر خلاصه ای از زندگی و سفر ۱۰ ساله ایشان را به اشتراک می گذارد.

مطالب مرتبط:
سفرنامه سنت پترزبورگ و مسکو از زبان الی گشت
چگونه یک سفرنامه بنویسیم؟
بهترین اپلیکیشن های ثبت سفرنامه

پس از عضویت در باشگاه کوهنوردی و فتح چند قله و غارنوردی، به دوچرخه سواری روی آوردند. این دو برادر در طی سال ها تمام قلل ایران را صعود کردند. سفرهای درون کشور و پس از دیدار با دوچرخه سوار فرانسوی به نام «لیونل برانس» که قصد رکاب زدن از پاریس تا سایگون پایتخت ویتنام جنوبی را داشت و در مسیرش از ایران و تهران می گذشت، انگیزه برادران امیدوار را برای شروع جهانگردی و البته در ابتدا، سفر با دوچرخه بیشتر کرد.

این دو برادر اولین سفر جهانگردی خود را جدای از هم و با دوچرخه شروع کردند. در سال ۱۳۳۰ شمسی ابتدا برادر بزرگتر امیدوار با دوچرخه کورسی ۲۶ Pejout خود سفر خود را به تنهایی شروع کرد. مسیر حرکت او، از تهران شروع شد، به سمت غرب و شمال غرب ایران و شهرهایی مانند میانه، تبریز، خوی و مرند حرکت کرد و از مرز بازرگان وارد ترکیه و شهر ارزه الروم گردید. از گردنه سیواس وارد آنکارا و در نهایت از آنجا به سمت استانبول رکاب زد. این زمان با اواخر ماه شهریور و شروع فصل پاییز سرد همزمان بود. پس از استانبول مسیر خود را به سمت جنوب ترکیه و کشور سوریه ادامه داد و از حلب دیدن کرد. بعد از آن به سمت دمشق رهسپار گردید و در نهایت وارد کشور عراق شد. در عراق هم تا شهرهای بغداد، کربلا، سامرا، نجف و … دیدن کرد و از مرز خسروی وارد ایران و در نهایت با گذر از شهرهای کرمانشاه، همدان، قزوین وارد تهران گردید. کل این سفر دوچرخه سواری، ۴ ماه طول کشید.

برادر کوچکتر یعنی عبدالله نیز در سال بعد با یکی از دوستان خود، ایرانگردی با دوچرخه را به سمت شهرهایی همچون شمال، خراسان، بیرجند، قائن، زاهدان و سپس بندرعباس شروع کردند و با گذر از شهرهای غرب ایران مانند همدان، اراک و … به تهران بازگشتند.

بالاخره این دو برادر در سال ۱۳۳۳ هجری شمسی تصمیم گرفتند تا سفر پژوهشی و هیجانی خود را شروع کنند. در آن زمان هنوز تهیه وسیله نقلیه در ابتدا بسیار مشکل بود. در نتیجه برادران امیدوار ۲ موتورسیکلت خریداری کرده و سفر خود را به سمت خاور و مشرق زمین شروع کردند. در مسیر خود پس از گذر از مشهد و وارد شدن به کشورهای همسایه مانند پاکستان تبدیل به اولین جهانگردان ایرانی شدند.

در این جهانگردی، برادران امیدوار قاره های آفریقا، تا جنگل های آمازون را پیمودند. به قطب شما و بازدید از اسکیموها رفتند. توانستند با یک هیات علمی از شیلی، اولین افراد آسیایی باشند که پا به قاره جنوب می گذارند.

به قاره استرالیا قدم گذاشتند و در آنجا با نخستین قبایل بومی که هنوز به شیوه بدوی زندگی می کردند، آشنا شده و زندگی کردند. برادران امیدوار در سفرهایشان تنها به گذر از یک منطقه بسنده نمی کردند بلکه در هر قاره و در میان هر قبیله مدت زمان زیادی را سپری می کردند، با آن ها زندگی می کردند و تحقیقات و پژوهش های خود را راجع به نحوه زندگی قبایل مختلف هر قاره جمع آوری می نمودند. در نتیجه این سفر حدود ۷ سال به طول انجامید و در سال ۱۳۴۰ با ابزگشت به تهران تمام شد. اما جادوی سفر وارد رگ های برادران امیدوار شده بود و طاقت دوری از این شیوه زندگی پر رمز و راز برایشان سخت بود یا که هنوز سوال های بی پاسخ فراوانی داشتند. چرا که بعد از ۳ ماه دوباره بار سفر بستند و این بار با یک ماشین سیتروئن ۲ سیلندر سفرشان را آغاز نمودند.

در این سفر، خاورمیانه را انتخاب نمودند. ابتدا وارد کویت و سپس عربستان سعودی شدند و در نهایت از عربستان به سمت قاره پهناور آفریقا حرکت کردند که در نتیجه آن ۳ سال دیگر را به جهانگردی پرداختند.

در واقع برادران امیدوار پژوهشگر و محقق بودند و اگر چه در ابتدا سفرهایشان را با درآمد پس اندازی که برای این سفرها کنار گذاشته بودند، شروع کردند اما بعدا توانستند با فروش عکس ها، چاپ مقالات، تهیه فیلم های مستند و … هزینه سفر خود را تامین و یک کار غیر ممکن آن دوران را ممکن کنند. آن هم در زمانی که سفر به دورافتاده ترین مناطق دنیا جزو سخت ترین کارهای جهان به شمار می آمد. این دو برادر هم اکنون سایتی دارند که در آن می توانید با ایشان بیشتر آشنا شده و حتی خاطراتی از سفرهایشان را به هر قاره مطالعه کنید. این خاطره ها بسیار جذاب و خواندنی است. آدرس این سایت را در پایین این مطلب مجله الی گشت خواهید یافت. هم اکنون یکی از این برادران یعنی عبدالله هم اکنون در شیلی زندگی می کند اما عیسی هنوز در ایران زندگی می کند و روزهای یک شنبه اول هر ماه می توانید او را در موزه برادران امیدوار ملاقات کرده و از نزدیک پای صحبت های این مرد بزرگوار بنشینید. همچنین خاطرات سفر این دو برادر را شرح می دهد.

در مجموعه کاخ های سعدآباد موزه ای را به این دو برادر با شهرت جهانی اختصاص داده اند. این موزه نخستین موزه جهانگردی و پژوهشی ایران است که در ساختمان کالسکه خانه سلطنتی در مجموعه سعدآباد در سال ۱۳۸۲ تاسیس شده است. در این موزه می توانید اشیایی مانند آلات و ادوات شکار بومیان آمازون، آفریقا، اسکیموها و …، ظروف سفالین از فرهنگ اینکاها، حیوانات، پرندگان و حشرات تاکسیدرمی شده، ابزارآلات موسیقی ثبایل بدوی جهان، فسیل ها، مرجان ها و سنگواره هایی مربوط به میلیون ها سال قبل و همچنین عکس های برادران امیدوار از سفر خود به دور دنیا را خواهید دید.

آدرس موزه: تهران – خیابان ولی عصر – زعفرانیه – خیابان شهید فلاحی نژاد- مجموعه فرهنگی تاریخی سعد آباد

تلفن: ۲۲۸۲۰۳۱۹

منبع: omidvar-brothers.com

مطالب مرتبط

جشنواره های کیش در طول سال

آشنایی با انواع سوغات کیش

بهترین شهربازی های ازمیر برای تجربه یک شب شگفت انگیز