هایپر لوپ چیست؟
علم و تکنولوژی هر چه پیشرفته تر می شود، تاثیراتش را بر روی همه ی جوانب زندگی بشری به صورت پر رنگ تر با عرضه ی لوازم و وسایل جدیدتر برای سهولت درامور زندگی بشری، می گذارد. امروزه گجت ها و وسایل هوشمند بسیاری برای سفر و گردشگری معرفی شده اند. یکی از این وسیله ها، هایپرلوپ در بخش فناوری است که نسل جدید وانقلابی در صنعت گردشگری و حمل و نقل ایفا کرده است. در ادامه با الی گشت همراه باشید تا با هم هایپرلوپ را بشناسیم.
مطالب مرتبط: چطور بدون فناوری از سفرمان لذت ببریم؟ تکنولوژی هایی برای راحتی در سفر
یکی از ستاره های دنیای تکنولوژی و شاید حتی فراتر از آن، ایلام ماسک، بنیانگذار شرکت هایی همچون اسپیس اکس، پی پل و تسلا موتورز، ایده های خلاقانه وگاهی فراتر از تصوری برای سفرهای فضایی و زمینی دارد. هایپر لوپ و سفینه های فضایی که بر روی زمین استفاده می شوند هم یکی از این پروژه های بلندپروازانه ی او است که حالا به عنوان تحولی در صنعت مسافربری و گردشگری، به حقیقت پیوسته است.ایلان ماسک از این پروژه در سال ۲۰۱۳ در برابر چشم همگان پرده برداری کرد و این خبر را داد که که نسل پنجم وسایل حمل و نقل گردشگری و مسافر بری در راه است. او هایپر لوکس را به عنوان انقلابی در این صنعت معرفی کرد و آن را در کنار کشتی، هواپیما، قطار و ماشین، پنجمین وسیله معرفی کرد. هایپرلوپ به زبان ساده تر شامل لوله ای است که در آن مسافران و با حتی کالاها با استفاده از کپسول های خاص مسافرتی جا به جا می شوند. شیوه ی حرکت آن هم به این صورت است که قسمت دیواره ی داخلی این لوله ها در اثر فشار پایین هوا که در کمترین حد ممکن است، بر روب بالشتک هایی از هوا به سرعت حرکت می کنند
. البته باید این را هم گفت که اصطکاک بر روی این بالشتک ها نیز پایین ست. نیروی محرکه هایپر لوپ، کپسول های میدان مغناطیسی از موتورهای القایی است که تولید سوخت داخل لوله را تامین می کند. بر روی کاغذ و از نظر تئوری، هایپر لوپ با دارا بودن این سیستم و نشانه های فنی از نظر اثباتی علم فیزیک، می تواند به طور مثال فاصله ی ۵۵۱ کیلومتری شهر لس آنجلس تا شهر سانفرانسسیسکو را تنها در مدت زمان ۳۵ دقیقه و با سرعت ۸۸۵ کیلومتر بر ساعت طی کند. بر اساس این طرح در آینده ی نزدیک، کلان شهرهای بزرگ دنیا در هر قاره ای به وسیله ی این وسیله ی نقلیه به هم متصل می شوند و این وسیله به عنوان مترویی در مقیاس جهانی استفاده خواهد شد. به گفته ی ایلان ماسک، قیمت بلیط این وسیله ی نقلیه بسیار کمتر از هواپیما و با دیگر وسایل نقلیه خواهد بود. از ویژگی هایی که برای این دستگاه تعریف شده است این است که این وسیله مسافری را در صف انتظار قرار نمی دهد و در همه ی زمان ها این کپسول ها، حرکت خواهند داشت. ایلان ماسک برای تامین انرژی این وسیله، نصب صفحه های خورشیدی بر روی لوله های هایپرلوپ را پیشنهاد و معرفی کرده است. در حال حاضر پروژه ی هایپرلوپبرای ارتباط بین دبی و ابوظبی در حال تحقیق و توسعه ی راهبردی است. قرار است بر اساس برآوردها و پیش بینی ها، با تحقق این پروژه، فاصله ی دبی تا ابوظبی از ۹۰ دقیقه به ۱۲ دقیقه کاهش پیدا کند. قرار است ۸۶۴۰ نفر در ساعت با استفاده از ۱۲۰ کپسول، جا به جا شوند. توافق نامه ی ساخت هاهایپر لوپ در ۱۱ دسامبر سال ۲۰۱۶ بین وزارت راه و ترابری دبی و هایپرلوپ امضا شد.
این پروژه در سال ۲۰۲۰ به پایان خواهد رسید.اسلان ماسک برای توسعه ی هر چه بیشتر پروژه ی هایپر لوپ، شیوه ی همکاری از نوع متن باز را انتخاب کرده است و به شکل داوطلبانه، هیچ گونه ثبت اختراعی را در این پروژه برای خودش و شرکت هایش اعمال نکرده است. از سال ۲۰۱۶ چندین شرکت بر روی توسعه فناوری این سیستم کار می کنند که شمال شرکت هایپر لوپ وان که متعلق به خود آقای ماسک است، شرکت شرکت حمل و نقل هایپر لوپ به مدیریت درک آهلبرون و شرکت کانادایی تانسپرپاد است. ایلان ماسک در سال ۲۰۱۲ قبل از معرفی درانظار هایپرلوپ، با جزئیات کامل اهداف خود را در پروژه هایپرلوپ اعلام کرد. بر اساس اهداف و طرح ایلان ماسک او می خواهد وسیله ی نقلیه ای را بسازد و توسعه دهد که هم از نظر ایمنی بسیار بهتر و بالاتر از وسیله های دیگر باشد و هم نسبت به وسایل نقلیه ی دیگر بسیار خلوت تر و با سرعت تر باشد. متوسط سرعتی که برای هایپرلوپ طراحی شده است، ۱۲۲۰ کیلومتر بر ساعت سرعت دارد. هزینه ی بهره برداری از هایپرلوپ بسیار بالا است و در حال حاضر، ۷۰ میلیارد دلار برای هزینه ی بهره برداری آن هزینه شده است.
به نظر و گفته ی کارشناسان این مبلغ بسیار زیاد است و باید کاهش یابد. پروژه ی هایپرلوپ با این که تحولی عظیم در صنعت گردشگری و حمل ونقل است اما بر سر راه خود موانعی هم دارد. موانع زیست محیطی یکی از این موانع است. از جمله مشکلاتی که بر سر راه این پروژه تا به حال پیدا شده است این است که این وسیله به قدری آلودگی صوتی دارد که حتی نمی توان در نزدیکی این مناطق ساخت و ساز کرد و یا بالعکس، ایستگاه های هایپرلوپ را در کنار آن ایجاد کرد. طراحان هایپر لوپ در نظر دارند تا برای اولین سفر، ۱۰ میلیون نفر را به صورت آزمایشی با این وسیله جا به جا کنند. این مسیر آزمایشی در حال ساخت است و به طی برآوردها، به زمانی بیشتر از ۲ سال نیاز دارند. سازندگان این وسیله درباره ی آن می گویند که برای شناساندن این وسیله در تمام جهان به ۲۰ سال زمان نیاز است تا همه ی دنیا آن را بشناسند و از آن استفاده کنند. طی این مدت هنگامی که سوار بر هواپیما می شوید، هرچقدر هم که این وسیله برای شما امن تر و آشنا تر به نظر برسد اما در نهایت به جا ی آسمان، همانند اسب بر روی زمین پیش می روید.
منبع:hyperloop-one.com