مهریز شهرستانی در استان یزد است که به دلیل قدمت و آثار تاریخی که در خود دارد سالانه میزان قابل توجهی از گردشگران داخلی و خارجی را به سمت خود جذب می کند. این شهرستان در مرکز استان یزد قرار دارد و منطقه ای است که شامل چند روستا که به آن ها در گذشته مهریجرد و انوشیروان مهرنگار نیز گفته می شده است. اما آنچه که درباره ی این شهرستان می خواهیم خدمتتان بازگو کنیم، باغ پهلوان پور مهریز است که با توجه به زیبایی های بی نظیری که دارد در فهرست میراث جهانی یونسکو نیز قرار گرفته است؛ در ادامه همراه با ما باشید تا بیشتر با این باغ پهلوان پور مهریز آشنا شوید.
مطالب مرتبط: کویر کاراکال در یزد، زیستگاه گربه سیاه گوش آشنایی با محله های قدیمی یزد زیارتگاه چک چک جاذبه ی مذهبی اردکان، نگین کویری ایران
مهریز شهری از دوران حکومت ساسانیان است که حدود ۱۶۰۰ سال قدمت دارد و در قسمت جنوبی دشت یزد و جنوب شرقی شیرکوه نیز واقع شده است و قنات هایی هم در آن وجود دارد که سرچشمه ی آن ها حدود ۴۰ کیلومتر آن طرفتر است. محققان معتقدند که دختر انوشیروان ساسانی به نام مهرنگار دستور احداث و ایجاد این قنات ها را در این منطقه داده است که با گذر از یک مسیر نسبتا کوتاه به سرچشمه آن می رسیدند و بعد از اینکه این قناتها سبب آبادانی روستاهای این منطقه شدند و رونق نسبی برای این نقطه بوجود آوردند فرماندهان و امرای زیر دست این بانو و شاهزاده ساسانی به روستای جدید نام مهرگرد دادند و مهرگرد در گذر زمان به مهریجرد تبدیل شد و رفته رفته به مهریز معروف شد.
اما باغ پهلوان پور مهریز! جایی که از زیباترین باغ های ایرانی محسوب می شود و امروزه تبدیل به یک هتل رویایی است و در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.
از لحاظ موقعیت قرارگیری هم این باغ در شهر مهریز در شهرک زارعین و محله مزویرآباد نیز واقع شده است.
از لحاظ مشخصات ظاهری باغ پهلوان پور مهریز زیبایی خاصی دارد و اولین نکته ای که در ورود به باغ پهلوان پور مهریز با آن مواجه می شوید این است که روحتان نوازش با صدای آبی که از جوی های اصلی باغ می گذرد نوازش می شود و گویی که به بهشت وارد شده اید. آب این نهرها از زیر درختان چنار این باغ می گذرد و فضای سرسبزی را در این منطقه کویری فراهم آورده است. لازم به ذکر است که علاوه بر این قنات، قناتهای دیگری به نام «شاه حسینی» و «مزویرآباد» نیز در آبیاری این باغ زیبا نقش دارند. نکته ی قابل توجهی که باید به آن اشاره کنیم این است که باغ پهلوان پور مهریز دارای ۱۶ حقابه است که هر ۱۲ روز یکبار به آن تعلق می گیرد و زمان کدام از این حقابه ها نیز حدود ۱۰ دقیقه است.
درون محوطه ی این باغ درختان کهنسال و استواری از چنار درون این باغ وجود دارند که هنگام قدم زدن در باغ خودنمایی می کنند. علاوه بر اینها درختان دارای میوه نیز در باغ کاشته شدهاند که از جمله آنها میتوان به درختان بادام، خرمالو و انار اشاره کرد. کاشت این درختان نشان میدهد که علیرغم آب و هوای گرم استان یزد، این منطقه دارای آب و هوایی نسبتا خنک است که کمی با سایر مناطق استان تفاوت دارد.
در بخش ورودی باغ بخش هایی همچون برج، اصطبل و کاهدان را می توانید ببینید؛ این سه بخش همگی در زمان قاجاریه ساخته شده است ولی باید اشاره کنیم که تزئینات به کار رفته در بنای برج همچون تزیینات بناهای دوره زندیه است.
به جرات می توان گفت که باغ پهلوان پور مهریز یکی از زیباترین و باشکوه ترین باغ های این شهرستان است و بنای موجود در داخل آن هم جلوه بی نظیری را به این باغ بخشیده است. این بنا که کوشک یا شربت خانه نام دارد در زمان قاجاریه ساخته شده و دارای دو و نیم طبقه می باشد که در امتداد مسیر اصلی باغ واقع می باشد. اگر به داخل این کوشک بروید، قسمتهای مختلف آن همچون تالار، گوشوارها و حوضخانه را خواهید دید. نکته جالب اینجا است که آب قنات حسنآباد از وسط این کوشک نیز عبور میکند و در باغ جریان مییابد.
بعد از بنای شربت خانه، یکی دیگر از بناهای شاخص در باغ پهلوان پور مهریز زمستان خانه نام دارد. این بنا نسبت به دیگر بناهای این باغ قدیمی تر است و به دوره پهلوی اول باز می گردد. این بنا یک طبقه داشته و شامل اتاقهای نشیمن، پستو، مطبخ و طنبی میشود؛ زمستانخانه به گونه ای ساخته شده بود که در فصل زمستان بتوان از آن استفاده کرد.
جالب است بدانید که در حفاری های بعدی که درون این باغ صورت گرفت، بخش هایی همچون آشپزخانه، انباری و حمام این باغ هم از زیر خاک بیرون آورده شدند. این بخشها در کنار کوشک باغ قرار دارند. علاوه بر اینها، در سمت شمالی باغ پهلوانپور نیز بنایی وجود دارد که مکان زندگی و کارگاه خدمتگزاران باغ بوده است.
با توجه به تمام تفاسیری که در بالا گفتیم، باغ پهلوان پور مهریز به عنوان یکی از نمونه های برتر و زیبای اصیل ایران شناخته شده است و در سال ۱۳۸۱ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید، اما ماجرا به همین جا ختم نشد و در سال ۲۰۱۱ در طی نشست سی و پنجم در فهرست آثار جهانی یونسکو این باغ زیبای مهریزی به ثبت رسید و بر اهمیت آن بیش از پیش افزوده شد.
چه چیزی می تواند بهتر از این باشد که شما در یک باغ تاریخی اقامت داشته باشید! در سال های اخیر به منظور حفاظت از این جاذبه ی تاریخی با تغییر کاربری آن توسط سازمان میراث فرهنگی سبب شد تا باغ پهلوان پور مهریز به هتلی با صفا تبدیل شود. قطعا تجربه اقامت در دل باغی باصفا با قدمت بالای تاریخی می تواند برای هر مسافری لذت بخش باشد. در محیط باغ پهلوان پور مهریز امکاناتی نظیر زمین فوتبال ساحلی و والیبال ساحلی، میز تنیس و فوتبال دستی و همچنین چندین تخت و امکاناتی از این قبیل نیز وجود دارد تا مسافران بتوانند تجربه ی به یاد ماندنی را از این هتل برای خود بسازند. ضمن آن که سوییتهای باغ به طبع دارای ساختار سنتی هستند و این میتواند برای خیلی از گردشگران جذاب باشد.
هزینه: اتباع ایرانی ۳۰۰۰ تومان
هزینه اتباع خارجی: ۲۰۰۰۰ تومان
مدت پیشنهادی بازدید: ۱ تا ۲ ساعت
زمان بازدید: ۰۸:۰۰ صبح تا ۲۳:۰۰
آدرس: استان یزد، شهرستان مهریز، خیابان مطهری