تبریز در شمال غربی ایران واقع شده است و در مسیر جاده ابریشم قرار دارد. همین مسئله باعث شده است تا در طول تاریخ تبریز همیشه یکی از شهرهای مهم ایران به خصوص در زمینه تجارت باشد. بازار تبریز به عنوان قلب تپنده تجارت این شهر به شمار می رفته است. تاجران و بازرگانان همیشه برای انجام امور خود به این بازار تاریخی می رفته اند. جالب است بدانید که بازار تبریز یکی از بزرگ ترین بازارهای سرپوشیده جهان است و در سال ۸۹ نیز در لیست جهانی میراث یونسکو قرار گرفته. با ما همراه باشید تا در این مطلب از مجله گردشگری الی گشت به معرفی این بازار بپردازیم و بیشتر با آن آشنا شویم.
تضمین بهترین قیمت بلیط هواپیما، بلیط قطار و رزرو هتل در تمامی نقاط جهان فقط در الی گشت.
با طول یک کیلومتر بازار تبریز یکی از طولانی ترین بازارهای سقف پوشیده جهان است. معماری این بازار یکی از بهترین نمونه های معماری اصیل ایرانی است. با اینکه در زلزله سال ۱۱۹۳ هجری قمری قسمت های زیادی از این بازار آسیب دید اما به لطف معماران حرفه ای و کار بلد در اواخر حکومت زندیه و قاجاریه این بازار تاریخی بازسازی شد. این بازار تاریخی و فوق العاده در سال ۱۳۵۴ در لیست آثار ملی ایران قرار گرفته است.
بازارچه ها، تیمچه ها، کاروانسراها و دالان های مختلفی بازار تبریز را تشکیل داده اند. سازه های آجری به هم پیوسته در داخل بازار و گنبدهایی با کادربندی های چشم نواز که در هماهنگی کامل ساخته شده به فضای داخلی بازار چشم انداز ویژه ای داده اند. وجود مساجد و مدارس در کنار سراهای تاریخی بازار نشان دهنده قدمت طولانی و تاریخی این بازار و اهمیت بیشتر آن در زمان های گذشته است.
خرید بلیط هواپیما تبریز با مناسب ترین قیمت از الی گشت
بازار تبریز یکی از قدیمی ترین بازارهای سقف پوشیده در ایران است. این بازار هم در زمان های گذشته و هم در حال حاضر یکی از اصلی ترین مراکز تجارت در شمال غرب ایران به حساب می آید. هسته مرکزی شهر تبریز در داخل یک چهار ضلعی قرار دارد و بازار تبریز دقیقا در مرکز این چهار ضلعی است. غرب بازار تبریز به مسجد جامع و شمال آن به مهران رود منتهی می شود. در صورتی که قصد سفر به تبریز را دارید، به شما پیشنهاد می کنیم به این بازار تاریخی حتما سری بزنید و از معماری فوق العاده زیبای آن لذت دو چندانی ببرید.
همانطور که اشاره کردیم بازار تبریز از بخش ها و قسمت های مختلفی تشکیل شده است. تیمچه ها، کاروانسراها، سراها و راسته ها از مهم ترین قسمت های بازار هستند. علاوه بر این ها تعدادی مدرسه و مسجد نیز در بازار وجود دارد. برخی از قسمت های بازار نشان دهنده قدمت طولانی و تاریخی این بازار است و به عنوان یک اثر تاریخی از آن یاد می شود. کل بازار تبریز توسط یونسکو در لیست میراث جهانی ثبت گردیده است. با ما همراه باشید تا در ادامه با بخش های مختلف این بازار بیشتر آشنا شویم.
تیمچه به فضاهایی گفته می شود که سقفی گنبدی با نمایی آجر کاری شده دارند. سبک معماریو ساخت این تیمچه ها بسیار خاص و زبان زد عام و خاص است. برای ورود و خروج به تیمچه ها درب های بزرگ و سنگینی تعبیه شده است و شب ها که تیمچه ها بسته هستند این درب ها قفل می شوند. خود تیمچه ار بخش های مختلفی تشکیل شده است. بخشی از تیمچه به عنوان انبار استفاده می شده و اجناس در آنجا دپو می گردیده است. در طبقه بالای تیمچه ها معمولا تاجران غیر تبریزی استراحت می کرده و شب را در آنجا سپری می کردند. تیمچه میرزا شفیع و تیمچه مظفریه از تیمچه های معروف بازار تبریز هستند.
رزرو هتل تبریز از وبسایت الی گشت
در زمان های گذشته که یک کاروان به تبریز می رسیده است به بازار تبریز می آمده و بار و وسایل خود را در این کاروانسراها خالی می کرده اند. با اجاره کردن اتاق های کاروانسرا افراد کاروان به استراحت می پرداخته اند تا آماده سفر بعدی شوند. کاورانسراها و سراهای بازار تبریز از بخش های مختلفی مانند اتاق، حجره، حیاط، استخر، آب انبار، فضای سبز و باغچه تشکیل می شده اند. سرای امیر یکی از بزرگ ترین و قدیمی ترین سراهای بازار است که برای دیدن آن باید به نیمه جنوبی و حاشیه شرقی بازار بروید.
به معابر اصلی بازار که سرپوشیده هستند و درب ورودی ندارند و اکثر غرفه ها و مغازه ها در آن قرار دارند راسته گفته می شود. معمولا هر راسته بازار تبریز مربوط به یک صنف تجاری می شود. به طور مثال از مهم ترین راسته های بازار می توان به راسته های بازار کفاشان، قیزبستی بازار، بازار صفی، بازار جمعه مسجد، کلاهدوزان، بازار صادقیه اشاره کرد. در راسته های این بازار می توانید اجناس فوق العده زیبا و با کیفیت را با قیمت های مناسب خریداری کنید و به عنوان سوغاتی یا هدیه با خود بازگردانید.
تیمچه مظفریه از معروف ترین تیمچه های تاریخی بازار تبریز است که قدمت آن به سال ۱۳۰۵ هجری قمری می رسد و مربوط به زمان ولیعهدی مظفرالدین شاه قاجار می شود. این تیمچه از مرکز اصلی فروش فرش و قالی دستبافت در تبریز و استان آذربایجان شرقی به شمار می رود. طراحی و مرمت انواع فرش و تابلو فرش نیز در این تیمچه صورت می گیرد.
درباره نام گذاری این تیمچه در تاریخ آمده است که پس از اتمام ساخت آن، مظفرالدین شاه برای بازدید از آن می آید و زبان به تحسین تیمچه میگشاید که طبق عرف باید در پاسخ او می گفتند که پیشکش ولیعهد است و به این ترتیب آن ملک به ولیعهد می رسید. در نتیجه حاج شیخ جعفر قزوینی که بانی آن بود، نام تیمچه را مظفریه اعلام می گذارد که باعث خوشحالی ولیعهد میشود و امتیازات ویژهای به او می دهد و به این ترتیب مالکیت تیمچه در دست خود شیخ باقی می ماند.
تیمچه شیخ کاظم خوش از دو تیمچه بزرگ و کوچک و یک سرا تشکیل شده است. این تیمچه در محل تقاطع راسته کفاشان و راسته جدید بازار قرار گرفته است. اکثر مغازه های این راسته به فروش لباس زنانه و بچه گانه مشغول هستند. البته تعدادی مغازه حوله فروش نیز در این راسته پیدا خواهید کرد. طاق بندی تیمچه شیخ کاظم یکی از بهترین معماری های کل بازار تبریز را دارد و به خوبی به قسمت های دیگر متصل شده است.
قدمت تاریخی مسجد جامع تبریز به دوره سلجوقیان باز می گردد. در سال ۱۳۱۰ نیز به عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت گردیده است. این مسجد در ضلع جنوبی مدرسه طالبیه و انتهای بازار تبریز قرار گرفته است. ساخت مسجد جامع تبریز با الهام گرفتن از کاخ اختصاصی فیروزآباد بوده است. مسجد جامع نیز از زلزله سال ۱۱۹۳ هجری جان سالم به در نبرد و مسجد فعلی به همت حاکم تبریز بنا شد و از آثار مهم عصر قاجاریه به شمار می رود.
رستوران حاج علی در راسته کلاهدوزان واقع شده است و یکی از معروف ترین رستوران های بازار تبریز است که تبدیل به یکی از نمادهای حال حاضر آن نیز شده است. کباب های خوشمزه آن از کباب برگ تا چنجه و کوبیده و چلو کباب قلوه ای در فضایی دلنشین و دنج همراه با بوی وسوسه انگیز چلو کره هر گردشگر و مسافری را به سمت خودش جذب خواهد کرد.
بازار تبریز یکی از مهم ترین بازارهای شمال غربی ایران به حساب می آید و از زمان های گذشته شاهد اتفاقات تاریخی بسیار زیادی بوده است. زلزله تبریز در سال ۱۱۹۳ هجری یکی از این اتفاقات بوده است. بخش های بسیار زیادی از بازار در این زلزله از بین رفتند ولی به همت حاکم وقت تبریز بازار مورد بازسازی قرار گرفت. در سال ۱۲۸۸ نیز یک سیل وحشتناک درون بازار تبریز راه پیدا کرد و به تعداد زیادی از راسته ها و غرفه های این بازار آسیب رساند.
جالب است بدانید که آتش سوزی یکی از اتفاقات شایع در بازار بوده است و تا همین چند سال پیش هم هنوز بخش هایی از بازار دچار حادثه آتش سوزی می شده است. به طور کلی الگوی مرمت بازار تبریز یکی از بهترین روش ها برای مرمت آثار قدیمی و تاریخی است و به آن در دروس معماری توجه ویژه ای می شود.
پس از گشت و گذار در بازار تبریز می توانید سری به جاذبه های دیدنی اطراف این بازار نیز بزنید. مقبره الشعرا یکی از جذاب ترین مکان های اطراف بازار است. در مقبره الشعرا مقبره شاعرانی سرشناسی همچون شهریار، خاقانی، لسانی شیرازی و بسیاری دیگر قرار گرفته است. مسجد کبود با کاشی های فیروزه ای رنگ و لاجوردی اش یکی دیگر از جاذبه های دیدنی اطراف بازار تبریز است. موزه آذبایجان به عنوان دومین موزه برتر باستانی کشور یکی دیگر از جاهایی است که بعد از گشت و گذار در بازار می توانید بروید.
بازار تبریز یکی از قدیمی ترین بازارهای سرپوشیده جهان است که در شهر تبریز قرار گرفته. قدمت و سال ساخت این بازار به طور مشخص معلوم نیست. این بازار در طول تاریخ ایران شاهد اتفاقات مختلفی بوده است و بلاهای آسمانی و زمینی مختلفی همچون زلزله و سیل را پشت سر گذاشته است. این بازار از بخش های مختلفی مانند تیمچه، راسته، کاروانسرا، مساجد، مدارس و بسیاری دیگر تشکیل شده است. در صورتی که قصد سفر به تبریز را دارید به شما پیشنهاد می کنیم حتما سری به این بازار تاریخی و بزرگ بزنید.