در میان شهرهای ایران، شهرهایی هستند که جایگاه ویژه ای در تاریخ و تمدن این کشور ایفا کرده اند و رفته رفته، تبدیل به مرکز معماری و هنر و فرهنگ ایران شده اند. یکی از این شهرها، اصفهان است؛ این شهر با قدمتی مثال زدنی و پشتوانه فرهنگ و ادبی غنی، نقشی تاثیرگذار در ساخت زیر بنای هویتی ایران داشته است. اصفهان یکی از نقاط گردشگری ایران است که در تمام فصول سال طرفداران خود را از شهرهای ایران و کشورهای خارجی دارد. مروری بر اصفهان در نوروز ۹۹ خواهیم داشت و سعی داریم برای بستن کوله بار سفر به این شهر، کمی با اطلاعاتی بیش تر اقدام کنیم.
فهرست مطالب
اصفهان، نصف جهان
مطالب مرتبط: بهترین مراکز خرید در اصفهان را بشناسید! هتل سفیر اصفهان، هتلی نزدیک میدان نقش جهان معرفی ارزانترین هتل اصفهان، هتل همام
برای دیدن نه تنها نصف جهان بلکه تمام جهان، کافی است تا به اصفهان سفر کنید. از کوچه باغ های این شهر تا کاخ ها و عمارت ها و پل های این شهر، همگی نشانی از تاریخ کل ایران و قسمتی از جهان هستند. از عمارت عالی قاپو تا سی و سه پل، پل خواجو و کلیسای وانک در همین شهر قرار دارند. به جرات می توان گفت اصفهان بزرگ ترین مقصد گردشگری ایران برای ایرانیان و گردشگران خارجی، تا به حال بوده است. البته این مقام و عنوان برای چنین شهری، بی دلیل نبوده است؛ هر کس که مهمان نواز تر باشد، میهمانانش سوغاتی بیش تری برایش می آورند! البته این میهمانان شهر اصفهان همیشه مهربان نبوده اند و در بسیاری از مواقع، از خونخوار ترین موجوداتی بوده اند که تاریخ بشر به خود دیده است؛ محمود افغان اصفهان را به خاک و خون کشاند اما نتوانست ذره ای از اصالت این شهر را زیر سوال ببرد و فرهنگ افغان خود را به آن قالب کند؛ بلکه اصفهان که هر چه زخم خورده بود، دم برنیاورد و حتی متجاوزان را پذیرفت و هنرشان را گرامی داشت. اکنون، از هنر قالی افغانی در اصفهان حمایت می شود و این در حالی است که در شهرهای افغانستان حتی اثری از این هنر به جا نمانده است.
گشتی در اصفهان در نوروز ۹۹
اولین قدم هایی که در اصفهان به ویژه در روزهای نوروزی فصل بهار می زنی، متوجه می شوی که تمام خیابان های این شهر، به ویژه خیابان چهارباغ، با هزاران درخت پرشکوفه پر شده اند و اگر کمی آرام راه بروی، ریزش شکوفه های ریز و درشت را بر روی سر خود احساس می کنی. باغ های ایرانی، که اصالت طبیعت ایران را نشان می دهند و مراکز و ساختمان های تاریخی این شهر، زیباترین تصاویر را به شما هدیه می دهند. به هر طرف این شهر سر بچرخانید، هزاران تصویر را می توانید مانند یک دوربین عکاسی در ذهن تان ثبت کنید. صدای الله اکبر از مساجد تاریخی این شهر مانند مسجد جامع، شما را به سمت خود می کشاند و با دیدن بنای این مساجد که روزی شاهد بسیاری از اتفاقات تاریخ این شهر بودند، به میزان عشق و علاقه ی معمار اثر پی می برید که چقدر هم بنا و هم شهر را دوست داشته است. قدم به قدم این شهر را که قدم می زنیم، باید مواظب باشیم تا به جایی آسیبی نرسد؛ چرا که بسیاری از اماکن و بناهای این شهر نه تنها در فهرست میراث فرهنگی کشور خودمان بلکه به عنوان میراث جهانی در سازمان یونسکو به ثبت رسیده اند. سی و سه پل و میدان امام برای بسیاری که اولین روزهای زندگی شان را در کنار این دو مکان قدم زده اند، یادآور روزهای خوشی است که اکنون سالیان سال است از آن می گذرد و این پل زیبا و آن میدان بی نظیر همچنان پا برجا باقی مانده اند.
کلیسای وانک در اصفهان
این کلیسا در میان سال های ۱۶۴۵ تا ۱۶۵۵ میلادی با تشویق و حمایت شاهان صفوی ساخته شده است. کلیسای وانک در محله ارمنی نشین جلفا در شهر اصفهان قرار گرفته است. از درب اصلی کلیسا که وارد می شوید، صدای گنجشکانی به درخت های حیاط کلیسا پناه آورده اند، نظرتان را جلب می کند. بعد از آن که وارد تالار اصلی می شوید، دور تا دورتان را نقاشی های ظریفی پر کرده که همگی به دستان نقاشان و هنرمندان مسیحی کشیده شده اند. از قیام سه روزه گرفته تا مراتب بهشت و جهنم و سیمای حضرت مریم (س)، همگی بر دیوارهای تالار اصلی نقش بسته اند. یک طبقه به بالا هدایت می شوید تا به موزه کلیسا می رسید؛ عجایبی در این موزه نگه داری می شود که ذهن را برای روزهای آینده مشغول نگه می دارد. تار مویی از دختری مسیحی زیر میکروسکوپ قرار دارد که اولین جمله انجیل بر روی آن نوشته شده است. به طرف دیگر که می روید، نسخه های مختلفی از انجیل را می بینید که به دست حواریون مسیح و شاگردان حواریون نوشته شده است. این همه شگفتی فقط در یک شهر وجود دارد و آن شهر، شهری نیست جز اصفهان! در سفر به اصفهان در نوروز ۹۹ با دیدن این کلیسا شگفت انگیز، حال و هوایی متفاوت به سفر خود بدهید.
مسجد شاه در اصفهان
مسجدی پر از ظرافت با موزائیک های آبی و ریزی که مانند لباسی خوش دوخت بر تن مسجد نشسته اند و آن را آماده میزبانی کرده اند و او در میدان اصلی اصفهان ایستاده است. پیکره ی این مسجد مانند ذات قدسی اش، بعد از گذشت چهارصد سال همچنان دست نخورده باقی مانده است. این مسجد به دست یکی از شاهان دین خواه و بزرگ ایرانی، به نام شاه عباس صفوی در دوران صفویان بنا نهاده شده است. گنبد بی همتای این مسجد در سال ۱۶۲۹ میلادی کامل شد و این تاریخ، درست مطابق با آخرین سال حکومت شاه عباس بود. ستون های این مسجد اعجاب انگیز است؛ در سال هایی که اثری از صنعتی شدن آهن نبوده و کسی حتی از خاصیت این ماده خبری نداشته، معمار این بنا با استفاده از میل های سربی دست ساز برای استحکام ستون های این مسجد استفاده کرده است. مسجد شاه نه تنها از نظر کارشناسان ایرانی بلکه از دیدگاه معماری جهان، یک شاهکار به حساب می آید.
پل خواجو، اصفهان
این پل را به عنوان باکیفیت ترین پل اصفهان می شناسند. در تمام ابعاد این پل؛ چه در نماهای بیرونی آن و چه داخلی، طرح ها و نقش و نگارهای زیبایی وجود دارد که باعث می شود گردشگری که کمی ذوق هنری دارد، ساعت ها مشغول تماشای این پل شود. البته ناگفته نماند که تمام نقش های رنگارنگ این پل با دست کشیده شده و چندین ماه برای این کار وقت صرف شده است. زیر پل خواجو به آوازه خوان شب گردی تعلق دارد که برای آواز خواندن و پرسه ی شبانه شان جایی بهتر از پل خواجو نمی شناسند. شاید بشود گفت که پل خواجو تنها پلی در جهان است که از زیبایی و نه از ازدحام دست فروش ها و ماشین ها، دچار ترافیک سنگین انسانی می شود. در میان اهالی اصفهان شایع است که این پل نه از زمان شاه عباس دوم بلکه از زمان تیمور لنگ وجود داشته است و شاه عباس آن را بازسازی و مرمت کرده است. پس با این حساب، باید دید که چه قصه های در دل این پل نهفته است.