مساجدی با معماری های چشمگیر در استانبول (بخش چهارم)

مسجد سلطان مهرماه Mihrimah Sultan Mosque

آشنایی با مساجد استانبول

استانبول به جز جاذبه های مدرنی چون فروشگاه های صاحب نام و رستوران های شیک و مجلل، روی دیگری نیز برای گردشگران دارد. تاریخ کهن این شهر، سلاطین متعدی که بر این شهر حکمرانی کرده اند و همچنین پیشینه های مذهبی آن باعث شده است این شهر مزین به بناهای مذهبی و آثار معماری چشمگیری شود. این شهر به طور خاص مساجد زیادی در خود دارد که هر یک از یک فرهنگ، تاریخ و یک سبک معماری در تاریخ سرزمین خبر می دهند. پس اگر به این شهر سفر کردید حتما برنامه بازدید از چند مسجد را در برنامه تان قرار دهید و قبل از آن مطلب حاضر را برای آشنایی بیشتر با این بخش از سفر مطالعه نمایید.

مطالب مرتبط:
مساجدی با معماری های چشمگیر در استانبول (بخش دوم)
مساجدی با معماری های چشمگیر در استانبول (بخش سوم)

مسجد سلطان مهرماه  Mihrimah Sultan Mosque

این مسجد جذاب و دیدنی یکی دیگر از بناهای ساخته شده به دست معمار سنان است. نام این مسجد در میان یکی از بهترین دستاوردهای معماری عثمانی قرار دارد. مسجد سلطان مهرماه، مسجدی عثمانی است که در نزدیکی دیوارهای قسطنطنیه قرار گرفته است. این مسجد در سال های ۱۵۶۲ تا ۱۵۶۵ برای شاهدخت مهرماه، دختر موردعلاقه سلطان سلیمان ساخته شد. در مجموعه این مسجد یک مدرسه، مقبره، دانشگاه الهیات، حمام و چندین مغازه ساخته شده است. فضای داخلی مسجد، مربعی شکل بوده، گنبدی بزرگ دارد و چهار طاق آن را سرپا نگه داشته اند. بر پایین طاق ها پنجره های رنگین و باشکوهی ساختمان مسجد را به زیبایی آراسته اند.

مسجد فاتح Fatih Mosque

مسجد فاتح نخستین مسجدی است که پس از فتح شهر استانبول در امپراتوری عثمانی ساخته شد. سلطان محمد، فاتح شهر استانبول، این مکان را که بالای تپه ای در نزدیکی بقایای یکی از کلیساهای بیزانسی قرار داشت، برای ساخت مسجد فاتح انتخاب کرد. همچنین اعلام کرد که او را در همین مکان و مسجد به خاک بسپارند. همان طور که او خواست، مقبره اش در پشت مسجد قرار گرفت. ساخت مجتمع اصلی مسجد در سال ۱۴۷۰ به پایان رسید.

مسجد دولماباغچه Dolmabahçe Mosque

مسجد دولماباغچه که به نام بزم عالم ولیده سلطان نیز شناخته می‌شود، به همراه قصر دولماباغچه، به سبک نئو کلاسیک و امپراتوری ساخته شده است. ساخت این مسجد در ابتدا به فرمان بزم عالم ولیده سلطان، مادر سلطان ابولمسید آغاز شد و بعدها پس از فوت وی، به همت خود سلطان ابولمسید اول در سال ۱۸۵۵ به اتمام رسید. مسجد دولماباغچه به شکل مستطیل، در دو طبقه و با پایه های ۲۵×۲۵ متر ساخته شده است. این مسجد بخشی از مجموعه سلطنتی است. بنابراین طبقه فوقانی آن مورد استفاده خانواده سلطنتی و طبقه دیگرش روز جمعه ها در دسترس عموم قرار داشت.

مسجد سلطان ایوب  Eyüp Sultan Mosque

مسجد سلطان ایوب در منطقه ایوب، بخش غربی شهر و در نزدیکی گلدن هورن واقع شده است. ظاهر کنونی ساختمان مسجد به اوایل قرن نوزدهم مربوط می‌شود. دلیل نام‌گذاری این مسجد آن است که ابو ایوب انصاری در آن دفن شده است. وی از اصحاب پیامبر اسلام و راویان مهم حدیث بود. از آن جا که مسجد سلطان ایوب از اهمیت تاریخی و مقدس بالایی برخوردار بود، بسیاری از امپراتوران عثمانی آرزو داشتند در این مسجد به خاک سپرده شوند. مسجد سلطان ایوب مقصد بازدید بسیاری از گردشگران مسلمان است. اما اگر از دیدن منظره گلدن هورن لذت می‌برید، مسجد سلطان ایوب مکان مناسبی برای شماست. برای رسیدن به این مسجد باید از طریق از تله کابین به بالای تپه برسید.

مسجد عرب Arap Mosque

این مسجد که در محله کاراکوی استانبول واقع شده است در ابتدا یک کلیسای کاتولیک رومی بود که راهبان دومنیکن آن را در سال ۱۳۲۵ ساخته و وقف سنت پل نمودند. با آن که ساختمان مسجد آراپ در امپراتوری عثمانی دستخوش تغییراتی شد، اما تنها نمونه قرون وسطایی و گوتیک معماری شهر استانبول به حساب می آید. این کلیسا در سال های ۱۴۷۵ تا ۱۴۷۸ به مسجد تغییر کاربری داد و در دوران سلطنت سلطان محمد دوم به عنوان مسجد گالاتا شناخته شد. بعدها سلطان بایزید دوم این مسجد را به پناهندگان مسلمان و عرب فراری از آندولس اهدا کرد تا این مهاجران در آن اسکان بیابند. بنابراین این مسجد به نام مسجد عرب شناخته شد.

مطالب مرتبط

دریاچه ارواح نوشهر کجاست؟

سفر به ییلاق شکر دشت گیلان

راه آهن شاهرود کجاست؟