سعدی شیرازی، شاعر مشهور و شیخ اجل ایران، در قرن هفتم هجری شمسی زندگی نموده و آثار بسیاری را در ادب فارسی به جا گذاشته است. گلستان و بوستان، دو کتاب معروف سعدی، بخش عظیمی از گنجینه ادب فارسی را تشکیل می دهند. آرامگاه سعدی در شیراز واقع است و یکی از مکان های فرهنگی پرطرفدار کشور است. سعدی شیرازی، شاعر جهانگرد قرن هفتم هجری شمسی، در کشورهای مختلف سفر کرد و تجربیات خود را در شعرهایش بیان کرد. وی در سال ۶۹۰ هجری درگذشت و در شیراز، شهر محل تولدش دفن شد. در این نوشته از مجله گردشگری الی گشت، به بررسی آرامگاه سعدی در شیراز، که سعدیه نام دارد می پردازیم و از تاریخ، ساختمان و قسمت های مختلف آن خواهیم گفت.
به منظور رزرو بلیط هواپیما شیراز می توانید از سایت الی گشت به صورت آنلاین اقدام به خرید نمایید.
تاریخچه آرامگاه سعدی در شیراز
سعدی شیرازی، شاعر پارسی زبان و جهانگرد، در سال ۶۹۰ هجری پس از عمری ۸۸ ساله فوت کرد. وی را در خانقاهی که در آن می زیست دفن کردند. برای مدت ها هیچ ساختمانی بر روی آرامگاه سعدی در شیراز نبود، تا این که سالها بعد با فرمان آباآقاخان، وزیر مشهور ایلخانان بنایی برای او احداث شد.
سالها بعد از ساخت بنای آرامگاه سعدی در شیراز، حاکم فارس در سال ۹۸۸ هجری قمری آن را کاملا ویران می کند. محل دفن شاعر پارسی زبان تا زمان حکومت زندیه بدون هیچ ساختمانی می ماند. کریم خان زند، پادشاه شیرازی این دوره، دستور به بازسازی آرامگاه سعدی در شیراز را می دهد. این بنا دوطبقه و بسیار زیبا بوده است.
در دوره قاجار، سنگ مزار سعدی توسط برخی افراد خراب می شود. علی اکبر قوام شیرازی، یکی از شخصیت های آن زمان سنگ جدیدی را بر روی مزار او می گذارد. حبیب الله خان قوام الملک شیرازی نیز بنای مقبره را بازسازی می کند تا وضعیت بهتری پیدا کند. این حالت تا سال ۱۳۳۱ ادامه دارد که بنای کنونی آرامگاه سعدی در شیراز احداث می شود.
مطالب مرتبط: با بهترین هتل های شیراز آشنا شوید در سفر به شیراز بازدید از «باغ نظر» را فراموش نکنید!
بنای فعلی آرامگاه سعدی در شیراز
در سال ۱۳۲۴ تصمیم گرفته می شود که بنای جدیدی برای آرامگاه سعدی در شیراز ساخته شود. محسن فروغی و علی اکبر صادق، دو معمار ایرانی، طراحی این بنا را بر عهده دارند. آندره گدار، معمار فرانسوی مشهور نیز به آنها در بهبود طرح کمک می کند. ساخت این بنا در سال ۱۳۳۰ شروع و در سال ۱۳۳۱ تمام می شود.
وقتی وارد سعدیه می شوید، یک حوض بلند و باریک را می بینید که به ایوان ورودی مقبره سعدی منتهی می شود. از این ایوان که چند ستون دارد، می توانید به محوطه آرامگاه نگاه کنید. از اینجا به بنای اصلی که جایگاه دفن سعدی است می رسید.
بنای آرامگاه سعدی دارای دو ایوان است که روبروی هم قرار دارند و شکل L مانند ایجاد می کنند. مقبره اصلی که هشت ضلعی و گنبد آبی فیروزه ای است، یکی از بناهای مشهور فعلی کشور است.
با رزرو آنلاین تور شیراز الی گشت، با کمترین قیمت و بهترین کیفیت به این شهر زیبا سفر کنید.
بخش های مختلف آرامگاه سعدی در شیراز
آرامگاه سعدی در شیراز شامل بخش های گوناگون است. علاوه بر کتابخانه، باغ، ایوان و ساختمان اصلی، این مجموعه دارای بخش های دیگری است که در زمان بازدید، باید به آنها نیز سر بزنید. از جمله این بخش ها می توان به آرامگاه شاعران معروف مانند شوریده شیرازی که در مجموعه سعدیه قرار دارد، اشاره نمود. دو حوض سکه و ماهی و همچنین قنات مرموز از بخش های جذاب سعدیه هستند.این سه بخش که در ناحیه جنوب غربی آرامگاه سعدی واقع شده اند، بسیار زیبا هستند و تعداد زیادی از بازدیدکنندگان به آنها می روند.
آرامگاه سعدی در شیراز یکی از بناهای زیبا و دیدنی این شهر است. این مقبره علاوه بر این که محل دفن یکی از بزرگترین شاعران ایران است، یک شاهکار معماری نیز به حساب می آید. ممکن است جالب باشد که بدانید که برای مدت ها تصویر بنای سعدیه روی سکه های ۵۰ ریالی ایران و در حال حاضر روی اسکناس های ۱۰۰ هزار ریالی قرار دارد.
نشانی مقبره سعدی، بلوار بوستان، خیابان سعدی جنوبی است.
اگرقصد سفر به شهر زیبای شیراز را دارید حتما مقاله بهترین و کامل ترین راهنمای سفر به شیراز را مطالعه کنید.
آشنایی با سعدی شیرازی
سعدی شیرازی یکی از بزرگترین شاعران و نویسندگان ایرانی است که در قرن هفتم هجری شمسی زندگی می کرده است. وی به خاطر آثار ماندگار و محبوب خود مانند گلستان و بوستان، در بین مردم ایران و جهان شهرت دارد. سعدی شیرازی در طول عمر خود به سفرهای بسیاری پرداخته و تجربیات خود را در شعرها و نثرهایش بیان کرده است. وی به عنوان شاعر حکمت، اخلاق، عشق و اجتماع شناخته می شود. آرامگاه سعدی در شیراز قرار دارد و یکی از مکان های فرهنگی و تاریخی کشور است.
آثار مهم سعدی شیرازی
سعدی شیرازی یکی از پرآثارترین شاعران و نویسندگان ایرانی است که در زمینه های مختلف ادبی فعالیت کرده است. وی آثاری در شعر و نثر، حکمت و اخلاق، عشق و اجتماع، تاریخ و سفرنامه نوشته است. از مهمترین آثار سعدی می توان به گلستان و بوستان، دو کتاب مشهور در شعر و نثر اشاره کرد. گلستان شامل داستان ها و حکایاتی است که در هشت باب مختلف به موضوعات اخلاقی، سیاسی، عاشقانه و اجتماعی می پردازد. بوستان نیز شامل شعرهایی است که در ده باب مختلف به مسائل اخلاقی، دینی، عشق و دوستی می پردازد. از آثار دیگر سعدی می توان به کلیات سعدی، کتاب الصفات، تذکره الغباء، قصاید سعدی، غزلیات سعدی، ترجمان البلاغه، رساله حبایب و بستان الصادقین اشاره کرد.
جمع بندی آرامگاه سعدی در شیراز
آرامگاه سعدی در شیراز یکی از بناهای فرهنگی و تاریخی کشور است که محل دفن سعدی شیرازی، شاعر بزرگ ایرانی است. این بنا در طول تاریخ چندین بار تخریب و بازسازی شده است و در حال حاضر دارای دو ایوان، یک گنبد آبی فیروزه ای، دو حوض و یک قنات است. این مجموعه دارای بخش های مختلفی است که شامل آرامگاه شاعران دیگر، کتابخانه، باغ و موزه است.