آتشی در ایران که ۱۵۰۰ سال است خاموش نشده!

احتمالاً می‌دانید که آتشکده‌ها از گذشته تاکنون جزو بناهای مذهبی و محلی برای نیایش زرتشتیان بوده‌اند. نیایشگاه‌هایی که در آن‌ها، آتش به دلیل پاک‌کنندگی و وجود گرمابخشش در مکان خاصی قرار گرفته است و مهم‌ترین نیایش‌های پیروان زرتشت در آن محل و در مقابل آتش صورت می‌گیرد.

. امروزه علاوه بر این که آتشکده‌ها جایگاه خودشان را به همان شکل گذشته در میان مردم حفظ کرده‌اند، برخی از آن‌ها به دلیل بنا و معماری بی‌نظیرشان به جاذبه‌هایی دیدنی برای گردشگران و علاقه‌مندان تبدیل شده‌اند.

مطالب مرتبط:
روستای خرانق در یزد، زادگاه خورشید ایران
در باغ دولت آباد یزد بلندترین بادگیر دنیا را ببینید

. آتشکده تهران، آتشکده یزد، آتشکده اصفهان، آتشکده نیشابور و برخی دیگر از جمله‌ نمونه‌های این بناهای تاریخی و مذهبی در ایران هستند که بسیار موردتوجه گردشگران قرار دارند. در بین این موارد، آتشکده بهرام یزد یکی از معروف‌ترین آتشکده های ایران است که ما امروز و در این مقاله قصد معرفی آن را داریم. آتشکده ای که طبق گفته برخی منابع، آتش آن حدود ۱۵۰۰ سال است که خاموش نشده است. در این مطلب از سایت الی گشت با ما همراه باشید تا بیشتر با این مکان زیبا و دیدنی آشنا شوید.

سفری خاطره انگیز به یزد با رزرو تور یزد الی گشت

بهتر است در ابتدا اطلاعاتی راجب محل قرار گیری آتشکده بهرام یزد به شما عزیزان ارائه دهیم. همان طور که از اسم آن هم پیداست این آتشکده در شهر یزد قرار گرفته است. برای بازدید از این جاذبه ی دیدنی بی نظیر باید به بلوار شهید منتظر قائم در یزد بروید. در آنجا مسیر را به سمت خیابان آیت الله کاشانی دنبال کنید تا بتوانید نمای این بنای زیبا را ببینید. شایان ذکر است که خیابان آیت الله کاشانی یکی از اصلی ترین خیابان های یزد به شمار می رود و در صورت آشنا نبودن با آدرس ها و خیابان ها، جای نگرانی وجود ندارد زیرا به راحتی می‌توانید به آن دسترسی پیدا کنید.

اقامت در بهترین هتل‌های یزد با رزرو هتل در سایت الی گشت

تاریخچه آتشکده یزد بسیار شنیدنی است. همان طور که پیش تر نیز به آن اشاره کردیم، برخی منابع معتقدند که آتش آن نزدیک به ۱۵۰۰ سال است که خاموش نشده است.  آنچه درباره‌ی تاریخچه این آتش در کتاب زرتشتیان نوشته شده این است که برخی از موبدان زرتشتی که با هجوم مغولان پراکنده و آواره شده بودند پس از مستقر شدن حکومت ایلخانان، به روستایی به نام ترک آباد کوچ کردند و آتش بهرام که داستان و حوادث بسیاری پشت سر گذاشته بود را در روستای مجاور قرار دادند. بعدها روستای ترک آباد و روستای مجاورش که شریف آباد نام دارد به مهم‌ترین مرکز تجمع زرتشتیان تبدیل شدند.

جالب است بدانید که این آتش در زمان ساسانیان و به فرمان موبدِ موبدان افروخته و در گذر زمان با تلاش های بسیار روشن ماند. این آتش پس از گذراندن اتفاقات بسیار نهایت در آخرین مقصد خود ماندگار شد و تا به امروز در همان جا از آن نگهداری می‌شود و هنوز که هنوز است به عنوان مقدس ترین آتش زرتشتیان بر افروخته است. در نهایت باید گفت که فروزه‌ی این آتش متعلق به آتش آتشکده کاریان در لارستان است که در سال ۸۵۲ خورشیدی به یزد آورده و نگهداری شد.

رزرو آنلاین بلیط هواپیمای یزد در سایت الی گشت

نکته دیگری که باید درباره آتشکده یزد بدانید درباره ساختمان و بنای این مکان است. گفتنی است که احداث ساختمان این بنا به دوره پهلوی باز می گردد. ساختمان کنونی آتشکده در سال ۱۳۱۳ با سرمایه‌ی یکی از زرتشتیان پارسی به نام همابائی در قطعه زمینی موقوفی بنا شد. نقشه کشی آن به دست مهندسان پارسی صورت گرفته و ارباب جمشید امانت وظیفه سرپرستی و نظارت ساخت آن را عهده دار بوده است. در نهایت باید افزود آتشکده یزد که امروزه یکی از دیدنی‌های یزد است جزو آتشکده‌هایی است که قدیمی‌ترین آتش را در خود دارد و بیانگر ارتباط بسیار و عمیق آیین زرتشتی و فرهنگ آریایی است.

همان طور که گفتیم نقشه کشی و معماری بنای آتشکده بهرام یزد به دست مهندسان پارسی انجام شده است. یک اصل مهم که در معماری آتشکده‌های دوران باستان وجود دارد بدون زرق و برق و تجملات و ساده بودن طراحی و ساخت آن‌ها است. ساختمان اصلی این بنا با ارتفاع یک متر و چهل سانتی متری از سطح زمین در محوطه ای سر‌سبز و پر از درختان سرو و کاج ساخته شده است. به دلیل وجود همین درختان سرو و کاج، محوطه ساختمان اصلی همیشه سر‌سبز و دل نواز است. در کنار تمامی این سرسبزی‌های چشم نواز، زیبایی نگاره فروهر و سرستون‌های سنگی بسیار مسحور کننده هستند و دل هر بیننده‌ای را می‌ربایند. همگی این جذابیت‌ها در مقابل حوض آبی در محوطه آتشکده قرار دارد.

 یکی از نکاتی که جالب است بدانید این است که از جمله خصوصیت‌های آتشکده‌ها، قرار گیری آن ها در کنار آب است. نکته دیگر این که سنگ‌های گل دار پای دیوارها و سرستون‌های سنگی که در مقابل تالار اصلی قرار دارند، هنر دست هنرمندان اصفهانی هستند. در واقع تراش سنگ‌های آن‌ها در اصفهان انجام شده و سپس به یزد منتقل شده است. کاشی‌های نگار فروهر نیز که در سردر ورودی مشاهده می کنید، اثر به جا مانده از هنر دست کاشی کاران یزد است. به طور کلی باید گفت که در تمامی بخش‌های معماری این بنا از معماری آتشکده های پارسی الهام گرفته شده است.

شاید کمی عجیب به نظر بیاید اما در این بخش برخی از نکات و گفتنی هایی که در قسمت های قبلی  جا افتاده اند را خواهید خواند. آتشکده بهرام یزد با نام آتشکده وَرهُرام نیز در میان مردم شناخته می‌شود که آتش مقدس ورهرام در آن نگهداری می شود و روشن نگه داشتن آن به فردی قابل اطمینان و معتمد سپرده شده است. در واقع برای روشن ماندن آتش ورهرام شرایط خاصی وجود دارد که این شرایط به کمک فردی به نام هیربد فراهم می شود؛ به طوری که در طول روز چندین بار توسط هیربد به آتش رسیدگی می شود و با استفاده تکه چوب‌های خشکی از جنس درخت زرد آلو و بادام مانع از خاموش شدن آن می شود.

آتش مقدس ورهرام داخل اتاقی در مرکز ساختمان، به دور از نور خورشید و در سطحی بالاتر از سطح زمین قرار داده شده است و اتاق‌هایی در اطراف آن برای انجام عبادات زرتشتیان در نظر گرفته شده است.

 در سال ۱۳۷۸ با وجود مخالفت برخی از زرتشتیان، این جاذبه دیدنی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. مخالفت های آن عده هم به این دلیل بود که معتقد بودند با ورود گردشگران به این مکان، آرامش و پاکیزگی آین محل از بین می رود. جالب است بدانید که از لحاظ تاریخ، فرهنگ و معماری، آتشکده یزد برای افراد بسیاری جذاب و الهام بخش بوده و هنوز هم هست.

تالار ورجاند و آب انبار آتشکده از دیگر بخش‌های آتشکده یزد است که می توانید از آن ها هم بازدید کنید.

 البته باید گفت که آتشکده به دو بخش اصلی تالار ورجاند و محل نگهداری آتش مقدس تقسیم می‌شود. نکته جالب دیگری که باید بشنوید این است که تا مدت های بسیاری، این آتش در غار و توسط عده ای از موبدان به طور پنهانی نگهداری میشد تا اینکه در زمان رضا شاه پهلوی، اقدام به احداث بنای آتشکده و محلی برای قرار گیری آتش و هم چنین نیایش زرتشتیان شد.

 بازدید از این بنا و همین طور رسوم، نحوه نگهداری و روشن ماندن آتش در این آتشکده بسیار جالب و دیدنی است. البته باید بدانید که در صورت بازدید نمی توانید به داخل اتاقی که آتش در آن نگهداری می شود بروید و تنها می توانید هیربد و کارهایی که برای روشن نگه داشتن آتش انجام می‌دهد را از پشت شیشه ببینید.

علاوه بر همه ی این ها می توانید برای آشنایی بیشتر با آیین زرتشت و خریداری برخی اقلام و سوغاتی، از نمایشگاهی که به تازگی در محوطه آتشکده بر پا شده است نیز بازدید کنید. ورودی های آتشکده یزد در تمام روز های هفته به غیر از روز های تعطیل برای بازدید باز است و شما می توانید با تهیه بلیت که مبلغ آن برای گردشگران داخلی  حدود ۵۰۰۰ تومان و گردشگران خارجی ۱۵۰۰۰ تومان است، از بخش های مختلف آن دیدن کنید.  پوشیدن لباس های سفید، رعایت نظافت و پاکیزگی و ورود بدون کفش از جمله آداب و نکاتی است که بهتر است در هنگام بازدید از آتشکده در نظر داشته باشید و تا حد امکان رعایت کنید.

استان یزد، شهر یزد، خیابان آیت اله کاشانی

بازدید کنندگان باید از ورودی غربی وارد آتکشده شوند.

 

شش ماه اول سال:  ۸:۰۰ تا ۱۱:۴۵ و ۱۶:۰۰ تا ۱۹:۴۵

شش ماه دوم سال:  ۸:۰۰ تا ۱۱:۴۵ و ۱۵:۰۰ تا ۱۸:۴۵

جمعه ها تعطیل است

مطالب مرتبط

دریاچه ارواح نوشهر کجاست؟

سفر به ییلاق شکر دشت گیلان

راه آهن شاهرود کجاست؟

۱۸ نظرات

شهرام 1396-10-18 - 12:31 ب.ظ
آتش عشق به ایران در دل ماست و خاموش شدنی نیست
هادی 1396-10-18 - 3:15 ب.ظ
من اینجار رفتم بسیار زیبایست
مهین دخت 1397-03-22 - 1:04 ب.ظ
پاینده باد...
بهتا 1397-09-25 - 2:34 ق.ظ
کاش می‌تونستم برم
علی اکبر یلا 1402-08-28 - 6:07 ق.ظ
چرا نتونی بری؟
حسن 1398-01-15 - 11:38 ب.ظ
شاید یک سری فکر کنن جو گیر شدم یا مثلاً ادا در میارم ولی وقتی پامو داخل سالن اصلی آتشگاه میذارم حسی دارم که کاملاً وصف ناپذیره. به کسانی که نرفتن حتماً پیشنهاد میکنم برن و این فضای فوق‌العاده رو تجربه کنن
علی 1398-02-10 - 10:52 ب.ظ
حس بسیار زیبا و وصف ناپذیری بود.فضای روحانی وآرامش بخشی بود که قبلا هیچ جا تجربه ش نکرده بودم اردیبهشت۹۸
علی 1402-02-07 - 6:52 ق.ظ
درود بر عزیزان. من یک هفته پیش اونجا بودم زیبا و آرامبخشه ولی فقط همون جام آتیش و داره و بقیش تالوهاییه که تقریبا اداب رسوم دین زرتشتو معرفی میکنه و بنای زیبای ساختمونشه و حوض وسط حیاطش طوری طراحی شده که عکس ورودی اتشکده توی حوض نمای قشنگی داره مخصوصا برای عکاسا جای خوبیه
حافظ 1399-11-12 - 6:06 ق.ظ
ایدون باد
پیمان کورد 1400-07-16 - 8:38 ب.ظ
پاینده ایران زمین.پایدار آتش مقدس جاویدان باد گرمی وجود خانواده تان جاوید تا ابد زرتشت و آیین وآتش و آتشکده زرتشت
رها 1400-09-19 - 7:14 ب.ظ
وای خاک تو سرم . من رفتم یزد ولی تو فکر آتشکده نبودم . چند جای دیدنی رفتم ‌. ولی حیف شد . حتما میرم . اگر نمردم.
حسن جلوه گر 1400-10-03 - 7:55 ب.ظ
من همین امروز رفتم و بسیار زیبا عجیب بود
حسین 1401-05-17 - 8:46 ب.ظ
این آتش قدمت نداره آتش 1500 ساله توی یه خونه هست که هیچ کس نمیتونه ببینه حتی خود زرتشتی ها خادم این آتش موروثی هست
علی 1401-06-08 - 1:22 ب.ظ
سلام بر پیامبر ایرانیان حضرت زرتشت سرشار از انرژی مثبت بود لطفا احترام بگذارید به ایین پیشینیانمان وحتما مراجعه کنید ولذت ببریید
آنی 1402-01-11 - 2:59 ب.ظ
نمیدونم چرا. بسیار عجیب تا چشمم به آتش افتاد اشکام ریخت پایین. بزور خودمو جمع کردم کسی متوجه نشه. حسی بسیار عجیب.. من قبلش هیچ مطالعه و دانشی در مورد اتشکده نداشتم. خیلی بی تفاوت وارد شدم!
من 1402-08-22 - 7:26 ب.ظ
این زردشتی ها خیلی شبیه هندی ها هستند. احتمالا مهاجرین هندی به ایرانند. زردشتی های هند از ایران بیشتره. احتمالا این ها هم رگ و ریشه هندی دارند که به ایران مهاجرت کردند.
ایمان 1402-10-15 - 6:21 ق.ظ
درسته چون در گذشته هند به ایران چسبیده بود یعنی پاکستان فعلی زمان گاندی جدا شد که این انسان بزرگ مخالف جدایی بود، تفاهم های زیادی بین دو کشوره مخصوصا در جنوب ایران از سیستان ک بلوچستان گرفته تا بوشهر و جنوب کرمان.
علی 1402-08-23 - 8:33 ق.ظ
به امید خدابه تمام ایران گسترش پیدا کنه نگهداری این اتش مقدس
افزودن نظر