آتشفشانی که ۳۰ هزار نفر را کشت و تنها ۱ نفر جان سالم به در برد!

آتشفشان کوه پله

پله یک کوه آتشفشانی بسیار فعال است که در انتهای شمالی مارتینیک، یک جزیره و اداره فرانسوی خارجی در کارائیب قرار گرفته است. سنت پیر با جمعیت ۳۰ هزار نفر در آغاز قرن بیستم، بزرگترین شهر جزیره مارتینیک بود. شهر سن پیره به عنوان “پاریس کارائیب” شناخته شده و محل پر زرق و برق و شلوغی بود. اما چه شد که آتشفشان کوه پله تمام این ۳۰ هزار نفر را به جز یک شخص بسیار خوش شانس از بین برد؟ الی گشت در ادامه این متن برای شما ماجرای آتشفشان کوه پله و شخص نجات یافته آن را بازگو کرده است. با ما همراه باشید.

مطالب مرتبط:
شهری که همه مردمانش دوقلو هستند!
حمله وحشتناک میلیون ها خرچنگ به جزیره ای در استرالیا!

آتشفشان کوه پله درست در شمال سنت پیر، در آغاز ماه مه ۱۹۰۲، نشانه هایی از فوران را در طول بیش از یک هفته نشان داد. هیچ کس انتظار نداشت که از زمانی که آتشفشان های مدرن دیگر دیده نشدند، همچنی اتفاقی بیوفتد. احتمالا همه مردم فکر می کردند که این بخارها و نشانه ها، تنها برای فعالیت های گهگدار کوه است و هرگز این کوه فوران نخواهد کرد.

کوه پله تنها ۷ کیلومتر از سنت پیر فاصله دارد و زمانی که در سال ۱۹۰۲ دوباره فعال گشت، باعث شد که به یکی از مرگبارترین فوران های تاریخ به ثبت رسد. در ۸ مه ۱۹۰۲ زمانی که این کوه  فوران کرد، حدود ۳۰،۰۰۰ نفر را کشت که بالاترین میزان تلفات فوران آتشفشانی در قرن بیستم بود. زمانی که آتشفشان کوه پله فعال شد، ابر گازی و گرد و غبار آتشفشانی برافروخته شد که موجب شد همه چیز در طی یک ساعت تا کیلومترها اطراف کوه نابود شود. با فوران این آتشفشان حدودا ۱ دقیقه بعد موج فشار ۱۰۷۵ درجه ای به تمام ساختمان های شهر سنت پیر ایجاد شد.

با اینکه خود آتشفشان کوه پله به اندازه کافی ترسناک بود، اما مورد هولناکتری چیزی بود که قبل از وقوع آن اتفاق افتاد: هزاران حشره و مار قبل از آن شروع به خزیدن از کوه و زمین های اطراف کردند و صحنه بسیار ترسناکی در آن لحظه به وجود آمد. صدپاهای غول پیکر و افعی گودال ۲ متری به بیرون خزیده و چنان پریشان شده بودند که حتی قبل از آنکه آتشفشان فوران کند، حدود ۲۰۰ حیوان و ۵۰ انسان را کشتند.

آتشفان خودش هم بسیار تراژیک و دردناک بود. با شروع فوران و گازهای آتشفشانی، مجسمه های غول پیکر شهر از جا کنده می شدند و شهر به ترس افتاده بود. شاید باور نکنید اما بعد از گذشت ۴ روز از فوران، شهر هنوز در آتش می سوخت و همین هم موجب شده بود که شاید افراد بیشتری که زنده مانده بودند، جان خود را از دست دهند. در کل شهر، تنها چند دیوار که موازی انفجارات بودند، سالم ماندند و بقیه به کلی تخریب شدند.

کوه پیل دقیقا در ساعت ۸ صبح منفجر شد و فقط سه دقیقه پس از آن سنت پیر با تمام زندگی جریان یافته در آن نابود شد. به خاطر ابرهای آتفشانی و جو بسیار سنگین هوا، ریه های مردم از بین رفت. چهار روز پس از انفجار یک تیم نجات به سنت پیر آمد تا به کمک بازمانده ها بپردازد، اما فکر می کنید چه چیزی برای نجات مانده بود؟ خوب، تقریبا هیچ چیز…

اما واقعیت اینجاست که از این ۳۰ هزار نفر یک نفر بیش از حد خوش شانس بود!

باید بدانید که در این آتشفشان هولناک، یک نفر به طرز عجیبی نجات پیدا کرد. برای شناخت او به زندان شهر می رویم… در زمان آتشفشان کوه پله گرمای ناگهانی بیش از ۱۰۰۰ درجه به سلول زندان یک مرد به نام لودگر سیلباریس (Ludger Sylbaris) نفوذ کرد. گرما آنقدر اتاق را در برگرفته بود که او به سختی سوخت اما خوشبختانه نجات یافت، آن هم به این خاطر که تیم امداد صدای گریه او را شنیده بودند. اما هرچه که باعث زندانی شدن او شده، شاید دلیل نجاتش هم شده بود. زیرا او در یک سلول انفرادی زندانی شده و برخی شنیده ها حاکی از آن است که چند روز بعد قرار بوده که او را اعدام کنند.

زمانی که گرما در حال نفوز به داخل اتاق بود، او سعی کرد خودش را نجات دهد و به همین ترتیب پارچه مرطوبی را به یک شکاف کوچک در داخل حرکت داد تا از ورود بیشتر گرما به داخل سلول جلوگیری کند. با اینکه بیشتر بدن او سوخته بود، اما توانست ریه هایش را سالم نگه دارد که به این منظور نیز پارچه مرطوبی را جلوی دهنش قرار داد تا ریه هایش نسوزد.

لودگر سیلباریس بعد از آتشفشان کوه پله که یکی از وحشتناک ترین بلایای طبیعی در قرن ۲۰ بود، بخشوده شد و به یکی از قهرمانان جهان تبدیل شد. به او القاب و صفت های زیادی مانند «مردی که در روز قیامت زندگی کرد» و «مرد شگفت آور جهان» داده شده است.

پس از این فوران تراژیک، محققان زیادی روی کوه پله مطالعه کردند و با گشتی در تاریخ این کوه از هزار سال قبل به این نتیجه رسیدند که کوه پله می تواند خشن و کاملا غیر قابل پیش بینی باشد و آتشفان کوه پله نیز می تواند در سبک های مختلف از غبارهای آتشفانی گرفته تا بیرون ریختن گدازه و مواد مذاب باشد. با این حال، فوران  سال ۱۹۰۲ به خاطر خرابی شدید و بزرگی فاجعه ای که تولید کرد، برجسته ترین دفعه ای است که این کوه انفجار آتشفشانی داشته است.

این فوران به عنوان مرگبارترین فاجعه آتشفشانی قرن بیست و سومین آتشفشان مرگبار تاریخ، پس از فوران ۱۸۱۵ تامبورا و انفجار ۱۸۸۳ در کراکاتوا ثبت شده است. با این حال، اینطور استدلال می شود کوه پله افراد بیشتری را به طور مستقیم نسبت به دو انفجار دیگر کشته است و حتی نسبت به برخی از واقعه های طبیعی نظیر خشکسالی، بیماری های شیوع کننده و سونامی های تاریخ نیز بدتر بوده است. اما به لطف دانش حاصل از مطالعه آتشفشان کوه پله و عوارض آن یک مسئله را با قاطعیت می توان گفت: زمانی که کوه دوباره شروع به فعالیت می کند، زمین شناسان آماده خواهند بود.

منبع: thevintagenews.com

مطالب مرتبط

دریاچه ارواح نوشهر کجاست؟

سفر به ییلاق شکر دشت گیلان

راه آهن شاهرود کجاست؟