گورستانی دیدنی و عجیب در گلستان

 فکر بازدید از یک گورستان ممکن است خیلی ترسناک باشد و بسیاری از افراد ممکن است در همان ابتدا این پیشنهاد را رد کنند. اما خوب است بدانید که تمام گورستان‌ها مثل هم نیستند و برخی از آن‌ها نه‌تنها ترسناک نیستند، بلکه به دلیل داشتن جاذبه‌های زیاد و جالب هر سال مسافران زیادی برای بازدید از آن‌ها بلیت تهیه می‌کنند و هزینه پرداخت می‌کنند تا از جاذبه‌های آن‌ها بازدید کنند.

برای خرید بلیط هواپیما، خرید بلیط قطار و رزرو هتل به الی گشت مراجعه کنید

  گورستان خالد نبی یکی از جالب‌ترین گورستان‌های ایران به‌حساب می‌آید و در استان گلستان، شهر گنبد قرار گرفته است و به دلیل داشتن زیارتگاه و سنگ قبرهای عجیبش معروف است. اگرچه قسمت زیادی از این گورستان در اثر تخریب و آتش‌سوزی از بین رفته است، همچنان گردشگران زیادی برای بازدید از این منطقه می‌آیند. این مجموعه در ارتفاعات استان گلستان قرار گرفته است و محل تدفین خالد نبی است. تعدادی تندیس بزرگ هم در این گورستان وجود دارد که توجه گردشگران را جلب می‌کند. به‌علاوه وجود مناظر طبیعی با زیبایی این منطقه افزوده است.

  گورستان خالد نبی در یک منطقه‌ی کوهستانی و در ۶۲ کیلومتری شمال شرق شهرستان کلاله، ۶ کیلومتری روستای گچی سو و ۹۰ کیلومتری گنبدکاووس و بر بالای قله‌ی کوه گوگجه داغ قرار گرفته است. ارتفاع کوه گوگجه داغ ۷۲۰ متر است و مردم محلی به آن قله ((قدرت)) یا ((تانگری داغ)) می‌گویند. این کوه از شمال و غرب به هزار دره، از شرق به کوه‌های بابا شملک در مراوه‌تپه و از جنوب به دره پنج شیر می‌رسد. به دلیل دورافتاده بودن این منطقه دسترسی به گورستان خالد نبی از کلاله، گنبد و مراوه‌تپه امکان‌پذیرتر است.

مطالب مرتبط

معرفی منطقه توریستی و بکر گمیشان

ترکمن صحرا کجاست؟ راهنمای سفر به این سرزمین بهشتی!

«آغاج اوی»، خانه های سنتی فراموش شده ترکمن ها

  گورستان خالد نبی قدمتی هزارساله دارد و به دوران پارینه‌سنگی مربوط می‌شود و به‌عنوان یک زیارتگاه در شمال شرق گنبدکاووس به‌حساب می‌آید که علاوه بر داشتن گورهایی با اشکال عجیب‌وغریب، چندین بقعه شامل بقعه‌ی خالد نبی، چوپان عطا و عالم بابا هم در آن قرار دارد. خالد بن سنان در بین مردم ترکمن به خالد نبی معروف بوده است و نام این گورستان نیز از این پیامبر الهی گرفته شده است. در زمان پادشاهی انوشیروان که مردم ایران پیرو دین زرتشت بودند، خالد نبی از یمن به ایران می‌آید تا مردم را به دین حضرت اسماعیل دعوت کند. خالد نبی جزو چهار پیامبری است که در فاصله‌ی دوره‌ی حضرت عیسی (ع) و پیامبر اسلام (ص) می‌زیسته است. به دلیل احترام و محبوبیتی که خالد نبی در بین مردم ترکمن داشته، اطراف زیارتگاه او چندین زائرسرا و اتاق و یک مسجد جهت استراحت و استفاده‌ی زائرین وجود دارد.

 روی تپه‌های منطقه و کمی آن‌طرف‌تر از زیارتگاه خالد نبی چندین تندیس با اشکال عجیب‌وغریب و به‌صورت پراکنده از هم قرار گرفته‌اند. طبق اسناد تاریخی این گورستان قدمتی هزارساله دارد و گفته می‌شود زمانی تعداد این سنگ‌ها حدود ۶۰۰ عدد بوده است. ارتفاع بعضی از این تندیس‌ها به ۴ متر می‌رسد. مطالعات زیادی مبنی بر علت شکل عجیب‌وغریب این سنگ‌ها انجام شده است و نظریه‌های مختلفی وجود دارد. برخی معتقدند که تندیس‌های بلند و کشیده نماد اندام جنسی مردانه هستند و بسته به جایگاه اجتماعی صاحب قبر ارتفاعشان از یک تا چهار متر است.

تندیس‌های کوچک‌تر هم نمادی از اندام جنسی زنانه و نماد سینه و سینه‌بند زنان است. عده‌ای دیگر هم اعتقاد دارند که تندیس‌های بلند نماد مردانی است که کلاه به سرشان دارند و به‌دور کمرشان کمربند بسته‌اند و تندیس‌های کوتاه شکل شاخ و سر قوچ هستند که نماد قدرت است و کنار مزار افراد قدرتمند آن دوران ساخته شده است و عده‌ای هم معتقدند که تندیس‌ها به صلیب شباهت دارند. نقطه‌ی مشترکی که وجود دارد این است که تندیس‌های سنگی، سنگ مزار ساکنین منطقه است.

 به‌طورقطع نمی‌توان گفت این قبرستان‌ها به چه زمانی برمی‌گردند؛ اما طولانی‌بودن قدمتشان بعید نیست و به دیلی قرارگرفتن روی تپه و دور از دسترس بودن این قبرستان تا حد زیادی سالم مانده است. اگرچه در پی بی‌توجهی در سال‌های اخیر بسیاری از سنگ‌ها شکسته شده‌اند و به دلیل وقوع آتش‌سوزی در شهریور ۱۳۹۶ در محوطه‌ی این گورستان، حدود ۳ هزار هکتار از این منطقه سوخت. اگرچه علت وقوع آتش‌سوزی مشخص نشد؛ اما خوشبختانه توسط مردم و مأمورین محلی مهار شد.

   ترکمن‌ها در مورد گورستان خالد نبی عقاید و باورهای جالبی دارند. برخی از مردم محلی معتقدند که کوهستان اطراف گورستان جالیز هندوانه بوده و به دلیل نفرین این منطقه توسط خالد نبی، هندوانه‌ها به سنگ تبدیل شده‌اند. یکی دیگر از باورهای مردم محلی این است که روی سنگ مزار تازه‌دامادی که فوت می‌کند پارچه سفیدرنگ با نوارهای رنگی کشیده می‌شود.

این نوع پارچه روی مزار خالد نبی نیز وجود دارد؛ اما مشخص نیست به‌خاطر جوان‌مرگ شدن خالد نبی است یا صرفاً در جهت احترام به او بوده است.  از دیگر باورهای مردم محلی این است که تندیس‌های عجیب بدن یاران خالد نبی است که در زمان متواری شدن از دست دشمنان به همراه خالد نبی از طرف خداوند به سنگ تبدیل شده‌اند تا در دست دشمنان اسیر نشوند و برخی هم معتقدند که این تندیس‌ها بدن دشمنان خالد نبی است که به سنگ تبدیل شده است؛ اما هیچ سند و مدرکی وجود ندارد که واقعیت ادعاها را ثابت کند.

  یک چشمه در نزدیکی زیارتگاه خالد نبی قرار گرفته است که آب آن در بهار به جریان می‌افتد و بسیار دیدنی و جالب است و به اعتقاد ترکمن‌ها آب این چشمه شفابخش است. مردم محلی برای رفع بیماری گاو و گوسفندهایشان از این آب استفاده می‌کنند و حتی برخی از بازدیدکنندگان مقداری از آب چشمه را برای شفا و تبرک به همراه خود می‌برند. یک درخت به نام ((درخت نظرکرده)) هم در این منطقه‌ی کوهستانی وجود دارد که روبروی بقعه‌ی عالم بابا است مردم محلی اعتقاد دارند که این درخت جادویی است و حاجات افراد را برآورده می‌کند. به همین دلیل مردم برای تحقق آرزوهایشان به این درخت دخیل می‌بندند. از دلایل قوی‌شدن این باورها، نزدیک بودن این درخت به امامزاده است. مردم معتقدند که این درخت به‌صورت اتفاقی در نزدیکی مقبره قرار نگرفته است و تحت روحانیت امامزاده و بقعه‌ی متبرک است.

 انتخاب زمان مناسب برای سفر به گورستان خالد نبی خیلی مهم است. این منطقه تابستان‌های داغ و زمستان‌های سرد و پربارش دارد و چون این گورستان در قسمت مرتفع و بالای کوه قرار گرفته است، شاید بازدید از آن در تمام ایام سال آسان و دلچسب نباشد. بهترین زمان برای بازدید از این محل ماه‌های فروردین و اردیبهشت است. برای بازدید بهتر است صبح زود را بیفتید که به گرمای ظهر نخورید. بهتر است قبل از عزیمت به این گورستان شرایط و آب‌وهوایی را چک کنید؛ چون به‌غیراز مقبره‌های سنگی، سایبان دیگری پیدا نمی‌کنید.

  اگر می‌خواهید برای بازدید از گورستان خالد نبی بلیت گرگان را بگیرید، باید بدانید که باید این مسیر را با خودروی شخصی یا اتوبوس طی کنید. همان‌طور که گفته شد گورستان خالد نبی در روستای گچی سو از توابع شهرستان کلاله استان گلستان واقع شده است و برای رفتن به این گورستان باید مسیر گرگان – بجنورد را طی کنید. بعد از آزادشهر به مینو شهر می‌رسید البته نباید وارد شهر شوید و باید مسیر خود را ادامه دهید. شهر بعدی در مسیر شما گالیکش است. ۵ کیلومتر آن‌طرف‌تر به کلاله می‌رسید و با پیش‌گرفتن مسیر چپ از جاده‌ی بجنورد خارج می‌شوید و به سمت کلاله حرکت می‌کنید.

از داخل کلاله تابلوهای راهنمای مسیر مراوه‌تپه را پیش بگیرید و به مسیر خود ادامه دهید. همان ابتدا متوجه تفاوت محیط و مناظر اطراف خواهید شد. این مسیر به بعد چشم‌اندازهای ترکمن‌صحرای غریب شما را همراهی می‌کند و در مسیر شما تپه‌های کوچک و بزرگ گندمزار خواهد بود. بعد از نیم ساعت به روستای گچی سو می‌رسید. از این محل به بعد مسیر شما تا روستای خالد نبی خاکی خواهد بود و سپس مجدداً آسفالت می‌شود. اگرچه وضعیت جاده نسبتاً خوب و مناسب است و می‌توانید به‌آرامی تا نزدیکی تپه بروید. برای عبور و مرور در این مسیر هیچ مشکلی وجود ندارد و معمولاً گردشگران از اتوبوس استفاده می‌کنند و بعد از رسیدن به محدوده‌ی گورستان حدوداً نیم ساعت پیاده‌روی وجود دارد. در این منطقه ترافیک وجود ندارد و به‌راحتی می‌توانید خودروی خود را پارک کنید.

  قبرستان خالد نبی نسبت به قبل بسیار شلوغ‌تر شده و بیشتر گردشگران و بازدیدکنندگان آن ترکمن هستند. وضعیت پارکینگ این محل خیلی مناسب نیست و اخیراً هم غرفه‌های فروش خوراکی و سوغاتی در این محل فعال شده که با مراجعه به آن می‌توانید، انواع کیف، کلاه ترکمن، گلیم دست‌دوز و پارچه‌های بافتنی زیبایی را خریداری کنید و به‌عنوان سوغات از آن‌ها بهره ببرید.

 در نزدیکی قبرستان خالد نبی، اتاق‌های اجاره‌ای برای اقامت در شب با مبلغی ناچیز وجود دارد و می‌توانید از ترکیب ارتفاع زیاد، باد شدید و آوا و سرسبزی طبیعت این منطقه شبی دل‌انگیز را تجربه کنید و شب را در این محل به‌آرامی سپری کنید و از بودن در طبیعت لذت ببرید.

هزینه‌ی ورودی به این گورستان ۳ هزار تومان است و امکان بازدید برای گردشگران تا عصر وجود دارد.

خالد نبی مجموعه‌ای متشکل از گورستان خالد نبی، آرامگاه چوپان آتای و زیارتگاه خالد نبی است که در شمال غرب استان گلستان قرار دارد.

 آخرین مبلغ دین مسیح است که ۸۴ سال پیش از میلاد رسول اکرم (ص) به دنیا آمده است.

این آتش‌سوزی که در ۱۶ شهریور ۱۳۹۶ اتفاق افتاد، در حدود سه هکتار از مساحت این منطقه را سوزاند.

بهترین زمان برای زیارت و سیاحت در این منطقه، ماه‌های فروردین و اردیبهشت در فصل بهار است

مطالب مرتبط

آشنایی با موزه باستان شناسی شهرکرد (حمام پرهیزکار)

معرفی رستوران های اقتصادی ازمیر که باید بشناسید

جشنواره های کیش در طول سال