گوبکلی تپه ترکیه؛ مکانی قدیمی تر از استون هنج!

گوبکلی تپه ترکیه-الی گشت

کشور پهناور ترکیه یا سرزمین آناتولی در طول سالیان متمادی محل مسکونی برای بسیاری از اقوام مختلف بوده است. در این میان، بسیاری از تمدن های این خطه را می توان همزمان با تمدن های بین النهرین یا قبل تر از آن دانست. مجله الی گشت تاکنون به مطالب بسیاری راجع به آثار تاریخی و باستانی ترکیه پرداخته است. شاید قدیمی ترین مکان عبادی کشف شده در جهان برای همگان جذاب باشد. گوبکلی تپه ترکیه را براساس کشف های باستان شناسی تا به امروز، قدیمی ترین مکان عبادی در جهان می دانند. معماری و حجاری هایی که تعجب همگان را بر می انگیزد. اگر به مکان ها و یافته های باستانی و زندگی مردمان گذشته علاقه مندید، گوبکلی تپه ترکیه را باید ابتدای این راه بدانید. نقشه شروع برای تفکر و نحوه زندگی مردمان باستان که در آناتولی زندگی می کردند.

مطالب مرتبط:
نقشه کامل ترکیه + توضیحات
مسابقات کشتی گرفتن شترها در ترکیه!!!
چه جاذبه هایی را در شرق ترکیه خواهید دید

گوبکلی تپه یکی از مکان ها کشف شده در عصر حاضر است که نه تنها کنجکاوی باستان شناسان را به خود جلب کرده است، بلکه برای بسیاری از مردم تعجب بر انگیز است. طیق تحقیقات انجام شده در این مکان تاریخ ساخت گوبکلی تپه ترکیه به حدود ۶۵۰۰ سال پیش از اهرام مصر باز می گردد. این مکان جذاب در معماری و آثار هنری مکانی بی همتا و بی نظیر در کل تاریخ آن دوران است که باید برای تماشای آن بروید. یکی از دلایل معرفی این مکان باستانی، وجود تورهای بازدید و سفر برای گردشگران ترکیه بوده که می توانید در آن شرکت کنید. حتی اگر در سفرهای زمینی خود و با ماشین شخصی وارد ترکیه شدید، می توانید به دیدن این مکان تاریخی یگانه بروید.

صندوق میراث جهانی پس از کشف این مکان، در سال ۲۰۱۵ فعالیت خود را بر روی این منطقه شروع کرد. هم اکنون اگر چه این مکان از زیر خرمن ها خاک بیرون آورده شده و در معرض دید قرار گرفته اند اما کار چندانی بر روی این آثار انجام نگرفته است. به همین دلیل صندوق میراث جهانی امیدوار است که در سال های آینده، دوباره برای کاوش و تحقیق بیشتر به این مکان بازگردد. شاید آثار عجیب تر و شگفت انگیز بیشتری را کشف نماید.

مردمان محلی به این منطقه گوبکلی تپه می گویند. چرا که پر از تپه های کم ارتفاع با قله هایی پهن و تا حدی مسطح است. تپه ای که این سایت باستانی بر روی آن یافت شده، کم ارتفاع تر از باقی تپه هاست. منطقه ای که به خاطر شیب هایی که دارد به گوبکلی تپه در ترکیه معروف است و در زیر خاک های آن یکی از باارزش ترین سایت های باستانی و تاریخی جهان قرار گرفته است. بنایی عبادی با طراحی های فوق العاده که به زمان های بسیار دور باز می گردد.

تاریخ ساخت گوبکلی تپه به زمانی بسیار قدیمی تر از معروف ترین آثار قدیمی تا کنون شناخته شده جهان باز می گردد. به عنوان نمونه، این بنای عبادی در ۶۵۰۰ سال پیش از اهرام سه گانه مصر ساخته شده است.

اگر بخواهید برای دیدن این منطقه و سایت تاریخی بی همتا بروید، باید به سمت شهر شانلیرفا (Şanlıurfa) در جنوب شرقی ترکیه حرکت کنید. سایت تاریخی مد نظر ما، در ۱۵ کیلومتری شمال شرقی این شهر مدرن واقع شده است. با این حال اگر نیاز به نقشه ای دقیق تر دارید، می توانید به سراغ نقشه ای که در زیر این مطالب برایتان تهیه کرده ایم بروید. طول منطقه گوبکلی تپه در حدود ۳۰۰ متر بوده و برای هزاران سال در میان این تپه ها مدفون شده است.

هر چند که به گذشته ای بسیار دور باز می گردد اما گوبکلی تپه ترکیه همچنان باعث شگفتی همگان می شود. به گونه ای که تصور دنیای گذشته وزندگی روزمره آن در آن دوران به راحتی قابل تصور است.

قرارگیری قدیمی ترین مکان عبادی جهان بر روی تپه و در ارتفاع به آن این اجازه را می دهد که از فواصل دور نیز دیده شود. همچنین احاطه بر تمام آن چه که در پیرامونش بوده است، دارد.

هر چند که هم اکنون کاوش های بسیاری در این تپه ها انجام شده است اما اولین بار این مکان در دهه ۱۹۶۰ و توسط یک باستان شناس آمریکایی کشف شد. این باستان شناس بر روی ویرانه های تپه قدم می زد که به درون گودالی افتاد. او آنچنان از آن چیزی که یافته بود متعجب بود و مکانی که در آن قرار گرفته بود (بالای تپه ای بلند) را باور نمی کرد که از این مکان چشم پوشید و رفت. ا

و به حقیقت آن چه که یافته بود، پی نبرده بود و باور نمی کرد بر بالای کوهی بنایی باستانی وجود داشته باشد. این باستان شناس دیگر هیچ وقت به این مکان بازنگشت.

پس از آن یک سری کاوش ها برای پیدا شدن این سایت و مکان رخ داد. باستان شناسان و سنگ شناسان آلمانی در پی خواندن یادداشت های آن باستان شناس آمریکایی به این اطراف آمدند و بر اساس توصیفات او به دنبال مکان تپه مورد نظر در میان تپه های اطراف پرداختند. شیب و زمینی که آن باستان شناس آمریکایی توصیف کرده بود، دنبال گردید تا آنچه که او آن زمان و در دهه ۱۹۶۰ دیده و توصیف کرده بود اما به ارزش آن پی نبرده بود، کشف شود.

گروه آلمانی و باستان شناسی با رهبری فردی به نام کلاوس اشمیت (Klaus Schmidt) در کاوش های خود و پس از ۲۰ سال گشتن به تپه مورد نظر رسید. او در مورد این کشف می گوید: تا سال ۲۰۱۴ تحقیقات باستان شناسی بر روی این تپه باستانی ادامه داشت و این باستان شناس، ۲۰ سال از عمر خود را برای بیرون کشیدن آنچه که هم اکنون همگان را به تعجب می اندازد، صرف نمود. گوبکلی تپه ترکیه پس از تحقیقات و از خود گذشتگی های این باستان شناس مرحوم و تیم کاوش او است که هم اکنون برای بازدید گردشگران و مردم پیداست.

گوبکلی تپه ترکیه، یک سایت نوسنگی اولیه محسوب می شود که بیش از ۱۰،۰۰۰ سال پیش ساخته شده است. اعتقاد بر این است که ساختار بنای عبادی برای “برترین های آن دوران در جهان” در این منطقه بوده است. این سایت باستان شناسی، به خاطر پیچیدگی و عظمت طراحی آن حیرت انگیز است. این ستون ها، با اشکال و حجاری های پیچیده از حیوانات توتم مانند جگوار و پلنگ، نمادهای مرگ مانند پرندگان مردارخور همانند کرکس و حیوانات شکاری همانند گراز وحشی که هنوز امروز در این تپه ها زندگی می کنند، تزئین شده است. ب

ازوها و دست هایی که در دو طرف این نقش و نگار ها کشیده و حجاری شده اند، به تفسیر کنندگان این اشکال کمک می کند تا بهتر متوجه مفهوم آن ها شوند. این دست ها در کنار حیوانات نشان دهنده خصوصیات انسانی آدم ها و خوی حیوانی آن هاست. تفسیرهای هیجانی و عجیبی که بر روی این اشکال صورت گرفته اند، خود جزو جذابیت های این مکان باستانی است.

هر یک از ستون ها، حداقل با مجموعه ای ۲۰ تایی از ستون های دیگر در مکانی به شکل دایره ای متحدالمرکز قرار گرفته اند. پیچیدگی این ستون های سنگی زمانی است که هر ستونی درون ستونی دیگر ساخته شده است. در نتیجه با ساختاری پیچیده تر از استون هنج در انگلستان مواجه خواهید بود.

یا شاید هم باید اینگونه گوبکلی تپه ترکیه را توصیف کرد: هر مونولیت (ساختارهای ستون مانند با سقف) در داخل یکی از حداقل ۲۰ حلقه متمرکز قرار دارد که هر کدام در داخل دیگری ساخته شده اند و قطر آن ها بین ۳۰ تا ۱۰۰ فوت (۹ متر تا ۳۰ متر) و وزن آن تا ۲۰ تن است. اعتقاد بر این است که عبادت کنندگان با هدایای خود در بیرون این حلقه سنگی می ایستادند تا زمانی که حلقه کوچک و مرکزی دیگری درون این حلقه ساخته می شد.

قبل از شروع حفاری در گوبکلی تپه ترکیه تصور نمی شد که با بنایی با چنین تاریخی روبرو باشند. یافته های باستان شناسی به دوره مزولیتیک بازمی گردد. قدیمی ترین لایه کشف شده در این مکان، شامل تک ستون هایی است که سعی شده با دیوارها و لایه های میانی حجمی شبیه به دایره به خود بگیرد. تاکنون چهار بنا به شکل همین بنای با قطری به اندازه ۳۰۰ و ۱۰۰ پا (۳۰ تا ۹۰ متر) از زیر خاک ها بیرون آورده شده اند. تحقیقات بیشتر در این منطقه و سایت نشان می دهد که به غیر از این ۴ دایره که حفاری شده است، حدود ۱۶ ساختار و ساختمان دیگر در اطرافش وجود دارد که هنوز از زیر خاک ها بیرون نیامده است. بنابراین اگر به دیدن این مکان رفتید و بر بالای تپه ها قدم می زدید، بدانید که دارید بر بالای بنایی باستانی و پنهان در زیر خاک ها قدم می زنید.

گفته می شود گه گوبکلی تپه ترکیه مکان مسکونی نبوده است. بلکه مکان و سایتی است که قبایل و تمدن های گذشته در آن به دیدار یکدیگر می آمده اند و جلسات خود را در این مکان برگزار می کردند. در تمام حفاری های انجام شده به جز ستون های T مانند بنای مسکونی کشف نشده است.

منبع: globalheritagefund.org

مطالب مرتبط

دریاچه ارواح نوشهر کجاست؟

سفر به ییلاق شکر دشت گیلان

راه آهن شاهرود کجاست؟

۱ نظرات

ژیار 1402-09-22 - 2:33 ب.ظ
افتخار می کنیم که هم وطن های کورد مان صاحب اولین تمدن در دنیا هستن ، با وجود تنگ نظری های بیش از حد ترکیه ، باز نتوانستن تاریخ کورد ها را دستکاری یا تصاحب کنند ، تاریخ ورود ترک ها به این سرزمین ها کمتر از هزار ساله و نمی توانند ادعایی کنند و دوباره دست به جعل بزنند اما از سایت های ایرانی بعیده که حتی جرات ندارند تاریخ ایران باستان و کردستان را افتخار مملکت مان بدانند و اسمی از آنها بیاورند درود بر کردستان و ایران باستان بزرگ
افزودن نظر