اگر در کوه گم شدیم چه کنیم؟ علامت خطر با سوت

گم شدن در کوه

کوهنوردی یکی از تفریحات جالب و هیجان انگیزی است که افراد زیادی به صورت حرفه ای و عده ای هم به طور تفریحی آن را دنبال می کنند. همانطور که هر فعالیت ورزشی دارای مزایایی می باشد در عین حال معایبی هم دارد که افراد دنبال کننده ی خود را ممکن است دچار کند. ما در این مطلب از مجله ی گردشگری الی گشت قصد داریم تا درباره یکی از معایب این کوهنوردی صحبت کنیم که آن گم شدن در کوه می باشد. ممکن است شما زمانی که در حال کوهنوردی هستید حواستان پرت شود از دوستانتان جا بمانید یا این که راهی را اشتباه بروید و از مسیر اصلی دور بمانید در این شرایط حفظ خونسردی یکی از مهمترین مواردی است باید رعایت کنید اما برای رهایی از این بن بست می بایست کارهایی را انجام دهید که ما در این مطلب می خواهیم به آن ها اشاره داشته باشیم. در صورتی که شما خوانندگان عزیز اطلاعات و نکات بهتری را برای رهایی از این چالش می دانید، می توانید آن ها را با ما در میان بگذارید تا دیگران هم از تجربیات شما آگاه شوند؛ پیشاپیش از توجه شما سپاس گذاریم.

مطالب مرتبط:
چرا کویر در شب سرد است؟!
اگر در بیابان گم شدیم چطور نجات پیدا کنیم؟
بعد از گم شدن هواپیما چه اتفاقی می افتد؟!

همانطور که در بالا گفتیم، گم شدن در کوهستان یکی از اتفاقات بدی است که گاهی افرادی که به صورتی تفریحی یا حتی حرفه ای آن را دنبال می کنند به آن دچار شوند، برای رهایی از این مشکل راه حل هایی وجود دارد  که در ادامه به اختصار درباره ی آن ها صحبت خواهیم کرد با ما همراه باشید.

در هر شرایطی که احساس کردید که مسیر را گم کرده اید به خصوص در برف و باران های شدید که اغلب کوه مه آلود هم می شود سعی کنید هر جایی که هستید توقف کنید و از این فکر که بخواهید مثبت بیاندیشید و مسیرتان را ادامه دهید به شدت خودداری کنید. کمی صبر کنید صداهای اطراف و مسیرها را نگاه کنید اجازه دهید شرایط کمی مساعد شود و مجدد حرکتتان را آغاز کنید.

فعالیت هایی نظیر کوهنوردی، کویرنوردی یا حتی طبیعت گردی بهتر است در غالب گروه های سه الی چهار نفره انجام شود. از همین رو در صورت گم شدن در کوه سعی کنید که به هیچ وجه از یکدیگر جدا نشوید. هرگز کسی را برای جستجو به جلو نفرستید، در عوض فردی را به عنوان عقب نگهدار بگمارید تا دنبال افراد جا مانده باشد.

نقشه ای که همراه خودتان دارید را بیرون بیاروید تا محل قرار گیری خودتان را متوجه شوید؛ برای این کار بهتر است از نقشه ی گوگل مپ موبایلتان استفاده اما با توجه به این که ممکن است اینترنت شما آنتن ندهند بهتر است که نقشه هم همراه خودتان داشته باشید و با یافتن نشان ها، قله ها و نهرهایی که در این منطقه وجود دارد موقعیت خودتان را متوجه شوید، برای این کار بهتر است که همراه خودتان یک قطب نما ببرید. در صورت عدم همراه داشتن قطب نما  از موقعیت خورشید و یا روشنایی آسمان استفاده کنید تا خودتان از چالش گم شدن در کوه نجات دهید.

انواع روش های جهت یابی:

  • جهت یابی به وسیله ساعت مچی

اگر قطب نما را یادتان رفت که همراهتان ببرید، راه های دیگری هم برای جهت یابی وجود دارد که یکی از آن ها استفاده از عقربه های ساعت مچی خودتان است. شما می توانید عقربه ساعت شمار را طوری به سمت خورشید بگیرید که در امتداد جهت تابش خورید قرار بگیرد. از مرکز ساعت به سمت ساعت ۱۲ یک خط فرضی با نوک انگشتتان ترسیم کنید، نیم ساز زاویه بین این خط فرضی و عقربه ساعت شمار جنوب را به شما نشان خواهد داد با دانستن جنوب شما می توانید بقیه جهت ها را پیدا کنید.

  • جهت یابی بوسیله شاخص

روش دیگری که برای جهت یابی هنگام گم شدن در کوهستان وجود دارد، جهت یابی به وسیله شاخص است. شما می توانید یک چوب را طوری عمودی در زمین فرو کنید و سایه سر چوب را یک تکه سنگ بر روی زمین علامت گذاری کنید. بعد از ۲۰ تا ۳۰ دقیقه که گذشت سایه سر چوب را تغییر دهید و مکان را علامت گذاری کنید. به وسیله خطی این دو نقطه را به یکدیگر وصل کنید. یادمان باشد که سایه از مغرب به مشرق حرکت می کند چون خورشید از شرق طلوع و در غرب غروب می کند. حال پای چپ خود را در سایه اول و پای راست خود را در سایه دوم قرار دهید در این حالت روبه روی سمت شمال است پشت سر جنوب سمت راست شرق و غرب سمت چپ شما است.

سنگ ها را بر رو هم قرار دهید و شاخه را به یکدیگر گره بزنید، چوبی را در برف فرو کنید یا از یک نوار پارچه ای استفاده کنید. در این زمان تمام جهت ها را جستجو کنید و هر بار به محلی که علامت گذاشته بودید برگردید و برای علامت زدن مسیر یا نشانه هایی که به جهت یابی موقعیت شما کمک می کند ادامه دهید. در صورتی که به مسیری که دارید می روید مطمئن هستید در حالی که به جلو حرکت می کنید گه گاهی هم علامت هایی را از جاهایی که عبور می کنید قرار دهید چرا که این کار مانع از این می شود که بی هدف دور خودتان بچرخید و ممکن است که به دیگران هم بتوانید کمک کنید تا مسیر شما را دنبال کنند.

در پایان تمام مواردی که گفتیم، آخرین مرحله و مهمترین آن ها در صورتی که شما از دوستان جا ماندید و هیچ راه نجات دیگری پیش روی خودتان نمی بینید فریاد بزنید در تمام جهات یا از سوت استفاده کنید و در تمام جهات ممکن سوت بزنید و بعد به جواب این صداها گوش دهید.

قبل از این که هوا تاریک شوید حتما مسیرتان را چک کنید اگر احساس کردید که گم شده اید حتما راه چاره ای را برای خودتان بیاندیشید و با پیدا کردن آب، هیزم و یک سرپناه شب شرایط را ماندتان در شب در این محیا سازید. حتما لباس زیاد بپوشید چرا که در شب دمای هوا به شدت کاهش می یابد. سرپناهی را جستجو کنید که از باد یا آب مصون باشد و بدور از خطر سقوط بهمن یا ریزش سنگ باشد (در داخل آب راهه شیب دار نروید). در صورتی که در برف هستید که حفره های کوچکی را در ارتفاعات پایین تر که شاخه های خشک برای عایق کاری وجود دارد برای خودتان تهیه کنید. کوله پشتی خود را خالی کنید و پایتان را داخل آن قرار دهید. آتشی درست کنید تا نشانه ای باشد برای کسانی که بدنبال شما هستند.

بایدها و نبایدها برای سالم ماندن هنگان گم شدن در کوه

حتما قبل از اینکه بخواهید راهی برنامه کوهنوردی خودتان بشوید، مطمئن شوید که غذا و آب کافی همراه خودتان برده اید. توجه داشته باشید که هر چه در ارتفاعات بالاتری می خواهید بروید حتما از خوراکی هایی که نیاز به آب و اکسیژن کمتری دارند استفاده کنید چرا که از بروز مشکلات گوارشی جلوگیری کنید. خوراکی های سنگین تر برای جلوگیری از ضعف بدنی هنگام فرود مصرف شوند. خوراکی هایی که برای استفاده در کوهنوردی پیشنهاد می شود آن هایی هستند که دارای حجم بالایی از کربوهیدرات هستند چرا که به سرعت هضم می شوند و سوخت لازم برای ادامه فعالیت شما را فراهم می آورند. در ارتفاعات بالا از خوردن خوراکی هایی که دارای چربی بالایی هستند خوداری کنید چرا که برای آزاد کردن انرژی چربی ها نیاز به آب و اکسیژن زیادی است.

توجه داشته باشید که شرایط در کوهستان به مراتب سختر از آن چیزی است که شما تصورش را دارید، پس حتما قبل از این که برنامه ی کوهنوری خودتان را تنظیم کنید از شرایط آب و هوایی در منطقه ایی که می خواهید به آن بروید مطلع شوید. در صورتی که شرایط جوی مناسب نبود سعی کنید حتی اگر حرفه ای هم هستید ریسک رفتن را نکنید تا خدای ناکرده مشکلی برایتان پیش نیاید و دچار گم شدن در کوه نشوید.

این یک حقیقت است که افراد کوهنورد قدرت بدنی و ذهنی بالایی دارند اما رعایت جوانب احتیاط را جمله مواردی است که باید حتما آن ها را در طول مسیری که می خواهید صعود کنید در نظر داشته باشید. از همین رو ا پیشنهاد می کنیم که جعبه ای کمک ها اولیه و همینطور نحوه کار و انجام کارهای اورژانسی را در نظر داشته باشید تا در صورتی که مشکلی پیش آمد بتوانید آن را کنترل کنید چون قدرت نیروهای طبیعی مانند کوه را نباید دست کم گرفت.

هرگز در صورت گم شدن در کوه سعی کنید که نظر خودتان را به اجبار به بقیه بقبولانید چرا که رفتارهای زورگویانه و تصمیم های کورکورانه برای رهایی از این چالش ممکن است به قیمت جان تعداد زیادی از هم گروهی هایتان تمام شود حتما در یک مشورت گروهی تصمیم بگیرید که کدام مسیر را برای رهایی از گم شدن انتخاب کنید و به این ترتیب مسئولیت تمامی اتفاقات پیش رو برای همه یکسان است و در صورت بروز مشکل کسی شما را مقصر نمی داند.

با توجه به این که در کوهستان آنتن دهی موبایل ها ممکن است کم باشد و شما دسترسی به خط تلفن و اینترنت را نداشته باشید پیشنهاد می شود که همراه خودتان بی سیم یا دیگر وسایل ارتباط گروهی را داشته باشید، تا از گم شدن در کوه رهایی بیابید.

بدون شک کوهنوردی بسیار لذت بخش و جذاب است، اما این جذابیت خالی از خطر هم نیست. اگر تازه کار هستید کوهنوردی را با مسیرهای کوتاه شروع کنید، تا هم خطر گم شدن در کوه جلوگیری کنید و هم دیگر خطرات احتمالی را کاهش دهید. رفته رفته مسیرهای کوهنوردی خودتان را طولانی تر کنید تا از بروز مشکلات جلوگیری نمایید.

مطالب مرتبط

معبد وات پو | خانه بودای خوابیده و میراث طلایی تایلند

روستای سلین | بهشتی گمشده در دل کوه‌های کردستان

چرا باید در هنگام سفر بیمه مسافرتی داشته باشیم؟