گل فشان‌های سیستان و بلوچستان ، جاذبه‌ ای منحصر به فرد در ایران

آیا تابه‌حال نام پدیده گلفشان را شنیده‌اید؟ پدیده‌ای جالب و شگفت‌انگیز که یکی از جاذبه‌های بی‌نظیر طبیعت است و شکل و شمایل آن در نگاه اول، توجه هر ببیند ای را به خود جلب می‌کند. طی این پدیده زمین‌شناسی، گل‌ولای سردی که در اعماق زمین وجود دارند، به بالا پرتاب شده و روان می‌شوند و به‌تدریج با گذر زمان مخروط‌های کوچک و بزرگی را تشکیل می‌دهند. کوه‌های گلفشان چابهار به‌عنوان یکی از دیدنی‌ترین جاذبه‌های ایران شناخته می‌شوند. معروف‌ترین گلفشان ایران در منطقهٔ تنگ در استان سیستان و بلوچستان و در شهرستان کنارک قرار دارد. هدف ما در این مطلب از سایت الی گشت، معرفی بیشتر این جاذبهٔ دیدنی و پدیده زمین‌شناسی در استان سیستان و بلوچستان است.

مطالب مرتبط:
جایی که هر کویر دوستی باید ببیند: کویر جندق
تنگه چاه کوه کجاست؟

همان‌طور که پیش‌تر نیز به آن اشاره نمودیم گلفشان‌ها پدیده طبیعی هستند که ممکن است در نگاه اول برای برخی بسیار عجیب و علت رخ دادن آن نامعلوم باشد. برخی معتقدند که علت تشکیل این پدیده فعالیت‌های آتشفشانی است که بر خلاف عقیده اکثریت که معتقدند این پدیده خاستگاه غیر آتشفشانی دارد، است. در این باره باید گفت که دو عامل سبب شکل‌گیری گلفشان‌ها می‌شود. یکی از این عوامل فشارهای زمین ساختی است که سبب شکل‌گیری گلفشان‌هایی با روانه‌های سرد می‌شود. عامل دیگر مربوط به پیامد فعالیت‌های آتشفشان‌ها است که گلفشان‌هایی با روانه‌های داغ ایجاد می‌شود.

جالب است بدانید که اهمیت این پدیده ازآن‌جهت است که وجود آن نشانه‌ای از فعالیت زمین ساختی و احتمال زلزله خفیف یا گسل خوردگی است  و یا حتی ترکیبات موجود در مواد پرتابی گلفشان‌ها بیانگر وجود نفت، منابع آب و مشتقات هیدروکربنی در آن منطقه است. گلفشان‌ها در سرتاسر زمین به چشم می‌خورند و بزرگ‌خاندان این پدیده با ارتفاع ۵۰۰ متر در منطقه بلوچستان پاکستان قرار دارد. شایان‌ذکر است حضور این پدیده مختص به سواحل جنوبی ایران نیست و می‌توانید آن را در استان‌های شمالی کشور همچون استان گلستان نیز مشاهده کنید.

جالب است بدانید که گلفشان‌ها علاوه بر اهمیت زمین‌شناسی و جاذبهٔ گردشگری، از لحاظ خواص درمانی نیز در میان گردشگران موردتوجه‌اند. مواد موجود استفاده بسیاری در میان مردم دارند، از جمله بهبود بیماری‌های پوستی، ساخت سفال، صنایع‌دستی و اسباب‌بازی کودکان.

شایان‌ذکر است که گردشگران و مردم محلی از گذشته تابه‌حال از این پدیده برای درمان بیماری‌های پوستی و به‌خصوص کمردرد استفاده می‌کنند. گل پرتابی در این پدیده برای درمان دردهای مفاصلی بسیار مفید است. همهٔ این اثرات و فواید موجود در درمان بیماری‌ها توسط این پدیده حاصل مواد معدنی و آلی موجود در گل پرتاب شده گلفشان‌ها است. کیفیت بالا، خاصیت چسبندگی و زود سفت شدن این گل سبب استفاده آن در امر ساخت صنایع دستی و اسباب بازی کودکان شده است. بنابراین با وجود توضیحات داده شده می‌توانید قضیه معروف یک تیر و دو نشان را عملی کنید. هم از این پدیده و جاذبه بی نظیر دیدن کنید و هم دردهای طاقت فرسایتان را درمان کنید.

کوه‌های گلفشان چابهار از نمونه‌های بارز این پدیده در ایران زمین هستند. درست است که پیش‌تر به وجود این پدیده در استان‌های شمالی هم اشاره کردیم، اما شهرت و اهمیت گلفشان‌های موجود در شهر چابهار و اطراف آن بیشتر است و گردشگران بیشتری به آن سمت‌وسو می‌روند.

رزرو بهترین هتل‌های سیستان وبلوچستان در سایت الی‌گشت

تعداد این گلفشان‌ها در منطقه چابهار هفت عدد است. گفتنی است که هیچ‌گونه گیاهی در اطراف این پدیده به چشم نمی‌خورد و شما تنها تپه‌های مخروطی شکلی از تجمع گل‌ها را خواهید دید که به علت مسطح بودن زمین‌های اطراف کوه‌های گلفشان چابهار، این تپه‌ها دور نیز قابل‌مشاهده‌اند. پیر گل خاش بکرترین گلفشان‌های سیستان و بلوچستان است که همین موضوع می‌تواند در کنار باقی موارد برای شما جذابیت و شگفتی بیشتری را به وجود آورد.

اما متأسفانه گلفشان پیر گل خاش تا کنون به‌عنوان یک جاذبه در فهرست آثار ملی سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری به ثبت نرسیده است . این گلفشان و دیگر گلفشان‌های سیستان و بلوچستان با وجود ظرفیت‌های ویژه و منحصربه‌فردشان، آن طور که باید در میان گردشگران و مردم معرفی و مطرح نشده‌اند. یکی دیگر از ویژگی‌های جالب این گلفشان‌ها این است که علاوه بر ارزش گردشگری، ارزش اقتصادی نیز دارند‌.

استفاده از گشت‌های {تورهای} چابهار به‌منظور بازدید از گلفشان‌ها مزیت دیگری نیز دارد و آن هم بازدید از دیگر جاذبه‌های گردشگری اطراف این منطقه است. در این قسمت از مطلب قصد داریم، به تعدادی از این جاذبه‌ها بپردازیم که در صورت سفرنکردن با گشت {تور} ، با آنها آشنایی داشته باشید و خودتان به تنها از این مکان‌ها بازدید کنید.

 

 

این روستا به‌نوعی محل ملاقات دریا و کویر است. با وجود این که در دوردست‌ترین نقطه ایران قرار گرفته است، اما زیبایی‌ها و جذابیت‌های آن گردشگران و مسافران زیادی را به‌سوی خود می‌کشاند. معروف‌ترین گلفشان چابهار نیز در نزدیکی همین روستا قرار دارد. ساحل روستای تنگ، صید ماهی توسط مردمان روستا و اسکله‌های ماهیگیری از جذابیت‌های منحصربه‌فرد این بخش کوچک بندری است.

 

این کوه‌ها که با نام کوه‌های مینیاتوری نیز شناخته می‌شوند، یکی دیگر از جاذبه‌های طبیعی معروف اطراف چابهار است. این کوه‌های زیبا، ساختار و شکل ویژه‌ای دارند، و به دلیل نوع و وضعیت فرسایش و گونهٔ رسوبی خاص، شکل و شمایلی شبیه به ناهمواری‌های سطح مریخ پیدا نموده‌اند. اگر در کنار بازدید، از پدیده گلفشان‌های چابهار علاقه به بازدید، از این کوه‌های خاص دارید، باید به فاصله ۴۰ تا ۵۰ کیلومتری بعد از شهر چابهار، در مسیر گواتر در سمت چپ جاده بروید.

 

جنگل‌های حرا یکی از جاذبه‌های خاص ایران و از جلوه‌های بی‌نظیر طبیعت است و برای بازدید، از آن باید با قایق به دل آب‌های شور خلیج‌فارس بزنید. این جنگل‌ها شهرتی جهانی دارند، و جزء میراث طبیعی کشور محسوب می‌شوند. جنگل‌های حرا به جنگل‌های دریایی شناخته می‌شوند و در امتداد خلیج‌فارس و دریای عمان کشیده شده‌اند. به‌طوری در بسیاری از استان‌های سواحل جنوبی بخشی از آن‌ها را مشاهده خواهید نمود.

 

تالاب لیپار به شکل لکه‌ای صورتی رنگ در میان سواحل مکران چابهار قرار گرفته است. این تالاب بسیار بکر و ساکت است، و در کنار ساده بودن بسیار شکوهمند است. این تالاب به علت وجود تعداد زیادی پلانکتون و جلبک‌های صورتی و قرمز به این رنگ دیده می‌شود. با دیدن این تالاب می‌توانید، علاوه بر لذت‌بردن از منظرهٔ زیبای آن، نمک خوراکی و انواع صنایع‌دستی را خریداری نموده و به‌عنوان سوغات به شهر خودتان ببرید. این جاذبهٔ زیبا در مسیر چابهار به سمت خلیج گواتر قرار گرفته است.

 گلفشان بندر تنگ در ۱۰۰ کیلومتری شهر چابهار قرار گرفته است. بندر تنگ یک روستا واقع در شهر کنارک است، و ۸۰ کیلومتر با آن فاصله دارد. برای رفتن به این روستا، باید از جاده بندر جاسک عبور کنید. اگر ۵۰ کیلومتر در قسمت چپ جاده فرعی حرکت کنید، بندر تنگ را در مقابل چشمانتان مشاهده خواهید نمود. برای رسیدن به گلفشان‌ها باید تا انتهای جاده رفته تا به ساحل دریای عمان و بندر صیادی تنگ برسید.

 شاید بتوان گفت بهترین زمان بازدید از گلفشان‌های سیستان و بلوچستان فصل‌های پر بارش است، زیرا در این فصل‌ها، فعالیت گلفشان‌ها بیشتر خواهد شد؛ بنابراین بهترین زمانی که می‌توانید به دل جاده بزنید، و به دیدن این پدیده بروید فصل پاییز و بهار است.

 گلفشان‌ها یکی از هنرنمایی‌های طبیعت در مقابل چشم بینندگان است. ما در این بخش از سایت الی گشت سعی کردیم.

علاوه بر توضیح دربارهٔ گلفشان‌های سیستان و بلوچستان، شما را بیشتر با این پدیده، علت شکل‌گیری، خواص و ویژگی‌های آن آشنا کنیم. امیدواریم که بازدید از گل‌فشان‌ها برای شما لحظات و خاطراتی به‌یادماندنی را رقم بزند و مرهمی بر روی دردهای بی‌امانتان باشد.

مطالب مرتبط

جشنواره های کیش در طول سال

آشنایی با انواع سوغات کیش

بهترین شهربازی های ازمیر برای تجربه یک شب شگفت انگیز

۳ نظرات

مریم زنده 1396-04-22 - 10:49 ب.ظ
عالیه تشکر
الیاس 1397-08-20 - 2:19 ب.ظ
خواهش میکنم
amarspahe90@gmail.com 1400-01-29 - 7:44 ب.ظ
حرف نداره متشکرم
افزودن نظر