کلیسای سنت مارک در کرواسی، کلیسایی که بارها ویران شد!

کلیسا

کلیسای سنت مارک یکی از قدیمی ترین بناهای کشور تاریخی کرواسی است که در قرن سیزهم میلادی ساخته شده است. کلیسا در میدان سنت مارک در شهر زاگرب پایتخت کشور بنا شده است. شهر زاگرب پر است از زیبایی های فرهنگی. کلیسا از جاذبه های مهم گردشگری کشور کرواسی حساب شده و توسط سازمان میراث باستانی جمهوری کرواسی از آن حفاظت می شود. با الی گشت همراه شوید تا نگاهی داشته باشیم به کلیسایی باستانی با سقفی رنگارنگ که از دور به سادگی قابل تشخیص است.

مطالب مرتبط:
ویس، جزیره ای بکر در کرواسی
برای تماشای آبشارهای کرواسی به پارک ملی کرکا بروید

پس از استقلال شهرGradec  در سال ۱۲۴۲ میلادی توسط پادشاه بلا چهارم، کلیسای سنت مارک بدون تغییر به کارش ادامه داد تا این که در سال ۱۲۶۱ میلادی انجمن دولتی کشیشان سنت مارک تاسیس شد. ساختار پایه ای بالای شهر در طول قرن ۱۳ میلادی تاسیس شد. اما به خاطر وقوع آتش سوزی ها و زلزله های فروان در طی سال های گذشته تمام شهر چندین بار از پایه بازسازی شد. بنابر این کار سختی است که بخواهیم ظاهر اولیه آن را متصور شویم.

احتمالا کلیسای سنت مارک در اواسط قرن ۱۳ میلادی ساخته شد. ساختمان به سبک قرون وسطی ساخته شده و در مجاورت همسایگی کلیسا قرار داشت. پادشاه کروات-اتریشی بلا ششم اجازه برپایی نمایشگاه هایی در اطراف و میدان کلیسا را صادر کرد. روبروی کلیسا ستون شرم قرار داشت که به دستور قاضی ها مردم گناهکار برای مجازات به آن بسته می شدند.  در همان مکان بر سر Ambroz Matija Gubec رهبر شورشیان دهقان تاجی از آهن داغ قرار دادند.

برخی ادعا می کنند که به دلیل پیدا شدن قبرستانی در کنار کلیسا که قبرهای آن متعلق به قرن ۱۱ تا ۱۶ میلادی می باشد، ساختمانی قدیمی تر برای کلیسا وجود داشته که از بین رفته است.

در طول قرن ۱۴ و ۱۵ ساختمان کلیسا به سبک گویک بازسازی شد. در قرن ۱۳ میلادی محراب اصلی کلیسا ساخته شد و بعدها در سال ۱۴۹۲ میلادی اضلاع شمالی و جنوبی کلیسا نیز به آن اضافه شد. در زیارتگاه که متعلق به قرن ۱۵ بود امرزوه در موزه شهر زاگرب نگهداری می شود.

ظلع جنوبی بنا نمایش دهنده دوران نو آوری در ساخت و سازهای سبک گوتیک است.  این سازه غنی ترین مورد از نوع خود در کرواسی است که شامل ۱۵ مجسمه است که ۱۱ مورد از آن ها از جنس سنگ و ۴ مورد دیگر چوبی است. این مجسمه ها نشان دهده مریم مقدس همراه با عیسی مسیح کودک در آغوشش به همراه حواریون هستند. این سازه ها را متعلق به کارگاه Parlera می دانند و یا می شود گفت تحت تاثیر کارهای آن ساخته شده است.

کلیسای سنت مارک و به خصوص برج ناقوسش چندین بار توسط زلزله و آتش سوزی های مهیب شهر مورد تخریب های سنگین قرار گرفت. قدیمی ترین زلزله ای که امروزه از وقوع آن اطلاع داریم در سال ۱۵۰۲ میلادی روی داد و برج ناقوس به کلی سقوط کرد. بازسازی سقف و برج ناقوس تا اواخر دهه ۱۵۸۰ میلادی به طول انجامید.

در آتش سوزی گسترده سال ۱۶۴۵ قسمت چوبی سقف سوخت و برج ناقوس آسیب جدی دید. بلافاصله پس از تخریب بازسازی کلیسا آغاز شد اما بازسازی برج ناقوس تا سال ۱۶۵۹ به طول انجامید. در سال ۱۶۷۴ میلادی آتش دوباره گریبان کلیسا را گرفت و نیمی از برج ناقوس فرو ریخت، بقیه بنای کلیسای سنت مارک نیز آسیب جدی دید. در دهه ۱۶۸۰ میلادی بنای خارجی کلیسا بازسازی شد و بازسازی ناقوس نیز از دهه ۱۶۹۰ توسط Bartol Macetti  آغاز گردید و تا دهه ۱۷۰۰ میلادی به طول انجامید. در سال ۱۷۲۵ طاقی کمانی شکل بر بالای برج قرار دادند که احتمالا همان سالی بود که سقف کاشی کاری شد.

آتش سوزی مهیب دیگری در سال ۱۷۰۷ روی داد. بام و محراب اصلی سوخت و زنگ ها و ساعت مجددا آسیب زیادی دیدند. در طبقه اول کلیسا نشانی هست که به سال ۱۷۷۵ اشاره می کند. احتمالا سالی است که بازسازی ها انجام شد.

در قرن ۱۷ و ۱۸ میلادی ظاهر داخلی بنا چندین بار مورد بازسازی و مرمت قرار گرفت. آن را تماما فرش کردند و محلی برای گروه کر ساخته شد. کاشی کاری های زیبا درونش انجام شد و چندین محراب و محل نشستن به آن اضافه شد. قسمتی از برخی محراب های متعلق به قرن ۱۸ میلادی امروزه در موزه شهر زاگرب به نمایش در می آید و تنها محرابی که تماما سالم مانده است در موزه تاریخ کرواسی نگهداری می شود. اولین اشاره ها به سردابه از سال ۱۷۰۰ آغاز شد و دفن کشیش ها و شهروندان مهم از اوایل قرن ۱۹ در آن انجام شد.

در سال های بین دو جنگ جهانی، دوره مهمی برای بازسازی و زیباسازی داخلی کلیسا توسط هنرمندان مشهور آن دوره کشور کرواسی بود. Jozo Kljakovic داخل کلیسا را با طرح هایی از ایده های کتاب مقدس و تاریخ کرواسی نقاشی کرد. در ابتدا نقاشی دیوارهای آن به Ljubo Babic سپرده شد که او پس از اتمام کارش به دلیل راضی نبودن از آن تمام کار را از بین برد. خوشبختانه پس از آن کارش را با طرح هایی از بابل همراه با رنگ روغن بر روی کلیسا ادامه داد. Ivan Mestrovic مجسمه ساز مشهور سازه های سنگی و برنی خود را درون کلیسا ساخت.

کلیسای سنت مارک علاوه بر خطر تخریب توسط حوادث چندین بار نیز در معرض ویرانی به دست انسان ها در طول تاریخ قرار گرفت. در سال ۱۷۷۱ این ایده مطرح شد که با تخریب ساختمان کلیسا می توان کلیسای بزرگ تر و جامع تر در محل کنونی آن احداث کرد. در اواخر قرن ۱۸ میلادی چندین ایده برای تخریب کلیسا مطرح شد که آخرین آن ها متعلق به سال ۱۸۶۰ بود. اما خوشبختانه تمامی این ایده ها رد شدند و سرانجام تصمیم بر آن شده که ساختمان کلیسای سنت مارک بازسازی شود.

برای ورود به کلیسا نیاز به پرداخت ورودی نمی باشد.

ساعت کاری آن هر روز از ساعت ۷:۱۵ بامداد تا ۱۹ عصر

در روزهای یکشنبه از ساعت ۱۱ صبح تا ۱۸

منبع: absolute-croatia.com

مطالب مرتبط

جشنواره های کیش در طول سال

آشنایی با انواع سوغات کیش

بهترین شهربازی های ازمیر برای تجربه یک شب شگفت انگیز