کاروانسرای قصر بهرام در کجا قرار دارد؟

کاروانسرای قصر بهرام

آشنایی با کاروانسرای قصر بهرام

ایران کاروانسراهای تاریخی زیادی دارد، بناهایی که در بین مسیرهای پرتردد ساخته می شدند تا کاروان ها پس از طی مسیری طولانی، مدتی را در آن ها استراحت کنند.  کاروانسرای قصر بهرام در دوره ساسانی توسط شاه بهرام ساسانی ساخته شد اما مدتی بعد شاه عباس صفوی آنر ا بازسازی و از آن به عنوان کاروانسرا استفاده کرد.  این کاروانسرای تاریخی در سال ۱۳۵۴ در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. اگر می خواهید با کاروانسرای قصر بهرام بیشتر آَشنا شوید در ادامه الی گشت را همراهی کنید.

مطالب مرتبط:
کاروانسرای ساروهان، بنایی خیره کننده در کاپادوکیه
آثار تاریخی ایران ثبت شده در یونسکو + عکس

برای دیدن کاروانسرای قصر بهرام باید به ۱۵۴ کیلومتری جنوب تهران، به جایی در جنوب گرمسار و شمال دریاچه نمک بروید، در این محل به غیر از اینکه با جاذبه های دیدنی کویر و گونه های جانوری و گیاهی زیبا روبرو می شوید بنایی تاریخی و ارزشمند را هم می بینید. احتمالا با نگاه اول به این بنا حس می کنید که به جای کاروانسرایی میان راهی با کاروانسرایی درون شهری طرف هستید برخی از کارشناسان این بنا را محلی برای اقامت پادشاهان صفوی در هنگام شکار و سفرهای شاهانه می دانند. نمای این کاروانسرا با سنگ های سفید مایل به کرم پوشیده شده و در گوشه های آن برج هایی چند وجهی قرار دارد.  در ورودی به سمت شمال باز می شود و سردری در بالای آن وجود دارد که با سنگ تراش خورده تزئین شده است.

در این کاروانسرا مثل دیگر کاروانسراهای ایرانی یک حیاط مرکزی ۸ ضلعی می بینید که ۲۴ اتاق در اطراف آن ساخته شده است و اسطبل هایی برای نگهداری چارپایان هم در پشت این حجره ها قرار دارند. در طبقه بالای آن اتاق هایی هست که در آنجا پخت و پز انجام می شده است. ظاهر کاروانسرا از بیرون شبیه مربع است و چهار برج بلند‌ و نیم د‌ایره و د‌و د‌روازه شمالی و جنوبی دارد،  به غیر از حیاط مرکزی، حیاطی ساده و بزرگ هم در طرف شرقی کاروانسرا قرار دارد. در سمت غربی حیاط مرکزی، تالار بزرگی ساخته شده که در داخل آن شاه نشین و طاقچه هایی در اطرافش قرار دارد  و ایوانی هم در جلوی تالار وجود دارد. در وسط حیاط، حوض چهار گوشی به عمق ۲ متر قرار دارد و برای آبرسانی به این کاروانسرا از چشمه شاهی در دامنه سیاه کوه استفاده می شد، چشمه ای که در ۵.۷ کیلومتری این کاروانسرا قرار دارد. آب این چشمه در مخزنی در ۱۰۰ متری این بنا نگهداری و از آنجا به درون کاروانسرا و حمام هدایت می شد.

این کاروانسرا که به آن کاروانسرای شاه عباس هم گفته می شود امروزه به عنوان پاسگاه شکاربانی پارک ملی کویر و همچنین مهمانسرا برای اقامت گرد‌شگران استفاده می شود.  سازمان حفاظت محیط زیست با نظارت سازمان میراث فرهنگی این کاروانسرای سنگی و تاریخی را مرمت کرده است و به همین دلیل گردشگران می توانند در محیطی تاریخی و زیبا اقامتی دلنشین را تجربه کنند حتی می توانید در هنگام شب در آسمان پاک و تمیز کویر نمایشی رویایی از ستارگان درخشان را ببینید.

مطالب مرتبط

دریاچه ارواح نوشهر کجاست؟

سفر به ییلاق شکر دشت گیلان

راه آهن شاهرود کجاست؟