زمانی، شاعر بزرگ مولانا جلال الدین بلخی گفت «عشق را نمی توان توصیف کرد، باید آن را چشید». او این حرف ها را حدود ۷۰۰ سال پیش زده است با این حال هنوز هم خیلی از مردم به دنبال عبارتی برای توصیف عشق می گردند… آیا شما به این موضوع اعتقاد دارید که فهم و دانستن فرهنگ های دیگر یک ضرورت است؟ آیا بر این باور هستید که گسترش دامنه ی اطلاعاتمان می تواند باعث رسیدن به آرامش درونی شود؟ جواب من به این سوال ها بله است، اگر شما هم جوابتان بله است، این مطلب از الی گشت را تا انتها بخوانید تا با صوفیان ترکیه و تفکر آنها بیشتر آشنا شوید:
مطالب مرتبط: رسم و رسوم جالب مردم ترکیه ۷ جایی که ترکیه با آن مشهور شده را می شناسید؟
سفر به ترکیه فقط در گشت و گذار در اماکن تاریخی و خیابان گردی و پرسه در مراکز خرید خلاصه نمی شود، گاهی خوب است تا با اهداف فرهنگی سفر کنیم و اطلاعاتمان را در این زمینه کمی بالاتر ببریم. مثلا هر کسی که حتی یکبار تجربه ی ملاقات با عارفان صوفی را داشته باشد، قدم هوشیارانه ای در جهت بالا بردن اطلاعاتش برداشته است، یادگیری شاخه ی دیگری از فرهنگ ترکیه و احساسات پیچیده ی مرتبط با آن. می خواهیم شما را کمی بیشتر با صوفیسم (Sufism) و کلمات مولانا شاعر بزرگ آشنا کنیم…
صوفیسم چیست؟
صوفیسم در قاره های زیادی در جهان وجود دارد و بر این عقیده است که انسان برای اینکه به خداوند نزدیک تر شود، حتما لازم نیست که تا پس از مرگ صبر کند بلکه می تواند در این دنیا هم به آرامش درونی، مهربانی و بخشندگی؛ برای نزدیک تر شدن به خدا برسد.
اگر تا حالا درویش های چرخان ترکیه را دیده باشید که بصورت دایراه ای دور خود می چرخند (رقص سماع)، این موضوع برایتان روشن تر می شود. هر کدام از این درویش های چرخان، صوفیسم را تمرین می کنند و خود یک صوفی هستند.
رومی که بوده است؟
این شاعر بزرگ این روزها به قدری شهرت جهانی دارد که خیلی از افراد دنیا او را حتی به گفتن نام کوچکش هم می شناسند. او به عنوان یکی از گرانقدرترین شاعران تمام تاریخ در دنیا شناخته می شود که در قرن سیزدهم زندگی می کرده است. یونسکو درباره ی او می گوید: رومی یکی از بزرگترین انسان ها، فیلسوفان و شاعران دنیاست که به همه ی بشریت تعلق دارد.
چند کلام از رومی:
«مردم جهان هیچ وقت به خودشان نگاه نمی کنند و به همین دلیل، یکدیگر را مقصر می دانند»
«یادتان باشد، در ورودی معنویت، درست در درون خودتان است»
«وظیفه ی شما در جستجوی عشق بودن نیست، بلکه باید در جستجوی تمام موانع درونتان باشید که مانع رشد آن شده اند»
بعد از مرگ رومی، دوستداران او در مولانی ترکیه، شاخه ی «مولانای صوفیسم» را تشکیل دادند که به آنها درویش های چرخان کنیا هم ی گویند.
اجراهای این درویشان که برای رسیدن به آرامش دورنی به دور خود می چرخند، در بین توریست هایی که از آنها دیدن کرده اند بسیار شناخته شده است با این حال تعداد کمی از افراد منشا و عمق واقعی این رفتار و عقیده ی آنها را می فهمند.
ذکر و طریق صوفیان ترکیه، دوری از دنیای مادی است اما به طور ناخواسته ای باعث رونق صنعت گردشگری ترکیه شده است که طرفداران زیادی هم پیدا کرده است.
منبع: turkishtravelblog.com