پناهگاه‌ حیات وحش دشت ناز کجاست؟

پناهگاه‌ حیات وحش دشت ناز

شهر ساری یکی از گردشگری ترین مناطق ایران است که در هر فصلی از سال تعداد زیادی مسافر را در خود جای می دهد. جاذبه ای که در این مطلب می خواهیم درباره آن شرح دهیم، پناهگاه‌ حیات وحش دشت ناز است که در ۲۹ کیلومتری شمال شهر ساری در استان مازندران قرار گرفته است. این منطقه کوهستانی و پوشیده از جنگلهای هیرکانی می‌باشد و از منحصر بفردترین اکوسیستم‌های طبیعی کشور برخوردار است و همچنین وجود بیش از۴۴۷ گونه گیاهی خود دلیلی بر بی نظیر بودن این منطقه می باشد. در ادامه این مطلب همراه الی گشت باشید تا بیشتر با این جاذبه های طبیعی فوق العاده در ایران آشنا شوید.

مطالب مرتبط:
۱۰ مورد از جاذبه های دیدنی شهر ساری
دریاچه چورت، دریاچه ای که در اثر زلزله به وجود آمده!

همانطور که گفتیم پناهگاه دشت ناز در نزدیکی شهر ساری و در مرکز استان مازندران نیز قرار دارد. برای کسانی که علاقمند به طبیت و همینطور از دوستداران حیات وحش هستند این جاذبه بسیار گزینه مناسبی است، تا با گردش در این منطقه بتوانند از محیط بی نظیر آن دیدن کنند. این پناهگاه دارای وسعتی به اندازه ۵۶ هکتار بوده و شمال شرقی شهر ساری محل دقیق دسترسی به آن است. اطراف این پناهگاه حصار کشى شده است و گوزن‌ ها از پشت دیوارهاى سیمى قابل مشاهده هستند. بازدید از این منطقه در تمام ایام سال نیز آزاد است به غیر از دوران زایش گوزن ها که بازدید از آنها ممنوع می شود. این پناهگاه که در فضایی از جنگل های جلگه ای قرار گرفته، از سال ۱۳۴۶ به صورت محل تکثیر گوزن زرد ایرانی درآمده است.

این پناهگاه با توجه به شرایطی که دارا هستند، تعداد زیادی از گوزن های زرد ایرانی را پرورش می دهند و تعداد زیادی از گوزن های پرورش داده شده در این منطقه به دیگر زیستگاه های ایران که شامل حواشی رودخانه دز و کارون است نیز فرستاده می شود. تعدادی هم از گوزن های این پناهگاه به جزیره اشک در دریاچه ارومیه نیز انتقال داده شده اند.

جالب است بدانید که گوزن زرد در گذشته از غرب و شمال غرب ایران تا شمال شرقی آفریقا و در جنوب اروپا تا بالکان نیز به صورت پراکنده زیست داشته اند. این گوزن در در حال حاظر در بین جنگل های متراکم غیرقابل نفوذ در منقطه خوزستان و زاگرس در حال زندگی هستند. برای جلوگیری از این گونه ی نادر ایرانی تعدادی از آن ها را به دشت ناز در مازندران، دشت ارژن و جزیره اشک در دریاچه ارومیه نیز انتقال داده می شود. شکار بی رویه این گونه از گوزن زرد رنگ ایرانی به دلیل شکار بیش از حد از گونه جانوری است. با توجه به این که در چند سال پیش به نظر بسیاری از کارشناسان محیط زیست این گونه حانوری از بین رفته بود اما در سال ۱۳۳۷ توسط یکی از علاقمندان محیط زیست به باغ وحش اپل انتقال داده شده و بعد از تکثیر تعداد ۶ رأس به دشت ناز منتقل گردید.

مهمترین گونه های جانوری که در این منطقه هستند نیز عبارت از گوزن زرد، مرال، شوکا، گربه جنگلی و قرقاول است.

پناهگاه حیات وحش دشت ناز در شهر ساری دارای اکوسیستمی طبیعی و منحصر به فرد است و پوشیده از جنگل های هیرکانی می باشد. وجود بیش از ۴۴۷ گونه گیاهی خود نشان دهنده ی این موضوع می باشد. اگر بخواهیم مهمترین گونه های گیاهی که در این منطقه رشد می کنند را نام ببریم عبارت از ممرز، راش، توسکا، انجیلی و لیلکی هستند.

این جاذبه به دلایل مختلف تحت خطر قرار دارد. یکی از مهمترین عوامل این خطر افزایش گونه گوزن زرد است که خود خطری جدی برای گونه‌ های اندمیک منطقه به شمار می آید. همچنین فشار ناشی از نگهداری و تکثیر گوزن زرد طی بیش از ۵ دهه و تخریب پوشش جنگلی و عدم رویش و جایگزینی درختچه‌ های جدید مهمترین عوامل مخرب تاثیر گذار بر منطقه حیات وحش دشت ناز به حساب می آید.

دشت ناز برای علاقمندان به‌ طبیعت و حیات وحش بسیار جذاب و دیدنی است و گردشگران می‌ توانند با مجوز از سازمان محیط زیست از تماشای گوزن زرد، قرقاول و کبوتر لذت ببرند. لازم به ذکر است فصل بهار که دوران زایمان گوزن‌ های زرد است، به منظور حفظ آرامش و جلوگیری از نا امنی و استرس ناخواسته ناشی از ورود بازدید کنندگان، هر ساله اوایل تا اواخر فصل بهار سعی می‌ شود تا کمترین حضور افراد و بازدید کننده در منطقه انجام شود. دوران آبستنی در گوزن‌ های زرد حدود هشت ماه است و معمولا یک گوساله به دنیا می‌ آورند و متوسط طول عمر در اسارت گوزن‌های زرد ۱۶ سال است.

نشانی: سی کیلومتری شمال شرقی ساری

به منظور دسترسی به پناهگاه دشت ناز باید ابتدا به سمت شهر ساری در مازندران بروید، سپس به سمت شهر نکا و بعد از پیمودن حدود ۱۰ کیلومتر به چهارراه شهر سورک می رسید. اما اگر به سمت چپ بروید به شرکت نکا چوب می‌رسید و بعد از آن هم به روستای اسلام‌آباد که از وسط این روستا یک جاده دارد که به سمت چپ می‌رود که این منطقه را هم شهریار کنده می‌گویند که فرودگاه بین‌المللی ساری در اینجا واقع شده‌است. درست در وسط اسلام آباد منطقه دشت ناز مشخص است.

  • باداب سورت

یکی از معروف ترین جاذبه های گردشگری در شهر ساری، باداب سورت است. این جاذبه ی طبیعی پر از چشمه های بی نظیر و منحصر به فرد است که مشابه آنها در جهان نیز انگشت شمار است. این چشمه های رنگارنگ و زیبا هر کدام برای خود داری ویژگی های مخصوص به خودشان هستند. در سال ۱۳۸۷ پس از کوه دماوند، باداب سورت به‌ عنوان دومین میراث طبیعی ایران در فهرست آثار ملی به ثبت رسید. این جاذبه ی طبیعی در شهر ساری پس از پاموک ‌کاله‌ی ترکیه به‌ عنوان دومین چشمه ‌ی آب ‌شور، در جهان به ثبت رسیده است.

آدرس: انتهای جاده‌ی تلمادره به اورست، در مسیر کیاسر به دامغان

  • پناهگاه حیات وحش سمسکنده

پناهگاه حیات وحش سمسکنده درواقع یکی از معدود جنگل‌های جلگه‌ای استان مازندران است که در فاصله‌ی ده کیلومتری از جنوب شرقی شهرستان ساری واقع شده است. پناهگاه سمسکنده با دارا بودن گونه‌های گیاهی متعدد نظیر بلوط، انجیلی، آزاد و توسکا و گونه‌های نادر حیوانی چون گربه‌ی جنگلی، سمور، گوزن زرد و مرال توانسته توجه بسیاری از دوست داران طبیعت و محیط‌زیست را به خود جلب کند.

آدرس: استان مازندران-شهرستان ساری- ده کیلومتری جنوب شرق ساری- پناهگاه حیات وحش سمسکنده

  • برج سلطان زین‌العابدین ساری

این جاذبه به دلیل شیوه معماری، گنبد هرمی شکل هشت وجهی آن و همچنین تزئینات کاشی کاری که دارد به عنوان یکی از بناهای با ارزش تاریخی در شهر سازی به شمار می آید. کتیبه‌ای به خط رقاع و بر روی کاشی نوشته‌شده و در سر در ورودی بنا نصب گشته است. حتما از این جاذبه بعد از بازدید از پناهگاه حیات وحش دشت ناز دیدن فرمایید.

آدرس: در محدوده‌ی مرکزی شهر ساری و ضلع شمالی خیابان جمهوری اسلامی حدفاصل بین کوچه‌ی هشتم و دهم در مجاورت امام‌زاده یحیی

  • حمام وزیری ساری

یکی دیگر جاذبه های نزدیک به پناهگاه دشت ناز حمام وزیری است. این بنای دیدنی از لحاظ نوع معماری، مصالح و ویژگی‌های ساختمانی از ابنیه‌ی دیدنی و مشهور مازندران به شمار می‌رود. این حمام با مساحتی در حدود ۲۰۰ مترمربع دارای همه‌‌ی فضاهای لازم برای یک حمام سنتی شامل ورودی، سربینه، راهروی انتقالی هوا، گرم‌خانه، خزینه‌های آبگرم و سرد، سرویس بهداشتی و تون (گرمابه) است.

آدرس: حمام وزیری در ساری، خیابان انقلاب، کوچه‌ی آب‌انبار نو در کنار خانه‌ی کلبادی

مطالب مرتبط

معرفی هتل های نزدیک به سفارت سریلانکا در تهران

تجربه ای تکرار نشدنی در هتل های کف شیشه ای مالدیو

نکات مهمی که باید درباره خرید بیمه مسافرتی بدانید!

۱ نظرات

مجید 1402-03-26 - 7:36 ب.ظ
در آخر خرداد ماه ۱۴۰۲ با خانواده رفتم دشت ناز را ببینم. یک محیط بان در صدمتری ورودی گفت برای بازدید به درب محیط بانی مراجعه کنم اما تعدادی خودرو و افرادی جوان در حال مصرف مواد مخدر بودند و چند نفری می خواستند حرکت خودرو را متوقف کنند ولی من با سرعت از آنجا رد شدم و موضوع را به پلیس گزارش کردم.
افزودن نظر