پل زمان خان سامان
احتمالا وقتی نام زاینده رود به گوشتان می خورد، یاد استان اصفهان و پل های تاریخی کم نظیرش می افتید. اما زاینده رود بزرگتر از این حرف هاست و اتفاقا از چهار محال و بختیاری سر چشمه می گیرد. در طول تاریخ پل های زیادی بر روی این رودخانه خروشان ساخته اند. امروز به شهرستان سامان و نزدیکی های شهرکرد سفر خواهیم کرد تا پل زمان خان را از نزدیک بازدید کنیم. در صورت تمایل، کوله بار خود را ببندید و الی گشت را در این سفر همراهی کنید.
آشنایی با شهرستان سامان
مطالب مرتبط: آبشار زرد لیمه، مقصدی جذاب برای طبیعت گردان جاذبه های گردشگری شهرکرد ملقب به سوئیس ایران چشمه دیمه، سرچشمه قدیمی زاینده رود
طبیعت شهرستان سامان در کل استان چهار محال و بختیاری نظیر ندارد. سامان آنقدر زیباست که مردم این منطقه نام “نگین گردشگری چهار محال و بختیاری” را بر روی آن گذاشته اند. یکی از مواهب خداوند در این شهرستان، که موجب رونق و آبادانی آن شده، جاری بودن رودخانه زاینده رود در آن است. به برکت زاینده رود، باغ های بسیاری در این مکان وجود دارند. در این جا هم کوهستان خواهید دید، هم دشت ها و باغ های خرم و هم آثار تاریخی ارزشمندی که همگی در اطراف زاینده رود قرار گرفته اند. به غیر از پل زمان خان که در این مطلب معرفی خواهیم کرد، مسجد جامع سامان، پل هوره، قلعه هوره، مقبره دهقان سامانی، مجموعه آسیاب های آبی پل زمان خان و … از جمله دیگر جاذبه های تاریخی شهر سامان هستند.
معرفی پل زمان خان سامان
پیشتر گفتیم که بر روی رودخانه ارزشمند زاینده رود، پل های تاریخی زیادی احداث شده اند. پل هایی که زمانی پادشاهان، مردم و ایلات مختلف این منطقه از آن ها عبور می کردند. یکی از معروف ترین این پل ها، پل زمان خان است که از قسمت خروشان زاینده رود می گذرد و عبور مرور بین دو ساحل رود را میسر می کند. این پل از شهرکرد ۲۷ کیلومتر فاصله دارد و به دلیل آب و هوای بسیار خنک و طبیعت زیبای اطرافش به عنوان یکی از قطب های گردشگری چهار محال و بختیاری شناخته می شود. پل زمان خان در کنار سی و سه پل و پل خواجو، از مهم ترین پل های تاریخی ساخته شده بر روی زاینده رود است. این پل با شماره ۱۷۴۴ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
احداث این پل بر روی زاینده رود داستان قشنگی دارد! می دانیم که عشایر منطقه زاگرس در هنگام کوچ خود مجبورند که از روی رودخانه زاینده رود عبور کنند. تا قبل از احداث این پل این کار با مشقت زیادی انجام می شد و حتی بارها کودکان این عشایر جان خود را از دست می دادند. پس از فوت یکی از این کودکان و گلایه های مادر او نزد زمان خان یکی از بزرگان ایل قشقایی، او دستور داد تا این پل را در مسیر کوچ عشایر احداث کنند تا عبور و مرور برای آن ها راحت تر باشد. به همین دلیل، این پل به پل زمان خان شهرت دارد. این پل در زمان صفویه ساخته شده، ولی برخی عقیده دارند که از قبل، بقایای یک پل ساسانی در این مکان وجود داشته است.
معماری پل زمان خان
پل زمان خان ۳۲ متر طول و ۴.۵ متر پهنا دارد. این پل در ارتفاع ۱۲ متری از سطح رودخانه ساخته شده است. یکی از دلایلی که برخی این پل را پلی ساسانی نامیدند، شباهت زیاد آن با پل های ساسانی است. به عنوان مثال پل مشهور شهر دزفول از نظر ظاهری بسیار شبیه به پل زمان خان است. زمان خان دو دهانه قوسی شکل دارد که که بر روی سه پایه سنگی آن قرار گرفته اند. پایه میانی درست در مرکز رودخانه قرار دارد و بر بلندای آن دریچه ای توخالی به منظور کاهش وزن پل تعبیه کرده اند. به منظور استحکام بیشتر، پل زمان خان را بر روی یک صخره که در پیچ رود قرار دارد ساخته اند. آجر نمای اصلی پل و گچ و ساروچ ملات به کار رفته در آن هستند. پل زمان خان، پس از گذشت چند صد سال، هنوز هم صلابت و شکوه خود را حفظ کرده و از گزند امواج خروشان زاینده رود و باد و باران در امان مانده است.
امکانات موجود در پل زمان خان
این منطقه یکی از تفرجگاه های معروف شهرکرد است و امکانات نسبتا مناسبی در آن ساخته اند. از جمله امکانات موجود در مجاورت پل زمان خان، می توان به هتل، محل مخصوص کمپ کردن، اجاره ویلا، سرویس بهداشتی، فروشگاه های صنایع دستی و سوغات و چند رستوارن و چایخانه اشاره کرد. در کل در سفر به این منطقه، زیاد نگران امکانات موجود در آن نباشید.
رفتینگ و پل معلق زاینده رود
اگر از علاقه مندان به ورزش هیجان انگیز رفتینگ هستید، این نوید را به شما می دهیم که با سفر به پل زمان خان، می توانید این فعالیت جذاب و هیجانی را تجربه کنید. در این منطقه و بر روی رودخانه زاینده رود تورهای رفتینگ برگزار می شود. همچنین به تازگی در مجاورت پل زمان خان، پل معلقی ساخته اند که با عبور از آن آدرنالین خونتان افزایش خواهد یافت!
بهترین زمان سفر به پل زمان خان
شهرکرد یکی از سردسیر ترین شهرهای ایران است. آب و هوای این منطقه در طول فصول سرد سال بسیار سرد است. الی گشت فصول بهار و تابستان را برای سفر به این منطقه به شما پیشنهاد می کند. در هر صورت پیشنهاد می کنیم حتی در فصول گرم سال نیز، لباس گرم به همراه داشته باشید.
مسیر دسترسی به پل زمان خان سامان
اگر قصد بازدید از این پل را دارید، ابتدا به شهرکرد و سپس به شهر سامان در حدود ۲۲ کیلومتری شهرکرد بروید. در شهر سامان وارد خیابان جانبازان شوید و مسیر روستای ایل بیگی را در پیش بگیرید. این پل در مجاورت روستای ایل بیگی قرار دارد.
۵ نظرات
سلام این داستان ایراد داره من خودم از نتیجه صاحب این پل هستم پل زمان خان ب خاطر این نام گذاری شده ک چون بچه ای که در آب غرق شد اسمش زمان بوده با پول جد من عبدالحسین لاری از ایل قشقایی ساخته شده
سلام،اینطورکه من از پدروپدربزرگم که شهرکردی بودند شنیدم،این پل بدستورسردارزمان خان که درزمان صفویه والی چهارمحال وبختیاری بوده ساخته شده .علت احداث این پل گذرراحت سواران بختیاری ازرودخانه خروشان زاینده رود درزمان فراخوان حکومت جهت شرکت درجنگ بوده است. این پل درحقیقت مرمت پلی مخروبه باقیمانده از دوره ساسانی است .مهندسین واهل فن مرزاتصال این پل با بقایای پل قدیم را درکاوش های خود بخوبی مشخص کرده اند که اسناد ونقشه های آن موجوداست.
سال ۵۸ که دانشجوی دانشگاه اصفهان بودم با همکلاسی ها به این محل زیبا و خوش آب و هوا رفتیم . سفری دلچسب و به یاد ماندنی که هرگز تکرار نشد
زمانخان از سران ایل نفر (از ایلات ترک جنوب ایران) بوده و این پل یادگار زمانی است که ایلات تُرک نَفَر، ایل بهارلو، ایل اینانلو و ایل شاهسون و ایل قشقایی برای ییلاق به این منطقه می آمده اند. الان هم تمام شهرها و روستاهای این منطقه ترک نشین هستند.
من نوه ی اخرین دختر زمان خان هستم مادر بزرگم افلاطون نام داشت وطبق خاطرات ایشان ساخت پل به دستور پدر ایشان که زمان خان بودندبرای راحتی تردد ایل از رودخانه ساخته شده است