۵ اثر نامطلوب هواپیما بر بدن انسان
پس از سال های سال که برای تعطیلات به خانه سوار هواپیما می شدید، نهایتا تصمیم می گیرید که یک پرواز خوب را تجربه کنید. شما گوش بندها، بالش گردن و قرص های خوابتان را به همراه دارید. همه آن مشکلاتی که در The New Yorker مطرح شده بودند و شما وانمود میکردید که آن را خوانده اید، اکنون همه چیز را مهیا کرده و آماده پرواز هستید. شما چند هفته اخیر را به سختی کار کرده اید و اکنون انگیزه پیدا کرده اید که ساعاتی را به تنهایی در هواپیما سپری کرده و استراحت کنید، به فکر فرو روید و درباره اینکه همسران واقعی چه می کنند، بیاندیشید. پس چرا – آنطور که مشاهده شده است – امر پرواز تا این حد پراسترس و ترساننده است؟ چرا هنگامی که در هواپیما از کوهستان گذر می کنید، رنگ پوستتان تغییر می کند؟ چرا از اول تا آخر پرواز، روده هایتان گاز تولید می کرد؟ چرا؟ برای پی بردن به این چراها با الی گشت همراه باشی:
مطالب مرتبط: با این ۱۱ روش در هواپیما خوب بخوابید در هواپیما نباید این کارها را کرد
خوب، پاسخ کوتاه این است که میزان فشار و رطوبت کابین پرواز، بسیار با آنچه که ما به آن عادت کرده ایم، متفاوت است. در حالیکه میانگین میزان رطوبت مناسب برای انسان ها حدود ۴۰-۷۰% است، این عدد در کابین هواپیما به ۲۰% می رسد. همچنین فشار هوایی که در یک هواپیمای معمولی حس می شود، با آنچه در هنگام ایستادن بر روی کوهی ۸۰۰۰ پایی حس می کنیم، برابری می کند.
این عوامل، فشارها و دشواری های نامتعارفی را بر بدن ما تحمیل میکنند و در واقع باعث می شوند که در طول سفر، احساس خستگی کنیم، روده ها گاز تولید کنند، پر از جوش صورت شده و سر درد بگیریم. بدترین مساله این است که کاری نیز از دست شما بر نمی آید – بدن ما برای شرایط پرواز در آسمان طراحی نشده است. ولی حداقل اگر با چند مورد از شایع ترین عوارض جانبی پرواز با هواپیما آشنا شوید، می توانید آمادگی بیشتری در این مورد داشته باشید.
احتمال اینکه سردرد بگیرید، بیشتر است
در حال یک پرواز ۸ ساعته می باشید و تنها ۴ ساعتش سپری شده که دچار سردرد شده اید. آیا دلیلش مربوط به خود هواپیماست، یا اینکه یک کودک خردسال در چند قدمی شما در حال آواز خواندن است و ساکت هم نمی شود؟ ممکن است هر دو عامل دخیل باشند، ولی مقصر اصلی همان فشار هوا می باشد.
با وجود اینکه مقدار زیادی اکسیژن در فضای کابین هواپیما وجود دارد، ولی فشار کم هوا باعث می شود این همه انرژی به درستی جذب نشده و وارد جریان خون نشود. این باعث احساس خستگی و یک سردرد وحشتناک می شود. این ترکیب خستگی و سردرد هواپیما به عنوان «بیماری ارتفاع» شناخته می شود. بهترین راه مقابله با این عارضه پرواز، این است که آب بدنتان را بالا نگه دارید. ولی همچنین، بخشی از مشکل هم متوجه همان کودک خردسالی است که آواز می خواند. نمی شد که او هم مثل بقیه مسافران، ساکت شده و فیلم American Hustle را تماشا کند؟
بیشتر احساس خواب آلودگی می کنید
خوب شما می دانید که فشار هوای کابین می تواند شما را خسته تر کند – طوریکه احساس کنید انگار خیلی دویده اید – درحالیکه در واقع تمام مدت را یک جا ساکن نشسته و مشغول تماشای فیلم بوده اید.
ولی نیروهای دیگری نیز دست به کار اند تا کاری کنند که ما در حین پرواز، دچار احساس خستگی شدید شویم. هنگامی که هواپیما از زمین بلند می شود، تا زمانیکه کاملا در هوا در حال پرواز نیست، هوای اضافه ای را به داخل نمی کشد. در این حین، هوایی که مجددا در فضای هواپیما جریان می یابد، باعث می شود مسافران احساس خستگی کنند. همچنین فشار جاذبه ای که هنگام بلند شدن از زمین احساس می کنیم نیز می تواند بر خستگی ما بیفزاید. این خستگی را با خستگی ناشی از فشار هوای کابین ترکیب کنید تا بفهمید چرا یک دفعه بر روی لپ تاپتان به خواب می روید و نمی توانید به همه ی ایمیل های خود پاسخ دهید!
روده هایتان گاز بیشتری تولید می کنند
متوجه می شوید که بوی عجیبی به مشام می رسد. این فقط به خاطر آن چیزبرگری که در فروشگاه فرودگاه خریده اید نیست (هرچند آن هم همین بو را می دهد – بهتر است این چیزبرگرها را قبل از پرواز بخورید!) بله، پرواز باعث نفخ شکم می شود – به این صورت که کاهش فشار هوا باعث افزایش فشار هوای درون روده هایتان شده که باعث می شود حس کنید باد روده گرفته اید. ولی پزشکان توصیه نمی کنند که این باد شکم را تا رسیدن به مقصد نهایی در خود نگه دارید، چراکه باعث ورم کردن شکم و درد معده می شود. آنهایی که کمی مودب تر هستند، صندلی خود را کنار راهرو انتخاب می کنند تا هر وقت نیاز شد به دستشویی بروند. ولی بقیه مسافران مجبور هستند که همان جایی که نشسته اند، کار خود را بکنند.
احتمال جوش زدنتان بیشتر می شود
آیا شده که در طول پرواز، دچار جوش های متعددی شوید، به طوری که شبیه آن شخصیت های فیلم های وحشتناک شوید که دیگران فکر می کردند مرده بود؟! خوب، این فقط یک خیال پردازی نیست – همانطور که اشاره شده، کمبود رطوبت هوای کابین هواپیما باعث خشک شدن پوست می شود، که دقیقا علت ترک برداشتن لب ها و پوسته پوسته شدن گونه ها، همین است. ولی این کمبود رطوبت، برای پوست های چرب باعث می شود که چرب تر شوند، تا جبران خشکی هوا را کند. همین مساله می تواند باعث شود هنگام فرود، پر از جوش شده باشید. راه حل قطعی برای این مشکل وجود ندارد، ولی نوشیدن مقدار زیادی آب و استفاده از مرطوب کننده – پیش و در حین پرواز – می تواند حداقل تا حدی به سلامت پوست شما کمک کند.
تشنه تر می شوید
خوب، آن کمبود رطوبت چه تاثیری دارد؟ علت اصلی اینکه مدام پشت سر هم، آب می نوشید، با اینکه کنار پنجره نشسته اید و می دانید اگر بخواهید چندین مرتبه به دستشویی بروید، مسافران زیادی اذیت خواهند شد، همین کمبود رطوبت می باشد. بدن ما در کابین هواپیما که رطوبت کمی دارد، آب خود را از دست می دهند، که همین امر باعث احساس تشنگی می شود. همچنین باعث خشک شدن غشای مخاطی در گلو و سینوس ها می شود که همین نیز باعث می شود نه تنها حس بدتری داشته باشیم، بلکه نسبت به بیماری ها نیز آسیب پذیری بیشتری داشته باشیم.
برای حل این مشکل، راه حلی جز نوشیدن مقادیر زیادی آب وجود ندارد. همچنین از چیزهایی که باعث کاهش آب بدن می شوند، مانند کافئین، دوری کنید. به این ترتیب بهتر است فقط با خرید سیب های ۵ دلاری، همان چند مسافر کناری خود را راضی نگه دارید.
منبع: www.bustle.com