کشورهای زیادی هستند که مثل ایران جشن نوروز برگزار می کنند، این مراسم در کشورهایی مثل افغانستان و تاجیکستان به صورت رسمی و در دیگر جاهها توسط مردم محلی انجام می شود . می خواهیم کشورهایی که مثل ایرانیان برای آمدن بهار و نوروز جشن می گیرند را به شما معرفی کنیم و از آداب و رسوم آن ها برای این روزهای نو و شاد بگوییم، با الی گشت همراه باشید.
مطالب مرتبط: نوروز در قزاقستان چگونه است؟ جشن ماسلنیتسا، جشن نوروز در سرزمین اسلاوها
نوروز در تاجیکستان
مردم تاجیکستان به خصوص بدخشانیان عید نوروز را عید ملی نیاکان و رمز دوستی و زنده شدن کل موجودات می دانند . آن ها برای این ایام مثل ایرانی ها خانه تکانی می کنند و از قبل همه لوازم خانه را تمیز و مرتب می چینند. یکی از رسم های قدیمی نوروزی این است که خانوم خانه از قبل در فصل پاییز دو جاروی سرخ را از کوه جمع می کند و تا عید نوروز در خانه نگه می دارد، صبح روز عید بعد از اینکه خورشید کمی بالا آمد آن جاروها را در جلوی خانه به صورت عمودی قرار می دهد چون آن ها رنگ سرخ را رمز نیکی، پیروزی و برکت می دانند . پس از اینکه خورشید کاملا طلوع کرد همه خانواده ها وسایل خانه را بیرون می آورند و بالای در ورودی خانه پارچه ای قرمز آویزان می کنند. آن ها برای این روزها کیک و شیرینی می پزند و غذای باج درست می کنند، باج کله پاچه گوسفند به همراه گندم است که آن را می پزند و با دیگران می خورند.
نوروز در افغانستان
در افغانستان مردم جشن نوروزی به شکوه سال های گذشته دارند. در روزهای اول بهار دشت های شهر بلخ و طاقچه ها و پشت بام خانه ها پر از گل های سرخ می شود. در اولین روز عید مردم پرچم امام علی را در مراسم خاصی برافراشته می کنند و بعد از آن جشن نوروز به طور رسمی شروع می شود و تا چهل روز ادامه دارد، نیازمندانی که حاجت و نذر خاصی دارند در کنار این پرچم چله نشین می شوند. مردم این سرزمین بر این باورند که اگر بالا بردن پرچم به آرامی و بدون لرزش و توقف انجام شود سال نیکویی در پیش رو خواهد بود. مردم قبل از عید خانه تکانی می کنند و در روزهای عید مسابقات مختلفی مثل بزکشی، شتر جنگی، شتر سواری، قوچ جنگی و کشتی در این محل انجام می شود.
نوروز در ترکیه
مردم ترکیه هم عید نوروز را جشن می گیرند، در قدیم حکیم باشی در روز عید نوروز معجونی را از چهل ماده خاص را برای پادشاهان و درباریان تهیه می کرد که بیماری ها و دردهای زیادی را شفا و قدرت بدنی را زیاد می کرد. برخی از مردم ترکیه نوروز را عامل اتحاد و همبستگی و حتی آن را روز تولد امام علی و روز تعیین او به خلافت می دانسته اند.
نوروز در جمهوری آذربایجان
نوروز از جشن های بزرگ جمهوری آذربایجان است. در این کشور درباره اینکه نوروز چگونه ایجاد شد افسانه های زیادی هست، آن ها برای این ایام مراسم ویژه ای مثل سرودن ترانه ها پیش از نوروز ، تدارک بساط شادی ایام نوروز ، تهیه لوازم و مواد مورد نیاز سفره نوروز و … دارند. مردم قبل از آمدن نوروز لباس نو می خرند و خانه تکانی می کنند
نوروز در قزاقستان
نوروز برای قزاق ها بسیار مقدس بوده و اگر در این روز باران یا برف ببارد آن سال را سال خوبی می دانند. در عید نوروز مردم لباس نو و سفید به تن می کنند که نشانه شادمانی است. در شب سال تحویل هر کسی دو عدد شمع در بالای خانه اش روشن می کنند. آن ها قبل از عید حتما خانه تکانی می کنند چون معتقدند که تمیز بودن خانه در آغاز سال نو باعث می شود افراد آن خانه دچار بیماری و بدبختی نشوند. در شب نوروز دختران روستایی قزاق با آخرین گوشت باقیمانده از گوشت اسب غذایی به نام اویقی آشار می پزند و آن را برای آن هایی که دوستشان دارند می برند.