نمایندگان ملل مختلف در پرسپولیس
یکی از بناهای زیبا و بسیار مهم و البته بزرگ در تخت جمشید یا پرسه پولیس آپاداناست. مجله الی گشت تمام نمایندگان ملل مختلف در پرسپولیس را که در پلکان شرقی این بنا به تصویر در آمده اند به شما معرفی می نماید. در واقع پارسه پایتختی برای برگزاری مراسم های مهم سال از جمله نوروز بوده است. کاخ آپادانا یا کاخ داریوش محلی برای جمع شدن و پذیرایی از هیات های اعزامی از ساتراپی های (ایالت) مختلف دوران هخامنشی بود. این حجاری های واقع نما برای باستان شناسان بسیار ارزشمند است. چرا که نه تنها اشیا و آداب و رسوم آن دوره از تاریخ را در زمان جشن ها نشان می دهند بلکه پوشاک، لباس ها و صنعت هر یک از اقوامی که در آن دوره از تاریخ می زیسته اند را نیز با جزئیات تمام نشان می دهند. به عنوان مثال با نگاه کردن به حجاری پلکان شرقی آپادانا و بررسی نمایندگان ملل مختلف در پرسپولیس می توانید رداها و تزئینات آن ها، کلاه ها، آرایش موهای سر و حتی کفش ها و پاپوش آن ها را تصور کنید. در سفر به شیراز و در نهایت پارسه حتما به این حجاری بیشتر دقت نمایید.
مطالب مرتبط: آشنایی با نژادهای اسب ایرانی و تاریخچه اسبچه خزر بازگشت ۱۱ هزار شی تاریخی به ایران پس از ۸۰ سال معرفی آثار تاریخی ایران در کتاب تحقیقات اخیر آسیا-اروپا
کاخ آپادانا کاخی بود که همگان به حضور پادشاه شرفیاب می شدند. ارتفاع این کاخ بزرگ تر از حیاط آپادانا و دیگر کاخ ها بود. حدود ۱۰ هزار مهمان می توانست در این بنای پر ستون و چهارگوش قرار بگیرند. در این بنا تمام مهمان ها و نمایندگان ملل مختلف در پرسپولیس در یکی از پلکان های منتهی به آپادانا حکاکی شده اند.
مادها
این قوم کاسه های زیبا و گران قیمت به همراه شتری دو کوهانه که به آن زنگوله ای بسته شده است را هدیه آورده اند. گروه مادها در میان نمایندگان ملل مختلف در پرسپولیس بیشتر تعداد نفرات را در هیات اعزامی دارند. ۹ نفر ماد هدایایی همانند کاسه و جامی طلایی و دستبند و … را به همراه دارند.
ایلامی ها
هدیه هایی که این قوم برای پادشاه ایران باستان هدیه آورده است شامل یک جفت کمان تزیینی، یک جفت خنجر پارسی و یک شیر ماده با دو توله اش است. از جالب ترین صحنه هایی که حجاران و هنرمندان در این کتیبه به تصویر کشیده اند دردی است که شیر ماده می کشد. سر شیر ماده برگشته و با حالتی ناراحت و خشمناک به توله هایش نگاه می کند که نشان دهنده دردی است که می کشد.
پارت ها یا شاید هرایتان
هدیه این اقوام نیز، شتر دو کوهانه و پوستی گرانبها از یک حیوان وحشی است. همچنین ظرفی با دهانه گشاد و گرانبها نیز به همراه دارند. این گروه اعزامی در میان نمایندگان ملل مختلف در پرسپولیس شامل ۴ نفر هستند.
رخجیان یا قندهاری ها از افغانستان
افراد این گروه ۴ نفره، کاسه ای جام مانند در دست دارند. یکی از آن ها افسار شتر دو کوهانه زنگوله داری را در دست دارد و پوست جانور وحشی نیز از دیگر هدیه های نوروزی این گروه است.
سکایی ها از منطقه سیستان
سکایی هایی که در این حجاری دیده می شوند کلاه خودهای نوک تیزی دارند، شش نفر هستند و همگی مسلح هستند. تند خویی و البته جنگجو بودن آن ها در این نقش کاملا مشخص است. این قوم بیشتر لباس هایی گرانبها همانند شلواری مادی، جوراب و دست بند هایی شبیه به مادی داشته و مادیانی درشت هیکل را برای هدیه با خود به همراه آورده اند.
بلخیان یا باکتریان
این قوم نیز یک شتر دو کوهانه به همراه ظرفی گرانبها را به همراه دارند. این گروه چهار نفره هستند.
اسه گرتی ها از اهالی جنوب سیستان
لباس این قوم بسیار شبیه به لباس مادهاست. به همین دلیل فرض گرفته می شود که تیره ای از مادها باشند. لباس و شلوار مادی به همراه اسبی آراسته و زیبا از هدایای قوم اسگردیان است. این گروه پنج نفر هستند.
تراکیه ای ها (ترکیه ای ها)
چهار نفر بوده و با خود اسبی نر و بسیار قوی هیکل و سپر و نیزه به همراه دارند.
ارمنی ها
یکی از حجاری ها و قوم هایی است که بسیار سالم مانده است. رنگ براق و مشکی زیبای سنگ ها هنوز هم در این حجاری قابل مشاهده است و فرسایش های آب و هوا در طول سال ها هنوز زیبایی و ظرافت های این حجاری را از بین نبرده است. ارمنی ها با خود هدایایی از قبیل سبویی با دسته عقاب و اسبی که بسیار زیبا آراسته شده است، به همراه دارند. در میان نمایندگان ملل مختلف در پرسپولیس این گروه شامل ۳ نفر نماینده است.
بابلیان
بابلیان گروهی شش نفره هستند که یک جفت پیاله تزئین شده و شبیه به هم، پارچه یا عبایی که بسیار ظریف و زیبا حاشیه دوزی شده است و گاوی کوهان دار را هدیه آورده اند.
آشوری ها
هدایای آشوری ها بسیار است. این گروه هفت نفره در میان نمایندگان ملل مختلف در پرسپولیس یک جفت کاسه زیبا، یک جفت جام، پوست بره ای کوچک، لباس یا پارچه ای عبا مانند و دو عدد قوچ بزرگ به همراه دارند.
گنداریان (از اهالی خراسان)
گاوی بزرگ و کوهان دار به همراه نیزه ها و سپری بزرگ و گرد به همراه هیات اعزامی گنداریان به تخت جمشید در نوروز است.
سغدیان یا خوارزمی ها
این قوم نیز مسلح هستند و به راحتی منتظر ورود به تالار هستند. با این قوم ابزارآلات جنگی، بازوبند و تبرزین برای هدیه به تصویر کشیده شده است.
عرب ها
هدیه این مردم بادیه نشین شامل یک شتر جمازه یا شتری یک کوهان تیزرو، عبایی تا شده و یک دست لجام یا همان افسار شتر کامل است. این گروه از سه نفر تشکیل شده است.
لیبیایی ها
نیزه ای به همراه غزال آفریقایی و گردونه ای به همراه هیات آفریقایی لیبیایی سه نفره است که از راهی دور برای عید نوروز در تخت جمشید گرد آمده اند.
لیدیایی ها
این هیات اعزامی شامل شش نفر است. اولین نفر سردم دار گروه بوده که دست در دست یک فرمانده ایرانی دارد. دومین نفر یک جفت جامی گلدان شکل به همراه دارد. سومین نفر یک جفت کاسه دهان گشاد و تزئین شده در دو دست خود نگه داشته است. چهارمین نفر دو دستبند شاهانه زیبا و با طرح و نقشی یکسان به همراه دارد. دو نفر آخر نیز نریانی کوچک اندام را که گردونه ای چرخ دار را می کشند، هدایت می کنند. بازوبند طلایی که هم اکنون یکی از آن ها باقی مانده است حتی توسط تاریخ نویس گزنفون در کتاب آناباسیس به آن اشاره شده است. این بازوبند طلا با نقش شیردال هم اکنون در موزه بریتانیا نگهداری می شود. نمونه مشابه آن در موزه ویکتوریا و آلبرت لندن نگه داری می شود. جالبی موضوع محل کشف این بازوبندهاست که به جای تخت جمشید در تاجیکستان کشف شده است.
کاپادوکیه ای ها
این گروه پنج نفره با خود اسب نر درشت هیکلی را هدایت می کنند. همچنین هدایای دیگری از جمله لباسی مفخر و شبیه مادها، شلواری که جورابی به آن متصل است (جوراب شلواری) در دست دارند.
ایونیان (یونانیان)
این هیات اعزامی از تمدن ایونی شامل گروهی هشت نفره است که با خود هدایای بسیاری به همراه دارند. در دست های هر یک از این افراد دو ظرف یکسان دیده می شود. این ظروف شامل کاسه هایی جام مانند، جفت پیاله هایی کوچک و بزرگ در دست دو فرد مجزا، جفت پارچه هایی تا شده که دو نفر آن ها را حمل می نمایند. دو نفر اخر گروه نیز در هر دست خود گلوگه هایی از کلاف پشم به همراه دارند.
هراتیان
این گروه شامل ۵ نفر است. هراتیان با خود هدایایی همچون کاسه های جام مانند پیاله های آراسته و یک شتر دو کوهانه آورده اند. این گروه اعزامی با یک سرباز ایرانی همراه شده اند.
هندیان
این گروه نیز همانند هراتی ها شامل ۵ نفر در میان نمایندگان ملل مختلف در پرسپولیس هستند منتها با یک فرمانده ایرانی همراه شده اند. هدایای این گروه کیسه هایی حاوی خاک زر یا ادویه است. یکی از هندی ها با این کیسه ها را با ترازویی که بر دوش دارد حمل می کند. گور خر یا قاطر و دو تبر جنگی که سری دو طرفه یا به اصطلاح دو کمانه دارند نیز با خود آورده اند.
حبشیان
این قوم نیز ظرفی دربسته که محتویان درون آن مشخص نیست، عاج فیل و حیوانی عجیب که معلوم نیست چه حیوانی است به همراه دارند. این حیوان شبیه به زرافه ای است که برای اینکه در نقش جا بگیرد گردن آن را کوچک کشیده اند اما تا حدی شبیه به لاما نیز است. گروه اعزامی حبشیان شامل ۳ نفر است. این گروه آخرین گروهی است که در این مجموعه به تصویر در آمده است.
هیرکانیان یا کاری ها از اهالی سیستان
سپری گرد که بسیار زیبا و ظریف تزئین شده است به همراه نیزه ای نوک تیز به همراه دارند. همچنین از دیگر هدایای این گروه می توان به گاو نری که شاخ های مارپیچ دارد اشاره کرد.
مصری ها
متاسفانه نقش مصریان از بین رفته است. این نقش در بالای قوم سکاییان قرار گرفته است. با این وجود می توان تعداد این گروه را در میان نمایندگان ملل مختلف در پرسپولیس شش نفر شمرد. هدیه آن ها نیز پارچه و گاو بوده است.
۴ نظرات
خیلی خوب بود سپاس. گرجی ها که ساتراپ بودند همان سکاها نگاشته شده اند؟
ممنونم کلی گشتم جایی به تفکیک توضیح داده باشه که این صفحه روپیداکردم عالی
به نوبت خودم دستبوس انسانهایی هستن که برای شناسایی فرهنگ ایرانی قدمی برمی دارند.
چقدر ضریف و با مهارت تراشیده شدن ، ضرافت حجار یک سو و وصف واقعه با چند نقش روی سنگ واقعا زیرکانه و هوشمندانه بوده تا قرنها بعد ما پیام اجدادمان را بفهمیم ، ای کاش از اون دوران اطلاعات دقیقتر و بیشتری در دست بود