یکی از تفریحاتی که هر کسی میتواند در زندگی داشته باشد سفر و گشت و گذار در مناطق مختلف از جمله جاهایی است که آب و هوا و طبیعت خوبی دارند. بیشترین فصلهایی که در آنها فرصت سفر و فراغت از کار پیدا میکنیم بهار و تابستان هستند که طبیعت هم در زیباترین حالت خود به سر میبرد. اما همانطور که میدانیم در این فصلها بیشتر از همیشه حشرات در کمین هستند. حشراتی که بعضاً نیش آنها برای سلامتی انسان بسیار خطرناک و مهلک است. به همین خاطر مهم است که قدری درباره راهکارهای مقابله با نیش حشرات بدانیم. در این مقاله با الی گشت همراه باشید تا به بررسی برخی از این راهکارها بپردازیم.
چه از آن دسته از افرادی باشید که با طبیعت و موجودات طبیعی دوست هستند چه از آن دسته از افرادی که خیلی میانه خوبی با جانوران گوناگون موجود در طبیعت ندارند، حتماً باید در سفر به مناطقی که نزدیک به طبیعت هستند، تمام تلاشتان را بکنید تا از نیش حشرات بهدور بمانید. نیش حشرات بسیار خطرناک و حامل بیماریهایی همچون مالاریا و تب زرد است که حساسیتهایی ایجاد میکند و حتی در برخی موارد موجب تنگی نفس و مرگ افراد میشود.
در واقع باید گفت بسته به این که شما مورد گزش چه حشرهای قرار بگیرید، خطر متفاوتی تهدیدتان میکند و علایم مختلفی در بدنتان به وجود میآید. از آنجایی که این موجودات را نمیتوان از چرخه طبیعی حذف کرد، تنها کاری که میتوانیم برای محافظت از خودمان بکنیم آموختن راهکارهای مقابله با نیش حشرات و آشنایی با خطرات آنهاست. در ادامه با الی گشت همراه باشید تا قدری بیشتر به این موضوع بپردازیم.
همانطور که گفتیم قدم اول برای آموختن راهکارهای مقابله با نیش حشرات، آشنا شدن با خطرات گزیدگی توسط حشرات مختلف است. بعضی از این حشرات بیشتر از بقیه در طبیعت یافت میشوند و خطر بیشتری هم نسبت به بقیه دارند. در ادامه با خطرات نیشزدگی توسط بعضی از مهمترین این حشرات آشنا میشویم.
پشه یکی از رایجترین حشرات موجود در طبیعت است که اگر میخواهید درباره راهکارهای مقابله با نیش حشرات بدانید حتماً باید با خطرات نیش آن آشنا شوید. همانطور که میدانیم با رسیدن فصل تابستان و گرمشدن هوا، تعداد پشهها هم زیاد میشود. لازم است بدانید که پشهها از خون انسان تغذیه میکنند و ممکن است بیماریهایی مثل مالاریا، تب زرد و ویروس دانگ را به افراد انتقال دهند.
باید اضافه کرد محل گزش پشهها به شکل یک برآمدگی قرمز روی پوست ظاهر میشود و بدن بیشتر افراد واکنشی آلرژیک به آن نشان میدهد. در برخی افراد تمام بدن بیرون میریزد، پوست ملتهب شده و دچار خارش میشود.
یکی از اصلیترین ویژگیهایی که یک زنبور دارد نیش آن است. در حقیقت نمیتوان از راهکارهای مقابله با نیش حشرات حرف زد و اسمی از زنبور نیاورد. به خصوص به هنگام سفر در حالی که دارید از گشتزنی در طبیعت و بو کردن یک گل لذت میبرید ممکن است ناگهان احساس سوزش کنید. چرا که زنبور شما را نیش زده و دردتان شروع شده.
محل گزش زنبور درد دارد اما بسته به نوع زنبور ممکن است علایم متفاوت باشد. مثلاً در زنبور قرمز این درد شدیدتر احساس میشود و با التهاب پوست همراه است. زنبور قرمز در مناطق جنوب ایران، به خصوص در خوزستان، بوشهر و آبادان وجود دارد و بهعنوان زنبور گاوی هم شناخته میشود.
اما اگر بخواهیم از راهکارهای مقابله با نیش حشرات بگوییم و پای زنبور در میان باشد حتماً باید با علایم مختلفی که نیش آن میتواند در بدن ایجاد کند هم آشنا شویم. از جمله علایم گزیده شدن توسط زنبور قرمز باید به این موارد اشاره کرد: تعریق، افت فشار، پوست رنگپریده و سرد، تورم اطراف چشم، تورم گلو و زبان، کبودی لبها، استفراغ، تشنگی، تنفس سطحی و مداوم.
یکی از مواردی که لازم است در حوزه راهکارهای مقابله با نیش حشرات در خصوص زنبورها بدانید این است که زنبورهای قرمز همچون زنبورهای زرد بعد از نیشزدن نمیمیرند و ممکن است دوباره شما را نیش بزنند پس تا جایی میتوانید از جایی که هستند، دور شوید. خوشبختانه زنبورهای عسل بلافاصله بعد از نیشزدن میمیرند؛ اما نیش خود را در بدن باقی میگذارند. بهتر است در این مواقع با کمی فشار نیش را از پوست خارج کنید و محل گزش را بهخوبی بشویید.
عنکبوتها هم از جمله موجوداتی هستند که به وفور در طبیعت یافت میشوند و باید در راستای آموختن راهکارهای مقابله با نیش حشرات درباره آنها دانست. عنکبوتها همچنین از آن دسته حشراتی هستند که به هر هوسی نیش نمیزنند.
در حقیقت این موجودات تنها در مواقعی که احساس خطر کنند یا در لباس گیر بیفتند نیش میزنند. همچنین باید اضافه کرد که نیش عنکبوتهای سمی حساسیت ایجاد میکند و باعث ایجاد علایمی در بدن میشود. از جمله این علایم باید به این موارد اشاره کرد: قرمزی پوست، خارش و التهاب، تعریق، درد عضلات، درد معده، حالت تهوع و استفراغ، افزایش ضربان قلب و فشارخون.
کنهها هم از دیگر حشراتی هستند که باید در راستای آشنایی با راهکارهای مقابله با نیش حشرات درباره آنها دانست. این موجودات بیشتر در فضای باز و میان چمنها زندگی میکنند و حتی در هوای سرد تا دمای سه درجه سانتیگراد زنده میمانند. کنه میتواند مدتها روی پوست باقی بماند و از خون قربانی خود تغذیه کند. گزش کنه موجب خارش پوست، دردهای عضلانی، سردرد و تب و لرز میشود و بیماریهای خطرناکی مانند لایم و خشکی پوست را انتقال میدهد.
شاید فکر کنید که مورچهها که خطری ندارند؛ اما متأسفانه در اشتباهید. مورچهها هنگامی که احساس خطر کنند اغلب بهصورت دستهجمعی حمله کرده و نیش میزنند. محل گزش مورچه باعث واکنشهای آلرژیک در بدن میشود اما درد و حساسیت کمتری را نسبت به نیش زنبور ایجاد میکند.
گزش حشرات در سفر یکی از بدترین اتفاقهاست. به خصوص اگر مورچه قرمز شما را گاز بگیرد. گرچه مورچههای قرمز علاوه بر گاز میتوانند نیشتان هم بزنند و نیش آنها دردناک است. از جمله علایم گزیده شدن توسط آنها باید به این موارد اشاره کرد: تورم و خارش، سوزش شدید، کهیر، درد و قرمزی پوست.
ککها گونهای انگل هستند که از خون انسان و حیوانها تغذیه میکنند و در جنگلها و پارکها زیست میکنند. به همین خاطر اگر به دنبال یادگیری راهکارهای مقابله با نیش حشرات هستید حتماً باید درباره آنها بدانید. گزش کک به صورت لکههای قرمز کوچکی روی پوست ظاهر میشود و همچون نیش پشه باعث التهاب و خارش میشود.
لازم به ذکر است چنانچه حساسیت داشته باشید، این علائم شدیدتر هم میشود و به شکل سوزش، درد، کهیر، تورم زبان و دهان و مشکلات تنفسی ظاهر میشود.
حالا که قدری با خطرات مختلف نیش حشرات گوناگون در طبیعت و علایمی که در بدن ایجاد میکنند آشنا شدیم بهتر است برویم به سراغ بحث اصلی این مقاله یعنی بررسی راهکارهای مقابله با نیش حشرات در سفر. باید بدانید راههای مختلفی وجود دارد که با استفاده از آنها میتوانید به هنگام سفر به خصوص سفر به طبیعت از نیش حشرات موذی در امان بمانید. در ادامه با الی گشت همراه باشید تا به معرفی برخی از این راهکارها بپردازیم.
یکی از مؤثرترین راهکارهای مقابله با نیش حشرات به هنگام سفر استفاده از محصولات دافع حشرات است. برخی از این محصولات روی لباس اسپری میشوند و با تولید گاز بیرنگ، مانع از انتشار گازهایی میشوند که حشرات به آنها علاقه دارند. چرا که حشرات به گازهای دیاکسیدکربن، آمونیاک، رطوبت و مواد خوشبوکننده حساسیت دارند و جذب آنها میشوند.
همچنین پمادها و کرمها و ژلهایی وجود دارند که با استفاده از آنها بر روی پوست خود مانع از نزدیکشدن آنها به بدنتان خواهید شد. این محصولات را میتوانید از داروخانهها تهیه کنید.
یکی دیگر از راهکارهای مقابله با نیش حشرات به هنگام سفر استفادهنکردن از مواد معطر و آرایشی است. در واقع هر چقدر استفاده از کرمهای ضد حشرات مناسب است، باقی کرمها و مواد آرایشی اصلاً انتخاب خوبی نیستند. در حقیقت مواد آرایشی، کرمها و لوسیونها به دلیل بوی خاصشان، همچون یک تابلوی راهنما برای حشرات عمل میکنند و باعث هدایت آنها بهسوی شما میشوند. پس برای این که از نیش حشرات در سفر دور بمانید، حتماً تا جای ممکن از مواد آرایشی استفاده نکنید.
شاید تعجب کنید؛ اما یکی دیگر از راهکارهای مقابله با نیش حشرات استفاده از ویتامینهاست. ویتامینها علاوه بر افزایش سیستم ایمنی بدن و کاهش اثر نیش حشرات در سفر، میتوانند باعث دورکردن آنها از شما هم بشوند. استفاده از ویتامین B1 به خصوص برای دورکردن حشرات مناسب است. حشرات علیالخصوص پشهها، بوی این ویتامین را دوست ندارند و ناخودآگاه از آن دوری میکنند.
یکی دیگر از موارد مهم راهکارهای مقابله با نیش حشرات در سفر پوشیدن لباس مناسب است. به خصوص در سفر به مناطق نزدیک به باتلاقها و رودخانهها و جنگل بهتر است لباسهای پوشیده و ضخیم همچون شلوار جین بپوشید تا از نیش حشرات در سفر در امان بمانید. همچنین بهتر است لباسهایتان رنگ روشن باشد چرا که به این طریق میتوانید حشرات را دیده و آنها را بکشید. علاوه بر این بهتر است از کلاه و جوراب و پیراهن آستینبلند استفاده کنید تا حشرات نتوانند به راحتی نیشتان بزنند.
از دیگر راهکارهای مقابله با نیش حشرات که حتماً شما هم با آن آشنا هستید استفاده از پشهبند است. به خصوص زمانی به نواحی گرمسیری و مرطوب سفر میکنید، حتماً از پشهبند در هنگام خواب استفاده کنید. زیرا حشرات موذی در این نواحی بیشتر یافت میشوند و این کار باعث جلوگیری از گزش حشرات در سفر شده و خوابی آرام را برای شما به همراه دارد.
شاید به نظرتان عجیب بیاید؛ اما امروزه یکی از راهکارهای مقابله با نیش حشرات استفاده از چراغهای خاصی است که برای دورکردن حشرات در طبیعت ساخته شدهاند. این چراغها گازهای ویژهای دارند که برای دورکردن پشهها و نیش حشرات در سفر طراحی شدهاند و میتوان آنها را در فروشگاهها، به خصوص فروشگاههای مناسب طبیعتگردی پیدا کرد.
یکی دیگر از راهکارهای مقابله با نیش حشرات این است که اگر در طبیعت و جنگل هستید، کمی حشرهکش به لباسهایتان بزنید. با این کار میتوانید حشرات را از خود دورنگه دارید. البته بهتر است که آن را به پوستتان نزنید، چرا که افراد واکنشهای مختلفی نسبت به آن نشان میدهند. همچنین ممکن است با این کار دچار حساسیتهای پوستی شوید. بهجای آن میتوانید برای پوستتان از الکل سفید کمک بگیرید. مقدار کمی از آن را روی پوستتان که ممکن است در معرض نیش حشرات در سفر قرار بگیرد، بمالید تا حشرات ازتان دور شوند.
استفاده از پنکه و کولر هم از جمله راهکارهای مقابله با نیش حشرات به شمار میرود. پشهها اغلب جثه ضعیفی دارند و در هوای ساکن قادر به پرواز هستند. به همین خاطر قراردادن یک پنکه مسافرتی کوچک در کنار شما، میتواند این موجودات ضعیف را از شما دور کند تا در معرض آسیب نیش و گزیدگی آنها قرار نگیرید.
خوب است بدانید که لامپهای سفید حشرات و پشهها را به خود جذب میکنند. همانطور که شاید دقت کرده باشید حشرات مختلف جذب این نور سفید میشوند و از غروب تا سحر در اطراف آن میچرخند. پس باید گفت یکی از راهکارهای مقابله با نیش حشرات استفاده از لامپهای زردرنگ به جای سفیدرنگ است. همچنین میتوانید بهجای آن آتش روشن کنید. آتش، علاوه بر تأمین روشنایی، قادر است حشرات را هم دورنگه دارد.
شاید برایتان جالب باشد بدانید که یکی از راهکارهای مقابله با نیش حشرات که روشی قدیمی و سنتی به حساب میرود، استفاده از مرکباتی مثل لیمو و پرتقال و سیر است. حشرات از بو و گاز تولید شده توسط این موارد متنفرند و وجود آنها کنار شما و حتی خوردنشان باعث میشود تا ازتان دوری کنند.
در این مقاله از الی گشت به بررسی خطراتی که نیش حشرات مختلف میتواند برای انسان داشته باشد و علایم و تأثیرات آن بر بدن پرداختیم. همچنین راهکارهای مقابله با نیش حشرات را معرفی کردیم تا چنانچه قصد سفر به خصوص به مناطق طبیعی را دارید آنها را در ذهن داشته باشید و بتوانید از نیش این موجودات در امان بمانید.
مطالب مرتبط: در سفر به آفریقا چه واکسن هایی بزنیم؟ چند باور نادرست از طبیعت که باید بدانید