چقدر درباره لاکپشت پوزه عقابی می دانید؟
لاکپشت پوزه عقابی (Eretmochelys imbricata) یکی از زیباترین گونه های لاکپشت دریایی موجود در دنیا است. لاکپشتی که با چهره ی آرام و بانمکش مهم ترین مهمان آب های خلیج فارس محسوب می شود. بیشترین تعداد این گونه ی در خطر انقراض، در آب های خلیج فارس و جزیره قشم وجود دارد و به همین دلیل از عجایب هفتگانه ی قشم به شمار می آید. با الی گشت همراه باشید تا با این موجود دوست داشتنی بیشتر آشنا شویم.
مشخصات و ویژگی ها:
مطالب مرتبط عجایب هفتگانه قشم بهترین زمان سفر به قشم
وزن لاکپشت های پوزه عقابی حدودا ۸۰ کیلوگرم است و طول آن ها به یک متر می رسد.این لاکپشت ها از نظر زیبایی بی نظیر لاک و پوستشان و به علت کمیاب بودن، از عجایب هفتگانه جزیره ی قشم در کنار سایر جاذبه های این جزیره به شمار می آیند. به همین دلیل برای حفاظت از آن ها و جلوگیری از صید بی رویه، منطقه ی حفاظت شده ای به طول ۲۵ کیلومتر در جزیره قشم ایجاد شده است که خصوصا در فصل تخم گذاری این لاکپشت امنیت بالایی را برای نسل آن ها فراهم کرده است.این گونه، همچنین در جزیره ی کوچک شیدوار در خلیج فارس هم بسیار دیده می شود.که در فصل تخم ریزی کاملا تحت حفاظت قرار دارد.
این لاکپشت ها در حدود ۳۰ الی ۵۰ سال عمر کرده و قدمتشان به ۱۰۰ میلیون سال پیش بر می گردد. لاکپشت پوزه عقابی، تنها زمانی از آب بیرون می آید که به مرحله ی بلوغ جنسی (دو سال و ۴ الی ۵ ماهگی) رسیده باشد. جالب است بدانید این موجودات زیبا، تنها زندگی می کنند و تنها برای جفت گیری به یکدیگر می پیوندند.
تخم گذاری:
تخم ریزی این لاکپشت استثنایی، هر سال از شهریور تا اسفند ماه اتفاق می افتد و درایران اوایل بهار می توان شاهد تخم گذاری این گونه، در سواحل بود. با توجه به حضور این لاکپشت در سواحل خلیج فارس، کشورهایی چون عمان و امارات هم مناطق حفاظت شده ای برای این لاکپشت ها در ساحل در نظر گرفته اند. لاکپشت پوزه عقابی ماده، قبل از زمان تخم ریزی، نقطه ای را در ساحل انتخاب کرده و به کمک باله هایش، گودالی به عمق ۳۰ الی ۴۰ سانتیمتر در آن حفر می کند تا در زمان تخم ریزی، تخم ها را در این گودال ها حفر کند. این موجودات می توانند در هر سال بین ۳ الی ۶ بار تخم گذاری کنند. برای این کار ،تنها جنس ماده به ساحل باز می گردد تا بارها در همان مکان تخم گذاری کند.
دلایل انقراض:
گوشت این حیوان در کشور ژاپن و چین طرفدار زیادی دارد و به همین دلیل صید بی رویه ی این حیوان زیبا موجب شد که امروزه در معرض خطر انقراض قرار بگیرد. لاکپشت پوزه عقابی، در معرض خطرات طبیعی و انسانی زیادی قرار دارد. حتی قبل از تولد، نوزادان این لاکپشت که پس از دو ماه ماندن درون تخم، از آن بیرون می آیند توسط جانداران دیگر (خرچنگ و اختاپوس) شکار می شوند.
با وجود این که این لاکپشت ها در هر بار تخم ریزی بین ۱۴۰ تا ۲۰۰ تخم می گذارند ممکن است فقط یک تخم سالم بماند و به تولد و رشد عضو جدیدی از خانواده های این لاکپشت بی نظیر بیانجامد. یکی از عمده دلایل انقراض این گونه، طعم لذیذ گوشت آن است، اما جالب است بدانید لاک چند رنگ این جاندار به قدری زیبا است که پس از شکار در صنایع مختلفی از آن استفاده شده و در محصولاتی مانند قاب عینک ، شانه، لوازم دکوراسیون و حتی ظروف و طلا و جواهر به کار می رود. همچنین این جاندار، پوست بسیار زیبایی دارد که از آن نیز در تهیه وسایل تزئینی استفاده می شود. علاوه بر این ها، لاکپشت پوزه عقابی توسط موجودات دریایی متعدد و عموما کوسه ها شکار می شود .
شکار غذا:
علت انتخاب نام پوزه عقابی برای این لاکپشت، پوزه یا منقار کوتاه آن است که به آن در بیرون کشیدن غذای عمده اش (جلبک و اسفنج دریایی) از میان مرجان ها کمک می کند. منقار این نوع لا کپشت ها تیز و برنده است و غذا را به صورت مکشی وارد دهان خود می کنند، اما سیستمی برای خرد کردن و جویدن غذا در دهانشان وجود ندارد. علاوه بر جلبک های دریایی که عمده ی غذای این لاکپشت را تشکیل می دهد، میگو، صدف، ماهی های کوچک و غیره نیز برای این جاندار غذای خوبی محسوب می شوند. به همین علت است که به این موجودات، همه چیز خوار هم گفته می شود!
برای سفر به این منطقه رزرو هتل قشم خود را انجام دهید و چمدان را ببندید.