قلعه قدیمی یا پورانا کویلا، قدیمی ترین بنای دهلی

پورانا کویلا با نام مستعار قدیمی‌ترین بنای تاریخی در دهلی نمونه خوبی از تاریخ، میراث، و جذابیت دنیای قدیم است؛ همه آثار موجود در آن گرد هم می‌آیند تا آن را به یک جاذبه منحصربه‌فرد تبدیل کنند. این بنای عصر مغول به‌عنوان یکی از قدیمی‌ترین قلعه‌های دهلی، شاهد تاریخ پرحادثه دهلی بوده است. چه عاشق تاریخ باشید و چه نباشید، چیزهای زیادی در داخل این قلعه خواهید یافت تا شما را مجذوب خود کند. آیا به کاوش درگذشته باشکوه پایتخت ملی هند علاقه‌مند هستید؟ سپس هنگام خروج از اقامتگاه خود در دهلی برای گشت‌وگذار، حتماً از این قلعه تاریخی دیدن کنید.

در اینجا مجله گردشگری الی گشت، مقاله‌ای درباره قلعه قدیمی دهلی، اهمیت تاریخی و گردشگری آن و تمام جزئیات جالب در مورد این قلعه، از جمله تاریخچه، معماری، زمان‌بندی، هزینه ورودی و حقایق کمتر شناخته شده را جمع‌آوری کرده است تا سفر شما را به امری دلپذیر تبدیل کند.

 

 

قلعه پورانا کویلا، در یکی از قدیمی‌ترین مناطق دهلی، منطقه ایندراپراستا، واقع شده است؛ به‌طوری‌که، طبق گفته‌های باستان‌شناسان، قدمت این منطقه به ۵ هزار سال پیش برمی‌گردد. ساخت این قلعه با زمان سلطنت سه پادشاه هند پادشاه مغول همایون، پادشاه افغان شیرشاه سوری و در نهایت اسلام شاه مصادف بوده است.

امروزه پورانا کویلا عظمت اولیه خود را ازدست‌داده است. اگرچه نمای بیرونی قلعه هنوز ظاهری باشکوه دارد، اما بسیاری از ساختارهای داخلی در مسیرهای زمان، طبیعت و انسان گم شده‌اند. تنها تعداد کمی از ساختارهای داخلی توانسته‌اند دست‌نخورده باقی بمانند. اما این موضوع، به‌هیچ‌وجه محبوبیت قلعه را از بین نبرده است. قلعه قدیمی دهلی، همچنان یکی از جذاب‌ترین اماکن گردشگری این شهر است. نمایش نور و صدا که عصرها در اینجا برگزار می‌شود نیز جذابیت اصلی برای بازدیدکنندگان است.

باور عمومی بر این است که امپراتور همایون این قلعه قدیمی دهلی را در اوایل قرن شانزدهم ساخته و آن را با دروازه‌های عظیم تزیین کرده است. علاوه بر این، او پایه و اساس پایتخت جدید خود را در این مکان بنا نهاد. هنگامی که شیرشاه سوری پس از شکست همایون در سال ۱۵۴۰ کنترل این بنا را به دست گرفت، نام آن را به شرگر تغییر داد. او در طول پنج سال حکومت خود، چندین بنا و سازه جدید به مجموعه پورانا کویلا اضافه کرد.

در طول سالیان، این قلعه محل سکونتگاه‌های موقت بسیاری بوده است. در زمان جنگ جهانی دوم، این قلعه به‌عنوان اردوگاه حدود ۳۰۰۰ ژاپنی محسوب می‌شد. پس از استقلال و تقسیم کشور، این قلعه برای هزاران نفر از مردمی که از دهلی به پاکستان می‌رفتند سرپناه ایجاد کرد.

پورانا کویلا، یک سازه عظیم با دیوارهایی است که تا ارتفاع ۱۸ متری بالا می‌روند. طول آنها ۱.۵ کیلومتر است. این قلعه که به شکل مستطیل است با سه ورودی طاقدار به نام‌های بارا دروازه (دروازه بزرگ)، همایون دروازه (دروازه جنوبی) و دروازه تالقی(دروازه ممنوع) تزئین شده است. هر سه دروازه دارای ویژگی مشابهی هستند؛ به طوری که همه آن‌ها سازه‌های دو طبقه‌ای هستند که از ماسه‌سنگ ساخته شده‌اند و با دو برج نیمه مدور غول‌پیکر تزئین شده‌اند. جزئیات پرآذین در آلاچیق‌ها و بالکن‌ها و دروازه‌های دژ، آثاری از سبک راجستانی را نشان می‌دهد. مسجد Qila-i-Kunha واقع در داخل قلعه قدیمی دهلی، دارای پنج درگاه است و به سبک معماری هندی-اسلامی طراحی شده است.

مجموعه قلعه پورانا کویلا جاذبه‌های گردشگری متعددی دارد که بازدید از آن‌ها، برای آشنایی با تاریخ و تمدن هند، به شدت توصیه می‌شود. مهم‌ترین جاذبه‌های دیدنی قلعه قدیمی دهلی، عبارت‌اند از:

  • مسجد Qila-i-Kunha؛ مسجدی تک گنبدی که توسط شیرشاه سوری ساخته شده است.
  • شر مندل؛ یک برج دوطبقه هشت‌ضلعی که به‌عنوان کتابخانه و رصدخانه شخصی همایون کاربری داشته است.  
  • موزه پورانا کویلا
  • سه دروازه ورودی باشکوه
  • کایرالمنزیل؛ مسجدی، در فاصله حدودی ۵۵۰ متر که توسط مادر رضاعی اکبر ساخته شده است.
  • دروازه شیرشاه سوری یا لعل درپوازا؛ بنای تاریخی در فاصله حدود ۳۵۰ متر که ورودی جنوبی شیرگره محسوب می‌شود.

هر روز غروب، پورانا کویلا با یک نمایش نور و صدای جذاب زنده می‌شود. این نمایش که به‌عنوان یکی از بهترین نمایش‌های نور و صدا در هند در نظر گرفته می‌شود، نمایشی بصری است که به شما امکان می‌دهد نکات بسیاری را درباره تاریخ، میراث، جنگ، سیاست و دیگر جنبه‌های دهلی، درست در دوران مدرن، از دوره مغول تا قرن بیستم، بیاموزید. نام این نمایش به‌درستی Ishq-e-Dilli است که «عاشقانه دهلی» معنا می‌شود.

  • مدت‌زمان اجرای نمایش: ۶۰ دقیقه
  • زمان‌بندی اجرا:
  1. هندی؛ ۱۹:۳۰ شب تا ۲۰:۳۰ شب
  2. انگلیسی؛ ۲۱:۰۰ شب تا ۲۲:۰۰ شب
  • جمعه‌ها نمایشی وجود ندارد.
  • هزینه ورودی؛ ۱۰۰ روپیه برای بزرگسالان و ۵۰ روپیه برای دانش‌آموزان، سالمندان، افراد ناتوان و کم‌توان‌ و کودکان (۳ تا ۱۲ سال)

موزه پورانا کویلا که در کنار ورودی اصلی قلعه قرار دارد، یک جاذبه کلیدی در مجموعه است. نمایشگاه‌های اصلی موزه شامل ابزارهای ماقبل تاریخ است که قدمت آن‌ها به دوره موریان، گوپتا سونگا، کوشانا و سلطان نشین برمی‌گردد. همچنین علاوه بر این موارد، چندین شیء دیگر که در حفاری‌های باستان‌شناسی به دست آمده‌اند، در موزه این قلعه قدیمی دهلی به چشم می‌خورند. بقایای جنگ اول استقلال و چندین نسخه خطی قدیمی، منسوجات، سفال و غیره که در اینجا به نمایش گذاشته شده‌اند، آن را به یکی از بهترین موزه‌های دهلی تبدیل کرده است که بازدید از آن به تمام گردشگران علاقه‌مند به تاریخ هند، توصیه می‌شود.

  • زمان‌بندی بازدید از موزه؛ ۹:۰۰ صبح تا ۱۷:۰۰ بعد از ظهر
  • موزه در روزهای جمعه و تعطیلات رسمی تعطیل است.
  • هزینه ورودی؛ رایگان
  • در شر مندل، کتابخانه‌ای که در داخل قلعه قدیمی دهلی قرار داشت، ب.د که همایون از پله‌ها لیز خورد و با مرگ روبه‌رو شد.
  • در ابتدا، همایون در داخل پورانا کویلا قبل از انتقال جسدش به کالانور در پنجاب به خاک سپرده شد و در نهایت در آرامگاه باشکوه همایون آرام گرفت.
  • باروهای قلعه به عنوان پس‌زمینه تئاتر در دهه ۱۹۷۰ استفاده می‌شد که سه نمایشنامه توسط مدرسه ملی درام روی صحنه رفت.
  • حفاری‌های اخیر به این نظریه منجر شده است که این قلعه در همان مکانی ساخته شده است که زمانی پادشاهی پانداوا ایندراپراستا وجود داشته است.

اگر به کشور هندوستان و شهر دهلی سفر کرده‌اید و قصد بازدید از قلعه قدیمی دهلی را دارید، می‌بایست از هر کجای دهلی که هستید، خود را به دهلی نو و منطقه ایندراپراستا برسانید. برای رسیدن به این قلعه، می‌توانید از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده نمایید. در ادامه به شرح مسیر رفت و آمد می‌پردازیم:

  • اتوبوس‌های با شماره ۷۷ و ۳۷۴ به این پورانا کویلا می‌روند و شما می‌توانید خود را به ایستگاه‌های اتوبوس مدنظر برسانید.
  • همچنین درصورتی‌که از هتل رادیسون بلو یک خط مترو آبی را سوار شوید، به قلعه قدیمی دهلی می‌رسید.
  • اگر در اطراف حوض خاص هستید،  باید دو خط مترو زرد و بعد بنفش را سوار شوید تا به این قلعه برسید. زمانی که به ایستگاه مترو پراگاتی میدان رسید، ۱۱ دقیقه پیاده‌روی کنید تا به قلعه پورانا کویلا برسید.

موقعیت مکانی فوق‌العاده قلعه قدیمی ذهلی، به گونه‌ای است که علاوه بر دسترسی آسان به آن توسط وسایل حمل و نقل عمومی، از دیگر مزایای آن می‌توان به وجود انواع جاذبه‌های تاریخی، طبیعی و گردشگری در اطراف پورانا کویلا، اشاره نمود. بنابراین برخی از مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری در نزدیکی این قلعه عبارت‌اند از:

  • پارک ملی جانورشناسی؛ در فاصله ۵۵۰ کیلومتر
  • دروازه هند؛ در فاصله ۲.۱ کیلومتر
  • مقبره همایون؛ در فاصله ۲.۹ کیلومتر
  • مقبره نظام الدین؛ در فاصله ۲.۹ کیلومتر
  • آرامگاه میرزا غالب؛ در فاصله ۲.۷ کیلومتر
  • مجلس پارلمان؛ در فاصله ۴.۴ کیلومتر
  • جانتار مانتار؛ در فاصله ۵ کیلومتر

قلعه قدیمی دهلی، در دهلی‌نو و منطقه ایندراپراستا واقع شده است.

هزینه ورودی، حدود ۳۰ روپیه برای هندی‌ها و ۵۰۰ روپیه برای گردشگران خارجی است. بهتر است بدانید، ورود برای کودکان زیر ۱۵ سال رایگان است.

برای بازدید از قلعه قدیمی دهلی، همه‌روزه از ۷:۰۰ صبح تا ۱۷:۰۰ بعدازظهر، فرصت دارید.

بله شما می‌توانید با اتوبوس‌های خط ۷۷ و ۳۷۴ و همچنین بسته به مبدا خود با استفاده از خطوط آبی، زرد و بنفش مترو به پورانا کویلا برسید.

پورانا کویلا در دهلی یک میراث زنده است که به شما نگاهی اجمالی به تاریخ و تمدن غنی این شهر می‌دهد. این بنای تاریخی، علاوه بر معماری خیره‌کننده و سازه‌های قدیمی و بی‌نظیر، آثار تاریخی و باستانی بسیاری را در خود جای‌داده است. تمام آثار و بناهای موجود در قلعه قدیمی دهلی، نشان‌دهنده داستانی در دل تاریخ پادشاهی است. اگر به کشف تاریخ این شهر علاقه‌مندید توصیه می‌شود، به موزه، کتابخانه و رصدخانه و همچنین مسجد این قلعه، حتماً سر بزنید. علاوه بر جاذبه‌های تاریخی و گردشگری، نمایش نور و صدا، به‌عنوان یکی از بهترین نمایش‌های نور و صدا در هند، در این قلعه برگزار می‌شود.

جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره زمان برگزاری تور هند برای بازدید از پورانا کویلا، تهیه بلیط و رزرو اقامتگاه، با کارشناسان آژانس مسافرتی الی گشت در ارتباط باشید.

 

مطالب مرتبط:
آشنایی کامل با سیستم حمل و نقل دهلی
بهترین زمان سفر به دهلی چه فصلی است؟
تفاوت دهلی با دهلی نو چیست؟ پایتخت هند کدام است؟

مطالب مرتبط

جشنواره های کیش در طول سال

آشنایی با انواع سوغات کیش

بهترین شهربازی های ازمیر برای تجربه یک شب شگفت انگیز