قلعه سیگیریا، جاذبه تاریخی سریلانکا

اگر به سفر و گشت و گذار در نقاط مختلف دنیا علاقه‌مند باشید حتماً می‌دانید که قاره آسیا مناطق و سرزمین‌های دیدنی بسیاری را در خود جای داده که باید از آنها دیدن کرد. یکی از این سرزمین‌های دیدنی و پر جاذبه کشور سریلانکا است. از جمله جاذبه‌های بسیار دیدنی و تاریخی سریلانکا قلعه سیگیریا است که اگر قصد سفر به سریلانکا را دارید نباید بازدید از آن را از دست بدهید. در این مقاله با الی گشت همراه باشید تا شما را با این قلعه دیدنی آشنا کنیم.

قلعه سیگیریا، از جمله آثار باستانی و تاریخی واقع در کشور سریلانکا است که به دلیل زیبایی‌های طبیعی و معماری منحصر به ‌فرد خود مشهور است. این قلعه که با نام سیگیریا سروا هم شناخته می‌شود، در استان مرکزی سریلانکا، در فاصله‌ای حدود ۱۶۰ کیلومتری به شمال شرقی از پایتخت سریلانکا یعنی شهر کلمبو قرار گرفته.

نزدیک‌ترین شهر به این قلعه، دامبولا است که در ۲۵ کیلومتری قلعه واقع شده. این قلعه بر روی یک تپه با ارتفاع حدود ۲۰۰ متر از سطح زمین قرار دارد که از دور، چشم اندازی بسیار دیدنی از محیط دارد.

قلعه سیگیریا در گذشته به عنوان یک کاخ شاهانه و قلعه دفاعی برای پادشاهی‌های مختلف به کار می‌رفته. از ویژگی‌های جالب قلعه سیگیریا معماری منحصر به ‌فرد آن است که با صخره‌های بلند احاطه شده و استوار شده.

قلعه سیگیریا از جمله برجسته‌ترین آثار باستانی سریلانکا است که قدمت آن به قرن پنجم میلادی برمی‌گردد. این قلعه، در طول تاریخ به دلیل موقعیت استراتژیک و طراحی خاص خود، به ‌عنوان یکی از عجایب معماری و تاریخی این منطقه شناخته می‌شده.

شاه کاساپا، از پادشاهان سلسله موریا، در سال ۴۷۷ میلادی بعد از قتل پدر خود، پادشاه دهاتوسنا، بر تخت نشست. او که از ترس انتقام برادرش (موگالانا) به دنبال جایی امن برای ساخت پایتخت بود، قلعه سیگیریا را بر روی صخره‌ای به ارتفاع ۲۰۰ متر بنا کرد. این صخره به دلیل ارتفاع زیاد و دید گسترده به اطراف، مکانی ایده‌آل برای پناه گرفتن از حملات احتمالی محسوب می‌شد.

 شاه کاساپا در این منطقه کاخ‌ها، باغ‌ها و معابد بسیاری ساخت و از سیگیریا به‌عنوان پایتخت خود استفاده کرد. بعد از ۱۸ سال حکومت، او در نبردی با موگالانا شکست خورد و جان خود را از دست داد.

با الی گشت، رزرو هتل آسان‌تر از همیشه است.

بعد از مرگ شاه کاساپا، موگالانا قدرت را به دست گرفت و پایتخت را به محل اصلی خود بازگرداند. قلعه سیگیریا رفته‌رفته اهمیت سیاسی خود را از دست داد و به صومعه‌ای بودایی تبدیل شد. راهبان بودایی تا قرن دوازدهم میلادی در این منطقه اقامت داشتند و از سیگیریا به‌ عنوان محلی برای نیایش و مراقبه استفاده می‌کردند.

قلعه سیگیریا بعد از قرن‌ها متروکه بودن، در قرن نوزدهم میلادی به دست کاشفان بریتانیایی کشف شد. این کاوش‌ها باعث جلب توجه باستان‌شناسان و علاقه‌مندان به تاریخ شد و از آن زمان تا به حال، سیگیریا به‌ عنوان یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری سریلانکا در دنیا شناخته می‌شود.

قلعه سیگریا به نوع شهرسازی و طراحی متفاوتش مشهور است. همچنین تماشای نقوش و تزیینات دیواره‌های سنگی آن نیز بر شهرتش اضافه کرده. ساکنان قبلی سیگیریا یا این نقاشی‌ها را با سنگ روی دیوارها کشیدند یا آن را کنده‌کاری کردند.

طراحی‌های رنگی و نقوش برجسته نشانگر تکنیک پیشرفته و مهارت بالای نقاشان در آن دوران به حساب می‌رود. هر کدام از این نقاشی‌ها داستان‌های مختلفی از زندگی روزمره، فتح‌ها و شکست‌های مردمان آن زمان را روایت می‌کند که اطلاعات تازه‌ای را درباره حکومت کاشیاپا در اختیار باستان‌شناسان قرار می‌دهد.

اما شاید بخواهید بدانید چرا قلعه سیگیریا به این نام خوانده می‌شود. خوب است بدانید نام‌گذاری «سیگیری» به شباهت آن به یک شیر، بازمی‌گردد. حتی سیگیریا به عنوان تپه شیر ترجمه می‌شود که از دو کلمه سیگریا (سیگرا) به معنی شیر و گیری (گرا) به معنی تپه یا کوه تشکیل شده است.

قلعه سیگیریا به لحاظ معماری، شاهکاری بی‌نظیر است که ترکیبی از طراحی‌های نظامی و هنری در آن به کار رفته. این قلعه بر روی یک صخره‌ی عظیم قرار گرفته و به لطف موقعیت جغرافیایی‌ خود، منظره‌ای چشم‌نواز و منحصر به ‌فرد به اطراف دارد. در ادامه با الی گشت همراه باشید تا شما را با برخی از ویژگی‌های معماری این مکان آشنا کنیم.

قلعه سیگیریا دارای سیستم‌های آبیاری و باغ‌های زیبایی است که در دامنه صخره قرار گرفته‌اند. این باغ‌ها با استفاده از شبکه‌های پیچیده آبیاری، آب را به استخرها و حوضچه‌های کوچک و بزرگ هدایت می‌کنند. جالب این که این باغ‌های آبی به ‌عنوان یکی از قدیمی‌ترین باغ‌های منظم جهان شناخته می‌شوند.

 از جمله عجیب‌ترین ویژگی‌های معماری سیگیریا باید به دیوارهای آینه‌ای آن اشاره کرد. این دیوارها با گچ جلا داده شده و به شکلی طراحی شده‌اند که بازدیدکنندگان بتوانند تصویر خود را در آن ببینند. بر روی این دیوارها، نوشته‌ها و شعرهایی از بازدیدکنندگان باستانی به چشم می‌خورد که از زیبایی قلعه تمجید کرده‌اند.

 قلعه سیگیریا به نقاشی‌های دیواری زیبایی که در دل صخره‌هایش قرار دارند در دنیا مشهور است. این نقاشی‌ها چهره‌های زنانی را نشان می‌دهند که به‌ صورت خاصی با ظرافت و دقت فراوان نقاشی شده‌اند. این نقاشی‌ها بخشی از دکوراسیون داخلی کاخ‌ها و معابد بوده‌اند و نشان‌دهنده فرهنگ و هنر سریلانکا در دوران باستان هستند.

بهترین قیمت‌ها برای بهترین مقاصد! خرید بلیط هواپیما با الی گشت.

 پلکان اصلی قلعه سیگیریا که به بخش بالایی صخره و کاخ شاه منتهی می‌شود، از میان دو پنجه بزرگ شیر ساخته شده. این پنجه‌ها نمادی از شیر هستند که نماد قدرت و سلطنت شاه کاساپا بوده. ورودی اصلی قلعه به‌عنوان «دروازه شیر» شناخته می‌شود و از آنجا می‌توان به بالاترین بخش قلعه دسترسی پیدا کرد.

قلعه سیگیریا بخش‌ها و جاذبه‌های مختلفی دارد که بهتر است پیش از بازدید از این قلعه با آنها قدری آشنا شوید. در ادامه با الی گشت همراه باشید تا شما را با این بخش‌ها بیشتر آشنا کنیم.

باغ آب صخره قلعه سیگیریا در غرب این گردشگاه قرار گرفته است. این باغ از سه باغ متقارن در محورهای شرقی – غربی تشکیل شده و مردم از آن برای کشاورزی استفاده می‌کرده‌اند. باغ اول غرق در آب است و جریان آب در آن با چهار راه فرعی به بخش اصلی هدایت می‌شود.

 باغ دوم سیگیریا مجموعه‌ای از استخرهای عمیق و بزرگ است. جریان آب‌های زیرزمینی به ماندگاری این استخرها کمک می‌کند و همچنین بارش باران‌های سیل‌آسا و موسمی در نگه داشتن سطح آب‌های زیرزمینی تأثیرگذار بوده است.

 باغ سوم هم نسبت به دو باغ دیگر در ارتفاع بالاتری قرار دارد و شامل یک استخر بزرگ هشت‌ضلعی می‌شود. دیوارهای سنگی قلعه سیگیریا در حاشیه شرقی این باغ قرار دارد.

باغ تخته‌سنگی قلعه صخره‌ای سیگیریا در سریلانکا از مجموعه تخته‌سنگ‌های کوچک و بزرگ تشکیل شده. اگر در مسیر گردش خود به این منطقه سر بزنید، تعداد زیادی غارهای طبیعی و تماشایی را خواهید دید. نوع شکل سنگ این غارها کشیده و قطره‌ای بوده. حتی بعضی از این غارها به‌عنوان عبادتگاه توسط راهبان بودایی استفاده می‌شده.

این باغ سرتاسر دامنه شمالی و جنوبی کوهپایه سیگیریا را پوشش می‌دهد و در زمان‌های قدیم آلاچیق‌هایی روی آن قرار داشته. همچنین مردمان بومی آنجا از سنگ‌های بلند این تخته‌ها برای دفاع از خود مقابل دشمن بهره می‌بردند.

 تالار تماشاگران، صخره موعظه و غار آسانا از دیگر بخش‌های این باغ است که به ترتیب صاحب تختی به ارتفاع ۲۰ متر و صندلی سنگی روی تخته‌سنگی بلند هستند. همچنین داخل غار آسانا سنگ‌هایی برش‌خورده به شکل صندلی در آن وجود دارد.

این باغ پلکانی از پایین سنگ قلعه سیگیریا شروع می‌شود و پله‌های آن از آجر هستند. این پله‌های پوشیده از گیاهان سبز در اطراف قلعه به‌صورت پلکانی بنا شده‌اند و ظاهری متحدالشکل دارند.

علاوه بر این سیگیریا دارای کاخ‌هایی سنگی است. کاخ‌های سنگی سیگیریا بر روی تپه‌ای طبیعی واقع شده‌اند و به دو قسمت اصلی به نام‌های سیگیریا دورا (قسمت پایین) و سیگیریا میریسا (قسمت بالا) تقسیم می‌شوند. هر یک از این قسمت‌ها دارای ویژگی‌ها و جاذبه‌های خاصی هستند که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

سیگیریا دورا شامل باغ‌ها و تالارهایی می‌شود که در پایه تپه سنگی قرار گرفته‌اند. این باغ‌ها با طراحی‌های هنری و آب‌نماهای زیبا تزیین شده‌اند و به عنوان یکی از زیباترین بخش‌های قلعه سیگیریا شناخته می‌شوند.

باغ‌های سیگیریا دورا با استفاده از سیستم‌های آبیاری پیشرفته و هنری طراحی شده‌اند که به طور هوشمندانه‌ای آب را به‌تمامی نقاط باغ هدایت می‌کنند. تالارهای سیگیریا دورا هم با دقت و هنرمندی خاصی ساخته شده‌اند و از مصالح محلی و سنگ‌های صخره‌ای بهره‌برداری شده‌اند.

 این تالارها به عنوان محل اقامت و پذیرایی پادشاهان و مهمانان ویژه مورداستفاده قرار می‌گرفته‌اند و از دکوراسیون و تزیینات فراوانی برخوردارند.

سیگیریا میریسا بر روی قسمت بالایی تپه‌ای ایستاده و با پل‌ها و راه‌های خطرناک می‌توان به آن دسترسی داشت. این بخش از قلعه شامل کاخ اصلی، بناهای تاریخی و مذهبی، غارها و آثار هنری متعدد می‌شود.

کاخ اصلی که در سیگیریا میریسا قرار دارد، از یک سنگ بلند ساخته شده و از تزیینات مینیاتوری و نقوش هنری فراوانی برخوردار است.

غارهای موجود در سیگیریا میریسا هم از دیگر جاذبه‌های این بخش است که به‌ عنوان محل‌های مذهبی و محل اقامت راهبان مورد استفاده بوده. این غارها بادقت و هنر خاصی تراشیده شده‌اند و از نقوش و تزیینات هنری متعددی برخوردارند.

لازم است بدانید سیگیریا یک شهر کاملاً گرم و شرجی است. میزان رطوبت در این شهر بسیار بالا بوده و ممکن است زمانی که به قلعه سیگیریا می‌رسید، رطوبت اذیتتان کند. اغلب مسافران در فصل‌های خشک‌تر از این قلعه بازدید می‌کنند.

بهترین زمان سفر به این قلعه از نظر فصلی، از اواخر دسامبر تا اوایل آوریل است. در این فصل‌ها میزان رطوبت بسیار پایین‌تر است. گرچه باز هم هوا گرم است. بنابراین اگر قصد دارید به بالای قلعه برسید، حتماً مایعات بسیار زیادی همراه خود داشته باشید تا بتوانید در گرمای سیگیریا دوام بیاورید.

قلعه سیگیریا هر روز از ۷ صبح تا ۷ غروب باز است و بهترین زمان بازدید از آن بعد از غروب آفتاب است. لازم به ذکر است که دمای هوا در این ساعات کاهش یافته و گرمای هوا هم کمتر می‌شود. همچنین تعداد گردشگران هم در ساعات پایانی روز کمتر می‌شود.

ساعت ۵ غروب گیشه خرید بلیط بازدید از قلعه بسته می‌شود. به همین خاطر اگر می‌خواهید به آخرین سانس بازدید از این قلعه برسید، حتماً ساعت ۵ برای خرید بلیط اقدام کنید.

دسترسی به شهر سیگیریا از راه‌های مختلفی مانند اتوبوس، تاکسی و قطار امکان پذیر است. یکی از محبوب‌ترین راه‌های سفر به سیگیریا، از طریق قطار است. در صورتی که قصد دارید از کلمبو به سیگیریا سفر کنید، می‌توانید از طریق قطار معروف سریلانکا به این شهر سفر کنید.

قیمت بلیط این قطار از ۱ دلار تا ۱۰ دلار بوده و تنها در ۱ ساعت و نیم می‌توانید به سیگیریا برسید. پس از رسیدن به شهر سیگیریا، می‌توانید با استفاده از تاکسی، اتوبوس یا توک توک‌های سریلانکا به قلعه سیگیریا سفر کنید.

در این مقاله از الی گشت به معرفی یکی از مهم‌ترین و دیدنی‌ترین جاذبه‌های تاریخی کشور سریلانکا یعنی قلعه سیگیریا پرداختیم که از معماری منحصر به فرد و ویژه‌ای برخوردار است. این قلعه، در طول تاریخ به دلیل موقعیت استراتژیک و طراحی خاص خود، از عجایب معماری و تاریخی این منطقه شناخته می‌شده و اگر به سریلانکا سفر می‌کنید نباید بازدید از آن را از دست بدهید.

این قلعه در استان مرکزی سریلانکا، در فاصله‌ای حدود ۱۶۰ کیلومتری به شمال شرقی از پایتخت سریلانکا یعنی شهر کلمبو قرار گرفته است.

بهترین زمان بازدید از این قلعه از نظر فصلی از اواخر دسامبر تا اوایل آوریل و از نظر ساعتی پس از غروب آفتاب است.

قدمت این قلعه به قرن پنجم میلادی برمی‌گردد.

مطالب مرتبط :
هزینه سفر به سریلانکا
معرفی هتل های نزدیک به سفارت سریلانکا در تهران
هزار و یک دلیل برای سفر به سریلانکا

مطالب مرتبط

کافه های کیش | معرفی کافه های لوکس، ساحلی و جذاب جزیره کیش

معرفی +۲۵ تا از بهترین کافه های قشم

راه های سفر از اصفهان به شیراز برای مسافران

۱ نظرات

مهراد رمضانی 1402-04-05 - 0:29 ق.ظ
درسته ولی بالای قله هیچ قلعه ای وجود نداره در نمیارم خودم دیدم
افزودن نظر