«قلعه جیسالمر» در هند، قلعه ای ۸۰۰ ساله که هنوز مردم در آن زندگی می کنند!

قلعه جیسالمر

امروز می خواهیم سفری به هند داشته باشیم و در مورد یکی از باشکوه ترین قلعه های هند صحبت کنیم. قلعه جیسالمار در شهری به همین نام و در ایالت راجستان هند قرار گرفته است. نکته جالب در مورد این قلعه این است که هنوز مردم داخل حصارهای قلعه زندگی می کنند و به این ترتیب یکی از معدود (احتمالا تنها) قلعه زنده در جهان است! این قلعه ۸۰۰ ساله یکی از بزرگ ترین قلعه ها در دنیاست و یکی از جاذبه های گردشگری مشهور هند به شمار می آید. امروز با الی گشت همراه باشید تا با هم سری به هند و قلعه جیسالمر بزنیم.

مطالب مرتبط:
«دیوار بزرگ هند»، دومین دیوار طولانی جهان!
معرفی بهترین پارک های ملی هند
«قصر میسور»، دومین بنای تاریخی پربازدید در هند!

قلعه جیسالمر که در زبان محلی سونار کیلا (قلعه طلایی) نامیده می شود در شهر جیسالمر قرار دارد. این قلعه در سال ۱۱۵۶ میلادی توسط رائو جیسال، حاکم منطقه باتی راجپوت ساخته شد و نام قلعه هم از نام همین فرمانروا گرفته شده است. قلعه جیسالمر در وسط کویر تار جیسالمر قرار گرفته و شن های طلایی باعث شده تا به شهر جیسالمر، شهر طلایی بگویند. قلعه جیسالمر توسط یونسکو به عنوان میراث جهانی معرفی شده است. دیوارهای عظیم و باشکوه قلعه رنگی طلایی دارند و در طول روز که خورشید به آن ها می تابد همرنگ تپه های شنی طلایی اطراف می شوند. به همین دلیل است که مردم آن را قلعه طلایی می نامند.

شهر جیسالمر دسترسی بسیار خوبی دارد و از طریق خط ریلی، جاده و مسیر هوایی می توان خود را به جیسالمر رساند. دو شهر دهلی و جیپور در فاصله نسبتا نزدیکی (به نسبت مسافت های هند) با جیسالمر دارند و می توانید در سفر به هند بازدید از این شهر و قلعه جیسالمر را هم در برنامه های سفر خود قرار بدهید. در داخل شهر جیسالمر حمل و نقل عمومی عمدتا توسط ریکشا انجام می شود که برای توریست ها هم بسیار جذاب است. از مرکز شهر جیسالمر با کمی پیاده روی می توانید خود را به قلعه جیسالمر برسانید یا آن که ریکشا کرایه کنید و از هتل مستقیما به قلعه بروید.

  • هزینه ورودی: خوب است بدانید که برای ورود به قلعه نیازی به پرداخت هزینه نیست و عموم مردم می توانند به راحتی وارد این قلعه باشکوه و تاریخی شوند. اما برای ورود به برخی قصرها و بناهای تاریخی داخل محوطه قلعه لازم است مبلغی به عنوان ورودی بپردازید.
  • ساعات بازدید: ۹ صبح تا ۵ بعدازظهر
  • فاصله تا شهرهای مهم هند: دهلی (۹۲۱ کیلومتر)، جیپور (۶۲۰ کیلومتر)، بمبئی (۱۱۷۷ کیلومتر)، احمدآباد (۶۲۶ کیلومتر).

قلعه جیسالمر ۴۶۰ متر طول و ۲۳۰ متر عرض دارد و بر بالای تپه ای به ارتفاع ۷۶ متر ساخته شده است؛ به همین دلیل از تمام شهر جیسالمر می توان به خوبی این قلعه را دید. قلعه جیسالمر ۴ دروازه ورودی دارد و یکی از آن ها در قدیم محل قرارگیری توپ های جنگی بوده است. ابزار خاص و منحصربفردی بر بالای قلعه قرار گرفته که در زمان های گذشته برای پیش بینی آب و هوا استفاده می شده است.

معماری قلعه جیسالمر تلفیقی هنرمندانه از سبک معماری اسلامی و راجپوت است که حاصل آن، قلعه ای بسیار زیبا و چشم نواز شده است. قلعه جیسالمر چندین بار توسط فرمانروایان مسلمان مثل علاالدین خلجی و امپراتور مغول، همایون مورد حمله قرار گرفته و توانسته جان سالم به در ببرد.

داخل مجموعه قلعه جیسالمر ساختمان ها و بناهای باشکوه و تاریخی قرار دارد که شامل چند قصر و کاخ، خانه های قدیمی و نیایشگاه های که از ماسه سنگ های طلایی ساخته شده اند. در طول روز نور خورشید به این ساختمان های طلایی می خورد و درخشش و تلالو خاصی به آن ها می دهد. همین موضوع باعث شده تا مردم تصور کنند آن ها از طلا ساخته شده اند و نام شهر طلایی را به آن داده اند.

داخل قلعه جیسالمر کوچه ها و گذرگاه های باریک و پیچاپیچی وجود دارند که نقاط مختلف قلعه را به یکدیگر متصل می کنند. فضای داخل قلعه آنقدر بزرگ و وسیع است که تقریبا یک چهارم جمعیت شهر جیسالمر داخل محدوده قلعه زندگی می کنند. همان طور که گفتیم قلعه جیسالمر ۴ دروازه دارد که به نام های گانش پل (Ganesh Pol)، رانگ پل (Rang Pol)، بوتا پل (Bhoota Pol) و هوا پل (Hava Pol) شناخته می شوند و هرکدام زیبایی خاص خود را دارند.

مجموعه قلعه جیسالمر مملو از ساختمان ها و بناهای تاریخی باشکوه است که هرکدام یک جاذبه گردشگری فوق العاده به حساب می آیند. مشهورترین سازه های این مجموعه مثل ماهاراوال در میدان چواهاتا (Chauhata) قرار گرفته اند. یکی از جذابیت های اصلی این ماهاراوال، تخت سلطنتی مرمرین است که بالای پله هایی از جنس مرمر قرار گرفته است. یکی دیگر از دیدنی های قلعه جیسالمر برج پنج طبقه تازیا (Tazia Tower) است که درست روبروی قصر ماهاراوال قرار گرفته است. این برج توسط هنرمندان و صنعتگران مسلمان ساخته شده و سقف های آن به سبک بنگالی تزئین شده است.

علاوه بر این، قصر جواهر هم یکی از بی نظیرترین بناهای مجموعه قلعه جیسالمر است و محل اقامت خاندان سلطنتی بوده است. معماری و تزئینات این قصر بسیار زیبا و چشم گیر هستند و بیشترین بازدید را در بین بناهای دیگر دارد.

در مجموعه قلعه جیسالمر عمارت های زیادی وجود دارد که برخی از آن ها چند صد سال قدمت دارند. این عمارت ها از ماسه سنگ طلایی تراشیده شده اند و تزئینات و معماری فوق العاده ای دارند. برخی از این خانه ها اتاق های بسیار متعددی دارند و پنجره های تزئین شده چوبی، طاقی ها، درب های چوبی و نفیس و بالکن های باشکوه بر زیبایی این عمارت ها اضافه می کند.

منبع: rajasthandirect.com

مطالب مرتبط

جشنواره های کیش در طول سال

آشنایی با انواع سوغات کیش

بهترین شهربازی های ازمیر برای تجربه یک شب شگفت انگیز