آنکارا، پایتخت ترکیه دومین شهر بزرگ ترکیه و شهری مدرن با ساختمان های امروزی ست. این شهر تاریخی بسیاری از آثار تاریخی خود را در اثر گذر زمان از دست داده است اما هنوز هم می توان در آن بناهایی را یافت که گذشته پرفراز و نشیب شهر را روایت می کنند، آثاری مثل قلعه آنکارا که متعلق به قرون وسطی ست و معماری آن از دوره های مختلف تاریخی تاثیر گرفته است. می خواهیم درباره قلعه آنکارا حرف بزنیم، در ادامه الی گشت را همراهی کنید.
مطالب مرتبط: ۱۰ مورد از بهترین مراکز خرید آنکارا راهنمای سفر به آنکارا ۷ دلیل برای سفر به آنکارا!
قلعه آنکارا (Ankara Castle) یکی از قدیمی ترین آثار تاریخی پایتخت ترکیه ست، بنایی که قدمت آن به امپراتوری رومی، سلجوقی و عثمانی برمی گردد و با سابقه تاریخی و فرهنگی اش از جذاب ترین جاذبه های گردشگری شهر است. قلعه آنکارا که نماد پایتخت ترکیه ست بر فراز تپه ای صخره ای با دامنه های شیب دار بنا شده و از دیواره های داخلی و خارجی تشکیل شده است. قلعه در جایی دورتر از شلوغی های پایتخت بنا شده و در بازدید از آن از زندگی مدرن و آسمان خراش های نواحی مرکزی شهر فاصله می گیرید. دیواره های داخلی با ۴۲ برج مختلف تکمیل شده اما دیواره های خارجی دارای ۲۰ برج هستند. بیشتر دیوراه های خارجی از بین رفته اند اما دیوارهای داخلی دست نخورده باقی مانده اند.
تاریخ دقیق ساخت این قلعه مشخص نیست اما بنای اولیه آن سال ها قبل از میلاد ساخته شده و بعدها بارها توسط رومی ها، سلجوقیان و عثمانی ها بازسازی و مرمت شده است. خیلی معتقدند دیواره های داخلی قلعه در زمان کنستانس دوم و دیواره های بیرونی سال ها بعد ساخته شده اند. دیواره های خارجی بنا ظاهری صاف و مستطیلی دارند اما دیواره های میانی دایره ای شکل اند و جذابیت خاصی را به کل بنا داده اند. در میان دیواره ها برج ها و اتاقک هایی برای مراقبت و جایگاه نگهبانان بنا شده است.
قلعه بارها در طول تاریخ مورد حملات مختلف قرار گرفت اما هر بار بازسازی شد، به طوری که در ادامه دوران پرفراز و نشیب تاریخی خود در سال ۱۰۷۳ به دست سلجوقیان افتاد و در زمان حکومت عثمانیان در سال ۱۸۳۲، به دست ابراهیم پاشا مورد بازسازی و مرمت قرار گرفت. امروز با اینکه دیواره های بیرونی آسیب های زیادی دیده اند اما قلعه داخلی تقریبا دست نخورده باقی مانده است.
با اینکه این قلعه چندان مرمت نشده اما همچنان سرزنده و پویاست. امروز با نزدیک شدن به این قلعه اول از همه دیواره های بیرونی آن نظرتان را به خود جلب می کند، دیوارهایی ۱۴ تا ۱۶ متری که روزگاری از شهر و ساکنان در برابر حملات دفاع می کردند. برای رسیدن به قلعه باید مدتی سربالایی پیاده روی کنید اما با رسیدن به بالای آن چشم اندازهای حیرت آوری از شهر و پشت بام های قرمز رنگ خانه های تاریخی می بینید چون قلعه ها در جایی ساخته می شدند که کل شهر پیدا باشد. می توانید زمان بازدید از قلعه را به چند ساعتی مانده تا غروب موکول کنید تا تماشای غروب رویایی از فراز شهر را از دست ندهید.
قلعه دو ورودی دارد اما بیشتر مردم از ورودی کنار موزه استفاده می کنند، جایی که در کنار آن مغازه های زیادی برای خرید سوغاتی هست و هر روز صدها گردشگر و ماشین برای بازدید از قلعه از آن رد می شوند. پیشنهاد می کنیم حتما از مغازه های این قسمت دیدن کنید و سوغاتی های رنگارنگ بخرید.
محوطه قدیمی داخلی قلعه چندان بزرگ نیست اما تعدادی از مردم قدیم این منطقه در این قسمت خانه ساخته اند و همچنان در آن زندگی می کنند. در داخل قلعه، خانه های زیادی در دوره های مختلف زمانی ساخته شده و مردم اعتقاد دارند که خانه های آن ها جزئی از این قلعه می باشد برای همین خانه های قدیمی و فرسوده خود را خراب نمی کنند. این خانه های زیبا با خشت، آجر و چوب درست شده اند و با اینکه قدیمی و فرسوده اند اما تماشای آن ها جالب توجه است. تعدادی از این خانه ها بازسازی و به رستوران تبدیل شده اند و می توانید در آن ها غذاهای خوشمزه و محلی میل کنید.
در داخل قلعه یک قلعه داخلی دیگر به چشم آکاله (Akkale) به چشم می خورد، بنایی ۴ طبقه که دارای دو درب بزرگ است و از جذاب ترین قسمت های قلعه به شمار می رود. با گشت و گذار در محوطه داخلی قلعه، ناگهان چشمتان به کتیبه ای بزرگ از جنس بازالت و مرمر می افتد که در عصر سلجوقی ایجاد شده است.
قلعه آنکارا قرن ها به عنوان پایگاه ارتش، مرکز نگهداری مهمات و جایگاه دیده بانی مورد استفاده قرار گرفت و امروز یکی از مهمترین جاذبه های شهر است به طوری که بیشتر گردشگران در سفر به این شهر از آن دیدن می کنند. در داخل قلعه درها و راه های مخفی زیادی هست که به افراد اجازه می داد تا در صورت محاصره قلعه بتوانند فرار کنند. این مسیرها امروز بسته شده اند اما هنوز هم می توانید ستون های آن ها را از بیرون قلعه تماشا کنید. امروز در داخل این قلعه تعدادی موزه هست که گردشگران زیادی از آن ها دیدن می کنند. اولین موزه قلعه، موزه اتی (Eti Museum) با حمایت مصطفی آتاتورک در بلندترین برج قلعه برپا شد و تا سال ۱۹۴۸ اولین موزه جمهوری بود.
این قلعه بزرگ و زیبا امروز به محل برگزاری کنسرت ها و مراسم فرهنگی تبدیل شده و گردشگران زیادی برای تماشای آن ها به اینجا می آیند. پیشنهاد می کنیم در سفر به آنکارا حتما از این قلعه تاریخی و زیبا دیدن کنید چون سفر به آنکارا بدون بازدید از این قلعه کامل نمی شود.
یکی از گردشگران دوره عثمانی که در اواسط قرن ۱۷ از آنکارا دیدن کرد قلعه آنکارا را این چنین توصیف می کند:
بر روی کوهی بلند در آنکارا قلعه ای مستحکم به چشم می خورد که با سنگ کوارتز ساخته شده و در احاطه دیواره هایی بلند قرار گرفته است. قلعه داخلی صخره ای ست و بالا رفتن از صخره های لغزنده برای رسیدن به داخل آن کمی سخت است. قلعه داخلی در احاطه دیواره های دیگری ست اما حتی در اطراف کوه هم دیوارهای مستحکم دیگری دیده می شود که ایمنی کلی شهر را تضمین می کنند.
رزرو هتل در آنکارا را انجام دهید و بار سفر برای بازدید از این قلعه تاریخی ببندید.
منبع: dailysabah.com