شاید وقتی صحبت از متروهای جذاب می شود همه ی ما اول از همه یاد ایستگاه های مسکو می افتیم اما در شهرهای دیگر هم متروهای متفاوتی هست که اگر داستان شان را بدانید بازدید از آن ها برایتان جذاب می شود. در بخارست، پایتخت رومانی ایستگاه مترویی به اسم پولیتنیکا (Politehnica) وجود دارد که با اینکه هر روز هزاران نفر در آن رفت و آمد می کنند اما اصلا شلوغ به نظر نمی رسد. این ایستگاه ویژگی عجیبی دارد که آن را نسبت به همه ی ایستگاه های مترو متمایز کرده است، ویژگی ای که در فسیل های ۱۰۰ میلیون ساله خلاصه شده است. با رفتن به این مترو شانس این را دارید تا این فسیل ها را از نزدیک بینید و حتی بر روی آن ها قدم بزنید! در ادامه الی گشت را همراهی کنید تا درباره این ویژگی عجیب این ایستگاه مترو بیشتر حرف بزنیم.
مطالب مرتبط: کشف فسیل های عصر یخبندان در ایستگاه مترو این ایستگاه های مترو در عمق زمین ساخته شده اند!
تصور کنید وارد مترویی شوید که پر از فسیل های ۱۰۰ میلیون ساله است! کافیست سرتان را پایین بیاورید و به سنگ های مرمری که کف زمین را پوشانده نگاه کنید، در اینجا مجموعه ای ارزشمند به نمایش درآمده که برای کسانی که در زمینه ی زمین شناسی تحقیق می کنند مثل طلا می ماند!
از آنجایی که ایستگاه متروی پولیتنیکا (Politehnica) در نزدیکی دانشگاه، کارخانه و ادارات زیادی قرار دارد، هر روز دانشجویان و کارکنان زیادی بر روی کفپوش صورتی آن راه می روند اما شاید هیچ کدام از آن ها حتی لحظه ای هم به نقش و نگاری که بر روی این سنگ ها حک شده دقت نکنند.
سنگ های مرمرین کف این ایستگاه طرح های عجیبی دارد که معمولا اثری از آن ها بر روی دیگر سنگ های مرمر نیست. گاهی کاملا اتفاقی نگاه مسافران به این سنگ ها می افتد و این طرح های عجیب نظرشان را جلب می کند اما معمولا مسافران کمی می ایستند تا با دقت دقایقی به این نقش ها خیره شوند. شاید بعضی ها هم نقش و نگارهای این سنگ ها را تحسین کنند اما مطمئنا تعداد کمی از آن ها از رمز و راز این سنگ ها باخبرند.
این ایستگاه مترو در سال ۱۹۸۳ ساخته شد درست مثلا همه ی متروهای دیگر اما با یک تفاوت بزرگ! کافیست به سنگ هایی که کف این مترو را پوشانده نگاه کنید تا به این تفاوت پی ببرید. این سنگ ها از کوه های آپوسنی استخراج و به اینجا آورده شده است، همان کوهی که میلیون ها سال پیش اتفاق زمین شناسی زیادی را از سر گذرانده است. در زمان ساخت مترو هیچ کس نمی دانست که اشکال زیبا و عجیب و غریبی که بر روی سنگ ها نقش بسته چیزی نیست به جز فسیل جانوران ما قبل تاریخ! امروز هم همچنان خیلی ها این موضوع را نمی دانند. یک بلاگر رومانیایی عکس سنگ های این مترو را در وبلاگش گذاشت و در توصیف آن ها از واژه های زیبا و جذاب استفاده کرد اما هیچ اشاره ای به اینکه این سنگ ها از کجا آمده اند نکرد.
این فسیل ها جانورانی بودند که میلیون ها سال پیش در دریا زندگی می کردند اما اتفاقات زمین شناسی آن ها را به بالای کوه فرستاد! این که جانوران دریا چگونه سر از کوه درآوردند هم برای خودش داستان جالبی دارد که در ادامه درباره آن بیشتر حرف می زنیم. بیشتر این فسیل ها متعلق به صدف های دریایی هستند که در محیط های آبی کم عمق در اواخر دوره ژوراسیک تا اواخر دوره کرتاسه زندگی می کردند. کوه های آپوسنی در همین زمان به خاطر تلاقی ریز صفحه های «تیسیا» و «داسیا» به وجود آمدند. بعد از برخورد این دو صفحه، کوه از بستر دریا بالا آمد و همه ی جانورانی که در دریا زندگی می کردند را با خود از آب بیرون آورد. بعد از میلیون ها سال اسکلت و بدن آن جانوران در سنگ ها به فسیل تبدیل شدند.
به عقیده یک استاد زمین شناسی از دانشگاه بخارست، در همه ی متروهای بخارست از سنگ هایی برای مترو استفاده شده که بر روی آن ها از دوره های مختلف زمین شناسی فسیل هایی حک شده اند! متاسفانه فسیل هایی که در سنگ های مرمر دیگر ایستگاه ها هست زیاد واضح نیستند اما فسیل سنگ های ایستگاه پولیتنیکا کاملا قابل مشاهده اند.
زمین شناسان هم معتقدند فسیل سنگ های مرمر این ایستگاه مترو ارزش علمی زیادی دارند و می توانند مورد مطالعه و تحقیقات بیشتری قرار بگیرند. کمتر سنگ هایی پیدا می شود که فسیل آن ها تا این حد واضح و پر رنگ باشد و بعد از این همه وقت این چنین سالم مانده باشد. طبق مقاله ای که در سال ۲۰۱۴ در سایت Romania-Insider منتشر شده اپراتور متروی بخارست تصمیم دارد تا یک سری صفحه نمایش های تعاملی را در داخل مترو قرار دهد و با این کار مسافران را با تاریخچه این مترو و فسیل هایی که در سنگ مرمرهای کف آن نقش بسته آشنا کند.
اینطوری دیگر هم مردم و هم گردشگران، فسیل های ارزشمند این مترو را بهتر می شناسند و به چشم یک موزه به این مترو نگاه می کنند. هیچ بعید نیست از این به بعد در این مترو آدم های زیادی را ببینید که بر روی زمین نشسته اند و مدت ها این نقش و نگارها را تماشا می کنند!
منبع: amusingplanet.com