زمانی که حرف از جوجه تیغی یا تشی به میان می آید، مردم زیادی هستند که فکر می کنند که آن ها یکی هستند اما باید بدانید که تشی حیوانی کاملا متفاوت است که حتی در خانواده یکسانی هم با جوجه تیغی قرار ندارد و از هم تفاوت های زیادی دارند. الی گشت در ادامه این متن برای شما فرق جوجه تیغی با تشی را آورده است و در مورد مسئله مهم دیگری که باور افراد زیادیست، یعنی پرت کردن تیغ جوجه تیغی صحبت کرده؛ با ما همراه باشید.
مطالب مرتبط: حقایق جالبی در مورد فیل ها و فرق فیل آفریقایی و آسیایی یوز ایرانی را چقدر می شناسید؟ حیوانات چگونه با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند؟
جوجه تیغی یک پستاندار است که در خانواده خارپشت ها با نام علمی Erinaceidae قرار دارد. جوجه تیغی ها جثه کوچک، سر مخروطی شکل و پاهای ریزی دارند و بدنشان پر از تیغ های ریزی است که برای دفاع به کار می روند. یک فرق جوجه تیغی با تشی پس می توان همین جثه آن ها را دانست که با هم متفاوت است، جوجه تیغی ها در دست یک انسان به راحتی جای می شوند. البته وزن و اندازه آن ها نسبت به گونه (۱۵ گونه مختلف جوجه تیغی در دنیا وجود دارد) متفاوت است.
جوجه تیغی ها آنقدر منزوی اند که قادر هستند ۱۸ ساعت از روزشان را بخوابند. آن ها شب ها شکار می کنند و برای آن بیشتر متکی حس بویایی و شنوایی خود هستند و بینایی چندان قابل توجهی ندارند. در شرایط آب و هوایی سخت، آن ها معمولا در محل امنی می مانند تا هوا مساعد شود. زمانی که حیوانی می خواهد آن ها را شکار کند، آن ها مثل یک توپ گرد می شوند به طوری که آن حیوان با دست زدن به جوجه تیغی، تیغ های او در دست ها و گاهی بدنش فرو می رود.
خارهای جوجه تیغی در واقع موهای تو خالی هستند که به دلیل کراتین موجود در آن ها، انقدر تیز و سفت شده اند. غذای آن ها حشرات، حلزون، مار، کرم، تخم پرندگان و … است و آن ها می توانند هر روز به اندازه نصف وزنشان غذا بخورند. از شکارچیان جوجه تیغی می توان به جغد، پرندگان شکاری، سمور و روباه اشاره کرد و البته انسان ها که همه ساله در جاده های کشور باعث مرگ جوجه تیغی ها می شوند.
خب تا به اینجا به صورت کلی در مورد جوجه تیغی اطلاعاتی کسب کردیم و چند فرق جوجه تیغی با تشی را نیز متوجه شدیم، حالا وقت آن است که به سراغ تشی برویم. تشی برخلاف جوجه تیغی که یک پستاندار از خانواده خارپشت ها است، پستانداری جزو خانواده جوندگان (Rodentia) است و می توان آن را بزرگترین جونده ایران دانست. تشی خارهای بلندی روی بدنش دارد و زمانی که آن ها را به اصطلاح سیخ می کند، از جثه معمولی اش بزرگتر به نظر می رسد.
اندازه تشی ها نسبت به جوجه تیغی ها بزرگ تر است و وزن آن ها بین ۱۱ تا ۲۵ کیلوگرم می باشد. آن ها نیز مانند جوجه تیغی ها شبگرد هستند و در این مواقع فعالیت بیشتری دارند. آن ها تمام قسمت های گیاهان را از پیاز و ریشه گرفته تا ساقه و برگ مصرف می کنند. آن ها همچنین میوه هایی مانند خرما، مهره داران کوچک و برخی مواقع لاشه حیوانات (البته به دلیل جذب کلسیم، منظور استخوان های لاشه حیوانات است) را نیز می خورند. عمر تشی ها حدودا ۱۵ سال است و تا دو ماهگی نزد مادر خود زندگی می کنند. تشی ها معمولا به صورت انفرادی زندگی می کنند و بیشتر در جنگل ها، باغ ها و اطراف زمین های کشاورزی زندگی می کنند.
آیا جوجه تیغی و تشی ها تیغ پرتاب می کنند؟
برای پاسخ به این سوال در ابتدا باید به سراغ این برویم که باور پرتاب تیغ از کجا نشأت می گیرد. در زمان های قدیم، افرادی که تیغ این دو جانور (بیشتر تشی که با مطالعه این متن فرق جوجه تیغی با تشی را متوجه شدیم) را در جنگل ها یا دیگر مناطق می دیدند، خیال می کردند که جانوری وجود دارد که می تواند تیغ پرتاب کند، اما خب این باور غلط است. برویم ببینیم که
سیستم دفاعی تشی ها به گونه ای است که در زمان فرار از شکارچی امکان افتادن تیغ های او وجود دارد؛ اما چگونه؟ معمولا زمانی که شکارچی تشی ها، پلنگ آن ها را دنبال می کند به خاطر سرعت بیشتر آن نسبت به تشی، زودتر به او می رسد، در چنین مواقعی تشی چه می کند؟ او که زودتر از پلنگ خسته می شود، تیغ های خود را سیخ کرده و به یکباره می ایستد و به این صورت پلنگ با او و تیغ هایش برخورد می کند. در این شرایط تیغ هایی که سست تر هستند به زمین می افتد و یا به دست و پای پلنگ فرو می روند. او تنها از آن به عنوان چیزی برای در امان ماندن از پلنگ استفاده می کند، همین و بس.
جوجه تیغی ها که به خاطر جثه کوچکشان، حیوانات دیگر خیلی دلشان می خواهد که او را شکار کنند نیز از تیغ هایش به عنوان وسیله دفاعی استفاده می کند. زمانی که حیوانی مانند روباه به او نزدیک می شود، او خود را به حالت توپ گردی در آورده روباه نتواند او را بگیرد و به این صورت تیغ هایش به دست روباه می رود و آن دسته از تیغ های او نیز که سست تر هستند به زمین می ریزد. اینگونه است که انسان ها خیال می کنند که جوجه تیغی ها تیغ خود را به سمت روباه پردتاب کرده اند. پس .
حالا که فرق جوجه تیغی با تشی را متوجه شده ایم، یک درخواست صادقانه از شما داریم. بیایید با هم کمی در مورد حیات وحش و محیط زیست کشورمان اطلاعات بیشتری کسب کنیم و آگاهی خود و اطرافیانمان را در مورد آن بالا ببریم. هر کدام از بخش های حیات وحش و محیط زیست کشور که نابود شود، به این معنی است که بخشی از چرخه زیستی ایران نابود شده که اثرات آن غیر قابل جبران خواهد بود.
۹ نظرات