آشنایی با غذاهای سنتی کشور آذربایجان

غذاهای سنتی کشور آذربایجان

غذاها و دست پخت آذری ها در همه جای جهان زبانزد است و کسی نیست که به استان های آذری خودمان و یا کشور آذربایجان نرود و غذاهای سنتی و محلی آن ها را مزه نکند و راضی نباشد! باور کنید که اگر شما از غذاهای آذربایجانی تا به حال نخورده باشید گویی نصف عمرتان بر فنا رفته است. از آن جایی که این کشور با استان های شمال غربی ایران اشتراکات فرهنگی بسیاری دارد، این غذاها را در این مناطق هم می توانید ببینید. به همین خاطر ما امروز می خواهیم تا به شما لیستی از محبوب ترین غذاهای سنتی آذربایجان را بدهیم تا با آن ها آشنا شوید.

مطالب مرتبط:
معرفی «بهترین رستوران های باکو»، آذربایجان
۱۹ دلیل برای سفر به آذربایجان
نوروز در گرجستان و آذربایجان چگونه برگزار می شود؟

شیشلیک را باید غذایی بدون مرز در جهان و مخصوصا قاره ی آسیا به حساب آورد. به همین خاطر نمی توان برای این غذا حد و مرزی را به حساب آورد. شیشلیک به هر حال به عنوان یکی از غذاهای سنتی و ملی این کشور محسوب می گردد. آذربایجانی ها برای پخت شیشلیک چند روش مختلف دارند و از یک روش خاص استفاده نمی کنند. آن ها از انواع مختلف گوشت های خرد شده و یا چرخ کرده ی ماهی، گاو، مرغ و یا حتی مخلوط سبزیجات استفاده می کنند. در ضمن آن ها به همراه تکه های کباب خود سبزیجاتی همچون گوجه فرنگی، فلفل و یا قارچ را نیز به سیخ می کشند. در آخر هم کباب های شیشلیک را لای نان فطیر سرو می کنند.

آش دوغ اصیل ترک های آذربایجانی را چه در داخل ایران و چه در مرزهای این کشور همسایه که روزی روزگاری جزئی از ایران بوده را خورده اید؟ این غذاهای سنتی کشور آذربایجان به شما طعمی جادویی از ترکیب دوغ و حبوباتی مثل نخود و سیر چنان غذای خوشمزه و اصیلی را تحویل می دهد که انگشت های دستتان را هم به همراهش خواهید خورد. برخی در این آش از برنج نیم دانه ی پخته شده و کوفته قلقلی های ریز هم استفاده می کنند که آن ها هم طعم خوب این آش را دو برابر می کنند. توجه داشته باشید که بسته به آب‌ و هوا، این آش را هم گرم و هم سرد سرو می کنند.

ختاب یا قتاب نوعی نان پهن و شکم پر است که داخلش را با پنیر، اسفناج و گوشت و گاهی کدو تنبل پر می کنند. این غذای پر طرفدار آذری ها، در واقع نوعی دسر است که مرزها را درنوردیده و حتی ایرانی ها هم بسیار از آن میل می کنند. برای درست کردن خمیر ختاب از آرد، نمک و تخم مرغ استفاده می شود. ختاب را با ماست چکیده ی محلی، سماق و سبزی میل می کنند. اگر تا به الان ختاب نخورده اید، حتما از این دسر خوشمزه امتحان کنید و از آن بچشید.

باقلوا یک نوع دسر آذربایجانی است که به وفور در ترکیه و ایران پیدا می شود اما نوع آذربایجانی آن طعم دیگری دارد. این شیرینی خوشمزه را از لایه های بسیار نازک خمیر و شربت عسل و یا هل و شکر به همراه آجیل های خورد شده درست می کنند. باقلواهای آذری را معمولا به شکل لوزی لوزی برش می دهند و و در ایام نوروز از آن بسیار میل می نمایند.

شکر بورا، از همه ی دسرها و غذاهای آذربایجانی معروف تر است. این دسر نوعی شیرینی پای است که طبق فرمول مورد علاقه ی آذری ها در آن گردو، بادام، مخلوط شکر و عسل و فندق می ریزند.

پلوهای آذربایجان زمین تا آسمان با پلوهای ما متفاوت است. مابین غذاهای سنتی آذربایجانی ها، با گوشت و برنج پخته می شود و پر است از فلفل و ادویه های طعم دار. البته این پلو شبیه به غذاهای مشابه دیگر در در قاره ی آسیا و اروپا است اما با این حال با اطمینان به شما می گوییم که پلوهای آذربایجان طعم متفاوتی دارند. برای درست کردن این غذا دستتان برای دادن ایده های مختلف باز است البته باید ۴ پایه ی اصلی این غذا را رعایت کرد. سبزیجات معطر، برنج، دارچین و گوشت. در کنار این غذا از مخلوط میوه های تاره و آجیل هم میل می کنند.

این غذای کاملا سنتی در واقع مرغ شکم پر است که با گردو و سبزی های محلی تازه پخته می شود.

حلوای معروف در ایران، شکل خوشمزه ی دیگری در کشور آذربایجان دارد. این حلوای خوشمزه از خمیر سرخ شده، عسل و آجیل خرد شده تهیه می شود.

دلمه هم یکی از آن غذاهای مشترک بین ایرانی ها و آذربایجانی ها است که تقریبا می توان گفت که نه از نظر نوع و مزه هیچ تفاوتی با هم ندارند. آذربایجانی ها داخل دلمه را با گیاهان محلی، گوشت چرخ کرده، رازیانه و نعنا پر می کنند. البته آن ها بیشتر این غذا را داخل ظرف های سفالی می پزند که بر روی طعم خوش غذا تاثیری دو چندان می گذارد. درباره ی دلمه ی آذربایجانی ها باید این نکته را بدانید که این غذا در این کشور ثبت ملی شده است.

طعم و عطر دوشبارای آذربایجان واقعا خوشمزه و فوق العاده است. این غذا از خمیر درست شده از آرد که داخل آن را با ترکیبی از گوشت و ادویه پر می کنند، درست شده است. اگر به عکس دوشبارا دقت کنید خواهید فهمید که این غذا را در دیگر نقاط دنیا هم می پزند و تنها شاید اسم آن متفاوت باشد. دوشبارا را در آب گوشت می پزند.

بادام بورا، یکی دیگر از شیرینی های آذربایجانی بسیار خوشمزه است که مخصوص شهر باکو است. این شرینی را در شکل و قیافه های مختلف درست می کنند و با دارچین، شکر و تکه های آجیل پر می کنند.

این غذای خوشمزه و خاص آذربایجانی ها در شهر قبله پخته می شود و برای پختن آن، راه های خاص و متفاوتی وجود دارد. این غذا را که معمولا برای وعده ی صبحانه میل می شود، برای خوردن آن از پنیرهای شور خاصی استفاده می شود.

کوفته ی بزباش یکی از غذاهای محلی آذربایجان است که در بین غذاهای ملی آذربایجانی ها جا دارد. در این کوفته از سیب زمینی و نخود هم استفاده می کنند و در سسی که از زعفران و زردچوبه درست شده، آن را آب پز می کنند. خودِ کوفته ها نیز از گوشت و برنج که در وسطش یک آلو گذاشته شده درست می شود.

از دیگر غذاهای سنتی و خوشمزه ی آذری ها که از لحاظ محبوبیت همانند کوفته ی بزباش است، آب گوشت های کشور آذربایجان است. بهترین نوع آب گوشت در آذربایجان را شهر شکی دارد. البته شکی ها در پخت این غذا به رسم ایرانی ها ان را در ظرف سفالی آن را طبخ می نمایند. هنگام خوردن این آب گوشت مخصوص آذرباجانی، هم در آن تیلیت هیا نان می ریزند و در هنگام خوردنش از کوبیده ی آن هم استقبال می کنند. در کنار این غذا همانند ما ایرانی ها، آذربایجانی ها هم از ترشی ها و سبزیجات مختلف و همچنین نوشیدنی های مختلف سنتی همچون دوغ استفاده می نمایند.

از شکم گردی خود لذت ببرید! 🙂

مطالب مرتبط

دریاچه ارواح نوشهر کجاست؟

سفر به ییلاق شکر دشت گیلان

راه آهن شاهرود کجاست؟