آشنایی با عمارت شهرداری قزوین

در گوشه ای از شهر قزوین به عمارتی زیبا و تاریخی برمی خورید که اولین شهرداری ایران است و حدود ۹۰ سال پیش توسط یک شرکت روسی ساخته شده است. این عمارت با معماری زیبا و جذاب خود امروز آثار تاریخی زیادی را در خود جای داده و به موزه بلدیه و محلی برای نمایش آثار تاریخی تبدیل شده است. می خواهیم درباره عمارت شهرداری قزوین حرف بزنیم، در ادامه الی گشت را همراهی کنید.

مطالب مرتبط:
عمارت باغ سپهدار، موزه کشاورزی قزوین
آشنایی با موزه قزوین
آشنایی با عمارت سردار مفخم قزوین

قزوین یکی از شهرهای تاریخی ایران است به طوری که کشفیات باستان شناسی قدمت این شهر را متعلق به هزاران سال قبل می داند. قزوین حتی در دوره ای از حکومت شاه طهماسب صفوی، پایتخت ایران بود و در همان دوران بود که به اوج تحول و شکوفایی رسید و دولتمردان، اندیشمندان و فرهیختگان زیادی را به خود دید. این شهر آثار تاریخی زیادی از دوره های صفویه به بعد را در خود داده و همین آثار است که امروز قزوین را به یکی از محبوب ترین مقاصد گردشگری ایران بدل کرده اند.

در زمان پایتخت شدن قزوین، شاهزادگان و امیران زیادی به این شهر رفتند و برای خود کاخ ها و عمارات های باشکوه ساختند. عمارت شهرداری قزوین از مهمترین و جذاب ترین بناهای تاریخی قزوین است که در سال ۱۳۰۶ به دست روس ها ساخته شده و لقب اولین شهرداری ایران را گرفته است. عمارت شهرداری قزوین که امروز به موزه بلدیه تبدیل شده در خیابان شهرداری قزوین قرار دارد و قدمتش به دوره قاجار برمی گردد.

ورودی عمارت شهرداری قزوین دو پله مرتفع تراز کف حیاط می باشد و به صورت یک ایوان جلو آمده با ۶ ستون دیده می شود. اطاق ورودی که از ایوان منشعب شده ظاهری ساده و مربعی شکل دارد و کف آن با کاشی‌هایی سیاه و سفید پوشیده شده است، سقف آن هم ساده و تخت می باشد. در داخل بنا از طراحی داخلی جذابی استفاده شده و تزئینات به کار رفته نمونه جالبی از معماری تاریخی ست. بازدید از این بنا و تماشای آثار تاریخی در بنایی که حدود ۱۰۰ سال پیش ساخته شده یکی از جذاب ترین بخش های سفر به شهر قزوین است. ایوان و ستون ها به همراه پنجره های هلالی شکل و نمای سفید درخشان، ظاهری جذاب به این ساختمان داده که چشم ها را به خود خیره می کند. اصلی ترین قسمت این بنا اتاقی مستطیل شکل به ابعاد تقریبی ۱۰ در ۱۹ متر است که محل برگزاری جلسات شهرداری قزوین می باشد.

طبق تحقیقات و بررسی های مشاور فرهنگی شهردار قزوین، این عمارت از کهن ترین عمارت‌های شهرداری‌ است و از سال ۱۳۰۶ به محل استقرار شهرداری قزوین تبدیل شده است. این مجموعه قبل از جنگ جهانی اول توسط شرکت روسی به اسم شوسه ساخته شد، شرکتی که مسیر سوشه قزوین به تهران را هم درست کرده بود. در طول سال های جنگ جهانی، روس ها این مجموعه را بزرگ تر کردند و با برقراری امکاناتی مثل منبع آب، کلیسا و باشگاه در این محل سکونت می کردند. در واقع روس‌ها این عمارت را به عنوان محل زندگی و اجتماعات هنری به کار می بردند اما با پایان گرفتن جنگ آن ها مجبور شدند تا به ایران غرامت بدهند و به همین دلیل این مجموعه در اختیار بلدیه قزوین قرار گرفت.

در همان زمان بود که عمارت مورد مرمت قرار گفت و تبدیل به موزه بلدیه شد. امروز در این موزه مجموعه ارزشمندی از آثار تاریخی مرتبط با شهرداری مثل دستگاه تایپ و رادیوگرام صدرالعلما، نامه نگاری های اداری، زین اسب، نامه‌های ارسال شده ی مردم، بیشتر از ۲۰۰۰ سند از حوزه‌ های شهرداری و نیز اسنادی راجع به شرکت‌های زیر مجموعه به نمایش در آمده است. در اواخر دهه ۱۳۸۰ مرمت هایی گسترده بر روی این بنا انجام شد که تمرکز زیادی بر روی نما و نورپردازی آن داشت. در جریان این پروژه یک سالن اجتماعات به ظرفیت ۴۰ نفر و مجهز به آخرین تکنولوژی روز ایجاد شد. این بنا از آثار ملی ایران می باشد و فقط در ایام نوروز می توانید از آن دیدن کنید.

به غیر از عمارت شهرداری قزوین ، این شهر بناهای تاریخی زیادی را در خود جای داده که از جمله آن ها می توان به چهل ستون، سردر عالی قاپو، گراند هتل، عمارت باغ سپهدار، عمارت شاهی تاکستان و … اشاره کرد. بدون شک یکی از مهمترین این بناها چهل ستون است که به عمارات کلاه فرنگی هم معروف است، در زمان صفویه ساخته شده و آنقدر باشکوه است که سازه های دیگری از سراسر ایران هم از آن الگوبرداری کردند. این بنا در زمان پایتختی قزوین، پایگاه اصلی اداره کشور به حساب می آمد و امروز از مهمترین بناهای تاریخی شهر قزوین است. این عمارت قطعه ای از هنر و تاریخ ایران را به نمایش گذاشته و مجموعه ای باشکوه از آثار خوشنویسان برتر ایرانی را در خود جای داده است. عمارت در احاطه باغی باطراوت به اسم سعادت قرار دارد که می توانید در بازدید از این اثر در باغ هم قدم بزنید و درختان کهنسال و محوطه تاریخی اش را تماشا کنید. شاید شنیدن نام چهلستون اول از همه شما را یاد چهلستون اصفهان بیندازد اما جالبه که کاخ چهلستون دیگری هم در قزوین به دست شاه طهماسب ساخته شده و بخشی از هویت تاریخی شهر را شکل داده است. این کاخ امروز موزه خوشنویسی ست و در آن می توانید آثاری برجسته از هنرمندان معروف ایرانی را تماشا کنید. از آن جایی که قزوین از گذشته های دور محل پرورش بزرگان خوشنویسی بوده تعدادی از آثار آن ها در این کاخ به نمایش در آمده تا شانس بازدید از آثار باشکوه و زیبایی را داشته باشید.

سردر عالی قاپو هم یکی دیگر بناهای تاریخی قزوین است و امروز گردشگران زیادی از آن دیدن می کنند. این بنا در واقع سردری از یک مجموعه بزرگ است که امروز فقط همین سردر از آن به جای مانده و بقیه قسمت های آن مجموعه از بین رفته اند. سردر ۱۷ متر است و در بالای آن کتیبه ای از کاشی معرق به چشم می خورد که روی آن به خط ثلث خوشنویسی شده است. در بالای این کتیبه هم پنجره مشبک بزرگی قرار گرفته که نقش زیادی در جلوه زیبای بنا دارند. پیشنهاد می کنیم سفری به قزوین ترتیب دهید و از بناهای تاریخی آن دیدن کنید، بناهایی که تماشای هر کدام از آن ها شما را با بخشی از فرهنگ و تاریخ ایران آشنا می کند.

مطالب مرتبط

دریاچه ارواح نوشهر کجاست؟

سفر به ییلاق شکر دشت گیلان

راه آهن شاهرود کجاست؟