آشنایی با عمارت سردار مفخم قزوین

قزوین در فاصله ی ۱۳۰ کیلومتری پایتخت از نظر تاریخی یکی از کهن ترین شهرهای ایران است، شهری که در دوره باستان به خاطر قرار گرفتن در مسیر جاده ابریشم به آبادانی زیادی رسید و امروز هم یکی از مهمترین مقاصد گردشگری کشور است. این شهر جاذبه های تاریخی زیادی را در خود جای داده که تا به حال تعدادی از آن ها را به شما معرفی کردیم امروز می خواهیم به سراغ عمارت سردار مفخم برویم، بنایی تاریخی با تزئینات جالب توجه که امروز به عنوان موزه مورد استقبال گردشگران قرار گرفته و قدمت آن به دوره قاجار برمی گردد. می خواهیم درباره  عمارت سردار مفخم قزوین حرف بزنیم، در ادامه الی گشت را همراهی کنید.

مطالب مرتبط:
دروازه درب کوشک، دروازه ای تاریخی در قزوین
خیابان سپه قزوین، اولین خیابان طراحی شده در ایران
سردر عالی قاپو در قزوین، درب ورودی به ارگ سلطنتی صفوی

خیلی ها قزوین را شهر آب انبارها می دانند شهری که با داشتن ده ها آب انبار اوج هنر و مهندسی ایرانیان را به نمایش گذاشته است. اما آثار تاریخی این شهر گستره ی زیادی دارد و جاذبه های زیادی را شامل می شود؛ از مساجد و عمارت ها گرفته تا بازارها و موزه ها. قزوین در دوره ای پایتخت صفوی بوده و به همین دلیل در آن عمارت ها و خانه های تاریخی زیادی پیدا می شود که تماشای آن ها مورد علاقه تاریخ دوستان است. یکی از عمارت های تاریخی قزوین، عمارت سردار مفخم است که در خیابان هلال احمر جای دارد. این عمارت سه طبقه هم از نظر طراحی بیرونی و هم طراحی داخلی جذابیت های زیادی دارد که آن را در شمار دیدنی ترین عمارت های قزوین قرار داده است.

عمارت سردار مفخم که در وسط یک حیاط بزرگ ساخته شده یکی از بهترین نمونه ها از خانه های ایرانی به شمار می رود و برای ساختش از معماری اصیل و دیدنی استفاده شده است. این خانه از سه سمت از نماهای مختلفی برخوردار است و برای ساختش ستون های بلند و مستقل به کار گرفته شده است. این بنا در گذشته به عنوان مدرسه امیرکبیر معروف بود اما امروز به عنوان خانه فرهنگ امیرکبیر شناخته می شود. بانی ساخت این عمارت چه کسی بود؟ باعث و بانی ساخت این خانه شخصی به اسم شاهزاده اکبر میرزا بود که همه او را به نام سردار مفخم می شناختند و در دوره های چهارم و پنجم مشروطه به عنوان نماینده ی مردم قزوین فعالیت می کرد.

عمارت سردار مفخم

سبک معماری و تزئینات داخلی، این بنا را به اثری ارزشمند تبدیل کرده که تماشای آن خالی از لطف نیست. در نمای خارجی این بنا از آجرکاری و سرستون های تزئینی استفاده شده که نمایی جالب توجه خلق شده است. در ساخت این عمارت از معماری پایتخت الهام گرفته شده و در زمانی ساخته شده که معماری بناها کم کم از سبک و سیاق قاجار به سبک پهلوی در حال تغیر بود. عمارت در سمت غربی حیاط ساخته شده و درست در مرکز آن پله های مجللی ساخته شده که جذابیت آن  را دوچندان کرده اند. جایگاه پله ها درست در مقابل سرسرای ورودی ست و با رسیدن به پاگردی بزرگ به دو قسمت تقسیم می شود و به سمت طبقه بالایی می رود. پله های مرکزی داخلی ساختمان در وطبقه دوم به یک راهروی چهارطرفه می رسد، راهرویی که در اطرافش نرده و چندین ستون تزئینی به چشم می خورد. عمارت چندین و چند اتاق دارد که در بعضی از آن ها گچ بری های جذابی با نقش و نگارهای گل و برگ، شکار حیوانات و … به کار رفته است.

این عمارت در مرداد سال ۱۳۹۲ به دفتر نمایندگی وزارت امور خارجه استان قزوین تبدیل شد، دفتری که هجدهمین دفتر نمایندگی وزارت امور خارجه کشور است و تمام اختیارات کنسولگری را به انجام می رساند. در این عمارت موزه ای افتتاخ شده که شامل آثار و اشیا اھدایی دکتر صالحی است، در واقع در این موزه اشیای نفیس و ھدایای فرمانروایان و وزرای کشورھای مختلف به وزیر خارجه سابق ایران به نمایش در آمده است، اشیایی که با موافقت وزارت خارجه به قزوین منتقل شده اند تا در طبقه ھمکف عمارت سردار مفخم به نمایش در آیند. اشیای گرانبهای این موزه از ۱۵۶ قطعه تشکیل شده که در میان آن ها ساعت، شمشیر ذوالفقار، صنایع‌دستی، تابلوهای نقاشی و تابلو فرش لوازم زینتی و نشان و مدال‌ های ارزشمند به چشم می خورد. این اشیاء که متعلق به ۵۰ کشور مختلف هستند در ۲۵ ویترین متحرک و هشت ویترین ثابت به نمایش در آمده اند و در میان آن ها ۲۳ تابلوی نفیس هم وجود دارد که جذابیت موزه را دوچندان کرده اند.

پس از بازدید از این موزه می توانید به سراغ جاذبه هایی مثل موزه شهر، مسجد مدرسه حیدریه و خیابان سپه بروید که در نزدیکی این محل قرار دارند. در پست های قبلی گفتیم که خیابان سپه اولین خیابان طراحی شده ی ایران است و در زمان صفوی در دوره ای که قزوین پایتخت بود ساخته شده و از جاذبه هایی است که خیلی از گردشگران از آن دیدن می کنند. این خیابان در زمان صفوی نبض مرکزی شهر بود و در سال های اخیر بعد از احیاء تبدیل به یکی از مهمترین جاذبه های شهر شده است.

مطالب مرتبط

دریاچه ارواح نوشهر کجاست؟

سفر به ییلاق شکر دشت گیلان

راه آهن شاهرود کجاست؟