راز شهر پنهان شده در اعماق جنگل های آمازون!

ایکیتوس (Iquitos) نام شهر پنهانی آمازون است. شهری که هیچ جاده‌ای ندارد و برای دسترسی به آن فقط می‌توان از قایق یا هواپیما استفاده کرد. ایکیتوس بزرگ‌ترین شهر جنگلی کشور پرو محسوب می‌شود. این شهر در حوضه آمازون شمالی و تقاطع رودخانه‌های نانای و ایتایا قرار دارد و از یک طرف با آب و از جهات دیگر با جنگل‌های بارانی آمازون احاطه شده است. با الی گشت همراه باشید تا با ایکیتوس، شهر پنهانی آمازون بیشتر آشنا شویم.

برای رزرو تور ترکیبی برزیل، آمازون به الی گشت مراجعه کنید

ایکیتوس، به عنوان پایتخت آمازون در کشور پرو شناخته می‌شود. منطقه‌ی شهری ایکیتوس با ۴۷۱.۹۹۳ سکنه در دشت‌های بزرگ حوضه آمازون واقع شده و دارای چهار ناحیه به نام‌های ایکیتوس، پانچانا(Punchana)، بلن(Belén) و سان خوان باوتیستا(San Juan Bautista) است. این شهر با ۳۶۸.۹ کیلومتر مساحت، بزرگ‌ترین شهر غیر جزیره‌ای جهان به شمار می‌رود که نمی‌توان از مسیر زمینی به آن دسترسی پیدا کرد.

ایکیتوس شمالی‌ترین شهر پرو بوده و توسط رودخانه‌های آمازون، نانای و ایتایا احاطه شده است. این شهر در ساحل سمت چپ رودخانه آمازون قرار دارد و چندین تالاب و دریاچه دیگر در نزدیکی آن دیده می‌شوند. برای مثال دریاچه مورنوکوچا (Moronococha Lake) به عنوان مرز غربی شهر شناخته می‌شود. این ویژگی باعث شده ایکیتوس مانند یک جزیره‌ی مصنوعی در وسط رودخانه‌های متعدد به نظر برسد. رودخانه‌های ایتایا و نانای از گسترش فیزیکی شهر در این محدوده‌ها جلوگیری کرده و در حال حاضر شهر ایکیتوس فقط از سمت جنوب درحال‌رشد است.

در ایکیتوس جنگل‌های‌ بکر با رستوران‌های زیبا و مجهز، کلبه‌های گلی با عمارت‌های مجلل و کاشی‌کاری شده و قایق‌های کوچک با کشتی‌های کروز عظیم‌الجثه درهم آمیخته‌اند و تصویری بسیار جذاب را خلق کرده‌اند. بنابراین تفاوتی نمی‌کند که گردشگران دوستدار زندگی ساده و محیط طبیعی باشند یا به دنبال یک منطقه‌ی لوکس بگردند، درهرصورت شهر ایکیتوس یک مکان عالی برای ماجراجویی است. همچنین این شهر غذاهای محلی متنوع و خوشمزه و زندگی شبانه‌ی پر جنب‌وجوشی دارد و یکی از جذاب‌ترین بازارهای شناور کشور پرو را در خود جای‌داده است.

تاریخچه ایکیتوس، شهر پنهانی آمازون به گذشته‌های دور بازمی‌گردد. این منطقه از دیرباز محل سکونت مردمان بومی آمریکای جنوبی بوده است. طبق اسناد تاریخی، مردمان اروپا پس از رسیدن به جنگل‌های آمازون این منطقه را اشغال کردند. آن‌ها بیشتر شامل شکارچیان عشایری بودند که با ایجاد سکونتگاه‌های فصلی کوچک در نزدیکی رودخانه‌ها زندگی می‌کردند.

جالب است بدانید واژه‌ی «ایکیتوس» به گروهی از مردم بومی اسپانیایی گفته می‌شد که ابتدا در امتداد رودخانه‌های Pastaza، Arabela، Tigre، Nanay و Curaray ساکن بودند و سپس به اطراف رودخانه‌های نانای (Nanay)، آمازون (Amazonas) و ایتایا (Itaya) و دریاچه موروناکوچا (Moronacocha)مهاجرت کردند.

 بین سال‌های ۱۶۳۸ تا ۱۷۶۹ براساس تصمیمات مبلغان یسوعی(فرقه‌ای وابسته به کلیسای کاتولیک)، شهر ایکیتوس تاسیس شد و مردم بومی آمازون و مهاجران قوم ایکیتوس ساکن در اطراف رودخانه مارانیون(Marañón River) به این منطقه آورده شدند.  این دوره‌ی ۱۳۰ ساله مبلغان یسوعی تلاش زیادی برای تغییر دین بومیان آمازون به مسیحیت انجام دادند و سکونتگاه‌های آن‌ها توسط پدر یسوعی، خوزه باهاموند(José Bahamonde) نامگذاری شدند.

در اواخر قرن نوزدهم شهر ایکیتوس به واسطه‌ی صنعت لاستیک رونق بسیاری پیدا کرد. هزاران مهاجر از سرتاسر دنیا که بیشتر شامل مردان مجرد جوان جویای ثروت بودند راهی این منطقه شدند. از طرف دیگر ظهور خودرو و صنایع وابسته تقاضای جهانی برای لاستیک را افزایش داد و مهاجران با سرمایه‌گذاری و بانکداری در این شهر توانستند ثروت زیادی به دست آوردند. این مردان اروپایی با زبان بومی ازدواج کردند و تا پایان عمر در شهر ایکیتوس ماندند. آن‌ها موسیقی، سبک لباس، معماری و سایر عناصر فرهنگی اروپایی را به این شهر آوردند و جالب این که حتی در ایکیتوس خانه‌ی اپرا هم تأسیس شد که موسیقی کلاسیک اروپایی را به نمایش می‌گذاشت.

مطالب مرتبط

مانائوس، مروارید آمازون، تجربه ای منحصر به فرد در قلب جنگل

دلفین صورتی، جاذبه ی عجیب آمازون +ویدئو

در اواخر قرن نوزدهم ثروتمندان اروپایی در ایکیتوس عمارت‌های بسیار مجلل و بزرگی ساختند که هنوز هم برخی از آن‌ها تا به امروز پابرجا هستند. در سال ۱۹۱۲، یک بریتانیایی به نام هنری ویکهام، بذرهای لاستیک را به‌منظور ایجاد مزارع رقابتی در مستعمرات بریتانیا (آفریقا و جنوب شرقی آسیا) از ایکیتوس خارج کرد و با این کار رونق شهر هم به پایان رسید. به‌زودی لاستیک آسیایی با هزینه کمتر از آمریکای جنوبی در دسترس عموم قرار گرفت و اهمیت تولید لاستیک در شهر ایکیتوس پرو کاهش یافت.  این دوره بسیاری از بازرگانان و کارگران، ایکیتوس را ترک کردند.

 ۱۳ آگوست ۲۰۱۲ مراسمی برای بزرگداشت رودخانه آمازون و جنگل‌های بارانی برگزار شد و این منطقه به عنوان یکی از عجایب هفتگانه طبیعی جهان ثبت شد. در حال حاضر شهر پنهانی آمازون به عنوان یک بندر تجاری مهم در حوضه آمازون شناخته می‌شود و بیشتر درآمد آن از صنایع چوب، نفت، منابع معدنی، محصولات کشاورزی و گردشگری است.

آب‌وهوای ایکیتوس، شهر پنهانی آمازون کاملاً استوایی بوده و در این منطقه شاهد آب‌وهوای جنگل‌های بارانی استوایی هستیم. این شهر فقط دو فصل (تابستان و زمستان) دارد. تابستان پر بارش ایکیتوس در نوامبر شروع شده و در ماه مه به پایان می‌رسد.  ماه‌های مارس و آوریل شدیدترین باران و رطوبت در این منطقه دیده می‌شود و میانگین بارش بین ۲۸۰ تا ۳۰۰ میلی‌متر است.  ماه می رودخانه آمازون به بالاترین سطح خود رسیده و در ماه اکتبر سطح آن کاهش پیدا کرده و به ۹ تا ۱۲ متر می‌رسد.  دیگر ماه‌های سال بر اساس بارش‌ها سطح این دریاچه به‌صورت چرخه‌ای بالا و پایین می‌رود.

با فرارسیدن زمستان آب‌وهوای ایکیتوس خشک‌تر و آفتابی‌تر می‌شود و بیشتر روزها خورشید در آسمان خودنمایی می‌کند. جولای و آگوست خشک‌ترین ماه‌های این منطقه هستند اما بااین‌حال در این ماه‌ها هم بارش باران ادامه دارد. در مناطق شهری ایکیتوس معمولاً دمای هوا کمی بالاتر از داخل جنگل است و جذب گرما توسط ساختمان‌ها و سنگ‌فرش‌ها باعث می‌شود حتی در ساعات شب هم‌دمای هوا نسبت به محیط جنگلی گرم‌تر باشد.

پوشش گیاهی و تنوع جانوری ایکیتوس به دلیل قرارگرفتن در جنگل‌های آمازون کاملاً سرسبز و متنوع است. در این منطقه بیش از ۱۹۰۰ گونه گیاه از جمله ۲۲ گونه نخل و ارکیده و انواع مختلفی از نیلوفرها وجود دارند و چشم‌انداز زیبای جنگلی را می‌توان حتی از داخل شهر هم تماشا کرد.

شهر ایکیتوس معروف به شهر پنهانی آمازون گونه‌های جانوری زیادی از جمله ۱۳۰ گونه پستاندار، ۶۰۰ گونه پرنده، ۱۵۰ گونه خزنده و دوزیست و ۲۵۰ گونه ماهی را در خود جای‌داده است. در داخل این شهر تعداد زیادی کبوترچاهی زندگی می‌کنند و همچنین گاهی می‌توان گاو کوسه‌ها را در آب‌های نزدیک به ایکیتوس مشاهده کرد.

تنوع زیستی کلان‌شهر ایکیتوس به طور مداوم در حال محافظت است و برای جلوگیری از آسیب، اجازه‌ی ساخت مزارع جدید به اهالی داده نمی‌شود. همچنین ایجاد سکونتگاه‌ها یک خطر بالقوه برای موجودات و پوشش گاهی این منطقه تلقی می‌شود.

در این مقاله ایکیتوس، شهر پنهانی آمازون در کشور پرو را معرفی کردیم. ایکتوس به شهر بدون جاده هم معروف است زیرا این منطقه در قلب جنگل‌های آمازون قرار دارد و توسط جنگل و رودخانه‌های متعدد احاطه شده است. تنها راه دسترسی به ایکیتوس از طریق آب با استفاده از قایق و یا هوا با استفاده از هواپیما است.

مطالب مرتبط

دریاچه ارواح نوشهر کجاست؟

سفر به ییلاق شکر دشت گیلان

راه آهن شاهرود کجاست؟