شهرهای گمشده ی جهان که توسط گردشگران پیدا شدند!
در دنیایی زندگی می کنیم که احتمال خرابی در آن بیش از آبادی آن است! اما اشتباه نکنید و این جمله را منفی برداشت نکنید و نیمه ی پر لیوان را ببینید. این خرابی ها همیشه یک معنای کلیشه ای ندارند بلکه خرابی برای آبادی و ساختن چیزی فراتر باشد. امروز می خواهیم مکان های باستانی را به شما معرفی کنیم که علاوه بر این که ناشناخته بودند و توسط گردشگران کشف شده اند بلکه حتی برخی از آن ها قرار بوده که تخریب شوند. در ادامه با ما در الی گشت همراه باشید تا به اتفاق یکدیگر، چندی از شهرهای باستانی و گمشده در سرتاسر جهان را بشناسیم.
۱- دولاویرا
به دولاویرا لقب اولین تمدن هندی نیز داده اند. تاریخ زیست این شهر قبل از فروپاشیش به ۱۴۵۰ سال قبلاز میلائ نیز باز می گردد. این شهر علاوه بر این که اولین تمدن هند است، به دلیل ساختار عجیب و غریب مخازن آبی و برج های دیده بانیش نیز معروف شده است اما جالب است این نکته را بدانید که این شهر کمتر از یک قرن است که کشف و پیدا شده است آن هم به دست یک توریست! در واقع در سال ۱۹۶۷ بود که جی. پی. جوشی این شهر را پیدا کرد و آن را به جهانیان معرفی نمود.
۲- تروی
تروآ یا تروی را می شناسید؟ اکثر کسانی که این اسم را می شنوند یا به یاد اثر منظوم ایلیاد می افتند یا فیلم تروی اما، این شهر افسانه ای واقعا وجود دارد و واقعا تمامی اتفاقاتی که در این افسانه ی منظوم و فیلم تروی به تصویر کشیده شده، در این شهر اتفاق افتاده است. تروی پایتخت پادشاهی تروآ است که در حال حاضر در شمال غربی آناتولی در ترکیه است.
این جنگ بسیار بسیار مورد حمله قرار گرفته و تخریب شده است اما مجددا بازسازی شده است. با تمامی این تفاصیل و اهمیت بالای این شهر اما این شهر باستانی تا سالیان سال ناشناخته بود تا این که فرانک کالورت انگلیسی این شهر را پس از قرن ها پیدا کرده و به آن پا گذاشت.
۳- تیکال
یکی از بزرگ ترین مقرهای فرمانروایی قوم معروف و باستانی مایا، تیکال که در جنگل های استوایی گواتمالا واقع شده، بوده است. قدمت این شهر به ۴۰۰ سال قبل از میلاد باز می گردد و معماری پلکانی خاص و عجیبی دارد.
این که چرا این شهر خالی از سکنه شده است تا به حال در هاله ای از ابهام مانده است اما یکی از قوی ترین نظریات این است که این شهر به خاطر شیوع بیماری و مرگ و میر ناشی از آن در قرن ۱۰ ساکنین خود را از دست داده است.
با این که این شهر در حال حاضر کشف شده و همه ی ابزار علمی در اختیار بشر است اما هنوز هم نوع معماری و فلسفه ی آن برای دانشمندان بی جواب مانده است!
۴- پترا
ناباتینو نام مردمانی با رسوم عجیب است که ۲ هزار سال پیش در پترا می زیسته اند. این شهر در دل یک کوه کنده شده است. پترا در اردن است و ثبت جهانی شده است. بسیاری از کسانی که از این شهر دیدن کرده اند معتقدند که پتر یکی از عجیب ترین مکان های دنیا است! اما از این عجیب تر این است که این جاذبه ی باستانی حفاظت شده در سال ۱۸۱۲ به دست یک گردشگر سوئیسی به نام یوهان لودویگ بورخاردت کشف شد.
۵- پمپی
کمتر کسی است که به موارد جاذبه و گردشگری علاقه داشته باشد و اسم پمپی و آتشفشان معروف و خانمان براندازش را نشنیده باشد. پمپی در ناپل ایتالیا قرار گرفته است و همانطور که می دانید مردمانش در سال ۷۹ میلادی با مردم شهر هرکولانیوم به دلیل فوران آتشفشان کاملا تخریب و به خاکستر تبدیل شدند. پمپی بالاخره در سال ۱۷۴۸ توسط یک مهندس و جهانگرد اسپانیایی کشف شد.
۶- هاتوسا
هیتاییت ها اولین تمدن انسان ها در عصر برنزی بوده است. هاتوسا در واقع مرکز قلمرو هیتایت ها در ۲ هزار سال قبل از میلاد بوده است. این شهر در حال حاضر در ترکیه قرار گرفته است. شاید درباره ی هاتوسا این نکته عجیب ترین مورد باشد که این شهر پس از این که قرن ها مقتدرانه بر تمامی مناطق اطرافش فرمانروایی کرد و تاثیرات فراوانی بر روی نژاد بشری گذاشت به شکلی کاملا رازگونه منقرض شد و از بین رفت! هنوز هم دانشمندان و کارشناسان نتوانسته اند علت آن را کشف نمایند. این شهر توسط یک گردشگر در سال ۱۸۹۳ میلادی کشف شد.
۷- سیداد پردیدا
در سال ۸۰۰ میلادی، در کشور کلمبیا مردم کی از قوم های معروف این کشور به نام تایرونا شهری را ساختند که اموز به آن سیداد پردیدا یا شهر گمشده می گویند. در رابطه با بسیاری از زوایای این شهر هنوز هم ابهاماتی وجود دارد و خیلی از سوال ها هنوز هم بی جواب است. سیداد پردیدا به دست عده ای از جستجوگران گنج و طلا، آن هم از نوع باستانیش در سال ۱۹۷۲ کشف شد البته این شهر در سال ۱۹۷۶ به دست گروهی از باستان شناسان و مرمت گران مورد بازسازی قرار گرفت.
۸- مِساروده
بومی های قاره ی آمریکا در این شهر باستانی که در حال حاضر در کلورادو قرار گرفته است، زندگی می کرده اند. این تمدن در بین سال های ۶۰۰ تا ۱۳۰۰ میلادی بوده است. این شهر که بسیار زیبا و گیرا هم هست در دل یک صخره بزرگ ساخته و تراشیده شده است. البته این شهر تا سال ها بعد از میلاد مسیح هنوز هم جان داشت تا این که در سال های اولیه ی قرن ۱۵ میلادی تخلیه شد. این شهر متروکه و خالی از سکنه و کاملا خالی از سکنه شده بود تا این که به دست چند مکزیکی کشف شد.
۹- شهر سوخته
شهر سوخته یکی از میراث های گذشتگان است که در استان سیستان و بلوچستان قرار دارد. سیستان و بلوچستان قدمت زیادی دارد و از شهرهای قدیمی ایران است. شهر سوخته در کناره جاده زابل به زهدان در کیلومتر ۵۶ زابل قرار دارد. این شهر با قدمتی بیش از ۵۰۰۰ سال در ساحل رود هیرمند و دریاچه هامون ساخته شده است.
در گذشته این شهر از نواحی سرسبز ایران بوده و در آن درختانی مثل افرا، سپیدار، بید مجنون و … وجود داشته است. اولین بار، کلن بیت که از ماموران نظامی بریتانی بود پس از بازدید از این شهر نام آن را شهر سوخته گذاشت و به این اشاره کرد که آثار آتش سوزی را در آن دیده است.
سپس باستان شناسان ایتالیایی به مدت ۱۱ سال در فاصله سال های ۱۳۴۶۶ تا ۱۳۵۷ بر روی این شهر تحقیقاتی را انجام دادند. گفته می شود که علت اصلی نابودی این شهر آتش سوزی نبوده بلکه دلیل اصلی دو عنصر آب و باد بوده که در طی سالیان این تمدن را از بین برده است.