شهرستان نهاوند در همدان | Nahavand
یکی ار مناطق و شهرهای قدیمی نه تنها در استان همدان بلکه در سراسر ایران، شهرستان نهاوند است. این شهر که قدمت تاریخی بیش از هزاران سال را دارد، امروزه تبدیل به یکی از مسیرهای پر اقبال گردشگری در ایران شده است. درباره ی شهر نهاوند باید بگوییم که این شهر قبل از ورود اسلام به ایران، پایتخت کل سرزمین ایران بوده است. این شهر که در جنوب همدان قرار گرفته است، دارای آب و هوایی بسیار فوق العاده است و همین خصوصیتش به تنهایی طرفداران بسیار زیادی پیدا کرده است. در ادامه با ما در الی گشت همراه باشید تا به اتفاق یکدیگر، شهرستان نهاوند در همدان را به اتفاق یکدیگر هم بهتر بشناسیم و مورد بررسی قرار دهیم.
معرفی جغرافیا و آب و هوای شهرستان نهاوند در همدان
مطالب مرتبط: بازار سنتی همدان، نمادی از تاریخ و تمدن این شهر آرامگاه ابوعلی سینا در همدان، مشهورترین پزشک ایرانی در جهان آشنایی با ۲۰ جاذبه گردشگری همدان؛ پایتخت تاریخ و تمدن ایران
اگر از لحاظ جغرافیایی بخواهیم شهرستان نهاوند در همدان را معرفی نماییم، تا به همین الان هم نصف راه را رفته ایم! این شهر در ۱۰۰ کیلومتری و در قسمت جنوبی استان همدان قرار گرفته است و دور تا دورش را رشته کوه های بزرگ و سر به فلک کشیده ی زاگرس در بر گرفته است. از لحاظ جغرافیایی نهاوند به شهرهای معروف و مختلفی می رسد. این شهرستان که مرکزش شهری به همین نام است، از قسمت شمال غربی تا غرب به صورت کامل به استان کرمانشاه و از سمت جنوب شرقی تا به شرق هم به صورت کامل به لرستان می رسد. از قسمت شرقی به ملایر و از شمال به تویسرکان می رسد. فاصله ی تقریبی این شهر با تهران از سمت جنوب غربی تهران ۴۴۰ کیلومتر و از جنوب شهر همدان، ۱۰۵ کیلومتر است. مساحت این شهرستان برابر است با ۱۵۳۵ کیلومتر مربع. در ضمن جالب است بدانید که؛ نهاوند دارای خاک غنی و منابع آبی بسیار فراوانی است.
از لحاظ آب و هوایی نیز این شهرستان و شهرش دارای آب و هوای بی نظیری هستند و اصلا یکی از دلایل معروف بودنش همین آب و هوای بی مثالش است. آب و هوای شهرستان نهاوند در همدان بسیار خنک و ملایم است و البته محیط زیستش بسیار سر سبز و زیبا است. در خارج از محوطه ی داخل شهر نهاوند، آن قدر محیط زیست اطراف زیبا است که در گذر زمان تبدیل به یک جاذبه ی بسیار زیبا و دیدنی شده. در این محوطه، مسیرهای کوهستان زیبا، آبشارهای مختلف، غارهای مختلف، قله ها و انواع مناظر مختلف قرار گرفته است که این شهرستان را بسیار دیدنی و خواستنی کرده است.
یکی از دیگر جاذبه های شهرستان نهاوند در همدان روستاهای اطرافش است. این روستاهای سر سبز و زیبا یکی از دلایل خوب و محکمی است که کسانی را که به دنبال مقصدی متفاوت برای سفر می گردند را به این منطقه جذب می کند. از لحاظ آب و هوایی شهرستان نهاوند در همدان ۴ فصل محسوب می شود و از نظر بهترین فصل سفر برای رفتن به این شهرستان و شهرش، فصل بهار است. اما صبر کنید؛ تنها فصل مناسب برای سفر به این منطقه بهار نیست! در فصل بهار، فضای سبز و طبیعی این شهرستان تبدیل به قطعه ای نقاشی سر سبز می شود اما در ۳ فصل دیگر و علی الخصوص فصل پاییز، این منطقه تبدیل به یکی از بهترین مقاصد برای سفر و علی الخصوص کسانی است که هم سفر و طبیعت گردی را دوست دارند است و هم برای کسانی که زمینه های ماجراجویی را دارند و می خواهند تا مناظر جدید را ببینند و پیدا کنند. در ضمن به این نکته توجه داشته باشید که سفر به نهاوند در فصلی مثل پاییز، فایده و مزیت دیگری هم دارد که عبارت است از این که در این فصل با شلوغی های دیگر فصول پر سفر مواجه نخواهید داشت.
تاریخچه ی شهرستان نهاوند در همدان
در مقدمه ی این متن اشاره کردیم که نهاوند دارای پیشینه ی تاریخی کهن و چندین هزار ساله است. اگر به صورت دقیق تری بخواهیم بگوییم، بر طبق اسناد تاریخی شهرستان نهاوند در همدان و شهری که در مرکزیت این شهرستان قرار گرفته است؛ ۷ هزار سال است که به وجود آمده است. با توجه به این قدمت تاریخی بسیار زیاد پس عجیب نیست که در حال حاضر ۱۰۰ اثر تاریخی از ۲۰۰ اثر شناخته شده و معروف این شهر به ثبت ملی رسیده اند. نهاوند را در طول دروه های تاریخی ایران با اسامی مختلفی می خوانده اند که طور مثال می توانیم از بین این گویش های مختلف و متفاوت به اسامی همچون؛ نیموآندای به تلفظ شخص بطلمیوس که فیلسوف و اختر شناس مشهور یونانی است، اینهاوند، نوح آوند و بسیاری از دیگر اسامی اشاره نماییم.
حتی هستند کارشناسانی که درباره ی این نام این شهر بگویند که ممکن است نهاوند اشاره ای به یک آلت موسیقی و یا حتی دستگاهی خاص در نت های موسیقی اشاره داشته باشد که تنها در اواخر شب نواخته می شود، اشاره داشته باشد. البته در دوره ای تاریخی به این شهر لائودیسه هم می گفته اند. این اسم به افتخار ملکه ی سلوکیان بر روی این منطقه گذاشته شد. البته ساسانیان هم به این شهر نام نیماوند را داده بودند و پس از ورود اسلام به ایران، نام آن را حتی به ماه بصره هم تغییر دادند.
مردم شناسی شهرستان نهاوند در همدان
جمعیت مردم نهاوند در سال ۱۳۹۰ و بر حسب شمارش نفوس و مسکن برابر با ۷۵ هزار و ۴۴۵ نفر بوده است. به همین خاطر این شهر بعد از شهرهای ملایر و همدان به عنوان سومین شهر بزرگ استان همدان شناخته می شود. همچنین این که مردم این شهر بیشتر لک و لر هستند و درصد بسیار کمی از آنان، فارس، ترک و یا کرد هستند. زبانی که نهاوندی ها به آن صحبت می کنند، نوعی از گویش های زبان فارسی است. سوغاتی های معروف این شهر عبارتند از: گلیم، گبه، فرش، گز آردی، فرش، نق، خیارشور، حلوا گردویی، انواع و اقسام مرکبات گوناگون، لبنیات، انواع لواشک و عسل است. از انواع غذاهای سنتی این شهرستان می توان به کله جوش، آبگوشت قورمه سبزی، آش خشکبار، خورش قوره بادمجان و بسیاری از غذاهای دیگر اشاره نماییم.
جاذبه های شهرستان نهاوند در همدان
شهرستان نهاوند در همدان امروزه منطقه ای است که پر است از آثار و جاذبه های مختلف و گوناگون که آن را تبدیل به یکی از بهترین مناطق برای سفر کرده است. از آثار تاریخی و قدیمی بسیار جذاب این منطقه می توانیم به آثار مختلفی اشاره نماییم. برخی از آن ها عبارتند از:
- مقبره ی شیخ ابوالعباس نهاوندی
یکی از جاذبه های بسیار دیدنی و تاریخی نهاوند، مقبره ی شیخ ابوالعباس نهاوندی است که به آن درب شیخ نیز می گویند. این مقبره و آرامگاه تاریخی در محله ای به همین نام قرار گرفته است و از این جهات فارق از اهمیت تاریخیش مهم است که در آن یکی از عارفان بسیار معروف قرن ۴ هجری یعنی احمد ابن محمد این فضل نهاوندی به خاک سپرده شده است. با این که بنا قدمت زیادی دارد اما، می گویند که قدمت سنگ قبری که امروزه در این بنا وجود دارد به دوره ی قاجارها می رسد.
- موزه ی تاریخ و فرهنگ نهاوند
در فاصله ای ۲۰۰ متری از درب شیخ، این موزه قرار گرفته است که در آن بسیاری از یافته های تاریخی و باستان شناسی در نهاوند قرار گرفته است. در ساختمان این موزه در شهرستان نهاوند در همدان آثاری مرتبط با دوران هایی همچون: قبل از تاریخ، دوران تاریخی، دوران اسلام و در نهایت دوره ی فعلی و معاصر قرار گرفته است. البته به غیر از آثار تاریخی موجود در این موزه باید به نقشه ی جالب ساختمانی این موزه نیز اشاره ای نماییم. در اضلاع شرقی و جنوبی این ساختمان ایوان هایی ساخته شده است که شکل خاص و جالبی به این موزه داده است. همچنین این ساختمان دو طبقه ای، سقف شیروانی و شیب داری دارد و ساختمانش کاملا آجری و دایره ای است.
- تپه ی گیان
یکی از وجوه طبیعی و تاریخی در شهرستان نهاوند در همدان باید به تپه ای باستانی به نام گیان اشاره نماییم که در فاصله ی ۲ کیلومتری سراب گیان و در ۱۵ کیلومتری شهر نهاوند قرار گرفته است. جالب است درباره ی تپه ی گیان بدانید که این بازمانده ی تاریخ، یکی از مهم ترین های تاریخ ایران و تمدن انسانی در کشورمان است. قدمت این تپه برابر است با ۷ هزار سال که در زمره ی یکی از ۴ نقطه ای قرار می گیرد که آریایی ها برای زندگی خود انتخاب کرده بوده اند. از لحاظ تاریخی این تپه را ۵ سطح طبقه بندی کرده اند که شامل دوره هایی همچون؛ عصر برنز، عصر آهن و عصر سنگ نیز می باشد. درباره ی اهمیت این تپه ی ترایخی همین بس که بگوییم که نزدیک به نیم قرن این تپه را در کشور به عنوان مبدا گاه نگاری غرب کشور مورد استفاده قرار می گرفته است. درباره ی تپه ی گیان باید بگوییم که با این که این تپه ی تاریخی دارای اهمیت تاریخی و بسیار مهمی است، اما امروزه به حفظ استحکامات آن توجه چندانی نمی شود.
- مقبره ی بابا پیره
یکی از جاذبه های تاریخی و دیدنی موجود در نهاوند، مقبره ی بابا پیره است که که در واقع یک سردار عرب در جنگ نهاوند بوده است. پیکر این سردار را در کوهستان و جایی که امروزه به آن مقبره ی بابا پیره می گوییم، به خاک سپرده اند. از لحاظ جانمایی جغرافیایی، این مقبره در روستای قشلاق و در فاصله ی ۸ کیلومتری از سمت جنوب غربی و در مسیر جاده ی کرمانشاه به نهاوند قرار گرفته است.
- سر آب گاماسیاب
گاماسب و یا به عبارتی دیگر، سر آب گاماسیاب را به عنوان یکی از طولانی ترین رودخانه های کشور باید شناخت. این رودخانه در کنار کوه گرین قرار گرفته است و در سر راه خود به رودخانه های مختلفی مثل: خرم رود و یا قلقل رود نیز می ریزد. این رودخانه در نهایت به هورالعظیم می رسد. با این که گاماسب یکی از جاذبه های طبیعی و گردشگری شهرستان نهاوند در همدان است اما با این اوصاف، در سر راه این رود انواع حوضچه های پرورش ماهی و نیروگاه های برق آبی را ساخته اند.
- مسجد جامع نهاوند
می گویند که این مسجد تاریخی را در عصر حکومت سلجوقیان ساخته اند و در دوره ی صفویان هم مورد مرمت قرار داده اند. این مسجد را بر روی تپه ای ساخته اند که در مرکز شهر نهاوند و مرکزیت این استان قرار گرفته است. در داخل این مسجد ۲ کتیبه ی تاریخی قرار گرفته است که در آن اطلاعاتی درباره ی مرمت و ساخت این بنا در دو دوره ی تاریخی صفی و سلجوقی ارائه می دهد. در کنار مسجد جامع نهاوند، بازار و همچنین میدان معروف قیصریه قرار گرفته است. نقشه ی ساخت این مسجد تاریخی بسیار ساده است و دارای شگقتی خاصی نیست. هر آن چه که در ساخت بنای این مسجد به کار رفته عبارت است از: خاک رس، لوویی، آجر، لاشه ی سنگ و آجر.
- خانه ی شهید قدوسی
یکی از خانه های تاریخی و مهم نهاوند، خانه ی شهید قدوسی این شهر است. این خانه که در کنار مسجد قدیمی شهر قرار گرفته است دارای اهمیت تاریخی زیاد و همچنین زیبایی های بسیاری در نقشه ی خود است. سردرهای ۲ گانه ی این شهر که در قسمت شمالی این ساختمان قرار گرفته است، امروزه پایگاه میراث فرهنگی و تاریخی شهر نهاوند است. حیاط این ساختمان بسیار زیبا و شاخص است و از قوس های مختلف و کف پوش قلوه سنگ ساخته و تزئین شده است. تزئینات این بنا نیز عبارتند از: تزئینات حصیری، آجری و برجسته. همچنین پنجره های این بنا که رو به حیاطش باز می شوند، طراحی خاص و جالبی دارد.
- سر آب گیان
این سر آب یکی از پر آب ترین و البته زلال ترین رودخانه های موجود در این شهرستان است. سر آب گیان در ۲۱ کیلومتری جنوب غربی نهاوند قرار گرفته است. در مسیر این سر آب، جنگل های طبیعی بسیار زیادی قرار گرفته است که از برکت وجود این رودخانه هم بسیار سر سبز هستند و هم گونه های طبیعی بسیاری در آن قرار گرفته است. این سر آب یکی از پر استقبال ترین جاذبه های طبیعی نهاوند است.
برای اطلاعات بیشتر درباره ی جاذبه ها و ابنیه ی تاریخی این شهر به وب سایت رسمی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور مراجعه فرمایید.
۱۶ نظرات
راستش عالی بود فقط بیشتر مردم نهاوند لک یا لر نیستن بیشتر اونها نهاوندی هستن که به زبان فارسی دری که خیلی نزدیک به لری و البته فارسی هست صحبت میکنن.البته نهاوند دارای تعداد زیادی لر ،لک هستش و تعداد کمی ام کرد و ترک داره
ادمین عزیز بنده خودم نهاوندی هستم جمله ای که نوشتین مردم این شهر بیشتر لک و لر هستند خدمتتون عرض کنم که نهاوندی ها اصلا لک نیستند و خواهش بنده اینه که اصلاح کنید.
باتشکر
سلاام
کاملا مطلب مفیدی بود نهاوند را بیشتر گویش وران لکی و لری تشکیل می دهند.که با گویش کوردی غرابت و نزدیکی دارد هر چند زبان لری و لکی نیز شامل دو گویش زبانی از ده ها گویش زبانی قوم کورد یا مادها می باشد
با سلام : ادعایی گویش زبانی به نام نهاوندی و لری شمالی ( و لکی و لری دری که نوعی گویس زبانی فارسی دری ) نامیده شود کاملا مضحک بوده ، گویش زبانی نهاوند بیشتر لکی بوده که یکی از کهن ترین گویش هایی زبانی از ده ها گویش زبانی قوم کورد ( ماد ) می باشد که از نظر باستانی قوم کاسی یا سکایی نامیده می شدند.
با سلام : ادعایی گویش زبانی به نام نهاوندی و لری شمالی ( و لکی و لری دری که نوعی گویس زبانی فارسی دری ) نامیده شود کاملا مضحک بوده ، گویش زبانی نهاوند بیشتر لکی بوده که یکی از کهن ترین گویش هایی زبانی از ده ها گویش زبانی قوم کورد ( ماد ) می باشد که از نظر باستانی قوم کاسی یا سکایی نامیده می شدند. با تقدیم احترام
آرمین عزیز دوست من نهاوندیه و لک هستش چطور شما میفرمایید که اصلاً لک در نهاوند نیست
سلام باید خدمتتون عرض کنم نهاوند لک نداره و همه لر هستند اونایی که لک هستند حتما مهاجرند و از شهرای اطراف اومدن مث نورآباد کودشت و …. بله یکی از دوستای منم لک بودند ولی اصالتا کودشتی بودند
پس این همه روستای لک زبان داره چی میشه؟
سلام برای زبان مردم نهاوند، حداقل ویکیپدیا رو مطالعه کنید، زبان اصلی لری هست با گویش های مختلف. نکته دوم غذاهایی که معرفی کردید غذاهای عمومی ایرانیان هست در هر نقطه و هیچ کدوم غذاهای اصیل نهاوند نیست. لطفا قبل از نوشتن مقاله کمی مطالعه بفرمایید. برام جالب بودبا وجود ۸ نظر قبلی در مقاله هیچ اصلاحاتی انجام نشده.
سلام به دوستان عزیز با اینکه برای نظر همه ی شما دوستان عزیز احترام قاتل هستم اما مردم نهاوند لک و لر نیستند ولی بیشتر جمعیت شهر نهاوند رو گویش وران لک و لر تشکیل میده گویش مردم نهاوند نوعی از گویش های فارسی دری هستش که به زبان لری بسیار نزدیک هست. علت جمعیت زیاد لک و لر در نهاوند به بعد از دوران قاجار بر میگرده در اوایل زمان رضا خان بیشتر استان های کشور در دست خان های محلی بوده مثل شیخ خزعل که خوزستان در سیطره او بود. در لرستان مرد غارت گری بنام مهرعلی خان وجود داشته که زندگی مردم رو به غارت میبرده به همین دلیل مهاجران زیادی از لرستان به اطراف نهاوند علی الخصوص به روستا ها که مالکان شهری(نهاوندی) داشتند مهاجرت میکنند بعد از مدتی خبر به مالکان روستا ها میرسد مالکان روستا مهاجران را می خوانند و مردم مهاجر علت هجرت را برای مالکان تعریف می کنند مالکان به آنها مردم پناه و اسکان میدهند. بعد از مدتی رضا خان تمام استان های ایران را با نبرد های پی در پی پاکسازی می کند که پدر پدر بزرگم در ان زمان سرباز و شاهد نبرد لرستان بوده برای پدرم تعریف کرده که در منطقه ای که در خاطر ندارم هزاران سرباز مهر علی خان درو شده بودند. در همین حین مردم مهاجر از لرستان در روستا های شهر نهاوند ماندگار شدند و رعیت به شمار می آمدند آما در زمان محمدرضا شاه که ارباب رعیتی برداشته شد مردم لک و لر صاحب زمین شدند و بعد از چند سال به شهر مهاجرت کردند مخصوصا نسل های جدید انها که علاقه به شهر نشینی داشتند البته افرادی که به شهر آمدند اکثرا زمین های خود را در روستا ها دارند . همچنین مردم شهر نهاوند به دلایل مختلفی به شهر های اطراف و اکثرا به تهران مهاجرت کردند همین باعث این موضوع شده . البته غذا های اصیل نهاوند این هایی که نام بردید نیستند نهاوند آش های بسیار معروفی دارد مثلا آش ورکواز که معروف ترین آش نهاوند است . البته این هم اضافه کنم که خودم نهاوندی هستم و هرچیزی که گفتم اسناد تاریخی داره اما شما در اینترنت کمتر می تونید این هارو پیدا کنید من این اطلاعات رو از بزرگان این شهر شنیدم.
بادرود فراوان: من زبان شناس نیستیم که بخواهیم در مورد زبان مردم یک قوم نظریه پردازی کنم ، ولی گویا دانشنامه ایرانیکا ، که از زبانشناسان وقوم شناسان مشهوری بهره می برد ، زبان مردم نهاوند را گوشی از زبان لری معرفی کرده اند،
دوستانی که نظر دادید.
شما که اطلاعات دقیقی از بافت جمعیتی و هویت تاریخی نهاوند ندارید چرا اظهار نظر قطعی می کنید. واقعیت این است قسمت بسیار بزرگی از شهرستان نهاوند را لکزبانان و لر زبانان تشکیل می دهد و جمعیت نهاوندی ها با گویش معروف بروجردی یا نهاوندی به سختی به عدد پانزده هزار نفر می رسند که کمتر از ده درصد نهاوند است. اگر سنجش درستی از تاریخ و بافت
جمعیتی داشته باشیم هرگز به خود اجازه نمی دهیم زبان های لکی و لری را مربوط به مهاجر ها بدانیم…
باسلام خدمت تمامی عزیزان
به خدمت تمامی این عزیزان عرض کنم که قبل از هرگونه اظهار نظری و رفتن به گوگل و امثال آن یکبار به این شهرستان سفر کنید تا ببینید زبان و غذاها و آثار این شهر چیه به خدمت تمامی این عزیزان عرض میکنم که بنده برای زبان لکی خیلی خیلی احترام خاصی قائل هستم عزیزان زبان لکی شباهت خیلی زیادی به زبان کردی دارد و من که جد و آبادم زاده نهاونده اصلا زبان لکی نه متوجه می شوم و نه می توانم صحبت کنم و دوم زبان لری غلیظی که خیلی ها صحبت می کنند فقط و فقط مربوط به استان لرستان و شهرهای تابعه است وگرنه اگر بخواهیم بر اساس زبان چند نفر بخواهیم قضاوت کنیم پس الان با جمعیت چهار پنج میلیونی افغانها در تهران باید بگوییم که زبان مردم تهران افغانی یا دری است پس اگر خواستید با اصالت یک شهر آشنا شوید از کسانی پرس و جو کنید که زاده آبا و اجدادی آن شهر باشند
خیلی ممنون
نهاوندلرهستندیک درصد از نورآباد آمدند لک هستند
نهاوند اصلا لک نداره، نه شهرش و نه روستاهاش… لکهایی که ساکن نهاوند هستند مهاجرانی هستند که از نورآباد به این شهر اومدن و اهالی روستای وراینه که اونم بین نهاوند و نورآباد هست. میخوام بگم نهاوندیها لک نیستند.
به عنوان یه نهاوندی خدمتتون عرض کنم که نهاوند هم لک داره هم لر، پدر بنده زادهی روستای فارسبان نهاوند هست که همگی لک زبان هستند و مادرم لر نهاوند، ما چند طایفه لر داریم که لرهای نهاوند لر ثلاثی هستند میتونین راجع به لرهای ثلاثی نهاوند از گوگل تحقیق کنید.