بازارها به عنوان جایی برای خرید و فروش کالا از دیرباز نقش مهمی را در اقتصاد بازی می کنند. امروز در شهرهای ایران بازارهای قدیمی زیادی هست که همچنان فعالند و با معماری شگفت انگیز خود از آثار تاریخی ایران به شمار می روند. یکی از بازارهای قدیمی ایران سرای مشیر در شیراز است که قدمت آن به دوره قاجار بر می گردد، این بازار تماشایی در بخش جنوب شرقی بازار وکیل قرار دارد و معماری و سبک ساختش شباهت زیادی به بازار وکیل دارد. در ادامه الی گشت را همراهی کنید تا درباره سرای مشیر و رزرو هتل شیراز بیشتر حرف بزنیم.
مطالب مرتبط: روستای قلات، بهشتی در استان فارس بازار وکیل، معروف ترین بازار سنتی ایران گذری به بازار رنگارنگ وکیل، شیراز
شیراز شهری تاریخی و بدون شک یکی از پر گردشگر ترین شهرهای ایران است، شهری که آثار گردشگری زیادی را در خود جای داده و از دیدنی ترین مقاصد گردشگری ایران است. سرای مشیر بازاری معروف و کهن در شیراز است که نه تنها محلی برای خرید و فروش به شمار می رود بلکه با معماری جذاب و خیره کننده و البته قدمت طولانی اش اثری تاریخی ست. در بازدید از این بازار با قرار گرفتن در فضا و حال و هوای بازارهای قدیمی، فرهنگ باستانی و تاریخی ایران را به خوبی درک می کنید. بازارهای تاریخی با ویژگی های خاص معماری شان گوشه ای از روزمرگی های مردمان زمان خود را به تصویر می کشند و بازدید از آن ها شما را با فرهنگ روزگار قدیم آشنا می کند.
سرای مشیر در شیراز از جمله بازارهای کهن و قدیمی ایران است که نقش مهمی در تاریخ و فرهنگ کشورمان دارد. این بازار در زمان فتحعلی شاه و به دستور ابوالحسن خان مشیرالملک، وزیر آن زمان درست شده است. سرای مشیر در کنار بازار وکیل قرار دارد و اگر برای بار اول گذرتان به آنجا بیفتد شاید نتوانید بین سرای مشیر و بازار وکیل تفکیکی قائل شوید اما چیزی که باعث تمایز این دو بازار از هم می شود حیاطی در وسط بنای هشتی است به طوری که حوضی بزرگ در وسط حیاط و درختان نارنج در اطراف جذابیت آن را دو چندان کرده است. مدتی در این حیاط بنشینید و از تماشای درختان نارنج و رفت و آمد اطراف لذت ببرند.
هشتی، بازار را دو بخش کرده و باعث اتصال سرای مشیر به بازار نومشیر می شود به طوری که قسمت غربی به سرای مشیر می رسد. این هشتی خصوصیات خاصی دارد و بر روی سقف بلندش، گنبدی نسبتا بزرگ جای دارد و روی آن هم یک بادگیر چند وجهی به چشم می خورد. در این بازار ظرافت کاری های چوبی و کاشی کاری های جذابی را می بینید که به همراه شیشه های رنگارنگ جذابیت خاصی را به بازار داده اند و معماری ایرانی اسلامی به خوبی در نقاط مختلف بازار به نمایش در آمده است. ظرافت های معماری این بازار تا حدی است که حتی حوضی که در وسط آن قرار گرفته هم با کاشی کاری ها و مقرنس کاری های جذابی تزئین شده است.
سرای مشیر چند سال بعد از ساخت و در سال ۱۳۴۸ مرمت و بازسازی شد تا زیبایی های معماری آن دوباره به همان شکوه سابق برگردد. در زمان مرمت حوضچه ای که در وسط بازار بود به شکل چایخانه در آمد و اتاق های بازار هم به جایی برای نمایش هنرهای دستی تبدیل شدند. در سردر ورودی بازار مشیر کتیبه ای به چشم می خورد که در رمضان سال ۱۲۸۸ هجری قمری ثبت شده و طبق ان این مجموعه وقف امام پنج شیعیان شده است.
مغازه هایی که در این مجموعه است متعلق به سازمان حج و اوقاف هستند و به مغازه داران اجاره می شوند. یکی از ویژگی های منحصربفرد این بنا سقف حجره های آن است که به فرم طاق ضربی با الوار درست شده اند. اگر خیال دارید که در سفر به شیراز صنایع دستی تهیه کنید کافیست سری به سرای مشیر بزنید و خیالتان راحت باشد که حتما جیزی باب میل را پیدا می کنید. سرای مشیر بدون شک یکی از بهترین جاها برای خرید صنایع دستی است که با توجه به ویژگی های تاریخی اش ارزش زیادی برای گردشگران دارد. حتی اگر نمی خواهید خرید کنید و یا به تماشای معماری تاریخی این محل هم علاقه ای ندارید باز هم به سرای مشیر بروید چون کافیست در کنار حوضچه بنشینید و از خنکای آب و تماشای اطراف لذت ببرید.
در ورودی ای که در ضلع جنوبی سرای مشیر قرار گرفته در کنار سردر کتیبه ای هست که تاریخ تکمیل و افتتاح بازار را سال ۱۳۷۱ هجری می داند. صنایع زیادی در این محل فعالیت می کنند که تعدادی از آن ها شامل خاتم سازی، قلم زنی و حکاکی هستند، به غیر از مغازه هایی که به صنایع دستی مشغولند واحدهایی هم این صنایع را تولید می کند.
سرای مشیر در سال ۱۳۴۷ هجری قمری به ثبت آثار ملی رسیده و از جاذبه هایی است که از دیرباز مورد توجه بوده و دلیل آن هم بدون شک موقعیت مکانی این بنا و تزئینات زیبایی است که در معماری آن به کار رفته است.
بهترین و متداول ترین راه برای رفتن به سرای مشیر، به بازار وکیل بروید و از آن جا سراغ سرای مشیر را بگیرید. بازار در مسیر شلوغ قرار دارد و به راحتی می توانید در بازدید از جاذبه های معروف شیراز از آن هم دیدن کنید. با نگاه کردن به نقشه ی شیراز به خوبی مسیرتان برای رسیدن به سرای مشیر را پیدا می کنید. در شیراز اتوبوس ها و تاکسی های زیادی هست که به راحتی شما را به این بازار می رسانند.