ستون کنستانتین، یادگاری از رومی ها در استانبول

ستون کنستانتین در استانبول

کشور ترکیه ی امروزی و یا به عبارتی دیگر؛ قونیه یا قونیای قدیم، نه تنها خود صاحب یکی از امپراطوری های معروف جهان بوده بلکه هر تکه از خاک این کشور علی الخصوص قسمت هایی که در شهر استانبول قرار گرفته است، تاریخی ترین و حتی باستانی ترین بازمانده ی های تاریخ جهان را از دیگر امپراطوری های مهم جهان را در خود جای داده است. یکی از این بازمانده های تاریخی، ستون کنستانتین در استانبول است. این ستون که در میدان چمبرلی قرار گرفته است، امروزه یکی از جاذبه های مهم و دیدنی این شهر به شمار می رود. در ادامه با ما همراه باشید تا به اتفاق یکدیگر، ستون کنستانتین در استانبول را بیشتر بشناسیم.

مطالب مرتبط:
راهنمای سفر به استانبول
با بهترین دیدنی‌های استانبول در فصل بهار آشنا شوید!
از نظر مسافران خارجی کدام یک از محله های استانبول بهتر هستند؟

در کشور ترکیه، این ستون تاریخی و با ارزش را کمتر به نام کنستانتین می شناسند و بیشتر آن را به عنوان ستون اورمه (Orme Sutun) یا اورما می شناسند. ستون کنستانتین در استانبول که امروزه دقیقا وسط میدان چمبرلی قرار گرفته است، یادگاری از زمان حضور پر رنگ رومی ها در این منطقه پس از فتح قستنطنیه است. قدمت این ستون دقیقا به زمان حکومت و فرمانروایی کنستانتین بزرگ و افسانه ای باز می گردد. بر اساس نوشته هایی که در کتب و اسناد تاریخی موجود است، در سال ۳۳۰ بعد از میلاد حضرت مسیح بود که پادشاه کنساتنتین دستور داد که این ستون در قسطنتنیه ساخته شود و به مناسبت حضور بیزانسی ها، یادگاری بر این شهر بماند.

پس از ساخت ستون اورمه که ما آن را به عنوان ستون کنستانتین در استانبول می شناسیم، در بلندترین نقطه ی آن به دستور کنستانتین، نمادی از آپولو را بر بلندی آن گذاشتند. بعد از آن هم با این که در ادامه بیشتر توضیح خواهیم داد، نماد دیگری قرار گرفت که آن هم مانا نبود. به هر حال این ستون برای مدت زمان طولانی یکی از بلندترین سازه های شهر استانبول بود و هیچ ساختمانی از این حیث به گرد پایش هم نمی رسید.

بیایید تا درباره ی نمادهای موجود بر بلندای این ستون بررسی های بیشتری انجام دهیم. نماد آپولو در اثر حوادث طبیعی از بین رفت و چون در آن زمان مسیحیت وارد این منطقه شده بود، نماد مسحیت را از سنگ مرمر ساخته و بر بالای این ستون قرار دادند. البته پس از فتح قسطنتنیه توسط عثمانی ها، این صلیب هم ماندگار نشد و به خاطر تضادهای فرهنگی که وجود داشت، آن هم به پایین کشیده شد. درباره ی مواد و ابزار به کار رفته شده در ساختن این ستون، نکات جالب توجهی وجود دارد که دانستنشان می تواند برای شما جالب باشد. مثلا،، بلوک های به کار رفته شده در ساخت این ستون همگی سنگ ها و بلوک هایی هستند که تنها و فقط در مصر پیدا می شوند و در ساخت اهرام مصری استفاده می شده اند! فکرش را بکنید، از سرزمین مصر تا استانبول امروزی چه راهی طی شده است تا این بلوک های سنگی بسیار سنگین را بیاورند.

این ستون در حال حاضر تنها ۳۵ متر ارتفاع دارد. البته لازم به ذکر است که با وجود دو مجسمه ی نمادینی که قبل ترها در نوک آن وجود داشته،  ارتفاعش بیشتر هم بوده است. از لحاظ جانمایی جغرافیای ستون کنستانتین در وسط میدان چمبرلی که در زمره ی  میادین مهم استانبول است و دقیقا در مرکز محل اجتماعات این میدان است، قرار گرفته. این ستون از اهمیت بسیار زیادی در زمان رومی ها برخوردار بوده است. در ساخت این ستون در کنار بلوک های سنگی مصری، از قطعه سنگ های قرمز، ارغوانی و همچنین سنگ سماق استفاده شده بوده است.

آدرس:

Mollafenari Mh., Vezirhan Cd. 16-18, 34120 Fatih/İstanbul, Turkey

  • ستون کنستانتین در استانبول را ستون آرمه یا اورمه ستون و حتی به خاطر نزدیکی با محله ی چمبرلی تاش به آن ستون چمبرلی تاش هم می گویند.
  • سلطان مصطفی دوم که یکی از پادشاهان سلسه ی عثمانی بود، این ستون ۳۵ متری را با بند های آهنی مورد تحکیم و بازسازی قرار داد و برای این ستون یک پایه ساخت که امروزه هنوز هم پابرجاست.
  • پس از سلطان مصطفی عثمانی و در قرن ۱۹ میلادی یکی از پادشاهان عثمانی به نام سلطان عبدالحمید برای محافظت از ستون یک حلقه ی آهنی به دور آن اضافه کرد تا از آسیب و فرو ریختن این ستون جلوگیری کند.
  • پس از این که این حلقه بر دور ستون کنستانتین در استانبول قرار گرفت، محله ای که ستون در آن قرار گرفت، چمبرلی تاش نامیده شد زیرا در زبان ترکی چمبرلی به معنای حلقه است.
  • در طول سال ها به خاطر جنگ ها، بلایای طبیعی و گذر ایام آسیب های جدی به این ستون وارد آمد.
  • از سال ۱۹۵۵ میلادی به بعد بود که ستون کنستانتین در استانبول به عنوان یک اثر و بنای تاریخی ارزشمند ثبت شد.
  • پس از ثبت این ستون به عنوان بنایی تاریخی، کار مرمت و بازسازی آن این بنا شروع شد.
  • در سال ۱۹۷۲ میلادی بود که سنگ سماق که در گویش ترکی به آن سماک می گویند به کار برده شده در بنای این ستون، آسیب دید. که البته ترمیم شد.
  • مسئولیت حفاظت از ستون کنستانتین را مسقیما وزرات تاریخ ترکیه بر عهده گرفته است.

همانطور که در سطور بالایی شاره کردیم، محله ای که ستون کنستانتین در استانبول در آن قرار گرفته است، محله ی چمبرلی تاش از محله های قدیمی و معروف شهر استانبول است. ستون کنستانتین را که حتی برخی ها به آن ستون چِمبِرلی تاش به معنای حلقه در زبان ترکی نیز می گویند و در بخش دیوانی اُغلو قرار گرفته است. معنای نام چمبرلی به این اشاره می کند که پس از اضافه شدن گروه محافظین به پادشاه افسانه ای کنستانتین، ستونی به نام او در این محله ساخته شد که بعدها آن را چمبرلی تاش به معنای حلقه نامیده شد. ستون کنستانتین از مشهورترین جاذبه های استانبول است که شاید تا به حال آن چنان که باید و شاید به آن پرداخته نشده است. محله ی چمبرلی تاش به مناسبت تاسیس قسطنتنیه ساخته شد، این روزها در همسایگی بازار بزرگ استانبول قرار گرفته است.

  • حمام چمبرلی تاش در استانبول | Cemberlitas Hamami

اولین جاذبه ای که در نزدیکی ستون کنستانتین در استانبول و محله ی چمبرلی تاش به شما معرفی می کنیم، حمام های معروف چمبرلی تاش هستند. این حمام ها که امروزه تعداد زیادی از آن ها باقی نمانده است، یکی از بهترین حمام های ترکی در سراسر شهر استانبول است . این حمام در نزدیکی بازار بزرگ استانبول و دقیقا در مقابل ستون کسنتانتین قرار گرفته. رختکن حمام، سقف گنبدی شکل دارد و دارای قسمت سوگوکلوک به معنای آب سرد است. گرمخانه ی حمام هم ۳۸ حوض جدا دارد. قسمت زنانه و مردانه ی این حمام کاملا جدا است. البته در قرن ۱۹ برای عریض کردن خیابان ورودی بانوان را تخریب می کنند اما امروزه این ورودی را دوباره یاخته و به این مجموعه اضافه کرده اند.

  • بازار بزرگ استانبول | Kapali Carsi

یکی از جاذبه های کاربردی در نزدیکی ستون کنستانتین در استانبول، بازار بزرگ استانبول یا به عبارتی دیگر، کاپالی چارشی است. بازار بزرگ استانبول ۶۵ خیابان سرپوشیده دارد و بیش از ۵ هزار مغازه ی فعال در خود دارد. این بازار پر است از جنس های مختلف و همچنین دست فروش های مختلف. در انتهای آن هم می توانید به بازر ادویه ی معروف بروید.

  • بویوک والده حان | Buyuk Valide Han

بویوک والده حان به دستور ملکه ماه پیکر سلطان که همسر سلطان احمد اول بود، در قرن ۱۷ کاروانسرا و یا اقامتگاه بویک والده خانم که مادر سلطان احمد اول بود در قرن ۱۷ میلادی ساخته شد. این کاروانسرا بیشتر برای تجار خارجی که برای تجارت به استانبول می آمدند، ساخته شده بود.

  • مسجد قلندرخانه | Kalenderhane Camii

یکی دیگر از جاذبه های نزدیک به ستون کنستانتین در استانبول مسجد قلندرخانه است. این مسجد قبلا یک کلیسای ارتدوکس بوده، توسط پادشاهان عثمانی تبدیل به مسجد شد. در فضای داخلی مسجد از سنگ ‌های مرمر با رنگ ‌های متنوع استفاده شده است. این مسجد به سبک معماری بیزانس ساخته شده است.

برای اطلاعات بیشتر از ستون کنستانتین، به وب سایت تیریپ ادوایزر مراجعه فرمایید. 🙂

tripadvisor.com

 

مطالب مرتبط

معبد وات پو | خانه بودای خوابیده و میراث طلایی تایلند

روستای سلین | بهشتی گمشده در دل کوه‌های کردستان

چرا باید در هنگام سفر بیمه مسافرتی داشته باشیم؟