تلفیقی با شکوه از نور و رنگ و رقص در جشن سال نو چینی ها

سال نو چینی

چین کشور پهناور و تاریخی است که سفر به آن می تواند دنیای دیگری را برای شما نمایان کند. نکته جالبی که در این کشور وجود دارد سنت و مدرنیته است که در کنار هم قرار گرفته اند و شما در هر کجای این کشور که سفر کنید می توانید این تلفیق زیبا را مشاهده کنید؛ شاید همین موضوع دلیلی بر توسعه صنعت گردشگری در این کشور شده است. موضوعی که در این مطلب از مجله ی گردشگری الی گشت می خواهیم درباره آن صحبت کنیم “سال نو چینی ها” است که یکی از مهمترین رویدادهای این کشور به شمار می رود. چینی ها با برپایی مراسم های سنتی و نمایش های مختلف سعی در جشن گرفتن سال نوی خود می کنند که در ادامه ی این مطلب ما به تفسیر درباره سنت هایی که در جشنواره سال نو چینی در این کشور وجود دارد و اجرا می شود، صحبت خواهیم کرد.

مطالب مرتبط:
بهترین رستوران های حلال در پکن؛ چین
پل نانجینگ، مرگبارترین جاذبه ی چین
راهنمای سفر تجاری به چین

امروز ۱۶ بهمن ۱۳۹۷ که به تقویم میلادی ۵ فوریه ۲۰۱۹ برابر است با سال نو چینی ها که به مدت ۱۶ روز با برپایی مراسم های سنتی و نمایش های مختلف این رویداد مهم را جشن می گیرند. جشنواره سال نوی چینی یا اسپرینگ فستیوال یا اسپرینگ فستیوال  Spring Festival  (جشنواره بهاره)، مهم‌ ترین جشنواره و تعطیلات در چین محسوب می‌ شود. بد نیست بدانید که نماد سال جدید چینی در سال ۲۰۱۹ خوک است.

جشنواره سال نوی چینی که در یک چهارم کشورهای جهان جشن برگزار می ‌شود، مهم‌ترین مراسم در کشور چین است و علاوه بر چین، در منطقه خود مختار هنگ کنگ، شبه‌جزیره ماکائو در جمهوری خلق چین، تایوان وهمچنین کشورهای همسایه چین یعنی سنگاپور، کره جنوبی و بسیاری از شهرهای چینی برگزار می‌ شود.

موضوع مهمی که درباره سال چینی ها وجود دارد تاریخ شروع مشخصی ندارد و هر سال تغییر می کند و بر اساس تاریخ ذکر شده در تقویم قمری چینی مشخص می شود. تنها چیزی که می تواند کمی در زمان این رویداد مهم چینی ها را در ذهن ها ماندگار کند این است که سال نو چینی ها بین تاریخ فاصله ۲۱ ژانویه تا ۱۸ فوریه متغیر بوده و باید در سایت های مربوط در این بازه ی زمان حتما پیگیر باشید تا زمان دقیق این جشنواره ی جذاب و جهانی چینی ها را متوجه شوید. جشن کهن سال نو چینی ها که طی ۱۶ روز برگزار می‌شود، از روز اول سال نو آغاز می‌ شود و تا شروع جشنواره لَنتِرن یا Lantern Festival ادامه دارد.

در بخش های مختلفی از کشور چین جشنی که برای این رویداد مهم برگزار می شود متفاوت است، به طور مثال مردم قسمت شمالی این کشور، خوردن نوعی پیراشکی جدید در شب سال نو را بر خود واجب می دانند و در خانه هر چینی که که بروید پیراشکی را خواهید دید. یا این که مردم ساکن جنوب رود یانگ تسه در شب سال نو چینی ها، حتما باید غذاهایی که رُل مانند هستند را ترکیباتی شبیه به پیراشکی یا نوعی کیک برنجی تهیه می کنند و بر سر سفره های خودشان می گذارند.

از دیگر آداب و رسومی که در این جشن وجود دارد می توان به دور هم جمع شدن اعضای خانواده در کنار یکدیگر به منظور صرف شام و تجدید دیدار با یکدیگر و همچنین دادن پاکت های قرمز رنگ، پوشیدن لباس نو، آتش‌بازی و استفاده از تزئینات جالب و زیبا به یکدیگر اشاره کرد.

تدارکات سال نو

  • مناجات با خدای آشپزخانه

با توجه به اعتقادات چینی ها در قدیم مردم این منطقه معتقد بودند که خدایی به نام اجاق گاز آشپزخانه وجود دارد که اداره امور مربوط به آشپزخانه و کار خانه را بر عهده دارد، از همین رو آن ها برای اینکه وی در انجام امور خود موفق باشد دعا می کنند.

  • تمیز کردن خانه‌ ها

از قدیم چینی ها رسم داشته اند که یک هفته قبل از آغاز سال نو منازل خود را با دقت و وسواس خاصی تمیز کنند. آن‌ها این کار را به منظور خداحافظی با سال در حال اتمام انجام می ‌دهند و آن را با آرزوی خوشبختی در سال جدید انجام می ‌دهند.

  • تزیین تمامی شهر با اشیای زینتی

تمام خانه‌ها، ساختمان‌ها و خیابان‌ها در حین برگزاری جشن سال نو با اشیای تزیینی قرمز رنگ، آذین بسته می‌شوند. رنگ اصلی برای تزیین در این مراسم، قرمز است؛ زیرا چینی‌ها معتقد هستند که قرمز، رنگ فرخنده و مبارکی است.

از جمله دیگر کارهایی که چینی ها در سال نو خودشان انجام می دهند این است که اعضای خانواده دور یکدیگر جمع می شوند و شام می خورد، البته غذایی که در این جشن تهیه می شود غذاهایی است که نمادی از ارزش های پسندیده ما خوشبختی است و غذاهایی مانند ماهی که در فرهنگ چینی نماد پیشی گرفتن است نیز طبخ می شود.

از دیگر رسومی که در سال نو چینی ها شاهد آن خواهید بود، رسم هدیه دادن و هدیه گرفتن در روزهای آغازین سال نو است که این تقریبا مشابه دیگر نقاط جهان است. رسم هدیه سال نوی افراد مسن‌ به افراد جوان‌تر، در مناطق روستایی چین هنوز هم پررنگ است. البته افراد جوان بیشتر ترجیح می‌دهند که هدیه سال نو را که اغلب پاکت‌های قرمز هستند، بگیرند. از جمله متداول ترین هدیه هایی که در سال نو چینی ها دیده می شود پاکت های قرمز حاوی پول هستند. مردم چین معتقد هستند که این پاکت ‌ها به ‌خاطر رنگ قرمز خود، خوش‌شانسی می‌آورند. معمولا این پاکت‌ها به کودکان و افراد مسن بازنشسته داده می‌شوند. از قدیم عرف جامعه این بوده است که کارفرمایان نیز این پاکت‌های قرمز را به‌عنوان عیدی به کارمندان خود بدهند.

با آغاز جشنواره سال نو چینی ها می توان شاهد برگزاری مراسم جالبی مانند رقص اژدها، رقص شیر و نمایش هایی با موضوع اعضای سلسله امپراطوری مانند ازدواج یکی از اعضای خانواده امپراطوری خواهید بود. علاوه بر این موارد می توانید شاهد محصولات و فرآورده های سنتی چینی به هم باشید. برخی از این محصولات غذاهای سبک و میان ‌رده عجیب چینی در سایر ایام سال به ندرت دیده می‌شود. نمایشگاه‌هایی که در پکن در مقابل معابد برگزار می‌شود، بهترین مکان برای آشنایی با آداب و رسوم کهن چینی است. این نمایشگاه در پارک‌ها از نخستین روز سال قمری تا آغاز جشنواره لنترن برگزار می‌شود.

چند حقیقت جالب درباره سال نو چینی ها

  • شروع سال جدید چینی به جای اینکه برای طبق تقویم میلادی باشد بر اساس تقویم قمری می باشد. تاریخ دقیق سال نو چینی سالانه متغیر بوده و معمولا بین ۲۱ ژانویه تا ۱۰ فوریه می باشد.
  • سال نو چینی در روز اولی که ماه نمایان می شود آغاز شده و به مدت ۱۵ روز ادامه یافته تا ماه کامل شود. هرکدام از این ۱۵ روز جشن مخصوص به خود را دارد.
  • عبارت سال نو مبارک در زبان چینی به شکل Gung Hei Fat Choi بوده و به معنی آینده خوبی داشته باشید می باشد.
  • در هر سال نو چینی بیش از یک میلیارد نفر از سراسر دنیا خود را به وسیله رزرو بلیط هواپیما، رزرو بلیط قطار، اتوبوس یا خودروی شخصی به این مراسم می رسانند. این حرکت معروف به چونیان (Chunyan) بوده و بزرگترین مهاجرت سالانه در جهان است.
  • روز هفتم از جشن های ۱۵ روزه سال نو چینی به عنوان روز تولد مرد عادی شناخته می شود و آن را به عنوان روز مردان نامگذاری می کنند. اعتقاد بر این است انسان در این روز از خاک رس زرد ساخته شده است.
  • یک باور قدیمی چینی وجود داشته که می گوید روز دوم سال نو چینی روز تولد سگ ها می باشد و در آن روز مردم می بایست نوعی متفاوت با سگ ها برخورد نمایند.

مطالب مرتبط

معرفی رستوران های اقتصادی ازمیر که باید بشناسید

جشنواره های کیش در طول سال

آشنایی با انواع سوغات کیش